Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πως οι καπιταλιστές μέσω της αστικής προπαγάνδας παραπλανούν σχετικά με το Τείχος του Βερολίνου.


Στον πρώτο χάρτη φαίνεται ολόκληρο το έδαφος της Γερμανίας. Το Βερολίνο (σε κύκλο) βρίσκεται φανερά ολόκληρο μέσα στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας. Το τείχος που χτίστηκε από την εργατική εξουσία ύστερα από δολιοφθορές και απειλές των δυτικών το 1961 ήταν απολύτως αναγκαίο και δεν αποτελεί σύνορο μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας.


Ο χάρτης που αποκλειστικά εμφανίζεται στα αστικά μέσα φαίνεται στη δεύτερη εικόνα. Δηλαδή μονάχα το Βερολίνο χωρισμένο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αντιπροσώπευε τη Γερμανία στο σύνολό της.



Το Δυτικό Βερολίνο αποτελούσε έναν καπιταλιστικό θύλακα, από το βασικό ιστό της πόλης του Βερολίνου, που ανήκε στο σοσιαλιστικό κράτος.
Επισημένεται ότι στο Δυτικό Βερολίνο της "ελευθερίας" υπήρχε απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Εκεί όπου υπήρχε κομμουνιστική οργάνωση, εμείς χρηματοδοτούσαμε και στηρίζαμε αντικομμουνιστική οργάνωση». (Κόλμπι - πρώην Διευθυντής της CIA).
Ας σκεφθεί, λοιπόν, καθένας, τι γινόταν στο Δυτικό Βερολίνο, που βρισκόταν στην καρδιά μιας άλλης χώρας, η οποία δεν ήταν καπιταλιστική.

Πηγή:www.kne.gr

Αθέτησε τις προεκλογικές τις υποσχέσεις η κυβέρνηση λέει ο Αλέξης Τσίπρας


Για «αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να «παγώσουν» μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις άνω των 2.000 και κάλεσε σε μαζικούς αγώνες.
«Με το πάγωμα μισθών και συντάξεων η κυβέρνηση παγώνει οριστικά τις προεκλογικές της υποσχέσεις και υιοθετεί την ίδια ακριβώς πολιτική, την οποία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους. Αυτή η πολιτική βουλιάζει την κοινωνία στην κρίση, για να διασφαλίσει τα κέρδη των ισχυρών. Η απάντηση τώρα πρέπει να είναι μαζικοί αγώνες για το αυτονόητο, για δουλειά και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο δέλτα του ποταμού Αξιού.


Πηγή:Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ"

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ"

Το πολιτικό βιβλίο βρίσκει το χώρο του, να αναζητηθεί, να διαβαστεί, να αναζητηθεί.



Εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις 8 το βράδυ. Βρίσκεται στη Γραβιάς 10 - 12 στα Εξάρχεια. Σύνθημά του: Η αντίσταση είναι και πολιτισμός!

"Φιλοδοξούμε ο νέος αυτός χώρος να μπορέσει να προβάλλει με καλύτερο τρόπο εκδόσεις του πλατύτερου χώρου της Αριστεράς, που δυσκολεύονται να βρούνε ευπρεπή θέση στα περισσότερα βιβλιοπωλεία και να αποτελέσει ένα διακριτό σημείο παρέμβασης στο χώρο του βιβλίου και των ιδεών. Ταυτοχρόνως, φιλοδοξεί να γίνει χώρος συνεύρεσης, συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν κάθε προοδευτικό και αριστερό άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργεί και το καφέ που συστεγάζεται στο χώρο του βιβλιοπωλείου αποτελώντας χώρο συνεύρεσης και συζήτησης.

Το βιβλιοπωλείο Εκτός των Τειχών θέλει να αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο, ανοιχτό στο να φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, παρουσιάσεις, προβολές και συζητήσεις. Θέλει να διευκολύνει και να παρέχει στέγη στις αναζητήσεις της εποχής μας. Παράλληλα, αποτελεί στοίχημα η παραγωγή και ανάδειξη της ιδιαίτερης άποψής του, το να μπορέσει να δώσει το δικό του στίγμα που το διαφοροποιεί από τη φιλοσοφία και κουλτούρα των υπολοίπων βιβλιοπωλείων μαζικής πώλησης."



