Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: Η κατάσταση το βράδυ της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου


(Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς)


Επέκταση και ριζοσπαστικοποίηση του απεργιακού κινήματος


Πέρα από τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στις 277
Διαδήλωση στη Γαλλία
Διαδήλωση στη Γαλλία (από την αρχειοθήκη της Rouge)
διαδηλώσεις της 19ης Οκτωβρίου, η εικόνα της Γαλλίας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου συμπληρώνεται από τις εξής εξελίξεις:

· Το 54% των 12.500 βενζινάδικων δεν λειτουργούν καθώς δεν ανεφοδιάζονται πια. Τεράστιες ουρές σχεδόν παντού μπροστά στα ανοιχτά πρατήρια βενζίνης.

· Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το 71% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα. Η υποστήριξη φτάνει το 81% στις ηλικίες 25-29 ετών και το 79% στις 30-39 ετών. Επίσης, το υποστηρίζει το 79% των εργατών, το 83% των υπαλλήλων και το 86% των ανέργων. Γενικά, οι γυναίκες το υποστηρίζουν περισσότερο από τους άνδρες.

· Από τη νύχτα της Τρίτης, δυνάμεις γαλλικών ΜΑΤ και χωροφυλάκων «απελευθερώνουν» κατ’εντολή του ίδιου του Σαρκοζί, χωρίς να συναντούν αντίσταση, στρατηγικά αποθέματα καυσίμων που είχαν μπλοκαριστεί από απεργούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μπλόκα ξαναστήνονται λίγο αργότερα. 

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ο κ. Πρωθυπουργός, αφού  πρώτα «έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι» των χαμηλοσυνταξιούχων, αφαιρώντας τους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τη δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, τώρα τους επιστρέφει «μια μπουκιά» και τους ζητά να του πουν και ευχαριστώ και να του δώσουν και την ψήφο τους.

ΠΑΜΕ : Οι συνταξιούχοι δεν επαιτούν και δεν ξεγελιούνται. Στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στις 10 π.μ.

 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην καταδίκη και την καταψήφισή της στις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές προσπαθεί με πολύ θράσος και πολλά πυροτεχνήματα να εξαπατήσει ξανά τους χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας μας και τις επόμενες μέρες ίσως τους ανέργους και όχι μόνο.
Τους χαρακτήρισε κόστος γήρανσης !!! τους μείωσε τις συντάξεις, τους έκοψε ή μείωσε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας, τους ακρίβυνε τα φάρμακα, τους φέρνει στα πρόθυρα της πείνας και της εξαθλίωσης και αν γλιτώσουν, με το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος θα τους αποτελειώσει.
Παρόλα αυτά έχει το θράσος ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας να τους τάξει «έκτακτο βοήθημα» σε 500 χιλιάδες εξαθλιωμένους από την πολιτική του, για να τους κλέψει ξανά την ψήφο τους!!!

ΠΑΜΕ : Κλιμακώνονται οι κινητοποίησεις στη Γαλλία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση.

 Κλιμακώνονται οι κινητοποίησεις στη Γαλλία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση.
Σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις που έγιναν στη Γαλλία, 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους
Στο Παρίσι ήταν 330 000 . Αριθμός ρεκόρ θεωρείται η προσέλευση του κόσμου στην Μασσαλία ( 240 000)και την Τουλούζη (155 000 κόσμο).
 - Κλειστά ήταν τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας και 4 000 είναι τα βενζινάδικα που περιμένουν να εφοδιαστούν.

Λαϊκός Δρόμος : Αντιδραστικές σκοπιμότητες πίσω από τα Νόμπελ Ειρήνης και Νόμπελ Λογοτεχνίας

O κινέζος «αντιφρονών», Λιού Σιαομπό, είναι ο νικητής του βραβείου Nόμπελ Eιρήνης για το 2010. Και ο συγγραφέας από το Περού, Mάριο Bάργκας Λιόσα, συντηρητικός δεξιός, υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, είναι ο νικητής του Nόμπελ Λογοτεχνίας.
Kαι οι δύο υπερασπιστές του κυρίαρχου συστήματος.
O Λιου Σιαομπό, που βραβεύτηκε για «τον μακρόχρονο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα  δικαιώματα στη Kίνα», βρίσκεται, από το περασμένο Δεκέμβρη, φυλακισμένος με ποινή 11 ετών. 
H βράβευσή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Kίνα. «O Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους Kινεζικούς νόμους. H χορήγηση του βραβείου Nόμπελ Eιρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μία παρεκτροπή», δήλωσε ο Kινέζος υπουργός Εξωτερικών. «H βράβευση του Σιαομπό δείχνει έλλειψη σεβασμού στο δικαστικό σύστημα της Kίνας», λέει το Πεκίνο.

