Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Άλλη μια καταγγελία της UEFA για τον ΑΠΟΕΛ



Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του πως η ομάδα κατηγορείται άλλη μια φορά από την UEFA, αυτή τη φορά η παραπομπή του ΑΠΟΕΛ αφορά τις ελληνικές σημαίες που αναρτήθηκαν στις κερκίδες: Δυτική και Ανατολική του ΓΣΠ, στον αγώνα με την Πόρτο.

Το σκεπτικό είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που οδήγησε τον παρατηρητή της UEFA να κάνει συστάσεις για το ψηφιδωτό που θα σχηματιζόταν στην Νότια κερκίδα του γηπέδου, ότι δηλαδή η εν λόγω ενέργειά των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, εμπεριείχε πολιτικό μήνυμα.
Η ανακοίνωση του Δ.Σ. ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ
"Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ ανακοινώνει ότι έχει παραλάβει αργά χθες το απόγευμα νέα καταγγελία της UEFA κατά του ΑΠΟΕΛ, η οποία αφορά τον πρόσφατο αγώνα με την Πόρτο στο ΓΣΠ και την ανάρτηση Ελληνικών σημαίων από τους φίλους και οπαδούς της ομάδας μας στη Δυτική και στην Ανατολική κερκίδα του σταδίου ΓΣΠ.
Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ επιθυμεί να ενημερώσει τους φίλους και οπαδούς του ΑΠΟΕΛ ότι η πρόθεση μας ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA θα είναι η μη παραδοχή της κατηγορίας, την οποία σε κάθε περίπτωση απορρίπτουμε ως νομικά αβάσιμη.
Επιθυμούμε επίσης να διασαφηνίσουμε ότι η ανάρτηση των εν λόγω σημαίων αποτέλεσε μέρος του εορταστικού κλίματος στον αγώνα της ομάδας μας στο Champions League, αφού η ανάρτηση σημαίας στις κερκίδες σταδίων δεν απαγορεύεται.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους και οπαδούς του ΑΠΟΕΛ ότι προτιθέμεθα να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, σε όλα τα αρμόδια Δικαστικά σώματα και σε όλα τα επίπεδα, για προστασία της ιστορίας του Σωματείου μας".


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.com.cy/sport

Εντολή Τσάβες στο στρατό για πολεμική ετοιμότητα


Εντολή για κατάσταση επαγρύπνησης και ετοιμότητας στο στρατό της Βενεζουέλας μπροστά στο ενδεχόμενο πολέμου με την Κολομβία έδωσε την Κυριακή ο ηγέτης της χώρας, Ούγκο Τσάβες, καταγγέλλοντας την πρόσφατη συμφωνία Ουάσιγκτον - Μπογκοτά που δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί ελεύθερα όλες τις βάσεις του κολομβιανού στρατού για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Μιλώντας, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία εκπομπή του στην τηλεόραση, ο Ούγκο Τσάβες προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν την Κολομβία για να πραγματοποιήσουν επέμβαση στη Βενεζουέλα σημειώνοντας ότι «η Βενεζουέλα ούτε υπήρξε ποτέ ούτε θα γίνει αποικία των Γιάνκηδων».
Αφορμή για την παραπάνω εξέλιξη έδωσαν πρόσφατα επεισόδια πυροβολισμών και δολοφονιών στη μεθόριο των δύο χωρών.
Χτες, και ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, επεσήμανε «τον κίνδυνο που συνιστά για τη Νικαράγουα και όλες τις χώρες της περιοχής» η χρήση των βάσεων του κολομβιανού στρατού απ' τους Αμερικανούς...
Η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας από την άλλη ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «για να εξασφαλιστεί η ειρήνη» μετά την εντολή που έδωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας στο στρατό της χώρας του...



ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α-Παράνομες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι οι απεργίες των εργατών

Η ΑΝΤκαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή, καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που κήρυξε παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, υιοθετώντας τα επιχειρήματα και τις επιθυμίες κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων.

