Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Οι μισές πωλήσεις όπλων παγκοσμίως σε ΗΠΑ – Ρωσία. Η Ελλάδα μεταξύ της πρώτης πεντάδας των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο

Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αναλογούν από κοινού περισσότερες από τις μισές πωλήσεις όπλων που έγιναν στον κόσμο την περίοδο 2005 - 2009, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των εισαγωγέων όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Ο όγκος των παγκοσμίων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 22% την πενταετία αυτή σε σύγκριση με την προηγούμενη 2000 - 2004, σημειώνει το SIPRI.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-H κυβέρνηση εμπαίζει τους απολυμένους της ΟΑ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Επανάκτηση του Εθνικού ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους απολυμένους  της  ΟΑ ενώ «διαρρέει» ότι ο νόμος δεν ισχύει και όλα θα επαναπροσδιοριστούν από μηδενική βάση!
Η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ υλοποιήθηκε μετά από πολλές προσπάθειες συκοφάντησης, απαξίωσης, συρρίκνωσης και λεηλασίας του Εθνικού Αερομεταφορέα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι εργαζόμενοι αλλά κι ο Ελληνικός λαός :  Ο Ελληνικός λαός, διότι έπαψε να υφίσταται ο Εθνικός και κοινωνικός ρόλος της ΟΑ και δημιουργήθηκε καρτέλ στις αερομεταφορές, ένα  ιδιότυπο ιδιωτικό μονοπώλιο, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας αλλά και του απόδημου Ελληνισμού. 

ΟΛΟΙ στη διαδήλωση για την ανατροπή των μέτρων στις 16 Μάρτη, 6 μ.μ. Πρόπυλαια

Χωρίς διακοπή…
Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και των καταχτήσεων μας. Η επίθεση αυτή είναι μια απότομη όξυνση-κλιμάκωση των πολιτικών που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία εδώ και δεκαετίες. Με την επίθεση αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συνεργασία με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκφράζοντας τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με την πλήρη συναίνεση και υποστήριξη της ΝΔ του ΛΑΟΣ επιδιώκουν να οδηγήσουν το λαό και τη νεολαία σε μια μαύρη ζωή, σε μια σκοτεινή εποχή. Τα μέτρα που πετσοκόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, και επιβάλλουν μαζική και άγρια φοροληστεία, ήταν μόνο η αρχή.

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 6:00 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

ΚΑΤΩ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»!
Η Ταξική Πορεία καλεί στη διαδήλωση που διοργανώνουν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και πρωτοβάθμια σωματεία
την Τρίτη 16 Μάρτη, στις 6:00 το απόγευμα, στα Προπύλαια.
Παρά την ψήφιση των μέτρων,
παρά την προσπάθεια να μας πείσουν ότι τα μέτρα «θα πιάσουν τόπο»,
παρά την προσπάθειά τους να απονομιμοποιήσουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα βάρβαρα αυτά μέτρα,
παρά το βίαιο χτύπημα των διαδηλώσεων και των απεργιών, και το όργιο καταστολής,
παρά τη στάση της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας,
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,
ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Να βάλουμε ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ που μας ετοιμάζουν!
ΟΛΟΙ την ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ
στις 6:00 το απόγευμα
στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Ταξική Πορεία

Ένας στους 4 στερείται των στοιχειωδών υγειονομικών υποδομών

Περίπου το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όμως το 39% στερείται ακόμα τις απολύτως στοιχειώδεις υγειονομικές εγκαταστάσεις, αναφέρει μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef που δημοσιεύθηκε σήμερα.Το 2008, 5,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια περισσότεροι από το 1990, υπογραμμίζει η νέα έκθεση του κοινού προγράμματος του ΠΟΥ και της Unicef.

Χέρι,Χέρι και στα εθνικά ,ΠΑ.ΣΟ.Κ -ΛΑ.Ο.Σ-Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου- Καρατζαφέρη

Οριακή αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πραγματοποίησε τουρκική κορβέτα, που συμμετείχε στην νατοϊκή επιχείρηση, στον Λίβανο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την τουρκική κορβέτα, που κινείται πλέον στο κεντρικό Αιγαίο με βόρεια πορεία, παρακολουθεί από χθες η πυραυλάκατος «Ρουσσέν».

