Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Κριτική:AVATAR του ΤΖΕΗΜΣ ΚΑΜΕΡON (Kαναδάς-ΗΠΑ 2009)



Στην Πανδώρα, ένα μακρινό πλανήτη που κατοικείται από τους ανθρωπόμορφους Ναβί, αποστέλλεται ως κατάσκοπος ένας παραπληγικός πεζοναύτης, που έχοντας πάρει τη μορφή τους, επιχειρεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία τους, ώστε να μπορέσουν οι διευθύνοντες τη συνολική επιχείρηση Αμερικανοί να καρπωθούν ένα πολύτιμο ορυκτό.

Oι αρχικές προδιαγραφές ανατρέπονται ωστόσο στην πορεία.

Όταν ακούει κανείς για υπερπαραγωγή συνολικού κόστους μισού δις δολαρίων, οφείλει να είναι επιφυλακτικός. Kαι γίνεται διπλά επιφυλακτικός, αφού παρακολουθήσει το τρέιλερ της ταινίας, το οποίο δεν παραπέμπει σε τίποτα περισσότερο από ένα υπερθέαμα χολιγουντιανής κοπής.
Πολλά είχαν γραφτεί για το υπερφιλόδοξο εγχείρημα του καναδού σκηνοθέτη του Tιτανικού, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει αυτό το «θαύμα» ψηφιακής τεχνολογίας, όπως π.χ. ότι ήταν εξαρχής αποφασισμένος να μην αρκεστεί σε τίποτα λιγότερο από ένα αξεπέραστο, πρωτοποριακό ψηφιακό υπερθέαμα, γι' αυτό και απευθύνθηκε στην εταιρεία του Πήτερ Tζάκσον (του Άρχοντα των δαχτυλιδιών), ως έξτρα ειδικών στη δημιουργία ψηφιακού κινηματογραφικού περιβάλλοντος.  

Οικογένεια αρκούδων σε χωριό της Κοζάνης


Μια οικογένεια αρκούδων εμφανίζεται σε τακτά διαστήματα στο Βυθό Πενταλόφου Κοζάνης, να κάνει βόλτες σε στενά δρομάκια και στις αυλές των σπιτιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Πρόκειται για μια νεαρή μητέρα με τα δύο μικρά της, η οποία την περασμένη άνοιξη βρέθηκε να είναι σκαρφαλωμένη σε μια κερασιά στην αυλή ενός σπιτιού και να τρώει κεράσια, με τα μικρά να την περιμένουν στη σκιά του δέντρου.
«H γυναίκα που έχει το σπίτι την παρακολουθούσε από το παράθυρο και μου τηλεφώνησε να έρθω να τη δω. Στεκόμασταν επτά – οκτώ άτομα σε απόσταση δέκα μέτρων και την κοιτάζαμε να τρώει ατάραχη, μέχρι που κάποια στιγμή κατέβηκε, πήρε τα μικρά της και χάθηκαν στο δάσος», δήλωσε ο πρόεδρος της Kοινότητας Πενταλόφου Γιώργος Kαρούτας.
Η εν λόγω οικογένεια εμφανίστηκε πολλές φορές στο χωριό, με τελευταία φορά την 27η Δεκεμβρίου, όταν μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης την είδαν να διασχίζει το καστανόδασος που περιβάλλει το Βυθό.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε το Βυθό Πενταλόφου ως πρότυπο συμβίωσης ανθρώπου και αρκούδας, δεδομένου ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιο περιστατικό εχθρικής συμπεριφοράς των κατοίκων απέναντι στην εν λόγω οικογένεια.
Το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκαν οι υπεύθυνοι του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» σε μια ενημερωτική εκδήλωση του χωριού, όπου συμβούλευσαν τους κατοίκους για τις αρκούδες και τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους που υπάρχουν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου


Εγκαταλελειμμένος και επικίνδυνος για τους επισκέπτες του είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, καθώς -παρά τα μεταλλικά υποστυλώματα- τα οχυρωματικά τείχη καταρρέουν. Το ΚΑΣ ενέκρινε τις μελέτες για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλά ελλείψει χρημάτων, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού περιμένει τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
«Η εικόνα που εμφανίζει ο χώρος είναι απογοητευτική» είπε κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ η προϊσταμένη της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ιωάννα Δρακωτού, η οποία τόνισε πως οι επισκέπτες δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πινακίδα που τους παροτρύνει να μην απομακρύνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
Σύμφωνα με τα
Νέα, δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα «που έχουν γίνει απόπειρες αυτοκτονίας από τον απότομο βράχο».
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων -ιδιαιτέρως από την πλευρά της θάλασσας- και η διαμόρφωση διαδρομών με πινακίδες και παγκάκια.
«Σήμερα όλοι επισκέπτονται τον ναό του Ποσειδώνα. Δεν συνειδητοποιούν όμως πως υπήρχαν σπίτια, νεώσοικοι... Ήταν ένας οχυρωμένος οικισμός» εξηγεί η κ. Δρακωτού και τονίζει πως μέσω της ίδιας μελέτης θα επιχειρηθεί και η ανάδειξη του γειτονικού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος (500 μ. από τον ναό του Ποσειδώνα) που δεν τον επισκέπτεται κανείς.

ΠΗΓΗ www.in.gr

Αϊτή και Κούβα

Αϊτή και Κούβα







Η τραγωδία, η ολοκληρωτική καταστροφή με τον σεισμό στην Αϊτή όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή θα πεθάνουν στην συνέχεια, ανέδειξε πέρα από την σημασία της αντισεισμικής προστασίας, του μηχανισμού αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, κυρίως το γεγονός ότι για να υπάρξει φροντίδα για την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής πρέπει να υπάρχει άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Η κατάσταση στην Αϊτή, μια χώρα που έχει καταδικαστεί από την ντόπια πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της ζει με 1-1,5 δολάριο τη μέρα και με ανεργία πάνω από 60%, κάνει αναπόφευκτη την σύγκριση με μία άλλη χώρα στην γειτονιά της, την σοσιαλιστική Κούβα. Από την μια δηλαδή η καπιταλιστική βαρβαρότητα που παρουσιάζεται ως «ελευθερία» και από την άλλη αυτό που παρουσιάζουν οι ιμπεριαλιστές και όπου Γης οπορτουνιστές, ως «ανελευθερία».