Το 2008 είχε υπάρξει παρόμοια απόφαση, η οποία απαγόρευε στο μέλλον κινητοποιήσεις με αίτημα τη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ κυβέρνηση οι απεργίες και τα αιτήματα των εργαζομένων που στρέφονται με αποφασιστικό τρόπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη συντηρητική πολιτική βγαίνουν εκτός νόμου.Νόμος είναι το δίκιο των εργατών, των εργαζομένων, της νεολαίας. Παράνομες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κέρδη των εργοδοτών, η λιτότητα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις!!!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους λιμενεργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να κλιμακώσουν την πάλη τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους λιμενεργάτες, καλεί τη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τα υπόλοιπα εργατικά συνδικάτα να κηρύξουν απεργία συμπαράστασης αλλά και υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία, για να μην περάσει η απαγόρευση των απεργιών, για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 10 Νοέμβρη 2009

Όπου φυσά ο άνεμος!O Δ.Aβραμόπουλος πάλι άλλαξε γνώμη.Τώρα στηρίζει τον Α.Σαμαρά!


Στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, έχοντας δίπλα του τον μεσσήνιο πολιτικό. Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να πείσουμε όσους έφυγαν να γυρίσουν πίσω, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.


Η αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ αρχίζει από τώρα, με τη στήριξη της υποψηφιότητάς μου από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας τη δήλωση στήριξης.Η εκλογή αρχηγού δεν έχει να κάνει με προσωπικά συναισθήματα, ξεκίνησε τη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ αίσθηση προκάλεσε η κοινή εμφάνιση των δύο πολιτικών. Ακολούθως πρόσθεσε ότι όσες φορές η ΝΔ ηττήθηκε, ήταν επειδή απομακρύνθηκε από τις αρχές της ή απογοήτευσε με συμπεριφορές αλλαζονικές.«Πρέπει να αποδείξουμε στους ψηφοφόρους ότι αλλάζουμε» είπε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι μετακινούμενη εκλογική μάζα που πρέπει να την περισυλλέξουμε. «Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να πείσουμε όσους έφυγαν να γυρίσουν πίσω» είπε.H επιλογή του Αντώνη οδηγεί σε μεγαλύτερη συνοχή, σε διασφάλιση της ενότητας, σε μια παράταξη θεσμών και αρχών, σε ένα ανοιχτό κόμμα με δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε.Παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε τη στήριξη της υποψηφιότητάς του και πρόσθεσε πως στο συνέδριο αποδείχθηκε ότι η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει.

«Είχα υπόψη μου να αρχίσει η αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος μετά την εκλογή προέδρου, αλλά η αμφίπλευρη διεύρυνση αρχίζει από τώρα» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Αφορά όχι μόνο τους ψηφοφόρους της ΝΔ που ψήφισαν άλλα κόμματα, αλλά και τη μεγάλη δεξαμενή εκείνων που μας γύρισαν την πλάτη, που δεν ήρθαν να ψηφίσουν».

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Αβραμόπουλος υπέγραψαν κοινή διακήρυξη αρχών και αμοιβαίων δεσμέυσεων.

Πηγή:www.in.gr

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Κ.Κ.Ε για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των λιμενεργατών

Είναι άδικη, αυταρχική και πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων η απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων.Η απόφαση αυτή υπηρετεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των μεγαλοεργοδοτών να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο και μέσο η ιδιωτικοποίηση και παράδοση του λιμανιού στους πολυεθνικούς ομίλους. Στρέφεται και κατά του δικαιώματος όλων των εργαζομένων στην απεργία.Νόμιμο και δίκαιο είναι αυτό που συμφέρει τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Νόμιμος και δίκαιος είναι ο αγώνας για δημόσια λιμάνια, ναυπηγεία, επιβατηγά και εμπορικά πλοία στην υπηρεσία του λαού. Γι' αυτό και είναι παράνομη η ιδιωτικοποίησή τους, η παράδοση του δημόσιου πλούτου και των υποδομών στους μεγαλοεπιχειρηματίες.Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους με άλλους κλάδους εργαζομένων. Να μην καμφθούν από τις συκοφαντίες και τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά ούτε από τις άδικες-τρομοκρατικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

