Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΑΪΤΗ - ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ: Συνεχίζονται τα βάσανα του λαού


  • Αντιδράσεις για καθυστερήσεις στη βοήθεια με το φόβο των τροπικών καταιγίδων
  • Στα 270.000 τα καταμετρημένα θύματα της καταστροφής, με το πραγματικό νούμερο να μην μπορεί ποτέ να γίνει γνωστό
Σε αυτοσχέδιες σκηνές προσπαθούν να επιβιώσουν οι πληγέντες από το σεισμό
 
Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε χτες τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς έβγαλε στην επιφάνεια την άμεση ανάγκη να στεγαστούν οι περίπου ένα εκατομμύριο άστεγοι που υπάρχουν, πριν ξεκινήσουν οι τροπικές βροχοπτώσεις στις αρχές του Μάρτη. Χιλιάδες εξαγριωμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και πορεύτηκαν στα γραφεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, απαιτώντας άμεσα μέτρα. «Εκατομμύρια χρήματα έχουν συγκεντρωθεί απ' όλο τον πλανήτη και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στην αθλιότητα», υπογράμμισε ένας εξαγριωμένος διαδηλωτής. Στα πρόχειρα καταλύματα που έχουν φτιάξει από μουσαμάδες ή κομμάτια από ύφασμα οι ίδιοι οι Αϊτινοί δεν υπάρχουν τουαλέτες ή νερό, ενώ σύμφωνα με τις αρχές υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τετάνου, δάγκειου πυρετού και άλλων λοιμωδών ασθενειών.
Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αντικρουόμενα είναι τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς. Ενώ η υπουργός Επικοινωνίας Mari-Laurence Jocelyn ανέβασε τους νεκρούς στους 230.00, μια ημέρα αργότερα (την Τετάρτη) ο Πρόεδρος της χώρας Ρενέ Περβάλ μίλησε για 270.000. Στους αριθμούς αυτούς, πάντως, δεν υπολογίζονται όσοι θάφτηκαν από ιδιωτικά γραφεία κηδειών ή από τις οικογένειές τους.
Στο μεταξύ, τη δημιουργία ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη της ανοικοδόμησης της Αϊτής αποφάσισαν την Τρίτη οι αρχηγοί κρατών, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο της Ενωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (UNASUR) που διεξήχθη στο Κίτο του Εκουαδόρ. Σημειώνεται πως στην UNASUR συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, η Γουιάνα, η Παραγουάη, το Περού, το Σουρινάμ, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και ως παρατηρητές το Μεξικό και ο Παναμάς. Στο πρόγραμμα δράσης 13 σημείων προτεραιότητας περιλαμβάνεται η άμεση αποστολή σκηνών ενόψει της περιόδου βροχοπτώσεων, ενώ παράλληλα με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Βενεζουέλας, Εκουαδόρ, Βολιβίας, ζήτησαν από χώρες και ιδιαίτερα από οργανισμούς να ακυρώσουν το χρέος της Αϊτής. Επίσης, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει ως βοήθεια την μετανάστευση Αϊτινών στη χώρα του. Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αϊτής Ρ. Περβάλ. Ταυτόχρονα στο Κίτο, κατά την άφιξη του αντιδραστικού Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ενάντια στην απόφασή του για τη δημιουργία 7 αμερικανικών στο έδαφος της χώρας και το γεγονός ότι συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ελεύθεροι οι 10 Αμερικανοί
Τέλος, αγανάκτηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Αϊτινού δικαστή Bernard Saint-Vil να αφήσει ελεύθερους τους 10 Αμερικανούς - μέλη της εκκλησίας των Βαπτιστών - που κατηγορούνται πως προσπάθησαν να απαγάγουν 33 παιδιά από την Αϊτή ως ορφανά και να τα βγάλουν παράνομα από τη χώρα. Το εμπόριο παιδιών που έχει διογκωθεί μετά το σεισμό, αποτελεί άλλη μια πληγή για το βασανισμένο αϊτινό λαό. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 10 Αμερικανών είναι φανερό ότι υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ (εκεί βρέθηκαν η υπουργός Εξωτερικών και ο ειδικός απεσταλμένος Μπιλ Κλίντον), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι 5 γονείς παιδιών κατέθεσαν επίσης υπέρ των Αμερικανών...

