Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Αγρότες,Δανεισμοί με υψηλά επιτόκια και ο Κινέζος επιστρέφει!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιώργος Καλαϊτζής-Ελευθεροτυπία
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
City Press

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην διαδήλωση των Stagiaires έξω από τη Βουλή


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Παν. Λαφαζάνη Κοινοβ. Εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, και τους Δημ. Στρατούλη και Ελένη Σωτηρίου, μέλη της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε στη διαδήλωση των stagiaires έξω από τη Βουλή και διαμαρτυρήθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν περικυκλώσει κυριολεκτικά τους διαδηλωτές και δεν τους επέτρεπαν την άνοδο στο πεζοδρόμιο επί της Λεωφ. Αμαλίας.
Ο Παν. Λαφαζάνης έκανε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την παρακάτω δήλωση: 
Το πεζοδρόμιο είναι δημόσιος χώρος. Ένας χώρος που κατά παράδοση χρησιμοποιείται για κάθε μορφής πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία. Είναι πρωτοφανές και αυθαίρετο τα ΜΑΤ να μην επιτρέπουν σε νέους και νέες stagiaires των 500 ευρώ ανασφάλιστοι, οι οποίοι πετιούνται ανάλγητα στο δρόμο από την κυβέρνηση, να ανέβουν στο πεζοδρόμιο, επειδή έχουν, υποτίθεται, την πρόθεση να κατασκηνώσουν επ’ αυτού.
Μια χώρα που έχει παραδοθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και είναι όμηρος των τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα πετάει στο δρόμο τους νέους και τις νέες της, δεν έχει κανένα μέλλον.  Η Ελλάδα ή θα αλλάξει τώρα πορεία ή οδηγείται σε μεγάλο εφιάλτη.

K.K.E: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Νταβός

Είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι τα άγρια μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή τους σε συνεργασία με την ΕΕ είναι οδυνηρά για όλους. Είναι οδυνηρά μόνο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ξανά από το κράτος η υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών. Για αυτούς δανείζονται και πάλι επιχειρώντας με την παραπλάνηση και την κινδυνολογία να πείσουν το λαό να πληρώσει τους παλιούς και τους νέους λογαριασμούς.

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια





Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Για το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε πολύ μεγάλη κρίση και βρίσκεται έρμαιη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών. Την ίδια στιγμή, στην ΕΕ φαίνεται ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν την χώρα μας ως πειραματόζωο. Ταυτόχρονα, δηλώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς το επόμενο διάστημα να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής στην χώρα μας και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις παραγωγικές υποδομές, σ’ ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και κυρίως στις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Με αυτή την έννοια, εκφράσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εμπιστοσύνη που έχουμε ιδίως στους νέους αγρότες, σ’ όλους αυτούς που διεκδικούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μόχθο της δουλειάς τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είπε ότι το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και εκτιμά ότι είναι νέοι άνθρωποι, άνθρωποι της δημιουργίας και πρέπει να δώσουμε δύναμη στην Ελλάδα της δημιουργίας.
Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την απεριόριστη εκτίμησή μας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον κ. Κάρολο Παπούλια. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα δυο μεγάλα κόμματα και άρα δεν μπορούμε να ψηφίζουμε μαζί ούτε σε συμβολικό επίπεδο, εξαιτίας της μεγάλης εκτίμησης που τρέφουμε στο πρόσωπο του κ. Κάρολου Παπούλια δεν θα έχουμε αντιπαραθετική υποψηφιότητα και την ερχόμενη Τετάρτη στην διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα δηλώσουμε παρών»

Κ.Κ.E: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών 29/1/2010


Η εξίσωση προς τα πάνω των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών δεν αποτελεί μόνο επιθυμία της ΕΕ αλλά και επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να απορρίψουν τις δικαιολογίες της κυβέρνησης και το σχέδιό της για εφαρμογή της απόφασης του ευρωδικαστηρίου μέσα από μια μεταβατική περίοδο. Να διεκδικήσουν να ισχύσει η πενταετής διαφορά υπέρ των γυναικών και στον ιδιωτικό τομέα.