Οι εικόνες της ολικής καταστροφής, των πτωμάτων στους δρόμους, των ομαδικών ταφών, των ορφανών παιδιών θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί στην Αϊτή στον 21ο αιώνα, με βάση την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φυσικά φαινόμενα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να βρεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με ένα σχεδιασμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι όμως τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της Αϊτής. Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Το παράδειγμα της Κούβας, μιας χώρας που αντιμετωπίζει κυκλώνες, τυφώνες κ.ά. και παράλληλα υπόκειται στον βάρβαρο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ με όλες τις συνέπειες που απορρέουν απ' αυτόν, είναι εντελώς διαφορετικό. Δεκαετίες τώρα η σοσιαλιστική Κούβα έχει ένα καλά οργανωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με προληπτικά μέτρα και μέριμνα, στην οποία παίρνουν μέρος όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής και εκπαιδεύεται ο πληθυσμός. Ετσι αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο σεισμός στην γειτονική Αϊτή και ανακοινώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, μια ολόκληρη περιοχή της ανατολικής Κούβας - 30.000 άνθρωποι - εκκενώθηκε γρήγορα, συντονισμένα και αποφασιστικά. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν με τα κατά καιρούς περάσματα καταστροφικών κυκλώνων που στις γειτονικές χώρες άφηναν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.


Η Κούβα έχει δείξει πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την μεγαλύτερη αξία και επιπλέον πάντα συνεισφέρει την διεθνιστική της αλληλεγγύη σε πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν ανάγκη βοήθειας. Από την πρώτη στιγμή το Νησί της Επανάστασης ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην Αϊτή ώστε να προστεθούν στους ήδη 403 Κουβανούς που βρίσκονταν στην χώρα πριν το σεισμό. Η Διεθνής Ομάδα Γιατρών «Χένρι Ριβ», ειδική στις φυσικές καταστροφές - που έχει ήδη συνδράμει στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο (Κίνα, Πακιστάν, Γουατεμάλα, Ινδονησία, Βολιβία κ.ά.) - βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμόπληκτους, ενώ οι περίπου 400 νεαροί Αϊτιανοί που έχουν αποφοιτήσει από την Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή της Κούβας, εντελώς δωρεάν προσφέρουν και αυτοί τις υπηρεσίες τους. Αυτή είναι η Κούβα που παρά τις όποιες δυσκολίες και αδυναμίες, αποδεικνύει και στο παράδειγμα της αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, του συστήματος όπου με συντονισμένο και σχεδιασμένο τρόπο, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι η πρώτη προτεραιότητα.


Πηγή:Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ-Ριζοσπάστης

ΟΝΔΟΥΡΑ: Νομιμοποίηση της χούντας



Μανουέλ Σελάγια


Οι ημέρες λιγοστεύουν μέχρι την ορκωμοσία του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, του «προέδρου» που εκλέχτηκε από την εκλογική διαδικασία της 29ης Νοέμβρη, διαδικασία που σημαδεύτηκε από τη νοθεία, τη βία και την αποχή που κυμάνθηκε από 65% έως 70%, καθώς έχουν ενταθεί οι προσπάθειες δημιουργίας των προϋποθέσεων, ώστε να νομιμοποιηθεί το πραξικόπημα μέσω του «ξεπλύματός» του και της «νέας διακυβέρνησης». Προϋποθέσεις στα «πρότυπα» των απαιτήσεων της «συμφωνίας» που επιτεύχθηκε και τους όρους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την αναγνώριση του Πορφίριο Λόμπο.
Καταρχήν, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Χόρχε Ριβέρα, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη των έξι ανώτατων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά ... την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στις 28 Ιουνίου 2009 και τον οδήγησαν στην εξορία με την απειλή των όπλων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Τριμπούνα στους έξι που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν την προσεχή εβδομάδα. Πρόκειται για το ανώτατο στάδιο υποκρισίας, καθώς ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και το Κογκρέσο ήταν που είχαν δώσει τις εντολές στη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που φυσικά δε δίστασε να τις εφαρμόσει παρά το καθαρά αντισυνταγματικό τους χαρακτήρα!
Παράλληλα, το Κογκρέσο λίγο πριν τη λήξη των εργασιών αποφάσισε να απονείμει και τον τίτλο του διά βίου μέλους του Κογκρέσου στον επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ουσιαστικά δηλαδή απονέμοντάς του αμνηστία από οποιαδήποτε μελλοντική δίωξη, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 1989 και με τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ πριν την απομάκρυνσή του, τυπικά, από την εξουσία. Το γεγονός αυτό καυτηρίασε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τονίζοντας ότι ο Μιτσελέτι θα είναι ο «δεύτερος Πινοτσέτ της Λατινικής Αμερικής». Εντούτοις, το Κογκρέσο δεν σταμάτησε μόνο στην αμνήστευση με αυτόν τον τρόπο του Μιτσελέτι αλλά συνολικά 50 αξιωματούχων που είχαν άμεση σχέση με το πραξικόπημα και τους εξασφαλίζει και ειδική φρουρά.

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο σεισμός στην Αϊτή είναι η χειρότερη καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA).


OCHA: Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ


 Ο σεισμός στην Αϊτή είναι η χειρότερη καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA).
Ο σεισμός στην Αϊτή, από τον οποίο μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους και 50.000 άνθρωποι, είναι η χειρότερη καταστροφή που ο ΟΗΕ έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του, διότι κατέστρεψε τις τοπικές δομές, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA).
«Είναι μια ιστορική καταστροφή», δήλωσε η εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη Ελίζαμπεθ Mπίρς.
«Ποτέ δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ. Δεν είναι όμοια με καμία άλλη», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με το τσουνάμι του 2004 που έπληξε την Ινδονησία, δεν παραμένουν παρά πολύ λίγες τοπικές δομές στην Αϊτή που θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας.
Ο ΟΗΕ, ο οποίος συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή μετά το σεισμό μεγέθους 7, που έπληξε την Αϊτή την Τρίτη, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει μια «μεγάλη πρόκληση στον τομέα της επιμελητειακής υποστήριξης» .


Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός επιλέγει να ασκεί καθήκοντα Υπ.Εξ. κάθε Παρασκευή


Για πολλοστή φορά η "ώρα του πρωθυπουργού" στη Βουλή έγινε χωρίς τον... πρωθυπουργό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι "είναι τρίτη φορά μέσα σε 2,5 μήνες που καταθέτω ερώτηση στον πρωθυπουργό και αντ' αυτού έρχεται να απαντήσει υπουργός του". Και ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι έχουν περάσει 15 Παρασκευές από τότε που έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει έρθει 2 φορές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ξάνθη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και "δεν υπάρχει διάθεση επανάληψης της απουσίας του". Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "δεν περίμενα ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα ζηλέψει τις κακές συνήθειες του προκατόχου του. Και το λέω αυτό διότι δεν υποτιμά εμένα, υποτιμά τον ίδιο, τους υπουργούς του, την κυβέρνησή του. Είναι μια κακή συνήθεια".
Τη διαφορετική πολιτική αντίληψη για το διαφορετικό ήθος δεν αρκεί να την εξαγγέλλεις. Πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά με την πρακτική σου. Και μέσα σε 3 μήνες μία και μόνη παρουσία στην "ώρα του πρωθυπουργού", ε, δεν είναι άλλο ήθος αυτό απ' αυτό που είδαμε πιο πριν, είναι η συνέχεια", κατέληξε.





Πηγή:ΑΥΓΗ

ΙΣΡΑΗΛ : Προκλητική αντικομμουνιστική ενέργεια

Να απαγορεύσουν στον πρόεδρο του «Χαντάς» (Μέτωπο για την ειρήνη και την ισότητα) και στέλεχος του ΚΚ Ισραήλ, Μουχάμαντ Μπαράκε να συμμετάσχει σε διακομματική αντιπροσωπεία, που θα επισκεπτόταν το Αουσβιτς με την ευκαιρία της επετείου από την απελευθέρωσή του, αποπειράθηκαν οι ισραηλινές αρχές. Συγκεκριμένα δύο βουλευτές του κόμματος «Λικούντ» κατέθεσαν σχέδιο νόμου στην Κνέσετ που απαγορεύει σε κάθε βουλευτή που έχει προβεί σε δηλώσεις ενάντια στο Ισραήλ ή στα σύμβολά του, να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ή επίσημη αντιπροσωπεία.



O Mουχάμαντ Μπαράκε, στέλεχος του ΚΚ Ισραήλ σε παλιότερη κινητοποίηση
Πρότειναν μάλιστα την άμεση ψήφισή του. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε μεν, αλλά δεν απορρίφθηκε κιόλας. Εκτός όλων των άλλων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που στρέφεται ενάντια στους Ισραηλινούς κομμουνιστές, είναι ακόμη πιο προκλητικό γιατί, εκτός των άλλων, ως γνωστόν, το Αουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.
Μ. Μπαρακέ: Βάζουμε το ρατσισμό σας στη γωνία
Ο Μπαρακέ κατήγγειλε την προσπάθεια απόδοσης της κατηγορίας του «αντισημιτισμού» στους αριστερούς, κομμουνιστές, άραβες, και μουσουλμάνους και πήγε στο Αουσβιτς. Σε δήλωση του στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τόνισε:
«Από τη στιγμή της δήλωσης της συμμετοχής μου στην προαναφερόμενη αντιπροσωπεία και έως τώρα προειδοποιούσα για την εκμετάλλευση και το εμπόριο που γίνεται στο ζήτημα του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού, με στόχο να δικαιολογηθούν τα σημερινά εγκλήματα. Γι' αυτό δήλωσα στον πρόεδρο της Κνέσετ ότι θα συμμετάσχω μόνο στην πορεία που θα γίνει στο Αουσβιτς, η οποία αποτελεί και την κεντρική εκδήλωση, και όχι στις άλλες διαλέξεις ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα που εξυπηρετούν την πολιτική του Ισραήλ».

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αντίδραση κάποιων εθνικιστικών αραβοϊσραηλινών δυνάμεων, οι οποίες έστειλαν υβριστικά μηνύματα στον Μ. Μπαράκε, λόγω της συνεπούς του στάσης και της συμμετοχής του στην προαναφερόμενη εκδήλωση. Απαντώντας σ' αυτές τις κατηγορίες, ο ΓΓ του ΚΚ Ισραήλ, Μουχάμαντ Ναφάα, σημείωνε: «Ο ρατσισμός των σιωνιστών βρίσκεται στο ότι καταδικάζουν μόνο τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των εβραίων, ενώ εμείς καταδικάζουμε όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το ναζισμό ενάντια σε όλους τους λαούς. Αυτό εκφράζει τη συνεπή διεθνιστική μας θέση».


Πηγή:Ριζοσπάστης

Στην Ελλάδα τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ -ΤΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ



  • Λύσεις με βάση το σιδηρόδρομο
  • Στοπ στην αδικαιολόγητη αύξηση των διοδίων
Επείγουσα ερώτηση για το θέμα των Τεμπών κατέθεσαν σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος θέτει προς την Κομισιόν το θέμα των εναλλακτικών λύσεων με βάση το σιδηρόδρομο, όπως προτείνονται από τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και των καταχρηστικών αυξήσεων στα διόδια της κοινοπραξίας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» για τα γειτονικά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου. Η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος είναι έντονη, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα  και οι εργασίες κατασκευής συγχρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Η προώθηση λύσεων με βάση το σιδηρόδρομο είναι η ορθολογικότερη απάντηση και στο πρόβλημα των Τεμπών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Για τα διόδια, θέλουμε να πληρώνει το αυτοκίνητο το πραγματικό του κόστος, αλλά μόνο αυτό. Είναι ανεπίτρεπτο να ζητά η εταιρία αυξημένες τιμές για μια υπηρεσία που ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να προσφέρει».