Πηγή:Ριζοσπάστης

Σχόλιο του Γρ. Τύπου της ΚΟΕ για τη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, 12/2/2010


Σημερινά δημοσιεύματα σε ορισμένες εφημερίδες (πχ Έθνος, Νέα) αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην είναι ομιλητής ο Α. Τσίπρας στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι ο Α. Αλαβάνος.Τα δημοσιεύματα αυτά είναι ανακριβή και προφανώς προδίδουν τις σκοπιμότητες των πηγών από όπου διαρρέονται, εκθέτοντας και τις πηγές και τους υπογράφοντες.Η πρόταση της ΚΟΕ ήταν -προς όφελος της συλλογικότητας- να υπάρχουν σε κάθε συγκέντρωση δύο ομιλητές. Προφανώς ο ένας από τους δύο θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε στέλεχος του Σύριζα, είτε με θεσμικό ρόλο (πχ ο συντονιστής της γραμματείας), είτε όχι.Είναι απολύτως φυσιολογικό στην κεντρική συγκέντρωση του Σύριζα να είναι ομιλητής ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ, Α. Τσίπρας.Η αρχική πρόταση για τον Α. Αλαβάνο ως ομιλητή δεν έγινε από την ΚΟΕ. Παρόλα αυτά δεν είναι θανάσιμο αμάρτημα, ούτε υποχθόνιο σχέδιο, η εμφάνιση ως ομιλητή του πρώην επικεφαλής της ΚΟ του Σύριζα, στο βαθμό μάλιστα που έχει θέσει με κεντρικό τρόπο το ζήτημα της αντίστασης στο Σύμφωνο Σταθερότητας.Προς όφελος της ενότητας και της αλήθειας, και προς αποφυγή της αυξημένης νευρικότητας που τελευταία παρατηρείται στον χώρο του Σύριζα, θα ήταν καλό, είτε εκπρόσωποι του τύπου να παρευρίσκονται κατά τις συνεδριάσεις της Γραμματείας (είναι άλλωστε ανοικτές), είτε να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά με τις ακριβείς τοποθετήσεις του καθενός. Άλλωστε όποιος θα ήθελε να ενημερωθεί χωρίς σκοπιμότητες, θα μπορούσε να ανατρέξει στο σημερινό ρεπορτάζ της Αυγής.

Ο αγώνας συνεχίζεται... Με ψηλά το κεφάλι οι αγρότες αγωνιστές αποχωρούν από τα μπλόκα και προχωρούν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων.


