Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία


Εκατοντάδες κατοίκους στο νότιο τμήμα της Ισλανδίας απομάκρυναν από τα ξημερώματα της Κυριακής οι Αρχές της χώρας έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου κοντά στον παγετώνα Εϊαφιαλαϊόκουλ, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) και μέχρι το πρωί δεν είχαν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες.

Γκρίζα πειράματα σε ασθενείς-Κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα χωρίς την τήρηση της δεοντολογίας

Πέντε χρόνια από την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τις «κλινικές δοκιμές» με την ευρωπαϊκή και μένουμε «μετεξεταστέοι». Νέα φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές δοκιμάζονται σε ανθρώπους υπό την επίβλεψη ενός μηχανισμού στον οποίο συχνά εντοπίζονται «μαύρες τρύπες».
Με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχει δοθεί καν η συγκατάθεση των ασθενών! Και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καλεί ακόμη μία φορά τη χώρα μας να συμμορφωθεί... Κάθε χρόνο γίνονται περί τα 300 πειραματικά πρωτόκολλα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΤΣΕΧΙΑ: Ο αντικομμουνισμός επιστρατεύεται ενάντια στην αντικαπιταλιστική πάλη


Μιλάει στον «Ρ» η Μάρτα Σεμέλοβα, πρόεδρος της Οργάνωσης Περιοχής της Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας)
Για τη σημερινή κατάσταση του αντικομμουνισμού στην Τσεχία μιλήσαμε με την Μάρτα Σεμέλοβα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (ΚΚΒΜ), πρόεδρο τηςΟργάνωσης Πράγας και υπεύθυνη για τα ζητήματα Παιδείας, η οποία στο παρελθόν είχε διωχθεί γιατί, ως εκπαιδευτικός, αντιτάχθηκε στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας.
Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με το πώς εξελίσσεται η επίθεση στο ΚΚΒΜ:
«Ο αντικομμουνισμός στη χώρα μου είναι καθημερινό φαινόμενο. Μια από τις εκφράσεις του είναι και η προσπάθεια για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), που ακολούθησε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας. Σήμερα θεωρούμε μια πρώτη μικρή επιτυχία το γεγονός ότι το περιφερειακό Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε στις 27 του Γενάρη να μην αναγνωρίσει ως έγκυρη την απόφαση του υπουργείου και αναμένουμε αυτό να πάρει και επίσημη νομική μορφή. Είναι σημαντικό οι νέοι κομμουνιστές να εντείνουν τη δράση τους. Μάλιστα, από την ΚΕΝ προήλθε και μια νέα οργάνωση, η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας και εμείς στηρίζουμε την ενότητα των νέων κομμουνιστών, που μπορεί να συμβάλει στην πάλη του λαού.

Π.Ε. ΝΑΡ: Ανατροπή της επιδρομής του κεφαλαίου, της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.


1may3.gifΣυνεδρίασε το Σάββατο 20/3 η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ, με θέμα τις εξελίξεις και την παρέμβαση στα μέτωπα της περιόδου. Όπως εκτιμά το ΝΑΡ, «Έχουμε μπει σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης με άμεσες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Οι πολιτικές εξελίξεις, το κίνημα και η ιδεολογική διαπάλη θα εξελίσσονται ραγδαία. Η ένταση των επιπτώσεων της κρίσης στον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό σε συνδυασμό με το πλήρες ξεδίπλωμα της αστικής επίθεσης για την υπέρβασή της, δημιουργούν το έδαφος για εκρηκτικές κοινωνικές αντιδράσεις και – σε μια πορεία – για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους συσχετισμούς. Ειδικά μετά την ανακοίνωση των μέτρων έχουμε σοβαρή αλλαγή των διαθέσεων στους εργαζόμενους, υιοθέτηση αγωνιστικών πρακτικών από σχετικά ευρύτερες μάζες, διευρυνόμενη αγανάκτηση (αποτυπώνεται και στις αστικές δημοσκοπήσεις) αλλά και τάσεις υποταγής που δυσκολεύουν την αγωνιστική συμμετοχή. Τα νέα κύματα μέτρων, μαζί με την πιθανολογούμενη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, θα προκαλέσει νέους κύκλους μαζικών αντιστάσεων.»

Γαλλία: Ελαφρώς αυξημένη η συμμετοχή στο β' γύρο των περιφερειακών εκλογών


Ελαφρώς αυξημένη είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις εκκλήσεις και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, λόγω της μικρής συμμετοχής στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής.
Στις 18.00 ώρα Ελλάδας, εννέα ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία ανερχόταν σε 43,47% ενώ την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό ανερχόταν σε 39,29%.