Κοινό μέτωπο των αγροτών Μακεδονίας - Θεσσαλίας


Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι αγρότες των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αλλά και εκείνοι του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, οι οποίοι αποφάσισαν να συναντηθούν αύριο στον Προμαχώνα, σε μία προσπάθεια να συγκεράσουν τα αιτήματά τους.Στόχος τους είναι να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Οι «12» έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία πλατφόρμα 15 αιτημάτων σε σύσκεψη που είχαν προ ημερών στην Κατερίνη και τα οποία επαναβεβαιώθηκαν και σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλάστρα.Στη σύσκεψη αυτή μετείχε και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Προμαχώνα Παύλος Αραμπατζής, ο οποίος σήμερα το απόγευμα πήγε στη Λάρισα και είχε συνάντηση με το Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας.
Μεταξύ των δύο επήλθε συμφωνία σε εννέα αιτήματα αλλά και συμμετοχής του Β. Μπούτα στην αυριανή συνάντηση στον Προμαχώνα.Εν τω μεταξύ το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των διοδίων Μοσχοχωρίου για μία ώρα αφήνοντας ελεύθερη την διέλευση των οχημάτων.

Πηγές:Ναυτεμπορική-ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κεντριστές επαναστάτες-Ανανεωτική Πτέρυγα Συνασπισμού



Κεντριστές επαναστάτες
Σωτήρης Λεβέντης, 29/01/2010

Το μόνιμο παράπονο της υπό διαμόρφωση προεδρικής τάσης ότι βρίσκεται μεταξύ δύο πυρών, μεταξύ δύο άκρων, του Αλαβάνου/ΣΥΡΙΖΑ, και της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Είναι καμιά φορά εξαιρετικά επικίνδυνο να υιοθετεί κανείς το μανδύα του κεντριστή σε ένα αριστερό κόμμα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα επικίνδυνο για κανέναν, καθώς οι νέο-προεδρικοί συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Δεν είναι κομμουνιστές οι άνθρωποι της Ανανεωτικής Πτέρυγας, εν αντιθέσει με τους περισσότερους φίλους των άλλων δύο παρατάξεων. Και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επαναστατική κατάσταση, ώστε να έχει ουσιαστικό νόημα η χρήση του όρου κεντριστές.

Στο "σκαμνί" ο Τόνι Μπλερ για το Ιράκ


Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αρνήθηκε ότι είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2002 "μυστική" συμφωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ και διαβεβαίωσε ότι ο τρόπος αντίδρασης στην ιρακινή απειλή ήταν "ανοιχτός" σε συζητήσεις.

Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Μπλερ ενώπιον της επιτροπής έρευνας για τη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο στο Ιράκ όσον αφορά συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπους στο ράντζο του τελευταίου στο Κρόφορντ του Τέξας τον Απρίλιο του 2002, δηλαδή 11 μήνες πριν από την επέμβαση στο Ιράκ.

Άλλοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή δήλωσαν ότι ο Μπλερ είχε δεσμευτεί κατά την συνάντησή του αυτή με τον Μπους για τη στρατιωτική του υποστήριξη. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε σήμερα την ύπαρξη οποιασδήποτε μυστικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι το μόνο που είχε πει στον συνομιλητή του ήταν ότι θα ήταν "μαζί του" αν αποτύγχανε η διπλωματία.

Ο Μπλερ εξήγησε ότι έλεγε πάντα πως η Δύση οφείλει να απαντήσει στην απειλή που έθετε ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, όμως επέμεινε στο γεγονός ότι η απάντηση που θα δινόταν ήταν ένα θέμα ανοιχτό σε συζητήσεις."Γεγονός είναι ότι η στρατιωτική ισχύς είναι πάντα μια επιλογή", προσέθεσε. "Αυτό που άλλαξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν ότι, αν κρινόταν απαραίτητο και αν δεν υπήρχε κανένα άλλο μέσο για να τελειώνουμε με αυτήν την απειλή, θα έπρεπε να ανατρέψουμε" τον Σαντάμ Χουσέιν.Ο Μπλερ αναγνώρισε ωστόσο ότι η Βρετανία δεχόταν ότι δεν υπήρχε κανένας δεσμός ανάμεσα στον Σαντάμ και την Αλ Κάιντα. Όμως σημείωσε ότι ήταν "απολύτως βέβαιος" ότι αν ο Σαντάμ μπορούσε να συνεχίσει το πρόγραμμά του κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, η Δύση θα υφίστατο τις συνέπειες. "Ναι (...) αν ο Σαντάμ, απαλλαγμένος από κυρώσεις, μπορούσε να συνεχίσει τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, είμαι πολύ βέβαιος ότι σε κάποιο βαθμό θα εμπλεκόμασταν στις συνέπειες αυτού του πράγματος", είπε."Πίστευα πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε όπλα μαζικής καταστροφής" και "πίστευα ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν δεσμευτικές και ότι έπρεπε να αναλάβουμε δράση γι'αυτό", υπογράμμισε, περιγράφοντας τον Σαντάμ σαν ένα "τέρας" και σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει και σήμερα ότι το σωστό είναι να αποτρέπονται τα "κράτη παρίες" από την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου "το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ (...) όλα αυτά έπρεπε να οδηγηθούν σε ένα τέλος", είπε.