Επίθεση σε πεζή περιπολία στα Εξάρχεια

Επίθεση δέχθηκε την Πέμπτη το απόγευμα πεζή περιπολία στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα κατά αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή. 

Τραυματίσθηκε ελαφρά μία αστυνομικός, η οποία στην προσπάθεια της να διαφύγει σκόνταψε.  

Πηγή:ΣΚΑΙ

Ευχές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον Όσκαρ Λαφονταίν

Ευχές για την όσο το δυνατόν  γρηγορότερη ανάρρωση απέστειλε η Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο  Πρόεδρο του Κόμματος «Η Αριστερά» της Γερμανίας,  ΄Οσκαρ Λαφονταίν.

 
«Αγαπητέ σύντροφε Όσκαρ Λαφονταίν,
Όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σου ευχόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωση.Ευχόμαστε να επιστρέψεις πολύ σύντομα υγιής στην οικογένειά σου και στην πολιτική σου δραστηριότητα, την τόσο σημαντική για τη χώρα σου, το κόμμα σου και όλους εμάς στην Αριστερά της Ευρώπης.Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ 
Αλέξης Τσίπρας»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του K.K.E για τους μισθούς και την οικονομική πολιτική


Είναι απάτη ότι η κυβέρνηση παγώνει τους μισθούς μόνο κάποιων υψηλόμισθων, πρώτον γιατί δεν είναι υψηλόμισθοι οι εργαζόμενοι που μεικτά αμείβονται με 2000€ και δεύτερον γιατί αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η πραγματική μείωση όλων των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και των συντάξεων. Από τη μια θέλουν να παγώσουν σχεδόν όλους των μισθούς, ακόμα και να τους μειώσουν, όπου μπορούν, και από την άλλη αυξάνουν την έμμεση φορολογία, τις τιμές των βασικών προϊόντων, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
Η επίθεση κυβέρνησης - μεγαλοεπιχειρηματιών στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας είναι μια πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα εφορμούν για να γκρεμίσουν τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει στο ασφαλιστικό, το εργασιακό.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν, όπως προεκλογικά. Αυτή την αντιλαϊκή θύελλα την είχαν αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό στην ΕΕ, πριν εκδηλωθεί η κρίση. Η διαφορά είναι ότι τώρα θέλουν να φορτώσουν και τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απαντήσουν ενιαία με κοινή πάλη. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ο δρόμος για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή λαίλαπα είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.






Τα σκίτσα της ημέρας.








ΤΑ ΝΕΑ,Τάσος Αναστασίου











City Press












ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Για τη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων στο Νέο Δελχί.

Διάβασα στο Ριζοσπάστη χθες και σε τούτο το blog ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία διεθνής συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων. Ανάμεσα στα άλλα η ανακοίνωση λέει:

"Η πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησης στην Ινδία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των κομμουνιστών με τους λαούς της περιοχής που ολοένα και περισσότερο βρίσκονται στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, καθώς και με τον αγώνα των ΚΚ της χώρας και της περιοχής που δρουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας διώξεις, διακρίσεις, δολοφονίες."

Είναι γνωστό, τουλάχιστον σε όσους ενδιαφέρονται για το διεθνές λαϊκό - εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα, γιατί αν περιμέναμε από τα ΜΜΕ δε θα μαθαίναμε τίποτα, ότι στην Ινδία και στο Νεπάλ υπάρχουν ένοπλα λαϊκά κινήματα τα οποία είναι τόσο μαζικά που τις ντόπιες αστικές τάξεις αλλά και τους ιμπεριαλιστές τους έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ. Και στις δύο χώρες οι εξελίξεις είναι σοβαρές. Διατηρούν βέβαια και σημαντικές διαφορές. Στο Νεπάλ έτσι όπως οδηγείται η κατάσταση δεν είναι πολύ μακριά η τελική σύγκρουση για την εξουσία. Στην Ινδία το λαϊκό - αντάρτικο κίνημα ελέγχει ή έχει ισχυρές δυνάμεις σχεδόν στη μισή χώρα. Είναι πρόσφατες ο δηλώσεις των Ινδών αστών ηγετών και η έκκλησή τους στη διεθνή κοινότητα για στήριξη.

Και στις δύο χώρες σε αυτά τα ένοπλα λαϊκά κινήματα σημαντικό ρόλο, έως καθοδηγηγτικό, παίζουν τα ΚΚ που (αυτο)προσδιορίζονται ως "μαοϊκά". Το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό) και το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό).