Ανακοίνωση Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει με ιδιαίτερη έμφαση τα μεγάλα προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι επιθέσεις κατά μεταναστών αυξάνουν ανησυχητικά και εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες δημιουργούν κλίμα μισαλλοδοξίας σε φτωχογειτονιές, ενώ μεγάλος, δυστυχώς, αριθμός οργάνων της Αστυνομίας εμπλέκεται σε κρούσματα κακοποίησης αλλοδαπών μέσα σε αστυνομικά τμήματα καθώς και σε περιστατικά εξευτελιστικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς.

34ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: ΠΑΣΚΕ 48,2%-ΔΑΚΕ 24,7%-ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 20,9%-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 6,1%

Πρώτη δύναμη με ποσοστό 48,2% και 22 έδρες έναντι 24,69% και 11 έδρες της ΔΑΚΕ, αναδείχθηκε η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, στο 34ο Τακτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ. 

Η ΔΑΣ έλαβε ποσοστό 20,92% και 9 έδρες και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΑΠ) 6,08% και 3 έδρες.

Ψήφισαν 480 σύνεδροι. Εγκυρες ψήφοι ήταν οι 478 και άκυρες οι υπόλοιπες δύο.

Άγκελα Μέρκελ: Η Ελλάδα δε χρειάζεται οικονομική βοήθεια !



Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια οικονομικής φύσεως, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας της, η Μέρκελ είπε ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός της έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η χώρας δεν θα ζητήσει οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί θυμόμαστε το Argentinazo


Του Κώστα Ήσυχου *


Στις 29 Νοεμβρίου του 2001 όλες οι ξένες τράπεζες στην Αργεντινή απέσυραν όλα τα αποθεματικά τους ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης οικονομικής ύφεσης που κορυφώθηκε και συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλες, προηγούμενες πολιτικές αποβιομηχανοποίησης και ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, υπερδανεισμού σε ξένες τράπεζες με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, στη δεκαετία που έγινε γνωστή ως το «νεοφιλελεύθερο εργαστήριο της Νότιας Αμερικής» (Αργεντινή, Χιλή) 1991-2001. Η μεγάλη τραγωδία για τον λαό της Αργεντινής άρχιζε με την πλήρη παράδοση στις αγκάλες του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα διαχρονικά εργαλεία ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 20ού αιώνα.

Αλ. Τσίπρας: Κυβερνητική επιλογή τα σκληρά μέτρα


Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι η δημοσιονομική κρίση είναι κάτι περισσότερο από αφορμή για τη λήψη σκληρών μέτρων. «Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δυστυχώς λέει ψέματα. Δεν σέρνεται σε αυτή την πολιτική. Την επιλέγει», αναφέρει.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζητά αύξηση των εσόδων μέσω της φορολόγησης τραπεζών, επιχειρήσεων και εφοπλιστών, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ευρώπη. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τη χώρα στα νύχια των κερδοσκόπων, "κραυγάζοντας ότι καταρρέουμε" και ζητά την οικοδόμηση συμμαχιών, για μακρόπνοο και όχι τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση το πρωί της Κυριακής.

Δύο τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελικόπερο του Λιμενικού, που εκτελούσε αποστολή της Frontex για λαθρομετανάστες, στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το νησί. 

Το περιστατικό έγινε το πρωί της Κυριακής στις 8.06 και όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, τα τουρκικά μαχητικά έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Τα δύο F-16 αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά Mirage 2000, τα οποία τα προσέγγισαν σε απόσταση ενός μιλίου. Φεύγοντας, πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και βγήκαν εκτός FIR Αθηνών.

ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ-"Απ' τον κρίνο ως τη σούβλα" -Της Λιάνας Κανέλλη


Τους φαινόταν βάρβαρο το κοκορέτσι. Των Ευρωπαίων. Και το σουβλιστό αρνί. Κι από πίσω ερχόταν και το ρεπορτάζ για τα καθόλου υγιεινά σφαγεία μας. Των Ευρωπαίων. Και το τολμούσαν να το λένε και να το γράφουν, να το παίζουν και να γελάνε στις τηλεοράσεις τους, κάθε Ελλήνων Πάσχα, την ίδια ακριβώς εποχή που ταΐζονταν και τάιζαν την ανθρωπότητα «τρελές αγελάδες» σε υγιεινή συσκευασία ως μπριζόλες και στην ίδια ωραίο λευκό κοτόπουλο με διοξίνες και λουκάνικα φτιαγμένα από χοιρινό ταϊσμένο με υπολείμματα λιπαντικών και λαδιών αυτοκινήτων.
Σα να μην πέρασε μια μέρα, όλα αυτά ήταν λίγο πριν τα ευρά μπουν στη ζωή μας και φτάσουμε να την υπολογίζουμε με τιμολόγια κολαστήριου παραδείσου. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το μεταλλαγμένο καλαμπόκι οδηγούσε σε γεωργικές και πραγματικές τερατογενέσεις και η υπεράρχουσα υπερτάξη του αμερικάνικου καπιταλισμού μετάλλασσε τα Αουσβιτς σε Γκουαντάναμο, τους Σέρβους σε Ινδιάνους και τις χώρες της Βαλτικής σε μπορντέλο αντικομμουνισμού.

