Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, για τη σημερινή συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.



Ο κ. Προβόπουλος σε σημερινή του συνέντευξη υπεραμύνεται της ήδη αποτυχημένης και αντικοινωνικής πολιτικής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος .
Μας καλεί δε να την εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη ένταση υπενθυμίζοντάς μας, εμμέσως, πως υπάρχουν και πιο αυθεντικοί εκφραστές της πολιτικής που υπηρετεί τις τράπεζες και χρεοκοπεί τη κοινωνία. Είναι οι τεχνοκράτες, όπως ο ίδιος, και η κρατικοδίαιτη τραπεζοκρατία που εκπροσωπεί .
Πράγματι για όλους αυτούς, για την κυβέρνηση και τους «ανιδιοτελείς» τεχνοκράτες, η «κλεψύδρα δείχνει τέλος χρόνου».

Πάνω από 20% η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται, υπό την απειλή της απόλυσης και της πίεσης που διαμορφώνει η εκτίναξη της ανεργίας, σε υπογραφή ατομικής σύμβασης και μείωσης των μισθών τους, με κατώφλι τα 751 ευρώ μεικτά, όπως διαμορφώθηκε ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση που θα ισχύσει από την 1.7.2011. Το υπουργείο Εργασίας, με πρόσχημα την διευκόλυνση για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, οδήγησε ουσιαστικά σε πλήρη διάλυση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απέτρεψε σιωπηρά την επέκταση των κλαδικών, αφήνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα, έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών.

150 δισ. ευρώ χαμένων ευκαιριών

ΠΑΝΩ από 150 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία έχουν έρθει στην Ελλάδα ως επιδοτήσεις για επενδύσεις και δάνεια, χωρίς καν να προσμετρηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τη δεκαετία του '80.Τα 125 δισ. ευρώ προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΚΠΣ πριν και ΕΣΠΑ τώρα) και τα 25 δισ. ευρώ από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αναλαμβάνει πλέον πολύ πιο έντονο ρόλο στα ελληνικά δρώμενα, ως αντιστάθμισμα της ανύπαρκτης τραπεζικής ρευστότητας...
Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μία ανταγωνιστική, καινοτόμο, εξαγωγική οικονομία, με ισχυρό ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Κατέληξαν να τροφοδοτούν ένα αδηφάγο  κράτος και δημόσια έργα, που ακόμη επιχειρούν να ολοκληρωθούν ύστερα από πολλές παρατάσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις, και να διατηρούν στη ζωή (κρατικοδίαιτες) εταιρείες που στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν έγιναν ούτε ανταγωνιστικές, ούτε εξαγωγικές.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ : Στήνουν δόκανο για να μαντρώσουν το λαό.


Στήνουν δόκανο για να μαντρώσουν το λαό
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και τις συντάξεις, τα βάρβαρα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορεί παρά να πηγαίνουν «πακέτο» με τις αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, που εντατικά προωθούν τα επιτελεία του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Ο λόγος είναι διττός:
α. Σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στο αστικό σύστημα και τα κόμματά του, που πρέπει να απορροφηθούν πριν ριζοσπαστικοποιηθούν. Τα κυρίαρχα για δεκαετίες αστικά κόμματα και οι παραδοσιακές δομές της αστικής εξουσίας φθείρονται στις λαϊκές συνειδήσεις, δημιουργώντας προϋποθέσεις πολιτικής αστάθειας, που αν δεν ελεγχθεί με αποτελεσματικότητα, μπορεί σε μια πορεία να αποβεί μοιραία για την ίδια την πολιτική εξουσία των αστών. Ζητούμενο για τα επιτελεία τους είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα θωρακίζουν την αστική εξουσία και ταυτόχρονα θα λειτουργούν σαν ανάχωμα στις θετικές διεργασίες που εξελίσσονται στις λαϊκές συνειδήσεις.

Αυτός ο νόμος δεν θα ψηφισθεί , η κυβέρνηση θα ανατραπεί.


Διήμερη απεργία και περικύκλωση - αποκλεισμός της Βουλής από σωματεία και συνελεύσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ-www.prin.gr


Η πιο μεγάλη ώρα, είναι τώρα! Μπαίνουμε σε βδομάδα αποφασιστικής αναμέτρησης του κινήματος και του εργαζόμενου λαού με τη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να σηκώσουν ένα πέπλο αποπροσανατολισμού με την «παράγκα» του ποδοσφαίρου, όλοι βλέπουν ότι «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο» όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις δήθεν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ.

Η κατάθεση του εφιαλτικού Μνημονίου ΙΙ και του άγριου Εφαρμοστικού Νόμου, από τον Β. Βενιζέλο, έκαψε βίαια όποιες αυταπάτες, είχαν γεννηθεί σε ένα κομμάτι της κοινωνίας και της βάσης που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κράχτης και ο ρέκτης: Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ-Δε φυσάει όσο χρειάζεται, αλλά τόσο ώστε η μπόχα να ανακυκλώνεται και να περιτυλίγει αποφάσεις κι επιλογές μιας ολιγαρχικής πλειοψηφίας που συσπειρώνεται στον ευκαιριακά μαγικό αριθμό 155 και ίσως κάτι ψιλά, που θα ξεφύγουν απ' τα φίλτρα της σκοπιμότητας.