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
 Θέμα:Διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών Θεσσαλονίκης.
 Από 17 Δεκεμβρίου 2009 έχει διακοπεί επ' αόριστον η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ε-75 λόγω εκτεταμένων κατολισθήσεων στην κοιλάδα των Τεμπών, περίπου 140 χλμ. νότια της Θεσσαλονίκης, όπου εκτελούνται έργα κατασκευής οδικής σήραγγας. Ένας εργαζόμενος στα έργα έχασε τη ζωή του. Η σήραγγα αποτελεί μέρος των Διευρωπαϊκών Δικτύων και συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.
Με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αποκλείεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα πριν τα μέσα Απριλίου. Οι εναλλακτικές διαδρομές επιβαρύνουν τον προβλεπόμενο χρόνο διαδρομής κατά 45 περίπου επιπλέον λεπτά για ΙΧ και κατά 1-2 ώρες για φορτηγά και λεωφορεία. Πριν τη διακοπή, ο απαιτούμενος χρόνος ήταν 15 λεπτά.
Το ελληνικό κόμμα των Οικολόγων Πράσινων έχει προτείνει ενίσχυση της αντίστοιχης σιδηροδρομικής σύνδεσης, ώστε να μεταφέρονται σιδηροδρομικώς όσα οχήματα επιθυμούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα το εξετάσει.
Από 11 Ιανουαρίου, οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου καλούνται να πληρώνουν αυξημένα διόδια στα γειτονικά εν λειτουργία τμήματά του, παρά το γεγονός ότι η διακοπή της κυκλοφορίας και οι αναγκαστικές παρακάμψεις επιβαρύνουν κατά πολύ τη διαδρομή τους.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Έχουν ενημερωθεί οι υπηρεσίες της για το πρόβλημα, τη διαδικασία αποκατάστασης και τις έρευνες για τα αίτια;
  • Μπορεί η δράση της σιδηροδρομικής μεταφοράς των οχημάτων να είναι επιλέξιμη προς χρηματοδότηση από την Επιτροπή;
  • Είναι νόμιμη η αξίωση για είσπραξη αυξημένων διοδίων, όταν η πλευρά που τα απαιτεί δεν είναι σε θέση να παρέχει τις αναλογούσες υπηρεσίες;

Προβληματισμένες οι Αρχές Δεύτερη απόπειρα εμπρησμού στην εβραϊκή συναγωγή των Χανίων



Η συναγωγή των Εβραίων στα Χανιά
Έντονα προβληματίζονται οι αρχές ασφαλείας των Χανίων μετά την νέα απόπειρα εμπρησμού του κτηρίου της εβραϊκής συναγωγής, στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου και έσπευσε επί τόπου με δύο οχήματα και πέντε άνδρες.
Η ζημιά, όπως εκτιμά η πυροσβεστική, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, καθώς καταστράφηκε η ξύλινη οροφή, το πάτωμα της συναγωγής και βιβλία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της συναγωγής, από την φωτιά κάηκε σημαντικό μέρος του αρχείου της, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300 CD και κασέτες με εβραϊκή μουσική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «άγνωστος - άγνωστοι δράστες μπήκαν από διπλανό κτήριο στην αυλή της συναγωγής, και στη συνέχεια παραβιάζοντας πόρτα του πρώτου ορόφου, προκάλεσαν πυρκαγιά, σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα, με άγνωστο τρόπο, με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και του αρχείου της».
Η φωτιά δεν επεκτάθηκε, κάτι που θα ήταν καταστροφικό τόσο για την συναγωγή όσο και για τα άλλα κτήρια καθώς η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η συναγωγή τυλίγεται στις φλόγες. Πριν από 19 ημέρες, άγνωστοι δράστες είχαν μπει από διαφορετικό σημείο προκαλώντας πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να καεί μια εσωτερική σκάλα και βιβλία. Συνολικά από τις δυο επιθέσεις κάηκαν 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.
Την προανάκριση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανιών.
Το πρωί έκαναν αυτοψία στο χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων και ο διοικητής της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Χανίων, ενώ ότι απόμεινε από το εσωτερικό της συναγωγής μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο.





Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Ιωσήφ Στάλιν: Ο Μεγάλος Πόλεμος για την Πατρίδα

Ραδιοφωνική Εκπομπή: 3 Ιουλίου 1941
Δημοσιεύτηκε: Ο Μεγάλος Πόλεμος για την Πατρίδα, Έκδοση Τα Νέα Βιβλία
Πηγή: Ριζοσπάστης, 22/6/03
Επιμέλεια: Σάββας Μιχαήλ
HTML Markup: Aντώνης Μεγρέμης για το ελληνικό Αρχείο των Μαρξιστών στο Internet

