Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ZEI !

21 ΑΠΡΙΛΗ 1963, η ώρα είναι 8 το πρωί: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο βουλευτής της Αριστεράς, ξεδιπλώνει το λάβαρο της ειρήνης και ξεκινά από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Παντού η περιοχή είναι «σπαρμένη» με ασφαλίτες και χωροφύλακες για τη διαφύλαξη «του νόμου και της τάξης». Σύμφωνα με το «νόμο», όπως τον έχει υπαγορεύει η κυβέρνηση Καραμανλή, η μαραθώνια πορεία ειρήνης είναι «παράνομη» και η τέλεσή της έχει απαγορευτεί. Ρητά...

*
ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ με πολιτικά έχουν φτάσει στη στροφή της Ραφήνας, για να προστεθούν στις τάξεις των χωροφυλάκων. Εκεί ακριβώς ο Λαμπράκης δέχεται το πρώτο χτύπημα. Τραμπούκοι και ένστολοι πέφτουν επάνω του με λύσσα. Ο Λαμπράκης συνεχίζει. Ξεδιπλώνει την αφίσα με το σύνθημα «42 χιλιόμετρα Μαραθώνας - Αθήνα». Και προχωρά...
*
ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ, ο Λαμπράκης και οι μαραθωνοδρόμοι, που τον συνοδεύουν, αποτίουν φόρο τιμής στον τάφο των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι χωροφύλακες επιτίθενται στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την πορεία. Ο Λαμπράκης συνεχίζει...

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε., την άνοδο των spreads, αλλά και την επικείμενη περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε., στην άνοδο των spreads, αλλά και στην επικείμενη περεταίρω αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και έχει παραδώσει τη χώρα στο έλεος των πιο τυφλών δυνάμεων της εγχώριας και κυρίως ευρωπαϊκής και διεθνούς κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας.
Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση, στο όνομα του υψηλού χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων, που αυθαίρετα διαρκώς ανέρχονται, «διαπραγματεύεται» στο Υπουργείο Οικονομίας με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ την παράδοση, τη λεηλασία και την εργασιακή κατεδάφιση της χώρας.

ΚΚΕ: Οι διαξιφισμοί για το ΔΝΤ δεν εκφράζουν διαφωνία στα βάρβαρα μέτρα

«Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει μεταξύ ληστών, ΕΕ ή ΔΝΤ Για να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα πρέπει να αποσύρει τώρα την ψήφο που έδωσε σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ συμμετέχοντας στην πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους».

Τα παραπάνω σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πέμπτη. Υποστηρίζει ακόμη πως «οι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ για το ποιος έχει την ευθύνη για την εμπλοκή και του ΔΝΤ στον μηχανισμό της δανειοδότησης και επιτήρησης δεν εκφράζουν καμιά διαφωνία στα νέα βάρβαρα μέτρα αλλά την αγωνία τους με ποιον σύμμαχο θα καταφέρουν να τα επιβάλουν στο λαό».

ΠΗΓΗ :www.naftemporiki.gr

Ανησυχητική μείωση του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας

Πέντε φώκιες εκβράστηκαν νεκρές από την αρχή του έτους σε Ερμιόνη, Αλόννησο, Κω, Σάμο και Άνδρο, γεγονός που, σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, δεν επιτείνει απλώς την ανησυχία και την αγωνία για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, αλλά επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση για την οριστική εξαφάνιση του είδους.


Γιατί η «Ε» δεν δημοσίευσε την «εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στη γιάφκα»- Η είδηση και οι «ειδήσεις»- ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ «Ε» ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ δεοντολογία είναι σαφής και γνωστή. Ολες οι ειδήσεις πρέπει να δημοσιεύονται. Τα σχόλια είναι ελεύθερα, αλλά τα συμβάντα είναι ανάγκη να γίνονται γνωστά. Πρόκειται για υποχρέωση προς τον αναγνώστη.
 
Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στο χθεσινό της φύλλο δεν ανέφερε την είδηση ότι η αστυνομία απέκλεισε μια πολυκατοικία ερευνώντας για τον εξοπλισμό του «Επαναστατικού Αγώνα». Εξι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί και προφυλακιστεί για συμμετοχή στην οργάνωση αυτή.

ΠΡΟΧΘΕΣ τη νύχτα τα κανάλια διέκοπταν τα προγράμματά τους και παρουσίαζαν έκτακτα δελτία για την αστυνομική έρευνα. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν είχε κάνει καμιάν επίσημη ανακοίνωση.