Αυτό το καλοκαίρι βρωμάει. Μυρίζει τόση σαπίλα που οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε αν αντέχεται. Είναι η οσμή που έχει ο αποσυντεθειμένος πολιτικός άνθρωπος, το αριστοτελικό πολιτικό ζώο, όταν τρομάζει αντικρίζοντας την ίδια του την όψη στη γλιστερή επιφάνεια του στάσιμου ποταμιού των λυμάτων της κυρίαρχης ιδεολογίας.
Δε φυσάει όσο χρειάζεται, αλλά τόσο ώστε η μπόχα να ανακυκλώνεται και να περιτυλίγει αποφάσεις κι επιλογές μιας ολιγαρχικής πλειοψηφίας που συσπειρώνεται στον ευκαιριακά μαγικό αριθμό 155 και ίσως κάτι ψιλά, που θα ξεφύγουν απ' τα φίλτρα της σκοπιμότητας.
Απ' τη μεταπολίτευση ως σήμερα χάθηκε τόσος πλούτος! Τόσες δυνατότητες αυτού του τόπου και του λαού εξανεμίστηκαν με αστρικές ταχύτητες και τίμημα ολόκληρες γενιές, ώσπου ζαλίστηκαν και εν μέρει παρέλυσαν μάζες, στρατιές ολόκληρες εργαζομένων, παραδομένες στην ευκαιριακή ευμάρεια της πιστωτικής κάρτας.
Ο πατριωτισμός έγινε αποδοχή της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Ενας εσμός από συνταξιοδοτημένους γεροχίπηδες πάει στα Μάταλα να θυμηθεί, με τόσες παρωπίδες ώστε να μη βλέπει τις κολλημένες σάρκες των Λίβυων γυναικόπαιδων στις κοιλιές των αεροπλάνων που εκκινούν από τη Σούδα.

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την υποκρισία της κυβερνητικής προπαγάνδας.



Εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός έχει δείξει φοβερή προσήλωση, δύναμη και προσπάθεια. Είναι μια μάχη για τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα αλλά και το ευρώ και την Ευρώπη».
Προφανώς ο κ. Πρωθυπουργός θεωρεί το λαό μειωμένης νοημοσύνης και επιχειρεί να τον πείσει ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι για τα δεινά του, δηλαδή το καταρρέον δικομματικό σύστημα, το επιχειρηματικό-πολιτικό καθεστώς διαπλοκής, αυτοί που πλουτίζουν από τις συναλλαγές με το Δημόσιο, από το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, από τη μείωση των μισθών, από την κατάργηση δικαιωμάτων, από τη χωρίς περιορισμούς εργοδοτική αυθαιρεσία, δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες της χώρας.

Αναπαράγουν τα λαϊκά αδιέξοδα-Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι για τη λαϊκή οικογένεια η συμμετοχή όλων στη 48ωρη απεργία της επόμενης βδομάδας με το ΠΑΜΕ.



Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι για τη λαϊκή οικογένεια η συμμετοχή όλων στη 48ωρη απεργία της επόμενης βδομάδας με το ΠΑΜΕ. Η πλουτοκρατία κι οι υπηρέτες της ξεκαθαρίζουν πως η επίθεση στις λαϊκές ανάγκες δεν έχει ημερομηνία λήξης, θα είναι ανελέητη και ολόπλευρη. Γι' αυτό και τώρα δε χωρά καμιά αναβολή, καμιά καθυστέρηση, καμιά αυταπάτη για την ανάγκη αποφασιστικά και αταλάντευτα ο εργαζόμενος λαός όχι μόνο να μη σκύψει το κεφάλι στη σφαγή του, αλλά και να οργανώσει εκείνους τους αγώνες που θα την εμποδίσουν.

Special απουσία του πρωθυπουργού από το Καλλιμάρμαρο.Δεν πήγε γιατί στην πρόβα τζενεράλε στο άκουσμα του ονόματος του 5.000 κόσμος άρχισε τις έντονες αποδοκιμασίες !



Ο φόβος φυλάει τα έρημα κι έτσι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε πως είναι προτιμότερο να μην παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Special Olympics. Αν και είχε και προαναγγελθεί η παρουσία του, ο κ.Παπανδρέου δεν ήταν απόψε στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.
Η απουσία του πρωθυπουργού συνδέεται και με τις έντονες αποδοκιμασίες (σε βάρος του) από τουλάχιστον 5.000 κόσμο στην πρόβα τζενεράλε τη τελετής έναρξης που έγινε την Πέμπτη στο Καλλιμάρμαρο. Εκεί μάλιστα αποδοκιμάστηκε χωρίς καν να παρευρίσκεται.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.


Τα φορολογικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση πλήττουν τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, τους συνεπείς φορολογούμενους και αφήνουν και πάλι στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και τους έχοντες. Είναι άδικα και αντικοινωνικά, διαλύουν τους μισθωτούς και συνταξιούχους, καταστρέφουν την οικονομία και αποδιαρθρώνουν την αγορά.