Σύντροφοι! Πολίτες!
Αδέρφια και αδερφές!
Μαχητές του στρατού και του ναυτικού μας!
Σε σας απευθύνομαι φίλοι μου!
Η δόλια στρατιωτική επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας ενάντια στην πατρίδα μας, που άρχισε στις 22 του Ιούνη, συνεχίζεται. Παρά την ηρωική αντίσταση του Κόκκινου Στρατού, παρά το γεγονός ότι οι καλύτερες μεραρχίες του εχθρού και οι καλύτερες μονάδες της αεροπορίας του συντρίφτηκαν πια και βρήκαν τον τάφο τους στα πεδία των μαχών, ο εχθρός συνεχίζει να εισχωρεί παραπέρα, ρίχνοντας στο μέτωπο νέες δυνάμεις. Τα χιτλερικά στρατεύματα πέτυχαν να καταλάβουν τη Λιθουανία, σημαντικό μέρος της Λετονίας, τα δυτικά τμήματα της Λευκορωσίας, ένα τμήμα της δυτικής Ουκρανίας. Η φασιστική αεροπορία επεκτείνει την αχτίνα δράσης των βομβαρδιστικών της, βομβαρδίζει το Μουρμάνσκ, την Ορσα, το Μογκιλιόφ, το Σμολένσκ, το Κίεβο, την Οδησσό, τη Σεβαστούπολη. Πάνω από την Πατρίδα μας κρέμεται ένας σοβαρός κίνδυνος.
Πώς μπόρεσε να συμβεί, ώστε ο ένδοξος Κόκκινος Στρατός μας ν' αφήσει στα φασιστικά στρατεύματα μια σειρά από πολιτείες και περιοχές μας; Είναι, άραγε, αλήθεια, πως τα γερμανοφασιστικά στρατεύματα είναι πραγματικά ακατανίκητα στρατεύματα, όπως το διασαλπίζουν αδιάκοπα οι φασίστες καυχησιάρηδες προπαγανδιστές;
Βέβαια όχι! Η Ιστορία δείχνει, πως αήττητα στρατεύματα δεν υπάρχουν, ούτε υπήρξαν ποτέ. Το στρατό του Ναπολέοντα τον θεωρούσαν αήττητο, τσακίστηκε όμως κατά διαστήματα από τα ρωσικά, αγγλικά και γερμανικά στρατεύματα. Το γερμανικό στρατό του Γουλιέλμου, στην περίοδο του πρώτου ιμπεριαλιστικού πολέμου, τον θεωρούσαν κι αυτόν στρατό αήττητο κι αυτός όμως κάμποσες φορές νικήθηκε από τα ρωσικά και αγγλογαλλικά στρατεύματα. Το ίδιο πρέπει να πούμε και για τον τωρινό γερμανοφασιστικό στρατό του Χίτλερ. Αυτός ο στρατός δε συνάντησε ακόμα σοβαρή αντίσταση στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μόνο στο δικό μας έδαφος βρήκε σοβαρή αντίσταση. Και μια που, σαν αποτέλεσμα αυτής της αντίστασης, οι καλύτερες μεραρχίες του γερμανοφασιστικού στρατού τσακίστηκαν από τον Κόκκινο Στρατό μας, αυτό θα πει, πως ο χιτλερικός φασιστικός στρατός μπορεί επίσης να συντριβεί και θα συντριβεί, όπως συντρίφτηκαν οι στρατοί του Ναπολέοντα και του Γουλιέλμου. Το ότι ένα μέρος από το έδαφός μας έχει ωστόσο καταληφθεί από τα γερμανοφασιστικά στρατεύματα, εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι ο πόλεμος της φασιστικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ άρχισε με όρους ευνοϊκούς για τα γερμανικά στρατεύματα και μη ευνοϊκούς για τα σοβιετικά στρατεύματα. Πραγματικά, τα στρατεύματα της Γερμανίας, σαν χώρας που έκανε τον πόλεμο, είχαν πια ολοκληρώσει την επιστράτευσή τους και οι 170 μεραρχίες που η Γερμανία έριξε πάνω στην ΕΣΣΔ και προώθησε προς τα σύνορα της ΕΣΣΔ, ήταν εντελώς έτοιμες και περίμεναν μόνο το σύνθημα για την εξόρμηση, ενώ τα σοβιετικά στρατεύματα έπρεπε ακόμα να επιστρατευτούν και να μετακινηθούν προς τα σύνορα. Μεγάλη σημασία είχε στην περίπτωση αυτή και το γεγονός ότι η φασιστική Γερμανία, αναπάντεχα και δόλια, παραβίασε το σύμφωνο μη επίθεσης, που είχε υπογράψει το 1939 με την ΕΣΣΔ, μην παίρνοντας υπόψη πως θα θεωρηθεί απ' όλο τον κόσμο σαν επιτιθέμενη. Καταλαβαίνουμε πως η φιλειρηνική μας χώρα, που δεν ήθελε να αναλάβει την πρωτοβουλία της παραβίασης του συμφώνου, δεν μπορούσε να πάρει το δρόμο της δολιότητας.
Γεννιέται το ερώτημα: Πώς μπόρεσε να συμβεί, ώστε η σοβιετική κυβέρνηση να φτάσει στην υπογραφή συμφώνου για μη επίθεση με τέτοιους δόλιους ανθρώπους και τέτοια τέρατα σαν το Χίτλερ και τον Ρίμπεντροπ; Μήπως η σοβιετική κυβέρνηση έκανε άραγε εδώ κάποιο λάθος; Οχι, βέβαια! Το σύμφωνο μη επίθεσης είναι ένα σύμφωνο ειρήνης ανάμεσα σε δύο κράτη. Και ακριβώς ένα τέτοιο σύμφωνο μας πρότεινε η Γερμανία στο 1939. Μπορούσε η σοβιετική κυβέρνηση να απορρίψει αυτή την πρόταση; Νομίζω, πως κανένα φιλειρηνικό κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί μια ειρηνική συμφωνία με γειτονική δύναμη, όσο κι αν επικεφαλής αυτής της δύναμης βρίσκονται τέρατα και ανθρωποφάγοι σαν τον Χίτλερ και τον Ρίμπεντροπ. Και αυτό βέβαια, με έναν απαράβατο όρο: Αν η ειρηνική συμφωνία δε θίγει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την τιμή του φιλειρηνικού κράτους. Οπως είναι γνωστό, το σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και στην ΕΣΣΔ, ήταν ακριβώς ένα τέτοιο σύμφωνο.
Τι κερδίσαμε υπογράφοντας με τη Γερμανία το σύμφωνο μη επίθεσης; Εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας την ειρήνη για ενάμιση χρόνο και τη δυνατότητα να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την απόκρουση αν η φασιστική Γερμανία ριψοκινδύνευε να επιτεθεί ενάντια στη χώρα μας, παραβιάζοντας το σύμφωνο. Αυτό είναι ένα βέβαιο κέρδος για μας και μια ζημιά για τη φασιστική Γερμανία.
Τι κέρδισε και τι έχασε η φασιστική Γερμανία, ξεσχίζοντας με δολιότητα το σύμφωνο και πραγματοποιώντας την επίθεση ενάντια στην ΕΣΣΔ; Πέτυχε έτσι να εξασφαλίσει μια πλεονεκτική θέση για τα στρατεύματά της, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έχασε όμως πολιτικά, γιατί ξεσκεπάστηκε στα μάτια όλου του κόσμου, σαν ένας ματοβαμμένος επιδρομέας. Δε χωράει αμφιβολία, πως αυτό το λιγόχρονο στρατιωτικό κέρδος αποτελεί μόνο ένα επεισόδιο για τη Γερμανία, ενώ το τεράστιο αυτό πολιτικό κέρδος είναι για την ΕΣΣΔ ένας σοβαρός και διαρκής συντελεστής, που θα αποτελέσει τη βάση για τις αποφασιστικές στρατιωτικές επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού στον πόλεμο ενάντια στη φασιστική Γερμανία.