Στην ερώτηση γιατί το Ιράκ κι όχι τα άλλα κράτη που συνιστούν απειλή, ο Μπλερ απάντησε: "Ο λόγος που επικεντρωθήκαμε στο Ιράκ ήταν λόγω του ιστορικού της παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό σημείο, και επίσης επειδή (ο Σαντάμ) τα είχε ήδη χρησιμοποιήσει" τα όπλα μαζικής καταστροφής.Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε εξάλλου ότι γνώριζε για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ στις σχέσεις με τον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο. Όμως "η απόφασή μου ήταν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση" και προσέθεσε: "Δεν θα έκανα το Ιράκ αν δεν πίστευα ότι ήταν το σωστό, τελεία και παύλα, ασχέτως με τη Μέση Ανατολή".Η απόφασή του να υποστηρίξει τις ΗΠΑ με 40.000 βρετανούς στρατιώτες για την εισβολή ήταν σωστή, τόνισε και πάλι και σημείωσε ότι συμφωνούσε απολύτως με τον Μπους στο θέμα αυτό. "Αν πιστεύεις ότι έχεις δίκιο, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να παίξεις πλήρως το ρόλο σου".Εξάλλου ο Μπλερ σημείωσε ότι αποφάσισε να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ επειδή ο Σαντάμ παραβίαζε τις αποφάσεις του ΟΗΕ κι όχι επειδή ήθελε να τον διώξει από την εξουσία. "Αυτή ήταν τότε (η θέση μου) και αυτή παραμένει", κατέληξε.

Έξω από την αίθουσα που κατέθετε ο Μπλερ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν με πανώ στα οποία αναγραφόταν "Μπλάιαρ" (συνδυασμός της λέξης "Μπλερ" και της λέξης "λάιαρ" που σημαίνει ψεύτης), ενώ έντονα εξέφραζαν το θυμό τους οι συγγενείς των βρετανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού. "Θα ήθελα να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει 'λυπάμαι'. Όμως δεν έχει το θάρρος να το κάνει", δήλωσε η Τερέσα Έβανς, ο γιος της οποίας σκοτώθηκε το 2003 στο Ιράκ, την πρώτη ημέρα του πολέμου.Η έρευνα αυτή "αποσκοπεί να πνίξει την υπόθεση", δήλωσε η 47χρονη Κάρεν Θόρτον που έχασε τον γιο της στο Ιράκ το 2006.
ΠΗΓΗ :www.nooz.gr

Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη

Η ανεργία στη ζώνη του Ευρώ ξεπέρασε το 10% το Δεκέμβριο του 2009, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη θέσπιση του ευρώ πριν από ένδεκα χρόνια. Πέρσι, τέτοια εποχή, η ανεργία βρισκόταν στο 8,2%, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν στο 9,9%, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ισπανία, η οποία με βάση τα στοιχεία της Eurostat, εμφανίζει ποσοστό ανεργίας 19,5% του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού.Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ολλανδία (4%) και την Αυστρία (5,4%). Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 9,6%, ενώ στις ΗΠΑ ήταν στο 10%.
ΠΗΓΗ: www.nooz.gr

Προσοχή! Μη σε παγιδέψουν ξανά με ψέματα και απάτες. Μη βάλεις το κεφάλι σου στην καρμανιόλα



