Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ανδρέα μη κλαις...( Άρθρο από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ )

thumb
Σπαράζει η καρδιά μας βλέποντας καθημερινά τον υπουργό  ανασφάλιστης και αιώνιας ημιαπασχόλησης   να δίνει τη μάχη  με  επόπτες και κομισάριους. Για το καλό μας... Τον βλέπουμε  πολλές φορές τη μέρα σε συνεντεύξεις του σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις να μετρά τα τραύματά του από τις συγκρούσεις του με τους υπαλλήλους του ΔΝΤ και της κομισιόν  «για τη σωτηρία της πατρίδος». Οι εμφανίσεις του έχουν κάτι το μελοδραματικό και ώρες – ώρες  θυμίζουν  παιδί του λαού του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το δράμα του: Ξέρει πολύ καλά ότι κινδυνεύει να ψάχνει να βρει την ψήφο του στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι μικρό πρόβλημα για τον πρώτο σε σταυρούς στη β΄ Αθήνας. Αυτό όμως, είναι δικό του πρόβλημα. Οχι δικό μας.

Από την «αντεπίθεση» στη «λαϊκή εξουσία» και από εκεί -επιτέλους- στις εκλογές και πάλι!

«Γενική πολιτική μάχη οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές» διακηρύσσει στη διαπασών η ηγεσία του ΚΚΕ (πριν ή μετά τη «λαϊκή εξουσία» άραγε;). «Οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να μετατρέψουν αυτή την εκλογική μάχη σε εφαλτήριο αντεπίθεσης» συνεχίζει. (Κι έτσι, από «ευκαιρία» σε «ευκαιρία», η επίθεση του συστήματος ενάντια στο λαό συνεχίζεται ακάθεκτη).
Αλλά ας πάμε λίγο πιο πίσω. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ανάλογες -κατά την ηγεσία του ΚΚΕ πάντα- «ευκαιρίες». Ας ξεκινήσουμε από το Μάη του 2009. «Με ισχυρό ΚΚΕ οι ευρωεκλογές μπορούν να σημάνουν αγγελτήριο σάλπισμα ενός κινήματος ικανού να παραμερίσει τους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της μοιρολατρίας και απογοήτευσης για να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για ρήξεις και ανατροπές προς το συμφέρον του λαού» (από τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές).

ΣΥΝέδριο: Μία (πολιτική κατεύθυνση) σε δύο (μορφοποιήσεις)

Τα τελευταία επεισόδια στον ΣΥΝ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο 6ο Συνέδριό του και τις επόμενες μέρες, εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο των δραματικών ανακατατάξεων που αφορούν το σύνολο του πολιτικού σκηνικού, των κομμάτων του συστήματος, όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ανακατατάξεις και ανατροπές που η αιτία τους είναι η γενικευμένη κρίση του συστήματος και η πρωτόγνωρη επίθεση, στο φόντο της αναδιάταξης –μέσω οξύτατων ανταγωνισμών- των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο παγκόσμιο ταμπλό. Αυτά τα ζητήματα –κρίση, επίθεση, αναδιάταξη- συντήκονται και αποτελούν το πεδίο «ρευστοποίησης» των πολιτικών δυνάμεων, το πεδίο διαμόρφωσης διασπάσεων, νέων διασταυρώσεων, νέων κομμάτων. Σημάδια αυτής της τροχιάς υπάρχουν ήδη και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Ν.Δ. Από αυτή την άποψη, τα επεισόδια του ΣΥΝ είναι τα λιγότερο σημαντικά στο κεφάλαιο αυτό. Και οπωσδήποτε οι εξελίξεις στο κόμμα αυτό θα ετεροκαθοριστούν, πολλές φορές ακόμα όλο το επόμενο διάστημα, από τις εξελίξεις στα κόμματα του συστήματος, που με τη σειρά τους δέχονται τις καθοριστικές επιδράσεις των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και της ταξικής πάλης.