Να γιατί όλος ο γενναίος στρατός μας, όλο το γενναίο πολεμικό ναυτικό μας, όλοι οι ατρόμητοι αεροπόροι μας, όλοι οι λαοί της χώρας μας, όλοι οι καλύτεροι άνθρωποι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, όλοι, τέλος, οι καλύτεροι άνθρωποι της Γερμανίας, στιγματίζουν τις δόλιες ενέργειες των γερμανοφασιστών και συμπαθούν τη σοβιετική κυβέρνηση, επιδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της σοβιετικής κυβέρνησης και βλέπουν, πως η υπόθεσή μας είναι δίκαιη, πως ο εχθρός θα συντριβεί και εμείς θα νικήσουμε.
Εξαναγκασμένη από τον πόλεμο που της επιβλήθηκε, η χώρα μας μπήκε σε θανάσιμη πάλη ενάντια στο χειρότερο και πιο άτιμο εχθρό της, το γερμανικό φασισμό. Τα στρατεύματά μας μάχονται ηρωικά μ' έναν εχθρό εξοπλισμένο ως τα δόντια με τανκς και αεροπορία. Ο Κόκκινος Στρατός και ο Κόκκινος Στόλος, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες, μάχονται με αυταπάρνηση για κάθε σπιθαμή της σοβιετικής γης. Στη μάχη μπαίνουν οι κύριες δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού, εξοπλισμένες με χιλιάδες τανκς και αεροπλάνα. Η ανδρεία των μαχητών του Κόκκινου Στρατού είναι ασύγκριτη. Δυναμώνει και μεγαλώνει η απόκρουση του εχθρού. Μαζί με τον Κόκκινο Στρατό, ολόκληρος ο σοβιετικός λαός ξεσηκώνεται για την υπεράσπιση της πατρίδας. Τι χρειάζεται, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο, που κρέμεται πάνω από την πατρίδα μας και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε, για να τσακιστεί ο εχθρός;
Πρώτα απ' όλα είναι απαραίτητο οι άνθρωποί μας, οι Σοβιετικοί άνθρωποι, να καταλάβουν όλη την έκταση του κινδύνου, που απειλεί τη χώρα μας, να εγκαταλείψουν την καλοσύνη, την ξενοιασιά, τις διαθέσεις του καιρού της ειρηνικής ανοικοδόμησης, που ήταν πέρα για πέρα κατανοητές στην προπολεμική εποχή, είναι όμως ολέθριες τούτη την εποχή που ο πόλεμος άλλαξε ριζικά την κατάσταση. Ο εχθρός είναι σκληρός και ανελέητος. Βάζει για σκοπό του να κατακτήσει τη γη μας, την ποτισμένη με τον ιδρώτα μας, ν' αρπάξει το στάρι μας και τα πετρέλαιά μας, τον καρπό της δουλιάς μας. Βάζει για σκοπό του να παλινορθώσει την εξουσία των τσιφλικάδων, να παλινορθώσει τον τσαρισμό, να καταστρέψει τον εθνικό πολιτισμό και την εθνική ανεξαρτησία των Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορώσων, Λιθουανών, Λετονών, Εσθονών, Ουζμπέκων, Τατάρων, Μολδαβών, Γεωργιανών, Αζερμπαϊτζανών και άλλων ελεύθερων λαών της Σοβιετικής Ενωσης, να τους εκγερμανίσει, να τους μεταβάλει σε δούλους των Γερμανών δουκών και βαρόνων. Πρόκειται, λοιπόν, για ζήτημα ζωής ή θανάτου του σοβιετικού κράτους, ζωής ή θανάτου των λαών της ΕΣΣΔ. Πρόκειται για το αν οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης θα είναι ελεύθεροι ή θα υποδουλωθούν. Πρέπει οι Σοβιετικοί άνθρωποι να το καταλάβουν αυτό και να πάψουν να είναι ξένοιαστοι, να κινητοποιηθούν και να αναπροσαρμόσουν όλη τη δουλιά τους πάνω σε νέο, πολεμικό ρυθμό, που δεν ξέρει οίκτο για τον εχθρό.
Είναι ακόμα απαραίτητο να μην υπάρχει στις γραμμές μας θέση για τους κλαψιάρηδες και τους δειλούς, για τους πανικόβλητους και τους λιποτάκτες, να μην ξέρουν οι άνθρωποί μας τι είναι φόβος στον αγώνα και να πηγαίνουν με αυταπάρνηση στον απελευθερωτικό μας πόλεμο για την πατρίδα ενάντια στους φασίστες υποδουλωτές. Ο μεγάλος Λένιν, ο ιδρυτής του κράτους μας, έλεγε πως βασική ιδιότητα των Σοβιετικών ανθρώπων πρέπει να είναι η τόλμη, το θάρρος, η αγνόηση του φόβου μέσα στον αγώνα, η θέληση να πολεμήσουν μαζί με το λαό ενάντια στους εχθρούς της πατρίδας μας. Είναι απαραίτητο αυτή η λαμπρή ιδιότητα του μπολσεβίκου να γίνει κτήμα των εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ανδρών του Κόκκινου Στρατού, του Κόκκινου Στόλου μας και όλων των λαών της Σοβιετικής Ενωσης.
Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε αμέσως όλη τη δουλιά μας πάνω σε πολεμικό ρυθμό, υποτάσσοντας τα πάντα στα συμφέροντα του μετώπου και στα καθήκοντα της οργάνωσης της συντριβής του εχθρού. Οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης βλέπουν τώρα πως ο γερμανικός φασισμός είναι αμείλικτος στη λυσσασμένη μανία του και στο μίσος του ενάντια στην πατρίδα μας που εξασφάλισε σε όλους τους εργαζόμενους την ελεύθερη εργασία και ευημερία. Οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης πρέπει να σηκωθούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, της γης τους ενάντια στον εχθρό.
Ο Κόκκινος Στρατός, ο Κόκκινος Στόλος και όλοι οι πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης πρέπει να υπερασπίζονται κάθε σπιθαμή της σοβιετικής γης, να μάχονται ως την τελευταία σταγόνα του αίματός τους για τις πόλεις και τα χωριά μας, να επιδείχνουν το θάρρος, την πρωτοβουλία και την εξυπνάδα που χαρακτηρίζουν το λαό μας.
Πρέπει να οργανώσουμε μια ολόπλευρη βοήθεια για τον Κόκκινο Στρατό, να εξασφαλίσουμε την εντατική πύκνωση των γραμμών του, να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό του με όλα τα απαραίτητα, να οργανώσουμε τη σύντομη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, την πλατιά βοήθεια στους τραυματίες.