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος σχολίασε ότι «η αύξηση του αριθμού των αβλαβών διελεύσεων τουρκικών πολεμικών από το Αιγαίο εγκυμονεί πιθανώς κινδύνους».

Απόφαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ 15/03/2010- Έκκληση για ενότητα προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς.

 1.To Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τα διαδοχικά κύματα αντεργατικών – αντικοινωνικών μέτρων, με επιχείρημα δήθεν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με σαφή επιλογή να πληρώσει ο λαός την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν, δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση ένα πολύ δύσκολο παρόν και προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την κρίση.
 Το σύνολο αυτών των σκληρών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, εντάσσεται στα πλαίσια και υπηρετεί τη λογική του   Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης της Λισαβόνας.  
   Το μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων και η πάλη για την ανατροπή τους, γίνεται ζωτική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας, και απόλυτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της αριστεράς. Απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού μετώπου.
2.Η δράση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αυτή την ανάγκη και προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε και πάλι έκκληση για ενότητα στη δράση προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και του κόσμου του ΠAΣΟΚ που διαφωνεί με την πολιτική του κόμματος του και της κυβέρνησης.

K.K.E : Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στην οικονομία και τη συνεδρίαση του Eurogroup


Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι μονόδρομος για το λαό προκειμένου να γλιτώσει από τα δεινά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του.

Καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ. Η μόνη στήριξη που παρέχει  η ΕΕ είναι προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να προωθήσει τα επόμενα που έχουν συναποφασίσει για το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Δεν κάνει κανένα πόλεμο κατά των κερδοσκόπων γιατί είναι η ίδια ένωση κερδοσκόπων. Ενιαία επιτίθεται με αγριότητα στους λαούς, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις της και τα κεφάλαια που εκπροσωπούν λυσσαλέα αντιμάχονται για να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία εντός και εκτός της Ευρώπης.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΙΣΛΑΝΔΩΝ


«Δεν παίζουμε με τους όρους σας»



Του
Νίκου Σερβετά



Μια λογική αντίδραση σ’ ένα δρόμο που δεν πάει άλλο, ήταν το σχεδόν παμψηφεί «Όχι», που είπαν οι Ισλανδοί το περασμένο Σάββατο, στον νόμο που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση τους, προκειμένου να επωμισθούν αυτοί τα χρέη που δημιούργησαν ντόπια και ξένα Golden Boys.


Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή: Μία ισλανδική τράπεζα, σε συνεργασία με μία αγγλική και μία ολλανδική, έφτιαξαν ένα ιντερνετικό κατασκεύασμα, το Icesave, δημιούργησαν ένα νέο τραπεζικό «προϊόν» και, με χρήματα επενδυτών, προσέφεραν υψηλό επιτόκιο για επενδύσεις μεγάλου ρίσκου. Με την κρίση της ισλανδικής οικονομίας η ισλανδική τράπεζα (Landsbanki) χρεοκόπησε και παρέσυρε στην πτώση της το όλο κατασκεύασμα. Άγγλοι και Ολλανδοί επενδυτές απαίτησαν -και πήραν- τα χρήματα τους από τις τράπεζες των χωρών τους και αυτές, με τη σειρά τους, τα ζήτησαν από το δημόσιο της Ισλανδίας και μάλιστα με τόκο ύψους 5,5%.
Από αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα Reykjavik .

Ο γαλλικός Τύπος για τα μηνύματα των τοπικών εκλογών- «Χαστούκι» στον Σαρκοζί και αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων


«Προειδοποίηση», «χαστούκι», «αποδοκιμασία», «άτακτη υποχώρηση» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο γαλλικός Τύπος για περιγράψει τη σαφέστατη ήττα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις τοπικές εκλογές της Γαλλίας.