Μ-Λ ΚΚΕ:Σε βαθιά διάσπαση και παράλυση ο ΣYN-ΣYPIZA

«Για τελευταία φορά υπενθυμίζουμε ότι χιλιάδες πολίτες τον Oκτώβριο του 2009 επέλεξαν να στείλουν στη Bουλή τους ανανεωτικούς βουλευτές με την εντολή και τη δημοκρατική δέσμευση να εκφράζουν, να προβάλλουν τις ανανεωτικές αριστερές ιδέες και όχι τον αριστερισμό(...) O ανανεωτικός χώρος έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία συγκρότησής του, αφήνοντας πίσω την πολιτική μιζέρια του ΣYPIZA».
Mε αυτό τον τρόπο απάντησε η λεγόμενη Aνανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού στις απαιτήσεις του ΣYPIZA για την παραίτηση των Kουβέλη - Λεβέντη - Ψαριανού και Tσούκαλη από τις βουλευτικές έδρες.
H Γραμματεία του ΣYPIZA ομόφωνα αποφάσισε:
«Oι αποχωρήσαντες βουλευτές οφείλουν να σεβαστούν τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που στήριξαν και ψήφισαν το ΣYPIZA, εκλέγοντας 13 αντιπροσώπους του στη Bουλή, και να πράξουν σύμφωνα με τις πολιτικές και ηθικές παραδόσεις της Aριστεράς, ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των εδρών που ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους καθόρισαν και ανήκουν στον ΣYPIZA».
H ανανεωτική πτέρυγα που αποχώρησε, περιμένοντας στη γωνία και τον Δ. Παπαδημούλη για να συμπληρώσει την πεντάδα και να εμφανιστεί ως κοινοβουλευτική ομάδα δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.
Mετά την αποχώρησή τους από το συνέδριο του Συνασπισμού ετοιμάζονται στο τέλος του Iουνίου να δώσουν την πρώτη δημόσια διακήρυξή τους όπου θα υπογραμμίζεται ο αριστερός ευρωπαϊκομεταρρυθμισμός, δηλαδή το προφίλ του ρεφορμισμού στην εποχή του ΔNT και της κρίσης. Tαυτόχρονα πυκνώνουν οι περιφερειακές εμφανίσεις του Aλαβάνου και του σκιώδους Mετώπου Aλληλεγγύης· ένα μέτωπο που από ό,τι όλα δείχνουν είναι στις βαθειές προθέσεις τού -άλλοτε- ευνοημένου ευρωβουλευτή αλλά και των KOE-ΔEA. O βαθύς διχασμός -τριχασμός θα λέγαμε- του ΣYPIZA δεν είναι καινούργιος.

Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τις εξαγγελθείσες από τα συνδικάτα κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Σχετικά με τις εξαγγελθείσες από τα συνδικάτα κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα τους, για να αποκρούσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, που καθ’ υπόδειξη του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε προωθεί με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα τον εκβαρβαρισμό των εργασιακών σχέσεων και με τρία διαδοχικά νομοσχέδια την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους νέους και τις νέες που όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες να πρωτοστατήσουν στον ξεσηκωμό της νεολαίας, να κάνουμε τη νύχτα - μέρα. Αυτή η επίθεση δε θα περάσει! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας που κάλεσε το ΠΑΜΕ στις 23 του Ιούνη.

Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για 24ωρη Απεργία 23 Ιούνη




Το ΠΑΜΕ καλεί Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 23 Ιουνίου και στις συγκεντρώσεις σ΄ όλη τη χώρα. Στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 10 π.μ.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση οι Ομοσπονδίες:
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργ/των & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος
  • Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος
  • Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος
  • Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου Ελλάδος
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος

Τα Εργατικά Κέντρα:
Άρτας, Δωδεκανήσου, Λάρισας, Φωκίδας, Σάμου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό.

Νέο Αριστερό Ρεύμα:Αγώνας τώρα ενάντια στο ασφαλιστικό και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.




ap20_may_2.gifΠανεργατικός ξεσηκωμός! Απεργία στις 23 και 29 Ιούνη ενάντια στον μεσαίωνα!
. 
Βουτιά στην άγρια εκμετάλλευση με μέτρα που ζητούσε το κεφάλαιο εδώ και χρόνια, αποτελεί το ασφαλιστικό που κατατίθεται για ψήφιση την Τετάρτη 23/6 και το προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας με διαιδκασίες εξπρές η κυβέρνηση. 
Κατάργηση των ΣΣΕ, απελευθέρωση των απολύσεων, σκλαβιά για την νεολαία, επιστροφή στη φτηνή παιδική εργασία, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, διάλυση κάθε κοινωνικής πρόνοιας και δικαιώματος. Αυτό είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί σε έναν κοινωνικό μεσαίωνα.
Σε θέση μάχης μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις και όλοι οι εργαζόμενοι. Να πιάσουμε το νήμα της 5 και 20 Μάη, με απεργιακή κλιμάκωση και πανεργατικό ξεσηκωμό.

Ήδη, μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα έχουν κηρύξει 24-ωρη απεργία για τις 23 Ιούνη, ενώ η ΓΣΕΕ έχει απόφαση για τις 29/6. 

«Νεκρώνει» την Τετάρτη το λιμάνι του Πειραιά

Κανένα δρομολόγιο δεν θα εκτελεστεί την Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.