Αλληλεγγύη στον ξεσηκωμό των γάλλων εργαζομένων, Παρασκευή 22/10 στις 7.00 μμ μπροστά στη Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα!

AP (Από την μεγάλη διαδήλωση στην Μασσαλία)
 Αλληλεγγύη στον ξεσηκωμό των γάλλων εργαζομένων, Παρασκευή 22/10 στις 7.00 μμ μπροστά στη Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα!
Η "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή" στην Περιφέρεια Αττικής και η "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας"καλούν την Παρασκευή 22/10 στις 7.00 μμ μπροστά στη Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Γάλλους εργαζόμενους και νέους. 
Χαιρετίζουμε το ξεσηκωμό των εργαζομένων και τω νέων στη Γαλλία ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Αλ. Τσίπρας: Από το «μνημόνιο ή χρεοκoπία» στο «Σγουρός ή χρεοκoπία», δίλημμα αστείο και τραγικό συνάμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Αλέξη Μητρόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Ομόνοια.
Αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:
Την ίδια στιγμή που η κοινωνία βουλιάζει, οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υπό διάλυση, το ασφαλιστικό έχει καταρρακωθεί, ο πρωθυπουργός, δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, θυμάται να βάλει τον προεκλογικό του μανδύα. Τα κάνει όμως χειρότερα. Εξαγγέλλει αόριστες παροχές, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές.
Το πιο οξύμωρο όμως είναι ότι χθες ο πρωθυπουργός μας είπε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι σωτηρία της χώρας ή χρεοκοπία. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή μας είπε ότι αν δεν ψηφίσουμε τον κ. Σγουρό θα χρεοκοπήσει η χώρα. Είναι συνάμα αστείο και τραγικό.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απεργία των Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των καλαθοσφαιριστών που συνεχίζουν την απεργία διεκδικώντας τα  ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματά τους παρά τους εκβιασμούς των ΚΑΕ και τις απεργοσπαστικές προσπάθειες.
Καλεί τους νέους ανθρώπους, τους φιλάθλους του μπάσκετ, να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους.

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στον Πειραιά 21/10/2010


Να γίνουν οι εκλογές μάχη κερδισμένη για το λαό

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι εκλογές στις 7 και 14 του Νοέμβρη δεν έχουν γενικό πολιτικό περιεχόμενο, είναι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το κύρος του Καλλικράτη. Τι έγινε τώρα τις τελευταίες μέρες και άλλαξε το βιολί και μάλιστα με δύο πολύ σοβαρές τοποθετήσεις;
Η μια τοποθέτηση ήταν αυτή - και που εδώ που τα λέμε έχει δίκιο γι' αυτήν την τοποθέτηση: Λέει, προσέξτε ελληνικέ λαέ, όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην κάλπη στις 7 και 14 του Νοέμβρη, περιμένει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως βεβαίως όλη η Ευρώπη και δικαιολογημένα, οι λαοί, αλλά και οι ιμπεριαλιστές, και οι κυβερνήσεις, έχουν τα μάτια τους στραμμένα αυτές τις μέρες στη Γαλλία, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν. Οπως ήταν στραμμένη η προσοχή τους το καλοκαίρι με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων.
Εχει δίκιο σ' αυτό. Ξέρουν καλά οι ιμπεριαλιστές, ξέρουν καλά οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι επιχειρηματίες, οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια, όπως λέμε εμείς, ξέρουν καλά ότι η κάλπη μπορεί να έχει μια τέτοια έκπληξη που να τους φέρει μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσουν τα πράγματα από δω και μπρος.

Oλοκληρώνουν το έργο συγκάλυψης για Siemens - Βατοπέδι

Στη συγκυρία του ρευστού πολιτικού σκηνικού τα αστικά επιτελεία απεργάζονται ποικίλα σενάρια ενσωμάτωσης της γενικευμένης εργατολαϊκής δυσαρέσκειας σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα. Στα πλαίσια αυτά επανεκδόθηκε γι' άλλη μια φορά το χιλιοπαιγμένο σίριαλ της κάθαρσης με βασικούς πρωταγωνιστές τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα. ΠΑΣOΚ και ΝΔ χρησιμοποίησαν τα όσα αφήνουν να διαρρέουν για να κερδίσουν πόντους στον καμβά της μεταξύ τους συμμαχίας. Παράλληλα αξιοποίησαν τις όποιες αποκαλύψεις και για το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών. Έτσι η υπόθεση της Siemens χρησιμοποιήθηκε απ' τις ηγεσίες των ΠΑΣOΚ - ΝΔ για την αμοιβαία απαλλαγή τους απ' τα «βαρίδια του παρελθόντος».