Εργαζόμενη, εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε, νέα, νέε
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, η ΝΔ, με μια φωνή σου λένε: «Ότι έγινε, έγινε... ότι κι αν πεις έχεις δίκιο, αλλά τώρα δεν υπάρχουν χρήματα. Η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Οι ευρωπαίοι μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, οι κερδοσκόποι μας εκβιάζουν για να δανείσουν το κράτος. Κινδυνεύουμε να μας βγάλουν από την ευρωζώνη».
Για να καταλήξουν: Μη ζητάς τίποτε, βάλε πλάτη να βγούμε από την κρίση. Δέξου: πάγωμα και μείωση μισθών και συντάξεων, νέα φορολογικά βάρη, αντιασφαλιστικά μέτρα, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, τη μερική απασχόληση, την ιδιωτικοποίηση των πάντων...
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ
Κινδυνολογούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των αγορών της ευρύτερης περιοχής, για μεγαλύτερα μερίδια σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Χρήματα, δυνατότητες υπάρχουν. Ήταν τεράστια και υψηλή η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και συνεχίζει να είναι στην περίοδο της κρίσης. Έχουν στο σεντούκι τους τεράστιο πλούτο και τον υπερασπίζονται.
Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος δεν τα δημιούργησες εσύ, αλλά οι τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις και οι φοροαπαλλαγές που τους έδωσαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζουν να δίνουν για να χρηματοδοτηθούν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι κ.α. Αυτοί πάλι σήμερα πιέζουν για νέα προνόμια και κέρδη, ενώ ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα αρπάξει τη μερίδα του λέοντος. Αυτοί εκβιάζουν και κινδυνολογούν.
Γι' αυτούς δανείζονται και τώρα. Σε σένα θα στείλουν ΞΑΝΑ το λογαριασμό. Η σπατάλη του δημοσίου και η κακοδιαχείριση που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι φταίει, είναι μια μικρή τρύπα μπροστά στη μεγάλη ληστεία που σου κάνει η πλουτοκρατία.
Η κυβέρνηση δεν παίρνει άγρια αντιλαϊκά μέτρα μόνο γιατί της το επιβάλει η ΕΕ, αλλά και γιατί συμφωνεί, γιατί συμφέρουν την πλουτοκρατία  Μέσα στην ΕΕ μπορεί οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να «μαλλιοτραβιούνται» για το ποιοι θα έχουν τις λιγότερες απώλειες  και ποιος θα ενισχυθεί στη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, αλλά στο ποιος θα πληρώσει, όλες οι κυβερνήσεις ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ να πληρώσουν οι λαοί.
Αν σκύψεις το κεφάλι θα στα πάρουν όλα. Δεν θα είναι προσωρινά. Θα είναι για πάντα.
Μη δέχεσαι να σε κοροϊδεύουν και πάλι τα κόμματα της ΕΕ! Αυτοί σου έλεγαν ότι μέσα στην ευρωζώνη, στην ΟΝΕ και την ΕΕ, θα ήσουν σίγουρος και ασφαλής. Η ευρωζώνη και η ΕΕ αποδείχτηκε ότι είναι μια λυκοσυμμαχία. Ήταν και είναι επιλογή της πλουτοκρατίας για να σε εκμεταλλεύεται ακόμα περισσότερο. Το μέσα ή έξω από την ευρωζώνη είναι δικό τους δίλημμα.
Μη σε φοβίζουν. Ο «ευρωμονόδρομος» και σε φάση ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης, υπηρετεί την πλουτοκρατία που σε ληστεύει.
Μπορούμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα!
Να αποκρούσουμε  την αντιλαϊκή θύελλα,  μόνο αν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, αντεπιτεθούμε μαζί στη γραμμή: Καμιά θυσία για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ανυπακοή στον «ευρωμονόδρομο».
Κοινό λαϊκό μέτωπο τώρα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επίδομα σε όλους τους ανέργους. Να ματαιώσουμε τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Να φορολογηθούν δραστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις, να καταργηθούν όλα τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές τους.
Να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης.  Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την συνταξιοδότηση των γυναικών στα 65. Σταθερή εργασία για όλους. Σύγχρονη δωρεάν Παιδεία και  υγεία, να καταργηθεί τώρα κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς.
Τιμώρησε  τα κόμματα της πλουτοκρατίας.
Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες,
γυναίκες, νέοι, μετανάστες,
απαντάμε με κοινό αγώνα.
ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Παρέμβαση ΚΚΕ στον Άρειο Πάγο για τα μπλόκα

Τις θέσεις του κομμουνιστικού κόμματος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις μετέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για συκοφαντική επίθεση εναντίον των αγροτών από κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ. Σημείωσε ότι οι αγρότες διεδικούν το αυτονόητο. Εξέφρασε ανησυχία για τις παραγγελίες εισαγγελέων για αυτόφωρες συλλήψεις αγροτών αλλά και για δημοσιεύματα περί συλλογής στοιχείων, όπως αριθμών κυκλοφορίας τρακτέρ.

