Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την ουδετερότητα της Πολιτείας απέναντι στα θρησκευτικά φρονήματα των πολιτών


Οι Οικολόγοι Πράσινοι πληροφορήθηκαν με έκπληξη πως η Ελλάδα, κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, προέβη σε κοινή παρέμβαση (στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, ο Άγιος Μαρίνος, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, το Μονακό, η Ρουμανία και η Ρωσία) υπέρ της Ιταλίας, η οποία καταδικάστηκε από το αρμόδιο Τμήμα του Ε.Δ.Δ.Α. για παραβίαση του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία των μαθητών με την ανάρτηση του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες.

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαταλείπει την περιβαλλοντική διάσταση της γεωργίας

Την περασμένη Πέμπτη, στην 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι «στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα δεν περισσεύουν πόροι ώστε να προχωρήσουμε σε προσκλήσεις στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο» . Την ίδια στιγμή πάντως αναγνωρίζει, στην ίδια ακριβώς ομιλία της, την ανάγκη για γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα «τα οποία θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα του προϊόντος αλλά και την ποιότητα των εδαφών, της σωστής διαχείρισης της γης και της σωστής διαχείρισης των υδάτων»

«Ψευδεπίγραφη η αναμόρφωση του ΕΣΥ»



Για υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας κάνει λόγο ο ΣΥΝ, σχετικά με το νομοσχέδιο για την Υγεία που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Από το τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση: « Η ψευδεπίγραφη αναμόρφωση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποιημένη απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην απορρύθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και στην μετατροπή βασικών παραμέτρων της λειτουργίας τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών, καταβαράθρωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και φαλκίδευση του καθεστώτος υπερωριακής αμοιβής των γιατρών και υγειονομικού προσωπικού με εξάρτηση της αμοιβής τους από τα έσοδα του νοσοκομείου! Εξαιρετικά δημιουργική εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και ο ασφαλέστερος τρόπος για παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. 


ΜΙΑ «ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων»
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των χρεών στα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, όπως έχει εξελιχθεί με τις αλλεπάλληλες απαράδεκτες παρεμβάσεις της ΕΚΤ και των Τραπεζών, δεν αντιπροσωπεύει σχεδόν τίποτα άλλο από μια «τρύπα στο νερό».
Οι διατάξεις για την επίτευξη ρύθμισης από τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που περιέχει το νομοσχέδιο, είναι δύσχρηστες, χρονοβόρες, απολύτως γραφειοκρατικές, πολυέξοδες, αόριστες και άκρως αμφιβόλου τελικού αποτελέσματος, ενώ το «πάνω χέρι» στις διαδικασίες και την έκβασή τους, το έχουν οι Τράπεζες, πολύ περισσότερο που οι τελευταίες διαθέτουν τη δύναμη να εκβιάζουν και να αυθαιρετούν.

Θα ηττηθούν... (Πρετεντέρης και λοιπές "δημοκρατικές" δυνάμεις)

Δε θα γράψουμε, συνειδητά, λέξη για τις λεπτομέρειες της απεργίας, ειδικά στο λιμάνι. Οσοι έζησαν από πρώτο χέρι την απεργία, κόντρα σε θεούς και δαιμόνους, κόντρα σε βιομήχανους, εφοπλιστές, την κυβέρνησή τους και τους εργατοπατέρες, περπατούν ήδη ένα μπόι ψηλότεροι. Αυτό φτάνει. Μαζί μ' εκείνο το πλατύ χαμόγελο που συναντήσαμε τ' απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι...
Αφήνουμε τον «Πρετεντέρη» - όχι αυτόν, αυτός, όπως κάθε υπηρέτης, είναι λίγος, αλλά την τάξη που εκπροσωπείται από τη γραφίδα του - να διαπιστώνουν με τρόμο: «η Ελλάδα έχει καταντήσει η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Οχι επειδή κατοικείται από κομμουνιστές. Αλλά επειδή κατοικείται από ανθρώπους που είτε σκέφτονται σαν κομμουνιστές, είτε έχουν περιέλθει σε εθελοντική ομηρία από κομμουνιστές».

Αντε να τους εξηγήσεις, τώρα, ότι είναι φρούδες οι ελπίδες τους ότι «η κοινωνία μας θα απελευθερωθεί από το σύστημα αξιών, ιδεών και αντιλήψεων (...) που ηττήθηκαν στον ελληνικό Εμφύλιο».

Ρε! απ' αυτή τη χαροτρομάρα θα πάτε στον αγύριστο (κι ας διαπιστώσουν, μετά, οι γιατροί «έμφραγμα μυοκαρδίου συνεπεία ισχυροτάτης αρνητικής ψυχολογικής συγκίνησης»).

Ανασύνταξη του κινήματος και πάλη για φιλολαϊκή ανάπτυξη

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο Περιστέρι 

«Καθημερινά, συζητώντας με τους εργαζόμενους την ώρα της προετοιμασίας των αγώνων, στις περιοδείες, στην καθημερινή επαφή, ακούμε δύο ειδών ερωτήματα: Τι να κάνουμε; Υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι, σημαντικότερος αριθμός απ' ό,τι πριν, που πήραν μέρος στην πάλη, είτε επιστρέφοντας στους αγώνες μετά από αρκετά χρόνια, είτε και νεότεροι εργαζόμενοι, για πρώτη φορά.
Τώρα, στις συνθήκες της κρίσης, παλεύοντας εναντίον των βάρβαρων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, μαζί με τους παράγοντες που συνέταξαν το μνημόνιο, μας λένε: "Τι να κάνουμε παραπέρα; Εγιναν αγώνες, έγιναν κινητοποιήσεις. Πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, για να βελτιώσουμε τη θέση μας;".

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά

Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, στέλνουν στον καιάδα τους συνταξιούχους και στη σκλαβιά τους νέους. Παραβιάζουν ωμά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ζημιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους. Ωφελούν και στηρίζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους δανειστές της χώρας μας.

Το ΔΝΤ τα «σπάει» η κυβέρνηση θα πληρώσει

Από την εφημερίδα "Το Ποντίκι"

 Πολλές φορές στο παρελθόν , στην Ελλάδα και αλλού, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (όπως το ΠΑΣΟΚ) ανέλαβε και πετυχημένα προώθησε αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές. Κάθε φορά που το οικονομικό σύστημα είχε τα ζόρια του η σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα του αναλάμβανε τη βρώμικη δουλειά: Να πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα των μέτρων, να του υποσχεθεί καλύτερες μέρες, να τον υπνωτίσει με το φως στο βάθος του τούνελ.

Μια τέτοια  συνηθισμένη δουλειά πίστεψε, αφελώς, ότι αναλαμβάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Προφανώς έκανε λάθος.