Δήλωση Π.Σκουρλέτη, Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών

Με αφορμή την κήρυξη της απεργίας της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ως παράνομης, ο Πάνος Σκουρλέτης εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:Πρόκειται για μια απόφαση που δυναμιτίζει τις εξελίξεις. Η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων υποδηλώνει αυταρχισμό και δεν αποτελεί λύση. Η μόνη ορατή διέξοδος είναι το δίμηνο πάγωμα εφαρμογής της σύμβασης και η παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου.Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποφασίσει πότε έλεγε ψέματα και πότε την αλήθεια. Προεκλογικά που μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση ή τώρα που την αρνείται;Πρέπει ακόμα να γνωρίζει η κυβέρνηση, που κόπτεται για τη διεθνή εικόνα της χώρας, πως η εικόνα μιας χώρας που για 35 χρόνια ουσιαστικά χαρίζει το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χωρίς καν το Κοινοβούλιό της να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, είναι το λιγότερο αστεία. Είναι μια εικόνα νεοαποικιακή.

To Γραφείο Τύπου

1989-2009-Tείχος Βερολίνου vs Σινικό Τείχος

Από την City Press

Προκαλεί η Νότια Κορέα.Θερμό ναυτικό επεισόδιο, μεταξύ πολεμικών σκαφών της Νοτίου και της Βορείου Κορέας.Υπήρξε ανταλλαγή πυρών.


Θερμό ναυτικό επεισόδιο, μεταξύ πολεμικών σκαφών της Νοτίου και της Βορείου Κορέας, σημειώθηκε την Τρίτη στην Κίτρινη Θάλασσα. Υπήρξε, μάλιστα, και ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα το βορειοκορεατικό πλοίο να υποστεί ζημιές. Τη συγγνώμη της Σεούλ απαιτεί η Πιονγιάνγκ.

«Ένα περιπολικό σκάφος της Β.Κορέας πέρασε την Βόρεια Οριογραμμή και δεν σταμάτησε όταν έγινε βολή προειδοποιητικών πυρών» δήλωσε πηγή του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Yonhap.
Σύμφωνα με το BBC, από τα πυρά του νοτιοκορεατικού πλοίου το βορειοκορεατικό πολεμικό σκάφος, που ανταπέδωσε τα πυρά, υπέστη ζημιές, αλλά κατέφερε να επιστρέψει στα χωρικά ύδατα της χώρας. Λίγη ώρα μετά, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ απαίτησε από τη Σεούλ να ζητήσουν συγγνώμη οι νοτιοκορεατικές αρχές.
«Οι νοτιοκορεατικές αρχές πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την ένοπλη αυτή πρόκληση και να λάβουν τα μέτρα που επιβάλλονται ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο επεισόδιο» τονίζεται σε ανακοίνωση του βορειοκορεατικού Γενικού Επιτελείου.
Το επεισόδιο έγινε λίγο πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Ασία και την ώρα που η Πιονγιάνγκ επιδιώκει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πριν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, αναφορικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό της.


Πηγή:www.in.gr

Σε επιτήρηση η Ελλάδα από την Ευρωπαική Ένωση !



Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Eυρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα για την οικονομία, ενώ αύριο αναμένεται η Κομισιόν να εισηγηθεί να ένταξη της χώρας μας στην αυστηρότερη προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης.

Ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού στο ΕΚΟΦΙΝ, είχε αργά χθες συνάντηση με τον επίτροπο Αλμούνια ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.

Πηγή:www.nooz.gr

Τα θλιβερά ψέμματα της Ελευθεροτυπίας για το Κ.Κ.Ε σχετικά με την κηδεία της Έλλης Παππά.