Την ίδια στιγμή, με πάγιο δικομματικό διακύβευμα τη συγκάλυψη, η εξεταστική της Siemens αποφάσισε να μην κληθούν να καταθέσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σημίτης. O τελευταίος μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο παρακοιμώμενός του «στρατηγός» Τσουκάτος έχει ομολογήσει ότι πήρε λεφτά που διατέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣOΚ. Ενώ κι ο σημιτικός υπουργός Μαντέλης έχει επίσης πιαστεί στα πράσα.

ΡΩΣΙΑ-Δεκάδες εκατομμύρια χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό-Η καπιταλιστική παλινόρθωση οδήγησε στην κακή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης


 Περίπου δέκα εκατομμύρια Ρώσοι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, Γκενάντι Ονιχτσένκο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ «Καθαρό Νερό 2010», που πραγματοποιείται στη Μόσχα. Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το «Ρία Νόβοστι», ότι «ένα άτομο στα δεκατέσσερα» υποφέρει και ότι «ο εφοδιασμός σε νερό δεν καλύπτει τις υγειονομικές νόρμες». Εκθεση του Απρίλη του 2009 από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αποκάλυπτε πως «ένας κάτοικος στους δύο στη Ρωσία είναι υποχρεωμένος να πίνει νερό όχι ικανοποιητικής ποιότητας...». Το ίδιο κείμενο ανέφερε πως «οι βασικές αιτίες» της κακής ποιότητας του νερού είναι «η φθορά των σωλήνων παροχής του νερού στα σπίτια καθώς και το απαρχαιωμένο δίκτυο γενικώς».

Associated Press

Τα δικαιώματα που στο σοσιαλισμό ήταν αυτονόητα, στον καπιταλισμό είναι ζητούμενο για όλο και περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν «ξεβραστεί» όπως οι άστεγοι της φωτογραφίας.


Eίναι και αυτό άλλη μια συνέπεια των 20 χρόνων από την ανατροπή του σοσιαλισμού, που οδήγησε, στον 21ο αιώνα των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων, στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα το στοιχειώδες δικαίωμα του λαού σε ασφαλές πόσιμο νερό να αμφισβητείται. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.) ΓΙΑ ΤΙΣ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Το fast track στη γλώσσα της κ. Διαμαντοπούλου απλοελληνικά λέγεται το νέο φαγοπότι που μαζύ με το άλλο, της «πράσινης ανάπτυξης», επιδιώκει να περάσει η family.


Οι «μεγάλες» επενδύσεις» όπως αυθαίρετα θα τις χαρακτηρίζουν θα είναι πρακτικά αποσυνδεδεμένες από τους ελληνικούς νόμους , το Σύνταγμα και τη Βουλή. Οι ίδιοι θα αποφασίζουν με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, όπως για απαλλοτριώσεις δασών, παραχώρησεις αιγιαλού, «προσαρμογή» πολεοδομικών όρων κ.λ.π., δηλ. για το βιασμό του περιβάλλοντος στο βωμό του ασύδοτου κέρδους για έργα από τα οποία ο ελληνικός λαος και η οικονομία δε θα έχει ουσιαστικό όφελος. Η δημοκρατία όπως την αντιλαμβάνεται η family, η «δημοκρατία» του μνημονίου, η κατοχή με την οποία οι βουλευτες του μνημονίου υποχρεώνονται να συναινούν.

Τις αιτήσεις και τη διεκπεραίωση των «επενδύσεων» θα αναλαμβάνει η εταιρεία Invest in Greece που όλοι φαντάζονται ποιοί είναι οι πραγματικοί της μέτοχοι.

Τα «σχέδια» όμως αυτά κινδυνεύουν από τους τσακωμούς στη μοιρασιά των «συνεταίρων», όπως στον Αστακό, και εγκυμονούν τα σκάνδαλα της εποχής της family.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τα πρόστιμα της ΕΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Το γεγονός ότι η ΕΕ θεωρεί πια τις αγροτικές επιδοτήσεις ως παράνομες και επιβάλλει πρόστιμα αποτελεί μια ακόμα σαφέστατη ένδειξη των στόχων της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και του ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών που προωθεί με την ΚΑΠ μετά το 2013.
          Η ουσία είναι ότι οι επιδοτήσεις που η ΕΕ θέλει να τις καταργήσει πλήρως από μόνες τους ούτε απέτρεψαν και ούτε μπορούν να σταματήσουν την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών, γιατί αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της πολιτικής της ΕΕ προκειμένου να προωθήσει την γιγάντωση των μεγαλοαγροτών.