Πρέπει να δυναμώσουμε τα μετόπισθεν του Κόκκινου Στρατού, υποτάσσοντας όλη τη δουλιά μας στα συμφέροντα αυτής της υπόθεσης να εξασφαλίσουμε την εντατική λειτουργία όλων των επιχειρήσεων, να παράγουμε περισσότερα τουφέκια, πολυβόλα, πυροβόλα, σφαίρες, οβίδες, αεροπλάνα, να οργανώσουμε τη φύλαξη των εργοστασίων, των ηλεκτρικών σταθμών, των τηλεφωνικών και τηλεγραφικών συνδέσεων, να οργανώσουμε την τοπική αντιαεροπορική άμυνα.
Πρέπει να οργανώσουμε την αμείλικτη πάλη ενάντια σ' αυτούς που αποσυνθέτουν τα μετόπισθεν, τους λιποτάκτες, τους πανικόβλητους, τους διαδοσίες, να εξοντώσουμε τους κατασκόπους, τους αντιπερισπαστές, τους αλεξιπτωτιστές του εχθρού, βοηθώντας έτσι άμεσα τα εκκαθαριστικά τάγματά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός είναι δόλιος και πονηρός, ξεσκολισμένος σε απάτες και διάδοση ψεύτικων φημών.
Πρέπει να έχουμε όλα αυτά υπόψη μας και να μην πέφτουμε σε προκλήσεις. Πρέπει να παραπέμπουμε αμέσως στο στρατοδικείο αδιαφορώντας για πρόσωπα όλους εκείνους που σπέρνοντας τον πανικό και το φόβο εμποδίζουν τη δουλιά της άμυνας.
Σε περίπτωση αναγκαστικής υποχώρησης των τμημάτων του Κόκκινου Στρατού, πρέπει να αποσύρουμε όλο το τροχαίο σιδηροδρομικό υλικό, να μην αφήνουμε στον εχθρό ούτε μια ατμομηχανή, ούτε ένα βαγόνι, να μην αφήνουμε στον εχθρό ούτε ένα κιλό στάρι, ούτε μια λίτρα καύσιμα. Οι κολχόζνικοι πρέπει να απομακρύνουν όλα τα ζώα τους, να παραδίνουν το στάρι για φύλαξη στα κρατικά όργανα, που θα το μεταφέρουν στις περιοχές των μετόπισθεν. Ολα τα είδη αξίας, μαζί και τα μέταλλα, το στάρι και τα καύσιμα, που δεν μπορούν να μεταφερθούν, πρέπει οπωσδήποτε να καταστρέφονται.
Στις περιοχές τις κατεχόμενες από τον εχθρό, πρέπει να σχηματίζονται τμήματα παρτιζάνων έφιππα και πεζά, να σχηματίζονται ομάδες καταστροφής για την πάλη ενάντια στα τμήματα του εχθρικού στρατού, για ν' ανάψει ο ανταρτοπόλεμος, για ν' ανατινάζουν γεφύρια, να καταστρέφουν δρόμους, τηλεφωνικές και τηλεγραφικές συνδέσεις, να καίνε τα δάση, τις αποθήκες, τις εφοδιοπομπές. Στις κατακτημένες περιοχές να δημιουργούνται αφόρητες συνθήκες για τον εχθρό και για όλους τους βοηθούς του, να καταδιώκεται και να εξοντώνεται σε κάθε βήμα, να τορπιλίζονται όλα τα μέτρα του.
Ο πόλεμος ενάντια στη φασιστική Γερμανία δεν πρέπει να θεωρείται ένας συνηθισμένος πόλεμος. Δεν είναι μόνο πόλεμος ανάμεσα σε δυο στρατούς. Είναι ταυτόχρονα και πόλεμος ολόκληρου του σοβιετικού λαού ενάντια στα γερμανοφασιστικά στρατεύματα. Αυτός ο παλλαϊκός πόλεμος για την πατρίδα, ενάντια στους φασίστες καταπιεστές, έχει για σκοπό του όχι μόνο να εκμηδενίσει τον κίνδυνο που κρέμεται πάνω από τη χώρα μας, μα και να βοηθήσει όλους τους λαούς της Ευρώπης, που στενάζουν κάτω από το ζυγό του γερμανικού φασισμού. Σ' αυτό τον απελευθερωτικό πόλεμο δε θα είμαστε μόνοι μας. Σ' αυτό το μεγάλο πόλεμο θα έχουμε πιστούς συμμάχους τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής και ακόμα το γερμανικό λαό που τον έχουν υποδουλωμένο οι χιτλερικοί δημαγωγοί. Ο πόλεμός μας για την ελευθερία της πατρίδας μας θα σμίξει με τον αγώνα των λαών της Ευρώπης και της Αμερικής για την ανεξαρτησία τους, για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Θα είναι το ενιαίο μέτωπο των λαών, που αγωνίζονται για την ελευθερία ενάντια στην υποδούλωση και στην απειλή της υποδούλωσης από τα φασιστικά στρατεύματα του Χίτλερ. Σχετικά μ' αυτό είναι πέρα για πέρα κατανοητός και ενδεικτικός ο ιστορικός λόγος του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Τσόρτσιλ για βοήθεια προς τη Σοβιετική Ενωση, καθώς και η δήλωση της κυβέρνησης των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια στη χώρα μας, που δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης στις καρδιές των λαών της Σοβιετικής Ενωσης.
Σύντροφοι! Οι δυνάμεις μας είναι αμέτρητες. Ο φαντασμένος εχθρός θα αναγκαστεί σε λίγο να πειστεί γι' αυτό. Μαζί με τον Κόκκινο Στρατό πολλές χιλιάδες εργάτες, κολχόζνικοι, διανοούμενοι, ξεσηκώνονται για τον πόλεμο ενάντια στον εχθρό που μας επιτέθηκε, θα σηκωθούν εκατομμύρια της μάζας του λαού μας. Οι εργαζόμενοι της Μόσχας και του Λένινγκραντ αρχίσανε κι όλας να συγκροτούν μια λαϊκή πολιτοφυλακή από χιλιάδες ανθρώπους για να υποστηρίξουν τον Κόκκινο Στρατό. Σε κάθε πόλη, που την απειλεί ο κίνδυνος της επιδρομής του εχθρού, πρέπει να οργανώσουμε μια τέτοια λαϊκή πολιτοφυλακή, να ξεσηκώσουμε στον αγώνα όλους τους εργαζόμενους, για να υπερασπίσουν με τα στήθια τους την ελευθερία τους, την τιμή τους, την πατρίδα τους, στον πόλεμό μας για την πατρίδα ενάντια στο γερμανικό φασισμό.
Για να επιστρατευτούν γρήγορα όλες οι δυνάμεις των λαών της ΕΣΣΔ και να οργανωθεί η απόκρουση του εχθρού, που επιτέθηκε δόλια ενάντια στην πατρίδα μας, σχηματίστηκε η κρατική Επιτροπή Αμυνας, που συγκεντρώνει τώρα στα χέρια της όλη την εξουσία μέσα στη χώρα. Η κρατική Επιτροπή Αμυνας άρχισε την εργασία της και καλεί όλο το λαό να συσπειρωθεί γύρω από το κόμμα του Λένιν, γύρω από τη σοβιετική κυβέρνηση, για να υποστηρίξει με αυταπάρνηση τον Κόκκινο Στρατό και τον Κόκκινο Στόλο, για τη συντριβή του εχθρού, για τη νίκη.
Ολες οι δυνάμεις μας για την υποστήριξη του ηρωικού Κόκκινου Στρατού μας, του ένδοξου Κόκκινου Στόλου μας!
Ολες οι δυνάμεις του λαού για τη συντριβή του εχθρού!
Εμπρός, για τη νίκη μας!