Ενα ακόμα άρθρο «αντικειμενικής» αντιΚουκουεδίλας προσέθεσε χτες στο βιογραφικό του ο κ. Γιώργος Βότσης της «Ελευθεροτυπίας». Αν το συγκρίνει κανείς με άλλα, παλιότερα, που περιέχονται στη μακρά αλυσίδα αντίστοιχων κειμένων του είναι βέβαια κατώτερο σε «αξία» (γεγονός που συνιστά θλιβερή υπόμνηση ότι ο χρόνος δεν αφήνει αλώβητο κανέναν...).

Πρόκειται, όμως, παράλληλα, για ένα άρθρο χρήσιμο, από την άποψη ότι αποδεικνύει τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται αυτού του είδους οι «αναλύσεις».
Ο κ. Βότσης πήρε αφορμή από την κηδεία της Ελλης Παππά.
Το θέμα για αυτόν ήταν να βρίσει το ΚΚΕ επειδή δεν παραβρέθηκε στην κηδεία.
Ομως το ΚΚΕ παραβρέθηκε στην κηδεία!
«Αδιάφορον», λέει ο κ. Βότσης και εφαρμόζει πιστά τη συνταγή σύμφωνα με την οποία «ακόμα κι αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»...
Ως εκ τούτου, ο κ. Βότσης λοιδορεί το ΚΚΕ για την «εκκωφαντική απουσία του» από την κηδεία της Ελλης Παππά και, σε μια έκρηξη αγανάκτησης, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για «την αθλιότητα του απόντος ΚΚΕ».
Μόνο που - και εδώ θα θέλαμε την προσοχή του αναγνώστη - στο ίδιο κείμενο, όπου καταγγέλλεται η «εκκωφαντική απουσία του ΚΚΕ» και η «αθλιότητα του απόντος ΚΚΕ», μερικές αράδες παραπάνω, σημειώνεται:
«Στην πολιτική κηδεία της Ελλης Παππά, το ΚΚΕ εκπροσώπησε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος ενώ παραβρέθηκε και ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος»!
Είναι προφανές: Ο κ. Βότσης είχε κατασκευάσει το άρθρο του ...πριν την κηδεία. Και το δημοσίευσε όπως ακριβώς το είχε γράψει και όπως ακριβώς το είχε φανταστεί, αδιαφορώντας παντελώς για τα όσα είδε στην κηδεία ή έμαθε για την κηδεία.
Τίποτα, λοιπόν, δεν αποδείχτηκε ικανό να σταματήσει τον κ. Βότση από την επιθυμία του να βρίσει το ΚΚΕ.
Ούτε η εκεί παρουσία του ΚΚΕ, διά της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέα μιας από τις μεγαλύτερες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ελλάδα, της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.
Ούτε η παρουσία του κομμουνιστή δημάρχου.
Ούτε καν ο κ. Βότσης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το ΚΚΕ ήταν παρόν στην κηδεία, στάθηκε λόγος αρκετός για να σταματήσει ...τον κ. Βότση από το να βρίζει το ΚΚΕ επειδή «δεν» ήταν στην κηδεία!
Επίσης το ΚΚΕ δε φτάνει που «δεν» ήταν εκεί (αν και ήταν...), έστειλε και στεφάνι. Μόνο που ο κ. Βότσης όταν το είδε «ανατρίχιασε». Και συμφώνησε με την παρατήρηση που του έγινε ότι το στεφάνι δεν είχε κόκκινα γαρίφαλα, αλλά «ολόλευκα χρυσάνθεμα»! Ακούς εκεί το ΚΚΕ να στείλει στεφάνι με ολόλευκα χρυσάνθεμα! Να μια ακόμα απρέπεια του ΚΚΕ (!) και τώρα ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για τα «συμπεράσματα» του γράφοντος τέτοιου είδους «ανατριχιαστικές» ...τρίχες.
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αυτά που μας κρύβουν οι καπιταλιστές-Φωτογραφίες από το παρελθόν της Σοβιετικής Ένωσης



 Φωτογραφίες από το Μετρό της Μόσχας , που φτιάχτηκε το 1935! Ήταν από τα μεγαλύτερα του κόσμου αλλά και κοιτίδα πολιτισμού, αφού κάθε σταθμός είχε διαφορετική αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου κάθως και συλλογή τοιχογραφιών μεγάλων καλλιτεχνών της ΕΣΣΔ.Στην δεύτερη φωτογραφία είναι ο σταθμός Sokolniki.






