Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Νότια Κινεζική θάλασσα : Οι ανταγωνισμοί εδραιώνονται.

Κινήσεις που αποτυπώνουν ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα θα αποτελεί όλο και πιο συχνά πεδίο έκφρασης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καταγράφουν μια σειρά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ. 

(Credit: Reuters) 

Σε αυτά αποτυπώνεται η σαφής ανησυχία της Ουάσινγκτον για «επέκταση» της κινεζικής επιρροής στην περιοχή, σε μια περίοδο που η νοτιοανατολική Ασία εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, με μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου, γιγάντια αγορά, φτηνό και νεαρό εργατικό δυναμικό, αλλά και θέση κρίσιμης γεωστρατηγικής και εμπορικής σημασίας.

Πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας.

Συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αντιπροσωπίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στη βελγική πρωτεύουσα Νίκος Μπέλλος, μόλις ξεκίνησε το Εurogroup για να εξετάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διμερείς διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.
Λίγο νωρίτερα, κοινοτική πηγή σημείωνε ότι οι συναντήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη αποδεικνύονται παραγωγικές, συντελώντας στην προσέγγιση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ.

-- Αρθρογραφία σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της ελληνικής 

κυβέρνησης και των δανειστών.



-- Οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης για τα Εργασιακά και η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους.
-- Αρθρο: Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις το ταξικό εργατικό κίνημα έχει το δικό του σχεδιασμό.

«Μεταρρυθμίσεις» και «λαϊκή στήριξη».

 «Μεταρρυθμίσεις» και «λαϊκή στήριξη» 






 Όπως προκύπτει από τα υλικά που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξήγησε στους ομολόγους του ότι ένας από τους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει να δεχθεί τη φράση«παράταση του τρέχοντος προγράμματος και επιτυχής ολοκλήρωσή του» (την ίδια ώρα, βέβαια, που δέχεται την παράταση της δανειακής σύμβασης, άρα και του πυρήνα του μνημονίου), είναι ότι η συγκυβέρνηση «φοβάται» ότι έτσι «θα χάσουμε την υποστήριξη του λαού μας και σαν αποτέλεσμα θα είναι να γίνει πολύ δύσκολο πλέον να μεταρρυθμιστεί η χώρα». Αλήθεια, αν ήταν όντως τόσο φιλολαϊκές - όπως λέει όλη την ώρα - οι «μεταρρυθμίσεις» που σκοπεύει να προωθήσει η συγκυβέρνηση, γιατί φοβάται για απώλεια της λαϊκής στήριξης; Δε θα έπρεπε η υλοποίηση αυτών των «φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων» να αυξάνει τη λαϊκή υποστήριξη στην κυβέρνηση;

Συρία: Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για εξοπλισμό της αντιπολίτευσης.

Συμφωνία που προβλέπει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπως έκανε γνωστό ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.




Ο Αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι σχεδιάζει να στείλει περισσότερους από 400 στρατιώτες, περιλαμβανομένων στελεχών των ειδικών δυνάμεων, για να εκπαιδεύσουν τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης σε περιοχές εκτός Συρίας, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.