 
Με τη ρητή δέσμευση ότι η πάλη τους συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι μικρομεσαίοι αγρότες λύνουν τα αγωνιστικά μπλόκα.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το μπλόκο της Νίκαιας σημειώνεται συγκεκριμένα:«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας, με διάφορες μορφές και σε αγωνιστική συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο γιορτασμός της 100ής Επετείου του Κιλελέρ, θα είναι ένας μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία της μικρομεσαίας αγροτιάς».
Οι αγωνιστές της αγροτιάς έφυγαν, μετά από 25 μέρες που βρίσκονταν στο μπλόκο, με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι που έδωσαν μια ακόμα σκληρή μάχη, στο πλαίσιο του πολύχρονου αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Οι αγρότες είναι πεισμένοι ότι η προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους επιβεβαιώνει τη βαθιά κι ακλόνητη προσήλωσή της στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, εμποροβιομηχάνων, μονοπωλίων και πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται και κερδοσκοπούν στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.
Απέναντί τους οι αγρότες δεν είχαν μόνο την αδιάλλακτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ, τάχθηκε εξαρχής κατά των μπλόκων και, μέσω κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της, προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα. Ο ΛΑ.Ο.Σ., σε ρόλο «μπιστικού» της εξουσίας, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με το γνωστό οπορτουνιστικό του πρόσωπο, δηλώνοντας υπέρ του αγώνα της αγροτιάς, χωρίς να ζητάει την ανατροπή της ΚΑΠ, που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.
Και τούτη τη φορά, όπως πάντα, μόνο το ΚΚΕ στάθηκε σταθερά, αταλάντευτα, με όλες τις δυνάμεις του, στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και έδωσε μάχη, εντός και εκτός βουλής, για την αντιμετώπιση της σφοδρής συκοφαντικής επίθεσης που δέχτηκαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες από την κυβέρνηση, το ΛΑ.Ο.Σ. και τα ΜΜΕ που είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησής της.
Μετωπικά κατά της ΚΑΠ
Αυτές οι μέρες της μάχης στα μπλόκα έδειξαν ότι η μικρομεσαία αγροτιά είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί μετωπικά με την ΚΑΠ και να την ανατρέψει. Οτι στόχος είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, φαίνεται και από το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλλε το μπλόκο της Νίκαιας και με το οποίο συντάχθηκαν άλλα 19 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Κι είναι πολύ σημαντική η διαπίστωση ότι η πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει αντιληφθεί ότι η ΚΑΠ που είναι «πηγή» των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της πρέπει και μπορεί να ανατραπεί μέσα από τους αγώνες.
Οπως πολύ σημαντική είναι η διαπίστωση πως οι φτωχοί αγρότες έχουν, σε μεγάλο και διαρκώς διευρυνόμενο βαθμό, συνειδητοποιήσει ότι η δύναμη, η δυναμική, η αποτελεσματικότητα και η προοπτική του αγώνα τους εξαρτάται από την αγωνιστική συμπαράταξη της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Αντιπαράθεση των δυο πόλων
Και σ' αυτή την κινητοποίηση υπήρξε η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο πόλους που λειτουργούν στο αγροτικό κίνημα και οι οποίοι εκφράζονται με διαφορετικά και ενίοτε αντίθετα αιτήματα και κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους ως προς την πορεία και την προοπτική του αγώνα.
Βεβαίως, αυτή τη φορά, ο πόλος του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου, που εκφράζεται από τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτούν διάφορες "Πανελλαδικές Συντονιστικές Επιτροπές",εμφανίστηκε αποδυναμωμένος σε σχέση με παλιότερα. Κι αυτό διότι πολλοί περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες συντάχθηκαν με το πλαίσιο αιτημάτων και την προοπτική του αγώνα που προβάλλει ο άλλος πόλος, που είναι η ΠΑΣΥ.
Η αντιπαράθεση στάθηκε, κυρίως, στο ζήτημα του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση, ως εργαλείο για πιο γρήγορο και πιο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα 20 μπλόκα που συντάχθηκαν με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο πρόβαλλαν στην πρώτη γραμμή την αντίθεσή τους με το διαχωρισμό, ενώ αντιθέτως οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - με «φανατικούς πρωτεργάτες» εκείνους της «γνωστής παρέας» που δραστηριοποιείται στη Λάρισα - είχαν ως βασικό αίτημα αυτόν το διαχωρισμό. Αντιπαράθεση υπήρξε και ως προς το αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με το οποίο δε συμφωνούν οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών και του ευρωμονόδρομου.
Και, φυσικά, μεγάλη διάσταση υπάρχει στο ζήτημα της προοπτικής για τη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς ο πόλος του ευρωμονόδρομου τη βλέπει μέσα στα πλαίσια της ΚΑΠ, ενώ η ΠΑΣΥ διεκδικεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Απώλειες μελισσών και Αγροτική Πολιτική: H πολιτική της Κομισιόν αγνοεί το πρόβλημα