Αν το ροζ και πράσινο κύμα -δηλαδή μια συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του οικολόγων- κατακλύσει τη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο, αυτό θα σημάνει «μια μείζονα πολιτική στροφή στη διάρκεια της προεδρικής θητείας», εκτιμά η αριστερή εφημερίδα «Λιμπερασιόν».
Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σαφώς ευνοϊκός για την Αριστερά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μπλοκ της αριστεράς (53,46%) έχει πλέον διαφορά 14 μονάδων από το μπλοκ της δεξιάς (38,93%).Στις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες (εκτός των υπερπόντιων), το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προβάδισμα 3,3 μονάδων έναντι του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, UMP, και των συμμάχων του (29,48% έναντι 26,18%) και έρχεται πρώτο σε 13 περιφέρειες.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ της Γ.Γ του Κ.Κ.Ε Αλέκας Παπαρήγας : Για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης


Προς τον Πρωθυπουργό,

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του λαού, γιατί δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.
Η αλληλεγγύη των ηγετών των χωρών αυτών προς την Ελληνική Κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα αλληλεγγύη στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με την συνεργασία της Ε.Ε. και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.  

Για τη πειθαρχική δίωξη της ερευνήτριας του ΕΚΑΕ, μέλους του ΣΥΝ Ελένης Αυλωνίτου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη πειθαρχική δίωξη της γνωστής ερευνήτριας του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και μέλους του ΣΥΝ, Ελένης Αυλωνίτου, επειδή δημόσια, σε συνέντευξη τύπου του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ, κατήγγειλε τις διοικητικές παρατυπίες και το διάτρητο στο σύστημα ελέγχων του εργαστηρίου ντόπινγκ.
Η Ελένη Αυλωνίτου
Η προσπάθεια της διοίκησης του ΟΑΚΑ να χρησιμοποιήσει πειθαρχικά μέτρα για να ποινικοποιήσει τον πολιτικό λόγο στην Ελλάδα αποτελεί προσβολή της δημοκρατίας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό πολίτη. Η άσκηση τρομοκρατίας σε όσους καταγγέλλουν τις παράνομες ενέργειές της, αποδεικνύει κυρίως ότι η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι παρανομεί.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.Κ.Ε : Προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος «Μέριμνα» στην Πάτρα


Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Είκοσι επτά εργαζόμενοι του ιδρύματος «Μέριμνα» στην Πάτρα έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής, αφού παραμένουν απλήρωτοι για 6 μήνες και με την κατάσταση που επικρατεί στο «Ίδρυμα» απειλείται να μπει λουκέτο.
Τα χρήματα που το «Ίδρυμα» παίρνει από τον ΟΠΑΠ και τη νομαρχία (συνολικά 310.000 ευρώ) δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για την κάλυψη των χρεών που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 500.000 ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Τα προβλήματα του ιδρύματος είναι χρόνια, παρά το ότι καλύπτει σοβαρές ανάγκες  και επιτελεί σοβαρό κοινωνικό έργο στον τομέα της πρόνοιας και της φροντίδας παιδιών με διανοητική στέρηση. Η αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική των κυβερνήσεων  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πλαίσια της ΕΕ, που εμπορευματοποιεί την υγεία και την πρόνοια, προωθεί την παράδοσή τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και στον «εθελοντισμό», ενώ υποβαθμίζονται και υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια ιδρύματα.

Σβήνουν μονάδες της ΔΕΗ Τρίτη και Τετάρτη - Καζάνι που βράζει η επιχείρηση!


Διακοπή λειτουργίας ενός αριθμού μονάδων της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο κατά την 48ώρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ, απαντώντας έτσι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που θίγουν μισθούς, ασφαλιστικό και προσλήψεις νέων εργαζομένων στην επιχείρηση.
Αν μάλιστα η κυβέρνηση εμμείνει στη στάση της για μείωση των συντάξεων κατά 25%, περικοπή των αποδοχών κατά 25%-30% ακόμη και τεχνιτών και προσωρινό «πάγωμα» των προσλήψεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007, τότε η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί με απεργίες πιο σκληρής μορφής.
Ήδη, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, εργαζόμενοι έχουν ήδη καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, ωστόσο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παραμένουν σε λειτουργία.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ


Σε κατάληψη της νομαρχίας Ημαθίας, στη Βέροια, προχώρησαν το πρωί εργαζόμενοι εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) από την Ημαθία και την Πέλλα.
Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν, είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 12 μήνες και ζητούν να τους καταβληθούν οι μισθοί και να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ.Ε : Για τη λειτουργία της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» ομίλου Λαναρά


Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

imageΟι εξελίξεις στην επιχείρηση «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεινών που φορτώνει στους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στάσης του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στα σχέδια του Λαναρά και των υποστηριχτών του.
Αποδεικνύεται ότι το μεγάλο κεφάλαιο μεταφέρει τα κεφάλαια του όπου αυτό κρίνει ότι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιώνεται επίσης η θέση του ΚΚΕ ότι η πλουτοκρατία όσο και να  «μπουκώσει» από «επιδοτήσεις» πάντα θα διψά για περισσότερα κέρδη. Κέρδη που πάντα βασίζονται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Λαναρά έχει επιδοτηθεί και δανεισθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την «αναδιοργάνωση» των εργοστασίων του, με τελικό όμως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τα κλείσει και να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι να μένουν απλήρωτοι και να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2008. Επίσης είναι γνωστό ότι ο όμιλος Λαναρά απέσπασε δισεκατομμύρια δραχμές μέσω του Χ.Α.Α. και έχει μεταφέρει δραστηριότητές σε γειτονικές χώρες σύμφωνα με το Σύμφωνο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Αθήνα: Για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη - Συνέχεια την Τρίτη 16

Από Προλεταριακή Σημαία 637
ΜαζικΑ οι εργαζΟμενοι στον αγΩνα για την ανατροπΗ των μΕτρων
και έχει και συνέχεια...
Πραγματικά πρωτόγνωρες είναι οι καταστάσεις που ζούμε τις ημέρες αυτές. Στην πρωτοφανέρωτη και ανελέητη επίθεση των δυνάμεων του κεφάλαιου που εγκαινιάζει το -ήδη κακόφημο- «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της ΕΕ, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της χώρας ορθώνουν μαζικό τείχος αντίστασης, μια ολοένα και κλιμακούμενη αντιπαράθεση που μεταφράζεται σε διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων, σε μαζική συμμετοχή στις απεργίες, κινητοποιήσεις κάθε είδους, καθώς και συγκρότησης πρωτοβουλιών και επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές της Αθήνας και σε πόλεις της επαρχίας.
Κάθε μέρα όλο και περισσότερο ο λαός και οι εργαζόμενοι της χώρας αντιλαμβάνονται ότι αυτό που τους ετοιμάζει το κεφάλαιο δεν είναι απλά μία νέα περίοδος λιτότητας με ημερομηνία λήξης, αλλά το ξεκίνημα μιας επίθεσης με στόχο το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η είσοδος στον κοινωνικό μεσαίωνα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανασφάλειας, της πλήρους υποταγής στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Η μέχρι πρότινος ανησυχία έχει γίνει αγωνία, οι αυταπάτες διαλύονται με ταχύτατους ρυθμούς και η οργή αρχίζει να φουντώνει όταν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν το εύρος της επίθεσης, το βαθιά ταξικό χαρακτήρα της «εθνικής», «πατριωτικής» προσπάθειας που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου. Το «μάρμαρο» θα κληθούν να το «πληρώσουν» -για μια ακόμη φορά- οι μόνοι που δεν ευθύνονται, ο λαός και οι εργαζόμενοι. Και αυτή τη φορά θα είναι πολύ ακριβό. Και το τίμημα δεν θα είναι μόνο χρηματικό.