Οι συνθήκες και οι καταστάσεις στις δύο χώρες όπως προείπα είναι τελείως διαφορετικές. Στο Νεπάλ ουσιαστικά μπαίνει το θέμα της εξουσίας, στην Ινδία αυτό που μπαίνει είναι η υπεράσπιση και αυτοάμυνα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των κατώτερων καστών, που ζουν στα χωριά και τα δάση, σε περιοχές όπου το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο, λόγω του πλούτου τους, τις έχει βάλει στο μάτι. Οι αντιστάσεις των χωρικών αντιμετωπίστηκαν με άγριες σφαγές και διώξεις και όποιος τολμήσει στην Ινδία, έστω και από ανθρωπιστική σκοπιά, να διαμαρτυρηθεί συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με τη κατηγορία του "μαοϊκού".

Για όποιον θέλει να ενημερωθεί και για τις δύο χώρες τον παραπέμπω σε δημοσιεύσεις του blog μου: εδώ για την Ινδία και εδώ μια συλλογή άρθρων για το Νεπάλ. Τα ίδια και περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) στα Διεθνή.

Και στις δύο χώρες βασικοί αντίπαλοι των ένοπλων κινημάτων, με κυβερνητικούς ρόλους είτε στο κεντρικό επίπεδο (Νεπάλ) είτε σε τοπικό επίπεδο (Ινδία, που είναι ομοσπονδιακή χώρα) των κινημάτων αυτών είναι το ΚΚ Νεπάλ (Ενιαίο Μαρξιστικό Λενινιστικό) και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Και τα δύο έχουν κατηγορηθεί και είναι υπόλογα για τη στάση τους, που δεν περιορίστηκε μόνο σε διαφωνίες τακτικής, αλλά επεκτάθηκε και στη στήριξη των καθεστώτων με ενεργή, και από κυβερνητικές θέσεις, συμμετοχή στο πόλεμο κατά των λαϊκών κινημάτων των χωρών αυτών. Με ποιό πρόσφατο τις σφαγές στο Λαλγκάρ της Ινδίας στη Δυτική Βεγγάλη όπου κυβέρνηση είναι το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το οποίο χαρακτηρίζεται ως κόμμα των γαιοκτημόνων από τους χωρικούς. Στο Νεπάλ τωρινός πρωθυπουργός είναι ηγέτης του ΚΚΝ (ΕΜΛ).

Οι "διώξεις" που αντιμετωπίζουν αυτά τα δύο κόμματα δεν είναι από τη πλευρά του συστήματος αλλά από τη πλευρά του λαϊκού κινήματος. Η στάση των δύο αυτών κομμάτων οδήγησε πολλά μέλη του να φύγουν και να ενταχθούν στα "μαοϊκά" κομμουνιστικά κόμματα.

Και τα δύο αυτά κόμματα, θεωρούνται αδελφά κόμματα του ΚΚΕ και μάλιστα συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που οργανώνει ή συμμετέχει, είτε ως κόμμα είτε μέσω μετωπικών σχημάτων, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του ΠΣΕ στο Κατμαντού του Νεπάλ.

Η ερώτησή μου είναι η εξής. Η ηγεσία του ΚΚΕ με το πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος ισχυρίζεται ότι μελετώντας την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλισμού πως έβγαλε τα αναγκαία ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράσματά της. Αν είναι έτσι πως εξηγείται όχι μόνο η σχέση με αυτά τα κόμματα αλλά και η αλληλεγγύη μαζί τους; Σε ποιά ιδεολογικά, πολιτικά, διεθνιστικά συμπεράσματα στηρίζεται αυτή η σχέση;

Το να διαφωνεί ένα ΚΚ με το "μαοϊσμό" ή με τακτικές άλλων ΚΚ είναι θεμιτό και συζητήσιμο. Από αυτό όμως ως την ανοιχτή στήριξη, στο όνομα δήθεν της μη ανάμιξης, κομμάτων που αν μη τι άλλο αμαυρώνουν το κομμουνιστικό κίνημα βάζοντας τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συστήματος και συμμετέχοντας ενεργά στις σφαγές των λαών τους, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι στη πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά διάθεση να βγουν τα πραγματικά συμπεράσματα για το κομμουνιστικό κίνημα.