Ελάχιστα φαίνεται να ενδιαφέρουν την Κομισιόν οι ανησυχητικές απώλειες μελισσών, που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το μέλλον της γεωργίας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου κ. Boel προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλο, όπου αναφέρει ότι τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα τυγχάνουν ήδη υψηλής προτεραιότητας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και θεωρεί ότι η «ενιαία» εφαρμογή μέτρων την οποία προτείνει ο Μ. Τρεμόπουλος, ώστε να ενσωματωθούν και μέτρα προστασίας για τους πληθυσμούς των μελισσών «θα μας απομάκρυνε από το στοιχείο ευελιξίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη». «Δύσκολη» θεωρεί η Επίτροπος και τη δημιουργία των υποχρεωτικών Ζωνών Οικολογικής Ανάκαμψης, που προτείνονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2008 για τη μελισσοκομία. Από την απάντηση προκύπτει ότι η λήψη μέτρων προστασίας των μελισσών είναι προαιρετική για τις χώρες μέλη και ότι οι απώλειες επικονιαστικών εντόμων δεν αποτελούν για την Κομισιόν λόγο για ανάληψη ιδιαίτερων δράσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η επανεξέταση των κριτηρίων οριοθέτησης που αποβλέπει στην καλύτερη στοχοθέτηση της ενίσχυσης για τις λεγόμενες «ενδιάμεσες» λιγότερο ευνοημένες περιοχές (ΛΕΠ), διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις 4 Ιανουαρίου αναφερόταν ότι 84% των 264 ευρωπαϊκών ειδών συγκομιδής εξαρτώνται ως ένα βαθμό από τα έντομα για τη γονιμοποίησή τους και προβαλλόταν το αίτημα για «συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση των αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων, χωρίς αυτό να επιβαρύνει άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΚΓΠ».
«Η απάντηση της απερχόμενης Επιτρόπου προσβάλλει ακόμη και την κοινή λογική: χωρίς να αρνείται το πρόβλημα και τη σοβαρότητά του, δηλώνει ικανοποιημένη με τα μέτρα που έχουν… αποτύχει να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Μιχ. Τρεμόπουλος. «Θα χρειαστεί λοιπόν να επανέλθουμε. Προς το παρόν επιμένουμε ότι τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, όπως και έλεγχο για την ορθότητα της εφαρμογής τους. Επίσης, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστικών εντόμων, όπως και η ενίσχυση της μελισσοτροφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές – οικολογικές μεθόδους, έχουν σαφέστατα πολλά περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης. Για κάτι τέτοιο είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε ακόμη περισσότερο».

Κινεζικές απαιτήσεις ακύρωσης της συνάντησης Ομπάμα- Δαλάι Λάμα


 Το Πεκίνο ζητά να ακυρωθεί η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Δαλάι Λάμα.
Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείας να ακυρώσουν «άμεσα» τα σχέδιά τους για συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα» .
Το πρακτορείο επικαλείται τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοξού.
Την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα στις 18 Φεβρουαρίου, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι η επαφή αυτή θα πλήξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το Πεκίνο έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση υποστηρίζοντας ότι ο Δαλάι Λάμα είναι ένας επικίνδυνος αυτονομιστής που υποθάλπει τις ταραχές στο Θιβέτ.
Δαλάι Λάμα

Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες


Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες χωρίς να ¨ματώσει¨ στις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας το ¨διεθνές του κύρος¨. Δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, δέχθηκε τριπλή επιτήρηση και διαβεβαίωσε ότι θα πάρει ακόμη σκληρότερα μέτρα αν χρειαστεί. Ο κ. πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιχαίρει μπροστά στη διάλυση του ασφαλιστικού και στη μείωση των εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Η σημερινή απόφαση των 27 δεν αποτελεί πράξη αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να μην συνειδητοποιούν ότι απαιτείται ευρωπαϊκό σχέδιο   για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο θα οδηγεί σε μια εντελώς νέα πορεία την Ευρώπη, μέσα από  την εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού. 

To Γραφείο Τύπου

Κι αυτή η απεργία ήταν σταθμός !