ΕΣΣΔ: Τουριστική βάση «Γκουτσουλίτσινα» στην περιοχή Ιβανο-Φρανκόφ. Τα εργατικά σωματεία εξασφάλιζαν τις καλύτερες τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους και κατασκεύαζαν τουριστικές υποδομές που για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους στη Δύση αποτελούσαν άπιαστο όνειρο. Φυσικά, τα πάντα ήταν δωρεάν


Φαγητό σε παιδικό σταθμό. Οι εργαζόμενοι έπαιρναν τα παιδιά τους από τους σταθμούς ταϊσμένα, έχοντας κοιμηθεί και έχοντας παίξει, ψυχαγωγηθεί και μάθει. Δεν ήταν «παιδοφυλάκια» και λειτουργούσαν ανάλογα με τα ωράρια των γονιών



Πηγές:www.1917.gr-

Η απομυθοποίηση του καπιταλισμού!Παγκόσμια έρευνα: Μόλις το 11% θεωρούν πως λειτουργεί σωστά o καπιταλισμός !



Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία συμβόλιζε την κατάρρευση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη, ο καπιταλισμός φαντάζει επίσης απομυθοποιημένος και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ΒΒC World Service. Μόλις το 11% των ερωτηθέντων σε 27 χώρες θεωρούν ότι η καπιταλιστική οικονομία λειτουργεί σωστά, ενώ για το 51% των ερωτηθέντων, απαιτείται αναδιάρθρωση και περισσότερος ρυθμιστικός έλεγχος προκειμένου να βελτιωθούν οι ατέλειες του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε δύο χώρες –στις ΗΠΑ (25%) και στο Πακιστάν (21%)– το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά υπό την παρούσα μορφή του, ξεπέρασε το 20%.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 Ιουνίου και 13 Οκτωβρίου σε δείγμα 29.033 ατόμων, δημοσιεύθηκε την ημέρα της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους και στον απόηχο της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος από το 1929. «Ίσως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 να μην ήταν, όπως νομίζαμε τότε, η συντριπτική νίκη του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των τελευταίων δώδεκα μηνών», σχολίασε ο Νταγκ Μίλερ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GlobeScan που πραγματοποίησε την έρευνα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που εγκρίνουν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης μετά βίας ξεπερνά το ήμισυ του δείγματος (54%), ενώ το 22% εκτιμά ότι ήταν «μία άσχημη εξέλιξη» και το 24% δεν εκφράζει άποψη. Οι Αμερικανοί είναι οι πλέον ένθερμοι (81%) και μετά ακολουθούν οι Πολωνοί (80%), οι Γερμανοί (79%), οι Βρετανοί (76%) και οι Γάλλοι (74%). Στην ανατολική Ευρώπη, οι Τσέχοι είναι λιγότερο κατηγορηματικοί (63%).

Αντίθετα, τη Σοβιετική Ένωση νοσταλγούν Ρώσοι (61%) και Ουκρανοί (54%). Κατά μέσο όρο, το 23% των ερωτηθέντων θεωρούν αδύνατη μία βελτίωση του καπιταλιστικού συστήματος και πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Οι Γάλλοι (43%) είναι οι πλέον αρνητικοί και μετά ακολουθούν οι Μεξικανοί (38%) και οι Βραζιλιάνοι (35%). Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις 17 από τις 27 χώρες ζητά μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με πρώτους τους Βραζιλιάνους (87%), τους Χιλιανούς (84%), ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι (76%), οι Ισπανοί (73%) και οι Κινέζοι (71%).

ΠΗΓΗ:www.agelioforos.gr