ΕΚΚ Νεπάλ ( Μαοϊκό) Η εσωτερική πόλωση και η επερχόμενη επαναστατική κρίση

Από Προλεταριακή Σημαία


Η βασική ιδιαιτερότητα στο σημερινό Νεπάλ έγκειται στο γεγονός ότι βαδίζουμε από μια ευαίσθητη μεταβατική κατάσταση προς μια ώριμη κατάσταση επαναστατικής κρίσης. Ακολουθώντας την τακτική και τα καθήκοντα που έθεσαν οι επαναστάτες κομμουνιστές, μέσω της σύνθεσης του λαϊκού πολέμου και του μαζικού κινήματος, έγιναν οι εκλογές για τη συντακτική συνέλευση, όπου το ΕΚΚΝ (Μ) καθιερώθηκε σαν το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα, καταργήθηκε η μοναρχία, και εγκαθιδρύθηκε η ομοσπονδιακή δημοκρατία. Αποκτώντας εμπειρία στην πορεία ενάντια στη φεουδαρχία και τον ιμπεριαλισμό, το κόμμα ήταν για εννιά μήνες επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Νεπάλ. Σίγουρα αυτά τα επιτεύγματα έχουν μεγάλη σημασία στα πλαίσια της δημοκρατικής επανάστασης. Οι πραγματικοί προλετάριοι θα πρέπει να εκτιμήσουν αυτά τα επιτεύγματα.

Θεσσαλονίκη- 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Αφιέρωμα στον Γιόρι Ίβενς

Το δεκαήμερο 12-21 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 12ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ (http://tdf.filmfestival.gr/). Ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Ολλανδό κομμουνιστή σκηνοθέτη Γιόρις Ίβενς αλλά και η αποχή από το Φεστιβάλ των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη ή Ομιχληστών.
Γιόρις Ιβενς
 Ο αυτόπτης μάρτυρας του επαναστατημένου 20ου αιώνα
Ας αρχίσουμε όμως με τον Ίβενς. Ο Γιόρις Ίβενς γεννήθηκε στο Ναϊμέχεν το 1898 και πέθανε το 1989 στο Παρίσι. Προερχόμενος από οικογένεια φωτογράφων συνδύασε την οικογενειακή παράδοση με τα κομμουνιστικά ιδεώδη τα οποία ασπάστηκε και διαπερνούν το σύνολο του έργου του. Το 1931 ο Ίβενς επισκέπτεται την Σοβιετική Ένωση όπου δημιουργείο το Τραγούδι των Ηρώων για το χτίσιμο της βιομηχανικής πόλης Μαγκνιτογκόρσκ. Δυο χρόνια αργότερα μαζί με τον Βέλγο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ανρί Στόρκ γυρίζουν το Μιζέρια στο Μπορινάζ, για τη ζωή στην περιοχή ανθρακωρυχίων Μπορινάζ. Το 1943 γύρισε 2 προπαγανδιστικού τύπου ταινίες για το Εθνικό Συμβούλιο Κινηματογράφου του Καναδά για τη δράση του καναδικού ναυτικού ενάντια στις δυνάμεις του φασιστικού Άξονα.

Θεσσαλονίκη- 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη

Πρόκειται για μια κίνηση 64 κινηματογραφιστών οι οποίοι αντιδρώντας στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό κινηματογράφο και την στάση του κράτους και των διαφόρων πολιτικοπολιτιστικών θεσμών π.χ. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα 21 ντοκιμαντερίστες παραγωγοί και σκηνοθέτες οι οποίοι ανήκουν στην κίνηση αποφάσισαν να απέχουν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Παρότι δεν θεωρούμε πως το πρόβλημα του πολιτισμού και εν προκειμένω του κινηματογράφου είναι θέμα νομοθεσίας, θέμα που θέτει η κίνηση ως απάντηση-λύση στα προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δεν μπορούμε παρά να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους. Πόσο μάλλον που τα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπως και οι ίδιοι έχουμε επισημάνει γίνονται όλο και πιο εμπορικά, όλο και πιο αποστεωμένα και αποστειρωμένα, κάτι που φαίνεται και από τις επιλογές των έργων προς προβολή (με εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) αλλά κυρίως από τις βραβεύσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν έργα που αξίζει να προσεχθούν. Για περισσότερες πληροφορίες για τους ομιχληστές στην ιστοσελίδα τους FOG.

Θεσσαλονίκη- 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ*: Αξίζει να δείτε

Γάζα ερχόμαστε

Tον Αύγουστο του 2008, δύο μικρά ελληνικά καΐκια έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που είχε επιβάλει παράνομα το κράτος του Ισραήλ. Το Γάζα ερχόμαστε καταγράφει αυτό  το ιστορικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι  των 44 ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο και προβάλλεται στο τμήμα Όψεις του Κόσμου. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2009,  είναι διάρκειας 49 λεπτών και το σκηνοθέτησαν οι Γιώργος Αυγερόπουλος  και Γιάννης Καρυπίδης. Το σενάριο είναι  του Νικόλα Ζηργάνου και η έρευνα του Νασίμ Αλάτρας. Θα προβληθεί την Τρίτη 16 Μάρτη στο Ολύμπιον και την Παρασκευή 19 του Μάρτη στην αίθουσα Φρίντα Λιάπα στο Λιμάνι.