Πηγή:www.enet.gr

ΔΗ.Κ.ΚΙ:Το Αιγαίο εισήχθη στην προκρούστια κλίνη της νέας δομης του ΝΑΤΟ - Επιτακτική ανάγκη η άμεση απόσυρση από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ


Για πρώτη φορά, μετά την κρίση του 1987, και την μετέπειτα συμφωνία του Νταβός και σαν συνέχεια της Συμφωνίας της Μαδρίτης του 1997, η χώρα μας κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο της υποχωρητικότητας που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία στις 21 Ιουλίου 2009 οδηγείται σε διαπραγματεύσεις που ανοίγουν το δρόμο στη διχοτόμηση του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:
Από 21 Ιουλίου 2009 ξεκίνησαν στη Σμύρνη συνομιλίες αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας υπό την διεύθυνση του Αμερικανού πτεράρχου Λι Μακ Φαν. Η συνάντηση αφορούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων επάνω στο απαράδεκτο αίτημα της Άγκυρας να διαμοιραστεί το FIR στο Αιγαίο, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνής κανόνες ανήκει κατά 96% στην Ελλάδα.

Σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν διακοπεί οι απαράδεκτες συναντήσεις που ξεκίνησαν επί ΝΔ και για τις οποίες δεν αντέδρασε καν τότε ο σημερινός αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς, αλλά αναβαθμίζονται διότι οι συνομιλίες γίνονται τώρα σε επίπεδο αρχηγών ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας –Τουρκίας υπό την διεύθυνση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμενων των ΗΠΑ! Η Τουρκία εγείρει ζήτημα ώστε τα ραντάρ της που βρίσκονται προς την πλευρά της Ελλάδας να «πιάνουν» εικόνα μέχρι το μέσο του Αιγαίου, παραβιάζοντας ακόμη και αυτή την πάγια πρακτική του ΝΑΤΟ η οποία λέει ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει την εποπτεία όλου του εναερίου χώρου που καλύπτει το FIR της και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδος το Αιγαίο είναι όλο εντός του FIR Αθηνών. Θα πρέπει άμεσα η Ελληνική Κυβέρνηση να φύγει από το τραπέζι συνομιλιών δίνοντας έτσι απάντηση στην Τουρκική θρασύτητα που με Αμερικανική υποστήριξη φαλκιδεύει την εθνική μας κυριαρχία. Εάν γίνει δεκτή η αξίωση του Τουρκίας με τη στήριξη κάποιων εταίρων στο ΝΑΤΟ τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα τεθούν τάχα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε αστυνόμευση, έλεγχο και εποπτεία από την Τουρκία. Εφ’ όσον οι ΗΠΑ υλοποιούν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που σημαίνει διχοτόμηση το Αιγαίο, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε και στο ΝΑΤΟ. Το αίτημα για απόσυρση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από το στρατιωτικό σκέλος και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ.
Το ΔΗΚΚΙ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση προκειμένου να υπάρξει άμυνα απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο ενιαίος χώρος Κύπρος - Αιγαίο -Θράκη από τη νέα τάξη.

Γκάνα-Αίγυπτος ο μεγάλος τελικός στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.


Μετά από 18 χρόνια, η Γκάνα βρίσκεται και πάλι σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έπειτα από τη δίκαιη νίκη της επί της Νιγηρίας με 1-0! Τέταρτη σερί ήττα σε ημιτελικά για την αντίπαλο της Ελλάδας.Όσο για τη Νιγηρία, απέτυχε για τέταρτη σερί φορά να κερδίσει σε ημιτελικό και έτσι θα περιοριστεί στην συμμετοχή της στο μικρό τελικό. Γενικά, πάντως, η εικόνα της αντιπάλου της Εθνικής δεν ήταν τέτοια ώστε να φτάσει τόσο ψηλά καθώς έδειξε αρκετές αδυναμίες σε τακτικό επίπεδο, ενώ αχίλλειος πτέρνα αποτελούν τα στημένα καθώς είναι «κοντή» ομάδα. Όσο για την επίθεση της, που αποτελείται από ποιοτικούς παίκτες, δεν φάνηκε ιδιαίτερα.


Ο Asamoah Gyan σκόραρε και έστειλε την Γκάνα στον τελικό.Photograph: Mike Hutchings/Reuters

Πηγές:Reuters-Nαυτεμπορική

Δελτίο Τύπου - 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παιδεία


Την Παρασκευή 4 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες η 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παιδεία.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν το 2006 και έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε ετήσια βάση. Προϊόν των συναντήσεων αυτών ήταν μια σειρά δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και μια έκκληση που στηρίχθηκε από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες (περισσότερες πληροφορίες
http://edu4all.kke.gr/
 Η φετινή συνάντηση έχει θέμα «Η επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην εκπαίδευση», θέμα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς η παραχάραξη της ιστορίας αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της αντικομμουνιστικής επίθεσης που δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη.