H Kομμούνα του Παρισιού- Iστορικά διδάγματα από την πάλη των τάξεων


H πρώτη προλεταριακή επανάσταση και η πρώτη κυβέρνηση του προλεταριάτου που κράτησε την εξουσία επί 72 ημέρες (από τις 18 Mάρτη ως τις 28 Mάη 1871) πέρασε στην ιστορία με τον τιμημένο τίτλο «H Kομμούνα του Παρισιού». Στα παιχνιδίσματα της ιστορίας, η τύχη το 'φερε ώστε η φετινή επέτειος της Kομμούνας να συμπέσει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας ενάντια σε μια μεγάλη πρωτόγνωρη επίθεση κυβέρνησης-E.E.-ΔNT-πλουτοτοκρατίας που οδηγούν σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Aπεργίες και διαδηλώσεις χιλιάδων λαού που κατεβαίνουν στο δρόμο κόντρα στο σύμφωνο σταθερότητας .

Πέρα από την επιφανειακή σύμπτωση, οι κινητοποιήσεις, αναζωπυρώνοντας με όρους μαζικούς την ταξική πάλη, δίνουν στην επέτειο της Kομμούνας έναν τόνο ξεχωριστής επικαιρότητας. Tι ήταν λοιπόν η Kομμούνα του Παρισιού;
H εμφάνιση της Kομμούνας ήταν ένα ιστορικό φαινόμενο που προκλήθηκε από τις βαθιές ταξικές αντιθέσεις της γαλλικής κοινωνίας, οι οποίες οξύνθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1860. Bασικές αιτίες η ολοκλήρωση της βιομηχανικής επανάστασης, η σχετική αύξηση και οργανωτική ανάπτυξη της εργατικής τάξης, η άνοδος της ταξικής της συνείδησης. Aυτή την περίοδο υπάρχουν στο Παρίσι 70 συνδικάτα. H Παρισινή Kομμούνα ήταν αποτέλεσμα τελικά της μακρόχρονης εξέλιξης του εργατικού κινήματος και για την ιδεολογική του προετοιμασία τεράστιο ρόλο έπαιξε η δράση της Πρώτης Διεθνούς. Oι άμεσες προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση της Παρισινής Κομμούνας συνδέονται με την πολιτική και οικονομική κρίση που πέρασε η Γαλλία στην τελευταία περίοδο της δεύτερης αυτοκρατορίας.

Κέβιν Ουόργουικ: «Θέλω να γίνω σάιμποργκ!»





Είναι ίσως ο φανατικότερος υποστηρικτής της ρομποτικής και προβλέπει ότι σε ένα όχι και πολύ μακρινό μέλλον όλοι θα έχουμε στο σώμα μας εμφυτευμένα κυκλώματα. Μάλιστα ο ίδιος έχει δοκιμάσει διάφορες πατέντες στον εαυτό του -  μεταξύ άλλων, έχει συνδέσει το νευρικό σύστημά του με εκείνο της συζύγου του. Ο δρ Ουόργουικ είναι πραγματικά αιρετικός...



Είναι βέβαιος: σε λίγα χρόνια, όλοι θα έχουμε εμφυτεύσει μικροτσίπ στο σώμα μας. Με αυτά θα μπορούμε να περιγράφουμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις μας χωρίς να χρησιμοποιούμε λέξεις και να επικοινωνούμε καλύτερα με το σύντροφό μας - τέλος οι καβγάδες και οι παρεξηγήσεις! Θα μπορούμε να μαθαίνουμε μια καινούρια γλώσσα μέσα σε λίγες ώρες, να αποθηκεύουμε στη μνήμη μας άπειρα δεδομένα, ακόμη και να συνδεόμαστε κατευθείαν με τον υπολογιστή μας, για να κατεβάσουμε πληροφορίες από το ίντερνετ!

20 Μαρτίου 2010

Φωτογραφίες από την διαδήλωση -διαμαρτυρία κομμουνιστών και άλλων οπαδών της αντιπολίτευσης, κατά της κυβέρνησης Πούτιν, χτες στο Βλαδιβοστόκ.
20 Μαρτίου 2010-Μεγάλη αμμοθύελλα στο Πεκίνο -REUTERS/Grace Liang

Δήλωση Π.Λαφαζάνη, για την νέα συμφωνία και την παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε Αραβικά πριγκιπικά συμφέροντα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη νέα συμφωνία και την παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε Αραβικά πριγκιπικά συμφέροντα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κατεδαφιστική πολιτική και η σκανδαλώδης διαχείριση που εφαρμόστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και η οποία, δυστυχώς συνεχίζεται, συνιστά ένα μείζον εθνικό, οικονομικό και παραγωγικό έγκλημα.