Κι άλλες ταινίες που αξίζει να δείτε

19 ΜΑΡΤΗ - ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ - Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά



εικόνα
Δύο ώρες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό είναι το καλύτερο μάθημα που θα γίνει σε όλα τα σχολεία την Παρασκευή 19 Μάρτη. Η ΟΛΜΕ αποφάσισε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη (21/3) να αφιερωθούν δύο ώρες μέσα στα σχολεία για να γίνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις-συζητήσεις.

Mετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια στην επιτροπή της βουλής την περασμένη εβδομάδα, που επισφραγίζει την προσαρμογή της κυβέρνησης στις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δίνοντας το αυτονόητο δικαίωμα της ιθαγένειας και ψήφου σε μία απειροελάχιστη μειοψηφία μεταναστών, η οργάνωση της 19 Μάρτη σε κάθε σχολείο αποτελεί ένα μεγάλο σκαλοπάτι για να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το αντιρατσιστικό κίνημα, διεκδικώντας ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας.


ΕΝΙΑΙΑ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


Σαρωτικές ανατροπές σε όλη την ΕΕ
Το νέο στρατηγικό εργαλείο που επιστρατεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των λαών, λέγεται «ΕΕ 2020». Πρόκειται για τον καταστατικό χάρτη της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας για την επόμενη δεκαετία. Ερχεται να αντικαταστήσει και να βαθύνει τη στρατηγική της Λισαβόνας, να επεκτείνει τους αντιδραστικούς και μετρήσιμους στόχους της.
Οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις, κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνάνε από τα επιτελεία της αστικής τάξης σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο

Η στρατηγική «ΕΕ 2020» εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη από το Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ. Την Τετάρτη «πέρασε» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και στις 25 και 26 του Μάρτη αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.
Αυτό που θα βιώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στο πετσί τους, αν δεν ορθώσουν ισχυρές ταξικές αντιστάσεις και δεν αντεπιτεθούν, θα είναι μια χωρίς προηγούμενο ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, με στόχο οι πολυεθνικές της ΕΕ να γίνουν οι πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον ίδιο στόχο έβαζε και η Στρατηγική της Λισαβόνας (2000 - 2010), χωρίς όμως να τον πετύχει.
Από αυτήν τη σκοπιά, είναι τουλάχιστον προκλητική η προσπάθεια και της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα σαν σύμπτωμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, καλλιεργώντας μάλιστα αυταπάτες ότι ορισμένα από αυτά είναι έκτακτου και προσωρινού χαρακτήρα.

Κλείσιμο του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής


  • Τα αντικοινωνικά μέτρα, στο εισόδημα, στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας είναι ο σκοπός και όχι το μέσο για την αποφυγή της χρεοκοπίας.
  • Το Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως δίδυμο αδελφάκι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν είναι ένας μηχανισμός αλληλεγγύης, αλλά μηχανισμός πειθάρχησης των κοινωνιών στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα
  • Καλώ, όμως, τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για όλα όσα, συκοφαντικά και προβοκατόρικα είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
  • Είναι απολύτως αναγκαίο και επιθυμητό να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις. Ανοιχτά. Και δεν πρέπει να  υπάρξει καμιά ενοχοποίηση σε αυτό. Παρά το γεγονός ότι 1 χρόνο πριν είχαμε προγραμματικό συνέδριο και βγάλαμε ένα πρόγραμμα με 82%.
  • Πιστεύω στην ανάγκη όχι δημιουργίας νέων τάσεων, άλλα στην ανάγκη να φτιάξουμε κόμμα με δομές, με διαδικασίες, με θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, για την κατάσταση της χώρας και να κλείσω με κάποιες σκέψεις για τη συζήτηση επί του κειμένου των θέσεων για το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, που έγινε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ.