Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία: Εντείνονται οι αντιδημοκρατικές και αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) καταδικάζει την συμπεριφορά και τις πράξεις της Μολδαβικής κυβέρνησης – που αποτελείται από τα κόμματα της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» – σαν συνεχώς ασυνεπή με τα δημοκρατικά πρότυπα.
Είναι λυπηρό που στις 16 Ιουνίου 2010 – ημερομηνία λήξης της θητείας της τρέχουσας Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα- δεν δόθηκε στους Μολδαβούς μια σαφής απάντηση για τον χρόνο διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Το ΚΕΑ σημειώνει ότι τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση σήμερα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Λεωνίδας Κύρκος: Aπευθύνω έκκληση σε όλους όσοι μετέσχαν κατά στάδια στην εποποιία της ανανέωσης του ελληνικού κινήματος. Να ενωθούν μαζί μας. Αξίζει τον κόπο.


«Η δημιουργία του νέου κόμματος σημαίνει ανανέωση του αγώνα για ριζοσπαστικές λύσεις μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, όχι φωνακλάδικη στήριξη των λαϊκών αγώνων, για τάχιστη δυνατή έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. Σημαίνει νέα ορμή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ασυμφιλίωτη πάλη κατά των φαινομένων βίας και του αριστερίστικου εξτρεμισμού, ανοιχτόχερη υιοθέτηση της σύγχρονης ατζέντας του περιβαλλοντικού και οικολογικού κινήματος.

Κάλεσμα της Απεργιακής Συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ προς την εργατική τάξη και τα αγωνιστικά Συνδικάτα της Ευρώπης

ΕΚΚΛΗΣΗ

Προς την εργατική τάξη των Ευρωπαϊκών χωρών

Προς όλα τα αγωνιστικά συνδικάτα της Ευρώπης

Προς όλους τους Ευρωπαίους συνδικαλιστές που αγωνίζονται

Αγαπητή συνάδελφοι,

Σας στέλνουμε ψήφισμα – κάλεσμα που ενέκριναν σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2010, όλοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μπροστά στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

«Όλοι εμείς οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι της Αθήνας εκφράζουμε μία ακόμα φορά τη ριζική μας αντίθεση στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Μέτρα που ανατρέπουν ριζικά κατακτήσεις δεκαετιών προς όφελος του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Μήνυμα συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ στους συμβασιούχους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων της ΕΡΤ.


Μόνο δίκαιος μπορεί να χαρακτηριστεί ο αγώνας που
διεκδικεί μόνιμη, σταθερή εργασία, χωρίς καθεστώς ομηρίας και δουλείας με συμβάσεις έργου, ενοικιάσεις εργαζομένων, STAGE κ.λπ. 

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Επικίνδυνος και κωμικοτραγικός αντικομμουνισμός

Από την διαδήλωση στις 28/6 κατά του αντικομμουνιστή Προέδρου της Μολδαβίας,Mihai Ghimpu

Διαστάσεις ...ανέκδοτου παίρνει ο αντικομμουνισμός στη Μολδαβία μετά την υπογραφή του ανιστόρητου κι επικίνδυνου Προεδρικού Διατάγματος του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχαήλ Γκίμπου, με το οποίο η 28η Ιούνη ανακηρύχτηκε ως μέρα «σοβιετικής κατοχής» (Πρόκειται για τη μέρα κατά την οποία, το 1940, μια σειρά εδάφη της φασιστικής Ρουμανίας απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κι ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ, δημιουργώντας τη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Με το ίδιο διάταγμα η Μολδαβία ζητά την άμεση απόσυρση από τη χώρα, και συγκεκριμένα από την Υπερδνειστερία, των ρωσικών στρατευμάτων, που χαρακτηρίζονται «κατοχικά»!
 Στις παραμονές της 28ης Ιούνη ο Μ. Γκίμπου, κάνοντας χρήση του διατάγματός του, τοποθέτησε βιαστικά ένα «μνημείο» (!) σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Κισινάου και συγκεκριμένα έναν ογκόλιθο 1,5 μέτρου, τοποθετώντας κάτω από αυτόν και τη σχετική ταμπέλα πως πρόκειται για «μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του κομμουνισμού», ώστε να μπορέσει να «τιμήσει» τη μέρα που καθιέρωσε. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως στις 28 του Ιούνη θα έφερνε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τα αποτελέσματα της λεγόμενης «επιτροπής για την αποτίμηση του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος», στο πόρισμα της οποίας προτείνεται η νομοθετική απαγόρευση του σφυροδρέπανου και της λέξης «κομμουνιστικό» και των παραγώγων της.

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα για την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών από τα ναυτιλιακά μονοπώλια

Την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών από τους ναυτιλιακούς μονοπωλιακούς ομίλους καταγγέλλει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα πλοία ROPAX 1 και 2 στην Κόρινθο, που συνεχίζονται εδώ και 3 εβδομάδες, ενάντια στο καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλουν εφοπλιστές και δουλεμπορικά γραφεία. Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Γενικεύεται η εκμετάλλευση των ναυτεργατών από τους ναυτιλιακούς μονοπωλιακούς ομίλους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα πλοία "ROPAX 1" - "ROPAX 2", Αγγλικής σημαίας, ιδιοκτησία της ναυτιλιακής εταιρείας "V - SHIPS"/"Adriatic Lines & Spa" που δηλώνει έδρα της την Ιταλία, που εκτελούν το τακτικό δρομολόγιο Κόρινθος Ελλάδας - Ραβένα Ιταλίας. Τα πληρώματά τους αποτελούνται από 33 και 29 ναυτεργάτες αντίστοιχα (ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 48), όλοι Ρουμάνοι ανασφάλιστοι με μισθούς πείνας, που δουλεύουν κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας των εφοπλιστών και των δουλεμπορικών πρακτορείων.