Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ζητούν και τα ρέστα του Φράνκο.Τα παιδιά του αιμοσταγούς δικτάτορα απαιτούν… επιχορήγηση από το ισπανικό κράτος


Ζητούν και τα ρέστα του Φράνκο
Κόκκινη μπογιά εκτοξευμένη από έναν Ισπανό εργάτη σε ένα από τα τελευταία αγάλματα του ηγέτη ισπανικού φασισμού που έχουν απομείνει στη χώρα. 36 χρόνια μετά το θάνατο του αιμοσταγούς δικτάτορα, το ισπανικό κράτος δεν τον έχει αποκαθηλώσει πλήρως (AP Photo/Paul White) }

Αναδημοσίευση από το www.tovima.gr-Τσάβαλος Κωνσταντίνος

Δικαστική διαμάχη μαίνεται ξανά στην Ισπανία ανάμεσα στο κράτος και την οικογένεια του Φρανθίσκο Φράνκο ο οποίος αιματοκύλισε τη χώρα κατά την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, 1936-1939 και κυβέρνησε ως δικτάτορας μέχρι το θάνατό του το 1975.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το παλάτι του Φράνκο στο βορρά της χώρας, τη Γαλικία. Η τεράστια έκταση, ονόματι Πάθο ντε Μέιρας, που πλέον έχει περάσει στην 83χρονη κόρη του, Κάρμεν Φράνκο - Πόλο, αποτελεί την έδρα του «Εθνικού Ιδρύματος Φρανθίσκο Φράνκο», ενός φορέα που, όπως ευαγγελίζεται, στοχεύει στην «προστασία της κληρονομιάς του δικτάτορα».

Συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Sinn Fein, Gerry Adamas & Mary Loy Mcdonald.


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο του Sinn Féin, Gerry Adamas και στην αντιπρόεδρο του κόμματος Mary Lou McDonald για το εκλογικό αποτέλεσμα του Sinn Féin στις Ιρλανδικές Γενικές Εκλογές. Η επιστολή του προέδρου ανέφερε τα παρακάτω:

«Εκ μέρους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα θερμότερα και ειλικρινέστερα συγχαρητήρια για το επιτυχές και πολύ ελπιδοφόρο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός σας στις Ιρλανδικές  Γενικές Εκλογές. 

ατύχημα

για αυτούς που καθήκον δεν είναι τίποτε άλλο από το να παράγουν, να εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί στις πιο άθλιες συνθήκες. Σε αυτούς που ο θάνατός τους, δεν αξίζει παρά λίγες γραμμές στις εφημερίδες ή ούτε καν αυτές εαν πρόκειται για μετανάστες. 

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά από την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 2/3/2011



Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση για να εκφράσουμε τη μεγάλη αγωνία μας για το ποια θα είναι η εξέλιξη με τους 300 απεργούς πείνας. Η θέση μας είναι γνωστή και καθαρή. Θεωρούμε ότι πρέπει να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση, να μην έχει γινάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα και να τους νομιμοποιήσει.

Κάλεσε ΟΗΕ-ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα.Καντάφι: Θα χυθεί πολύ αίμα αν επέμβουν οι ΗΠΑ.

Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας εξάλλου έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.


Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας εξάλλου έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.

«Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρωην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ», διεμήνυσε, «θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα».

“Αχρείοι και αριστεριστές του Ουισκόνσιν”


Άρθρο του Γ. Παπαϊωάννου, στελέχους της ΚΟΕ, στον Δρόμο
2010_01_28_logoΗ πολιτεία των ΗΠΑ συγκλονίζεται από τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Το κέντρο του Μάντισον, της πρωτεύουσας του Ουισκόνσιν, και η τοπική βουλή έχουν περικυκλωθεί για μέρες. Αιτία το νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης για δραστικές περικοπές των μισθών. Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θα γίνουμε Ελλάδα».
Είναι πολλοί οι Αμερικανοί που κάνουν λόγο για την «Αίγυπτο των ΗΠΑ».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα προβλήματα των νέων ζευγαριών



Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης αποτελεί για το κίνημα βασικό συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Η οργανωτική ένταξη των νέων εργαζομένων στις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αναζωογόνηση των συνδικάτων, τη λειτουργία τους. Εξ αντικειμένου, για να έχουν προοπτική οι αγώνες επιβάλλεται να πλαισιωθούν από ανθρώπους που θα είναι η αυριανή διάδοχη κατάσταση στο κίνημα.
Για να αποκτήσουν στερεή βάση τέτοιου είδους θετικές εξελίξεις, πρέπει να πάρουμε υπόψη, ότι ένα σημαντικό μέρος νέων που οργανώνονται στο κίνημα σε μικρή ηλικία, όταν βγουν από την εκπαιδευτική διαδικασία και πιάσουν δουλειά ή δημιουργήσουν οικογένεια υποχωρούν για ένα διάστημα ή μειώνεται η προσφορά τους κατακόρυφα. Χρειάζεται τα Σωματεία, τα Συνδικάτα να παίρνουν μέτρα που θα διευκολύνουν τους νέους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες που επωμίζονται πολλαπλά βάρη, να δρουν χωρίς εκπτώσεις στο εργατικό λαϊκό κίνημα, χρειάζεται η αναγκαία εμψύχωση, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, και η εμπέδωση της αντίληψης, ότι μέσα από το σχολειό της ταξική πάλης υπερνικούνται οι αντικειμενικές δυσκολίες της ζωής.

ΑΠΕΙΛΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ :Προκαλεί ο νέος γύρος στρατιωτικών ασκήσεων



Τα νέα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούν από τις αρχές της βδομάδας έως τις 10 τρέχοντος μηνός 12.800 Αμερικανοί και 200.000 Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας που αναφέρθηκε σε «επικίνδυνα σχέδια με στόχο την εισβολή», την οποία προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει κάνοντας τη Σεούλ «θάλασσα φωτιάς». Σε πρόσφατο άρθρο της βορεοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», αναφέρεται ακόμη ότι ο νέος γύρος επικίνδυνων στρατιωτικών ασκήσεων μπορεί να προκαλέσει στην Κορεατική Χερσόνησο ακόμη και «πυρηνικό πόλεμο».

Οικολόγοι Πράσινοι : ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ...



Η αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων μέσα από τη διαφήμιση είναι, δυστυχώς, κάτι, με το οποίο η ελληνική κοινωνία είναι εξοικειωμένη. Ορισμένες φορές όμως τα σεξιστικά μηνύματα αγγίζουν τα όρια της νοσηρότητας, όπως συμβαίνει με την τελευταία τηλεοπτική  διαφήμιση της εταιρίας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», θυγατρικής του ΟΤΕ, όπου η γυναίκα τυγχάνει μεταχείρισης αντικειμένου-εμπορεύματος με εγγύηση επιστροφής χρημάτων.
Προκειμένου η εταιρία να προωθήσει τις νέες της υπηρεσίες, προπαγανδίζει την αντίληψη της γυναίκας-χρηστικού εργαλείου του συζύγου της με τον πιο κυνικό και αγοραίο τρόπο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε διαφημιστικό μήνυμα.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε. για τη δολοφονική επίθεση κατά των τεσσάρων αστυνομικών



Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.α.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν.

Συναγερμός για να σωθούν οι ζωές και να νικήσει ο αγώνας των 300 απεργών πείνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 1 του Μάρτη 2011
Όσο περνούν οι ώρες τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των 300 μεταναστών-εργατών που κάνουν απεργία πείνας εδώ και 35 ημέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεκάδες βρίσκονται στα νοσοκομεία συνεχίζοντας την απεργία, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε άσχημη κατάσταση, αλλά με μεγάλα αποθέματα δύναμης και αποφασιστικότητας.
Όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες τόσο εξαπλώνεται ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα, από χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, απλούς ανθρώπους που κατανοούν πως ο ηρωικός αγώνας των 300 μεταναστών-εργατών είναι τμήμα του μεγάλου πολέμου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, για τη νίκη της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει τη, δολοφονική πλέον, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου να αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των 300 μεταναστών-εργατών για νόμιμη παραμονή και εργασία. Καλεί σε παλλαϊκό συναγερμό τους εργαζόμενους και όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα για να σωθούν οι ζωές των απεργών πείνας. Για να νικήσει ο αγώνας τους! Καλεί σε πολύμορφη υποστήριξη των κινητοποιήσεων που διοργανώνονται και μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις τοπικές κοινωνικές κινήσεις και πρωτοβουλίες να πάρουν πρωτοβουλίες επείγουσας δράσης.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Πορεία αλληλεγγύης στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών

Πορεία αλληλεγγύης στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών διοργανώνουν στην Αθήνα οργανώσεις της Αριστεράς την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου, στις 6:00 μ.μ. από τη πλατεία Κλαυθμώνος.
Μέχρι στιγμής στην πορεία καλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ, το Μ-Λ ΚΚΕ