Η χώρα υπό την κατοχή του ΔΝΤ

Tα κλιμάκια του ΔNT και οι ελεγκτές της EE πηγαινοέρχονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εισβάλλουν -ως επικυρίαρχοι- στα υπουργεία, εκδίδουν διαταγές για την εφαρμογή του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής καταλύοντας τη ναρκοθετημένη, έτσι κι αλλιώς, εθνική κυριαρχία.
Kαι η κυβέρνηση, εν όψει της σύνταξης της «έκθεσης προόδου» από τα επιτελεία της EE, ευθυγραμμίζεται πάραυτα προς τα διατεταγμένα και προχωρεί σε «συντεταγμένη και γρήγορη, όσο γίνεται πιο γρήγορη, προώθηση των μεγάλων αλλαγών», όπως τόνισε. Δηλαδή, προωθεί, το ένα μετά το άλλο, νομοσχέδια αντιλαϊκών ανατροπών παρουσιάζοντάς τα, μάλιστα, σαν αναγκαίες αναδιαρθρώσεις.
  

«Ιμπεριαλιστές, ιδού ο λαός σας. Μπορείτε να τον εξοντώσετε!»

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ):

Ο λαός μας μπροστά στην ιστορική ευθύνη
της μαζικής αντίστασης
 


Στις μέρες μας εξελίσσεται η μεγαλύτερης έκτασης ταξική αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών. Η κυβέρνηση, με τη συνέργεια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και την αηδιαστική εκστρατεία εξαπάτησης των ΜΜΕ, ολοκληρώνει το έγκλημα. Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης –ως σύγχρονοι δωσίλογοι– παραδίδουν την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της χώρας δεμένους χειροπόδαρα στη διάθεση των πιο βάρβαρων και καταστροφικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Αυτών που αποτελούν εγγυητές της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης. Αυτών που στο πέρασμά τους αφήνουν εικόνες κοινωνικής ερήμωσης και καταστροφής. 
ΕΕ και ΔΝΤ –το ίδιο μισητοί– ανταγωνίζονται στη χώρα για το ποιος θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη από την καταλήστευση των εργαζομένων και τη συντριβή των δικαιωμάτων τους.
Και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης βρίσκεται σε οργασμό παραγωγής έργου ενάντια στον εχθρό λαό. Δεκάδες νομοσχέδια συντρίβουν τα δικαιώματα που έχουν μείνει, επεκτείνοντας τη φτώχεια, διαλύοντας την ασφάλιση, ανατρέποντας εκ βάθρων τις εργασιακές σχέσεις. Τίποτα, όμως, δεν ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού που ετοιμάζονται για νέα πακέτα μέτρων για τα επόμενα χρόνια. Και καλούν σε μέτρα «μείωσης του χρέους», λες και η εργατική τάξη χρωστάει σε αυτούς που την κλέβουν μια ζωή! 

22 ΑΠΡΙΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!
Να δυναμώσουμε τους αγώνες
για την ανατροπή του «Προγράμματος Βαρβαρότητας»
ενάντια στα δεσμά ΕΕ - ΔΝΤ
Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτε όρθιο! Στο στόχαστρό τους έχουν βάλει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας. Η επίθεση που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά επιταχύνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Μετά τα μέτρα της 3ης Μάρτη που οδήγησαν στη δραματική περικοπή μισθών και επιδομάτων και την αύξηση της ληστείας σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, ήρθε το νομοσχέδιο της νέας φοροεπιδρομής, για να πάρουν σειρά τα λεγόμενα «διαρθρωτικά» μέτρα:

K.K.E: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την 21η Απριλίου 1967

Τιμάμε τους αγώνες της περιόδου 1967 - 1974 με κάλεσμα μαχητικής συμμετοχής στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ και στη συγκέντρωσή του στην πλατεία Συντάγματος στις 22 Απριλίου ώρα 12 το μεσημέρι και σε όλες τις συγκεντρώσεις στην Ελλάδα.
Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες, κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - εργοδότες και τα στηρίγματά τους σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Χυδαία προπαγάνδα από την κίτρινη φυλλάδα "Πρώτο Θέμα" με συνέντευξη της συζύγου του Δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλου


Από τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγο του πρωτεργάτη του χουντικού πραξικοπήματος Γ. Παπαδόπουλου, επέλεξε να πάρει συνέντευξη η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Και μόνο το γεγονός ότι λίγα μόλις 24ωρα πριν την 43η επέτειο από την αμερικανοκίνητη χούντα, η συγκεκριμένη εφημερίδα επιλέγει να ανακατασκευάσει το προφίλ εκείνων που ανέλαβαν εκτελεστικό ρόλο στο χτύπημα του ελληνικού λαού, αξιοποιώντας γι' αυτό συνεντεύξεις των συζύγων τους, λέει πολλά για τα παιχνίδια που παίζει ο αστικός Τύπος όταν οι καιροί «ου μεναιτοί» για το λαό και το κίνημα. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται και από μια ανοιχτή προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ. Καθόλου τυχαία, η Δέσποινα Παπαδοπούλου εμφανίζεται στη συνέντευξη να λέει ότι εκτιμάει την Αλ. Παπαρήγα «επειδή έχει ήθος και αγωνιστικότητα». Βρίσκοντας το πάτημα που αναζητούσε, η εφημερίδα έβαλε τίτλο στη συνέντευξη τη συγκεκριμένη φράση της Δ. Παπαδόπουλου, δείχνοντας ποιος είναι πραγματικά ο καημός της: Να δημιουργήσει συγκεχυμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες της γύρω από το ΚΚΕ και τελικά να το συκοφαντήσει, δημιουργώντας χυδαίους συνειρμούς. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι ο αντίπαλος δε διατάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να χτυπήσει το Κόμμα. Για μια ακόμη φορά τους λέμε πως οι ελπίδες και οι κόποι τους θα πάνε στράφι.

ΝΑΡ: Κλιμάκωση τώρα. Όλοι στις Απεργίες

- Κάλεσμα σε απεργιακές κινητοποιήσεις από Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



- Πέμπτη 22 Απρίλη 10 π.μ. Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων.



- Πανελλαδική Συνάντηση συντονισμού σωματείων την Κυριακή 25/4



- Μεγάλο Συλλαλητήριο την Τρίτη 27/4 ενάντια στο ΔΝΤ και την Ε.Ε., ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και την αντιλαϊκή πολιτική.



Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα, για να «υπηρετήσουν» τον «εθνικό» στόχο της «εξόδου» από την κρίση. Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνειδητά οδηγείται η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ είναι το εργαλείο για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώξεων. Ένα νέο τοπίο υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων ετοιμάζεται. Μπροστά σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν θέλει και δεν μπορεί να δώσει αγωνιστική προοπτική. Πολιτικός αγώνας ανατροπής και απεργιακή κλιμάκωση η απάντηση όπως αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Νέα υπερασπιστική γραμμή για τον πυροβολισμό Κορκονέα

Σε... κρίση πανικού επιχείρησε να αποδώσει χθες η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα τον πυροβολισμό από τον οποίο σκοτώθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Την ίδια στιγμή ωστόσο, συνάδελφος του Κορκονέα, καταθέτοντας στο δικαστήριο, χαρακτήριζε τις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών ως "συνηθισμένα περιστατικά", προσθέτοντας ότι "στη σχολή της Αστυνομίας μας διδάσκουν ότι δεν πρέπει να πυροβολούμε κατά του πλήθους, γιατί υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σκοτωθεί άνθρωπος"...

Ασφαλιστικά Μέτρα εναντίον των Ναυτεργατικών Σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει την προσπάθεια ποινικοποίησης της 48ωρης Απεργίας 21-22 που έχουν κηρύξει και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.



Η Ένωση εφοπλιστών που φαίνεται ότι πρωτοστατεί σε αυτή την επίθεση κατά των εργαζομένων της θάλασσας είναι η αιχμή του δόρατος εναντίον των εργαζομένων και εκφράζει και άλλα εργοδοτικά και πολιτικά συμφέροντα ντόπια και ξένα.



Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί όπως και στο παρελθόν με κυβέρνηση είτε ΠΑΣΟΚ, είτε Ν.Δ. οι εργαζόμενοι κατάφερναν με τον αγώνα τους να κουρελιάζουν τα σχέδιά τους και τις αποφάσεις τους, έτσι και τώρα θα πάρουν απάντηση.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για την ομιλία του Πρωθυπουργού για τη διαφάνεια

 Ο πρωθυπουργός ψεύδεται ασύστολα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ήταν προαποφασισμένα. Τα είχε ψηφίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ στην ΕΕ εγκρίνοντας τη στρατηγική της Λισσαβόνας την οποία τώρα εκσυγχρονίζουν έως το 2020. Την κατεύθυνση των μέτρων είχαν εγκρίνει ήδη από το 1992 ψηφίζοντας τη συνθήκη του Μάαστριχ.

Λένε ψέματα στο λαό. Την κρίση έφεραν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετεί.

Μονόδρομος για το λαό η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009-ΕΛΑΒΟΝ: ΔΝΤ 44%

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 43 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό.

Για μας η έννοια του σοσιαλισμού είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν την δημοκρατίας γιʼ αυτό και ο αγώνας για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία είναι κοινός.

Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι νοηματοδοτούν με τους σημερινούς τους αγώνες τις διαχρονικές αξίες της αντίστασης και της αγωνιστικής συμμετοχής, απέναντι στα συντηρητικά στερεότυπα, τη μιντιοκρατία, τους πολέμους και τα προτάγματα της αγοράς.