Στο κέντρο της συζήτησης θα τεθεί η κατάσταση με τα σχολικά εγχειρίδια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που επιστρατεύονται σε αυτή την εκστρατεία επιδιώκοντας να δηλητηριάσουν τις νεανικές συνειδήσεις από πολύ μικρή ηλικία και θα ανταλλαχθούν εμπειρίες από τις αντιστάσεις και τους αγώνες που αναπτύσσονται από εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, και γονείς.
Η συμμετοχή στο Σεμινάριο αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πάνω από 20 κομμουνιστικά και εργατικά  κόμματα από όλη την Ευρώπη.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Διαγράψτε το χρέος της Αϊτής!-Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων για τη στάση και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ


Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων για τη στάση και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ



Ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαγραφούν τα προϋπάρχοντα χρέη της Αϊτής και ειδικότερα οι οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέθεσε χθες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Οι  σκέψεις όλων μας αυτή τη στιγμή είναι με τα θύματα και την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως κρίσιμο είναι το μεσοπρόθεσμο ζήτημα της ανασυγκρότησης της χώρας που υπονομεύεται από το εξωτερικό της χρέος, μια κληρονομιά δανείων από κράτη και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της καταστροφής ήταν  πιο δραματικά, καθώς η Αϊτή υπέφερε ήδη από κατασπατάληση φυσικών πόρων και περιβαλλοντική κατάρρευση. Σε χώρες όπως η Αϊτή το δημόσιο χρέος διαιωνίζει την υποταγή της οικονομίας και της κοινωνίας στις προτεραιότητες των δανειστών και εμποδίζει τη στροφή στη βιωσιμότητα. Παράλληλα λοιπόν με την άμεση επείγουσα βοήθεια, καλούμε την ΕΕ να συμβάλει στην διαγραφή των χρεών της Αϊτής και να μην την καταδικάσει τώρα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της σε ένα μέλλον βουτηγμένο στα χρέη».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης 
Θέμα: Διαγραφή χρεών Αϊτής
Ο καταστροφικός σεισμός  της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή επιδείνωσε δραματικά την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή. Σημαντικό μέρος από τα μέχρι τώρα προβλήματα της χώρας οφείλονταν και στην πίεση από το διεθνές της χρέος.
Πέρα από την  επείγουσα ανάγκη για παροχή βοήθειας, η μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της  χώρας κινδυνεύει να υπονομευτεί  από το βάρος του διεθνούς χρέους, μια κληρονομιά δανείων από κράτη  και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς  κατά τις περασμένες δεκαετίες.
Μέρος των δανείων  της Αϊτής αφορούν οφειλές  προς το διεθνές νομισματικό ταμείο. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε βέβαιος (1) πως  το έκτακτο και άτοκο δάνειο προς την Αϊτή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα μετατραπεί τελικά σε ενίσχυση. η διαγραφή των οφειλών  της Αϊτής προς το ΔΝΤ εξαρτάται από αποφάσεις οργάνων όπως η γενική του συνέλευση, όπου η ψήφος των χωρών μελών της ΕΕ έχει μεγάλο ειδικό βάρος.
Ερωτάται η επιτροπή:
Πώς σκοπεύει να διαβουλευτεί με τα Κράτη Μέλη και τρίτες χώρες, ώστε το μερίδιο ψήφων που διαθέτουν τα Κράτη Μέλη στο ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αξιοποιηθεί προκειμένου να διαγραφούν τα προϋπάρχοντα χρέη της Αϊτής προς αυτούς και ειδικότερα να εξασφαλίσει τη μετατροπή του πρόσφατου δανείου των 100εκ. σε ενίσχυση;

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ- 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΚΕΚΡ: Ο λαός βρίσκεται σήμερα σε πολιορκία