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν την Τετάρτη με τις σημαίες και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Συγκροτημένα διαδήλωσαν οι εργάτες πίσω από τα πανό των συνδικάτων τους
«Πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών» ήταν η ξεκάθαρη και περήφανη δήλωση χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, μικρο - βιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίων, που διαδήλωσαν προχτές το πρωί στο κέντρο της Αθήνας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το δήλωσαν με τη δυναμική και μαζική τους παρουσία στοΣύνταγμα αλλά και την πορεία που, γεμίζοντας σε πλήρη έκταση τη λεωφόρο Πανεπιστημίου, έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, με πανό «γεμάτα» από τις ανάγκες και το δίκιο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων: «Στην κρίση τους δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή».
Την κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης έκανε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα, η Ντίνα Ροβυθάκη, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων με stage, ευχαριστώντας το ΠΑΜΕ για την ολόπλευρη και σταθερή συμπαράσταση που έχει δείξει από την αρχή του αγώνα τους για σταθερή και μόνιμη εργασία.
Η κεφαλή της πορείας μόλις έχει ξεκινήσει από το Σύνταγμα
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΑΕΑ, τηςΣυντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων.
Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας
Λίγο πριν τις 10 το πρωί εργάτες από κάθε κλάδο, συνταξιούχοι, μετανάστες, σπουδαστές - φοιτητές - μαθητές καταφτάνουν στον τόπο της συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή. Τα συνθήματα αντανακλούν την οργή για τις νέες θυσίες που καλείται να κάνει ο εργαζόμενος λαός προκειμένου τα μονοπώλια να ισχυροποιηθούν, αξιοποιώντας και την κρίση. Αλλά και τον ελπιδοφόρο δρόμο της αντεπίθεσης που δείχνουν οι ταξικές δυνάμεις: «Δισ. ευρώ για τους πλουτοκράτες, ούτε σάλιο για τους εργάτες» και «Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δεν είναι Ιρλανδία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία».
Κάθε πανό και κάθε σύνθημα που βγαίνει από τα χιλιάδες στόματα αποτυπώνει, ότι οι εργαζόμενοι που παράγουν τα πάντα, απαιτούν ό,τι τους αξίζει: «1.400 κατώτερο μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», «Ορια ηλικίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης», φωνάζουν μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα καταδικάζουν τον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό, που αποτελεί κομμάτι των προβλημάτων τους και ζητά από τους εργαζόμενους «κοινωνική ειρήνη»: «Εργατοπατέρες - απεργοσπάστες, οι εργάτες σάς γύρισαν τις πλάτες».
Πέταξαν απ' την πλάτη τους, τους «κοινωνικούς εταίρους»
Η απάτη της «συναίνεσης» και της «ταξικής ειρήνης» που προσπαθεί να πετύχει ο κυβερνητικός κι εργοδοτικός συνδικαλισμός, αποτυπώθηκε και στις λυσσαλέες προσπάθειες της εργοδοσίας να πάρει μέτρα ενάντια στην απεργία, αλλά αναδεικνύονται και καθημερινά στους τόπους δουλειάς, όπου διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος.
Αυτή την απάτη κατήγγειλαν οι απεργοί της Αθήνας μέσα και από ένα σύντομο ευρηματικό θεατρικό δρώμενο: ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή συνοδευόμενος από όλο το πολιτικό και συνδικαλιστικό «σκυλολόι» που τρέχει πίσω από τις ανάγκες του κεφαλαίου: ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, ΓΣΕΕ. Αφού καλεί όλους τους «κοινωνικούς εταίρους» να συνάψουν «κοινωνικό συμβόλαιο» και απευθύνεται στους «συναδέλφους» εργάτες «προκειμένου να βγούμε όλοι εμείς από την κρίση να με βοηθήσετε κι εσείς», τους πετά κόκαλα τη στιγμή που αυτός μοσχαναθρεμμένος απολαμβάνει τα τεράστια κέρδη από την ξένη εργασία. Οι «κοινωνικοί εταίροι» κάθονται και κοιτούν, μα οι εργάτες παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και πετούν με κλοτσιές κάτω από τη σκηνή την αντεργατική «παρεούλα».
Παρά τη βροχή, κανείς δεν έφυγε μετά τη συγκέντρωση. Ακολούθησε μια μαχητική πορεία που διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, με το πλήθος να φωνάζει αμείωτα συνθήματα ταξικά: «Δισ. ευρώ για τους πλουτοκράτες, ούτε σάλιο για τους εργάτες». «Οχι στη συναίνεση και στην υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική». «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός»!

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κήρυγμα εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού


Νέες θυσίες για να βγει η Ελλάδα από την «τριπλή επιτήρηση» ζήτησε προκλητικά ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες



Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα άγρια λιτότητα, συνδυασμένη με νέες σαρωτικές ανατροπές, που θα οδηγήσουν σε μια χωρίς προηγούμενο λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα, πρόβαλε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Φανερώνοντας ότι ο ταξικός πόλεμος που ενιαία έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στους εργαζομένους δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, προεξόφλησε τη «λήψη νέων πρόσθετων μέτρων» πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αλλά και αυτά που ο ίδιος εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα.

Η.Π.Α,Ε.Ε, G8 όλοι επιθυμούν να κάνουν το ΙΡΑΝ νέο ΙΡΑΚ με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης !


Ο λαλίστατος υπουργός εξωτερικών της Φινλανδίας Alexander Stubb

Κυρώσεις εναντίον του Ιράν «τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» ενδέχεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα από την Οτάβα ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
Εάν οι διάφορες πρωτοβουλίες για την έναρξη διαλόγου με την Τεχεράνη με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμά της δεν φέρουν αποτέλεσμα «θα κινηθούμε προς την επιβολή κυρώσεων και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πολύ σκληρές κυρώσεις», ανέφερε ο Στουμπ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Καναδό ομόλογό του, Λόρενς Κάνον.
«Η πρώτη πηγή των κυρώσεων θα πρέπει να είναι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτύχει, θα το κάνουμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις που θα αφορούν και τον ενεργειακό τομέα.
Ο Κάνον από την πλευρά του σημείωσε ότι το ζήτημα του Ιράν θα απασχολήσει τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και η Ρωσία) που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου στον Καναδά.
Πηγές:Ναυτεμπορική- ΑΠΕ -Γαλλ. Πρακτορείο

Βρέθηκε γονίδιο που σχετίζεται με τη βιολογική γήρανση.

Βρετανοί και ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, για πρώτη φορά, ανακάλυψαν ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση των ανθρώπων.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό από τους υπόλοιπους και εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.

Εξάλλου, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ, σε νεαρή ηλικία, το οποίο θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του,

Οι ερευνητές από τα βρετανικά πανεπιστήμια του Λέστερ υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Νιλές Σαμανί και του King's College του Λονδίνου υπό τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, καθώς και από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν πάνω από 500.000 γενετικές παραλλαγές σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισαν εκείνες που σχετίζονται με το "βιολογικό ρολόι" και βρίσκονται κοντά στο γονίδιο TERC, το οποίο εμπλέκεται στη διατήρηση του μήκους του τελομερούς, με την χρήση ενός ενζύμου (τελομεράση).

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

Έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μετά τα 80 τους έχουν απολύτως φυσιολογικές αρτηρίες, ενώ άλλοι ήδη μετά τα 40 τους εμφανίζουν προβλήματα σε αυτές, παρόλο που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος εγγενής βιολογικός λόγος γι' αυτή την φθορά.

Υπάρχουν δύο είδη γήρανσης: η χρονολογική/ηλικιακή (πόσα χρόνια ζωής έχουν περάσει από τη γέννηση) και η βιολογική, με βάση την οποία τα κύτταρα μερικών ανθρώπων μπορεί να είναι πιο γερασμένα ή πιο νεαρά σε σχέση με την πραγματική (χρονολογική) ηλικία τους. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες καρδιοπάθειες, καρκίνοι και άλλες ασθένειες συνδέονται στενότερα με τη βιολογική παρά με την χρονολογική ηλικία.

Πηγή:www.skai.gr

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού για τις αυταρχικές ενέργειες Διευθυντή σχολείου


Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ σε σχέση με τις αυταρχικές ενέργειες του Διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης δήλωσε τα εξής:Σε αλήστου μνήμης εποχές μας επαναφέρει ο Δ/ντής του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης με ένα μπαράζ προκλητικών και τρομοκρατικών ενεργειών κατά της συνδικαλιστικής δράσης και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών.Προκλητικότατα τιμώρησε μαθητή της Γ΄ τάξης του σχολείου του επειδή διάβαζε και συζητούσε με συμμαθητές του φυλλάδιο συνδικαλιστικής παράταξης των εκπαιδευτικών που καλούσε σε συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη.Ο Διευθυντής, ταυτόχρονα καλεί σε απολογία το συνδικαλιστικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λακωνίας Κώστα Σταμάτη γιατί έκανε παρέμβαση, ως όφειλε, για το θέμα.Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επιμένει ότι η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, κατακτημένη με μακρόχρονους κοινωνικούς αγώνες, είναι αδιαπραγμάτευτη.Επιμένουμε, επίσης, ότι αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου και δικαίωμα των μαθητών να ενημερώνονται και να συζητούν για τα κοινωνικά προβλήματα.  Σε ένα σχολείο ανοιχτό στις κοινωνικές διεργασίες η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι αδιαπραγμάτευτη αξία.Το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ανάκληση της τιμωρίας του μαθητή και στην ακύρωση της κλήσης σε απολογία του καθηγητή Κώστα Σταμάτη.
Τμήμα Παιδείας