«Πέρασαν 65 χρόνια από τότε που ο φασισμός νικήθηκε και μέχρι σήμερα ακούγονται φωνές που επιδιώκουν τη δικαίωση των εγκλημάτων των ναζιστών. Φωνές που επιδιώκουν να εξισώσουν τα θύματα και τους θύτες, τους απελευθερωτές και τους κατακτητές. Σε ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει παραπέρα, στην ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί», αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημειώνει την ανάγκη «απόκρουσης της διαστρέβλωσης της ιστορίας», ωστόσο παραβλέπει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα του ηγούνται της προσπάθειας διαστρέβλωσης της σοβιετικής ιστορίας, μεταξύ άλλων και πλευρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Αυτό του θυμίζει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), στην οποία αναφέρεται στην 66η επέτειο της σπασίματος της πολιορκίας του Λένινγκραντ, που τιμήθηκε στην πόλη χτες 27 Γενάρη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο σοβιετικός λαός νίκησε τους φασίστες, ωστόσο οι κύριοι "δημοκράτες", που αναρριχήθηκαν στην εξουσία, ως πρώτη τους υπόθεση έκαναν την αλλαγή του ονόματος της πόλης, με δόλιο τρόπο (...) Αμέσως μετά αποφάσισαν να αποκλείσουν τις λαϊκές οργανώσεις από τις επίσημες εκδηλώσεις στο νεκροταφείο Πισκαριόφ. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και στη φετινή επέτειο. Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά του σοβιετικού παρελθόντος, κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας οξύνεται. Οι εργαζόμενες τάξεις της Ρωσίας και του Λένινγκραντ βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση ιδιόμορφης πολιορκίας, που έχουν επιβάλλει οι αστικές αρχές. Ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται σε "πολιορκία", αποκλεισμένος από τα μέσα ενημέρωσης, από την ιδιοκτησία, από τη συμμετοχή στη διεύθυνση της χώρας, από τις κοινωνικές εγγυήσεις. Ο αγώνας συνεχίζεται!».

Σοβιετικοί στρατιώτες καίνε την ταμπέλα που είχαν στήσει οι Γερμανοί προς την κατεύθυνση του Λένινγκραντ. Στην ταμπέλα αναγραφόταν το όνομα που έχουν δώσει και οι σημερινές ρωσικές αρχές στην πόλη του Λένιν: St.- Petersburg (Αγία Πετρούπολη)


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η δημοκρατία και τα κανάλια


Προσφεύγουμε συχνά για να ενημερωθούμε στις έγκριτες ξένες εφημερίδες, στα γιγαντιαία ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα πλανητικής εμβέλειας κανάλια. Συνήθως, δεν αφήνουν τίποτε να πέσει κάτω, όχι όμως πάντα. Και τώρα τελευταία, μερικά χτυπητά παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν και παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα, είτε “εθνικές” αποστολές, είτε να προωθήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι συνήθως δεν είναι δημοσιογραφικοί οργανισμοί με μεγάλη έστω οικονομική επιφάνεια, αλλά επιχειρηματικοί μεγιστάνες με πολύ συγκεκριμένους, ανομολόγητους συνήθως, στόχους.
Πρόσφατα παραδείγματα: Μόλις κάηκε η συναγωγή στα Χανιά, τα αμερικάνικα ΜΜΕ άστραψαν και βρόντησαν. Από τη στιγμή, όμως, που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε Αμερικανούς και Βρετανούς υπηκόους, το θέμα εξαφανίστηκε, σαν να μην συνέβη ποτέ. Σαν να μην συνέβη ποτέ, αντιμετωπίστηκε κατρακυλώντας από την αρχική σελίδα στα τρίσβαθα των web εκδόσεων των μεγάλων ΜΜΕ και η Βενεζουέλα. Μόλις έγινε γνωστό ότι στις ταραχές, με αφορμή το κλείσιμο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με έδρα το Μαϊάμι, σκοτώθηκαν δύο νεαροί, το θέμα πήρε μεγάλη έκταση. Μόλις διαπιστώθηκε ότι οι νεκροί ήταν υποστηρικτές της αριστερής κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, το θέμα “μαζεύτηκε” μέχρις εξαφανίσεως.
Το θέμα του τηλεοπτικού σταθμού στη Βενεζουέλα είναι ενδεικτικό της αντίληψης η οποία θέλει τα μεγάλα κανάλια να αναγορεύονται σε υπερασπιστές της δημοκρατίας, επειδή ακριβώς είναι ΜΜΕ, ενώ στην πραγματικότητα είναι μαγαζιά-οχήματα εξυπηρέτησης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Στη Βενεζουέλα, ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης των φτωχών και του μπλοκ των χορτασμένων, στο οποίο συμμετέχουν σύσσωμα τα ιδιωτικά ΜΜΕ, κρατάει χρόνια. Ο νόμος επιβάλλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς μία σειρά από ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων το να μη μεταδίδουν περισσότερες από δύο ώρες σαπουνόπερες τις ώρες υψηλής τηλεθέασης, αλλά και να μεταδίδουν τις ομιλίες του προέδρου για τις βασικές κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων, όμως, έρχονται σε αντίθεση με τη ρητορική που αναπτύσσουν τα κανάλια. Όταν τα κανάλια δεν τηρούν τον νόμο, η αρμόδια αρχή αναστέλλει τη λειτουργία τους.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τελικά επιτυγχάνεται κάποια ενδιάμεση λύση, η οποία όμως δεν προβάλλεται, διότι χαλάει την εικόνα που έχουμε για το αυταρχικό και “αιμοδιψές” “καθεστώς Τσάβες”. Στην Ελλάδα, να θυμίσουμε, τα κανάλια δεν έχουν καν άδεια και εκπέμπουν με τον τσαμπουκά. Την περιεκτικότερη όμως περιγραφή του ρόλου που παίζουν σε αυτήν τη φάση τα μεγάλα ΜΜΕ τη δίνει ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο ιρανικής καταγωγής οικονομολόγος, που προέβλεψε με λεπτομέρεια τη διεθνή κρίση. Ο κ. Ρουμπινί θεωρεί ότι μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τη Δευτέρα, είναι πιθανό ένα “τρομοκρατικό χτύπημα” κατά της Ελλάδας από τους επενδυτές στο μέλλον. Αυτού του είδους τα τρομοκρατικά χτυπήματα, με την κυριολεκτική έννοια του όρου “τρομοκρατία”, είναι αυτά που διαβάζουμε στα διεθνή πρωτοσέλιδα τις τελευταίες ημέρες.






ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Στα πρόθυρα εξαφάνισης οι τίγρεις.Παγκοσμίως, ο αριθμός των τίγρεων είναι 3.200 !


Με εξαφάνιση απειλούνται οι τίγρεις στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ, καθώς μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός τους μειώθηκε κατά τουλάχιστον 70%, εξαιτίας της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, ο πληθυσμός των τίγρεων στην περιοχή που περιλαμβάνει την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, μειώθηκε σε 350 από 1.200

που ήταν το 1998.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των τίγρεων είναι 3.200,

ο μικρότερος μέχρι σήμερα, από περίπου 5.000 με 7.000 που ήταν πριν από 12 χρόνια. Οι τίγρεις θανατώνονται παράνομα για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση για τα μέρη εκείνα του σώματός τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η καταστροφή των δασών που αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον έχει επίσης συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού τους, αναφέρει η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το κινεζικό Έτος της Τίγρης που αρχίζει τον προσεχή μήνα.

Στις ασιατικές χώρες ανθεί το λαθρεμπόριο άγριων ζώων, το οποίο η Ιντερπόλ εκτιμά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον, το χρόνο. Τα δέρματα των τίγρεων πωλούνται στη μαύρη αγορά σαν χαλιά και κάπες και μπορούν να αποφέρουν ως και 20.000 δολάρια σε χώρες όπως η Κίνα.

Πηγή:www.agelioforos.gr

Κύμα βιασμών στην Αϊτή


Νέες μορφές βίας, μεταξύ των οποίων οι βιασμοί, εμφανίστηκαν στην Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 170 χιλιάδων ανθρώπων, κατάγγειλε σήμερα ο διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας.
«Λόγω του μπλακ-άουτ που επικράτησε στην πρωτεύουσα της Αϊτής τα μέλη διάφορων συμμοριών βοηθήθηκαν για να παρενοχλούν σεξουαλικά και τελικώς να βιάζουν ανενόχλητα γυναίκες και νεαρά κορίτσια που έχουν καταφύγει σε σκηνές αφού τα σπίτια τους ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό», ανέφερε ο διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας, Μάριο Αντρεσόλ.
«Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις καταγγελίες δράσης των συμμοριών αλλά οργανώσεις γυναικών στο Πορτ-Ο -Πρενς έχουν ήδη καταμετρήσει πολλές περιπτώσεις βιασμών και νέες μορφές εγκληματικότητας».
«Έχουμε μετρήσει πως υπάρχουν τουλάχιστον επτά χιλιάδες κακοποιοί στους δρόμους πολλοί από τους οποίους είναι δραπέτες από την κεντρική και άλλες φυλακές της χώρας. Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να συλληφθούν, τώρα κυκλοφορούν ανενόχλητοι και αποτελούν πηγή πολλών προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Αντρεσόλ.
Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι λόγω του σεισμού «χάθηκαν 70 αστυνομικοί και πάνω από 500 εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ τουλάχιστον 400 είναι σοβαρά τραυματισμένοι».




Οι γυναίκες στο Πορτ-Ο-Πρενς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του βιασμού από συμμορίες.

Photograph by: Carlos Barria, Reuters




ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