Μπλόκα αγώνα σ' όλη τη χώρα.Μεθαύριο, Δευτέρα, στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας


Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συντονίζει σε πανελλαδικό επίπεδο η ΠΑΣΥ, με το στήσιμο νέων μπλόκων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μεθαύριο, Δευτέρα, μικρομεσαίοι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και θα στήσουν ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, εκεί όπου πέρσι είχε στηθεί το μπλόκο που αποτέλεσε το ακλόνητο και ανυποχώρητο αγωνιστικό «μετερίζι» της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Αλλες κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί να γίνουν:
  • Σήμερα, Σάββατο, στην Αγιά της Λάρισας, όπου οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λάρισας - Αγιόκαμπου.
  • Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων πραγματοποιεί σήμερα στην Αγιάσο Λέσβου στην πλ. Αγοράς στις 6 μ.μ., η Τοπική Επιτροπή της ΠΑΣΥ.
  • Αύριο, Κυριακή, οι αγρότες του Εβρου θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού.
  • Τη Δευτέρα 18 του Γενάρη οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης βγαίνουν στην Εθνική Οδό.
  • Την Τρίτη 19 του Γενάρη θα γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στους νομούς τηςΠελοποννήσου. Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν στην Ηλεία, όπου τα τρακτέρ θα κατέβουν στις 11.30 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης έξω από τον Πύργο, ενώ στο Αίγιο θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από την Παναιγιάλειο Ενωση. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Λακωνίας, της Αρκαδίας, τηςΑργολίδας και της Κορινθίας θα συγκεντρωθούν επί της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης στον κόμβο της Στέρνας, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, συλλαλητήριο με τρακτέρ θα γίνει στην Εύβοια, στη θέση Παλιούρια. Την ίδια μέρα στη Ζάκυνθο θα γίνει αγωνιστική κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση Λούμπα. Στα Χανιά αγροτοκτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα τρακτέρ στην Εθνική οδό στο ύψος Μεγάλα Χωράφια στις 10 π.μ.
  • Την Τετάρτη 20 του Γενάρη οι αγρότες του Λασιθίου θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κριτσάς,στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου.
  • Την Παρασκευή 22 του Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο.
Μέσα στη βδομάδα, αγροτικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Χαλκιδική, Αρτα, Χανιά, Τύρναβο, Φθιώτιδα, Λιβαδειά, ενώ συσκέψεις - συγκεντρώσεις προετοιμασίας πραγματοποιήθηκαν σε χωριά και επαρχίες πολλών νομών της χώρας.
Αγώνας κατά της ΚΑΠ
Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών στρέφεται κατά της ΚΑΠ, που είναι η πηγή των προβλημάτων τους. Αυτή ευθύνεται για τη μείωση των τιμών παραγωγού, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής, που οδήγησαν στη συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και στην ένταση του ρυθμού ξεκληρίσματός τους. Η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής είναι όρος αναγκαίος για να κρατήσουν τη γη τους και να παραμείνουν στην αγροτική απασχόληση.
Γι' αυτό και το πλαίσιο διεκδίκησης - εγγυημένες τιμές, προστασία της ντόπιας παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής, μη διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, κ.ά. - που προβάλλει και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις το συνεπές αγροτικό κίνημα, συνδέεται με την ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής και δημιουργίας των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Η ΠΑΣΥ, η οποία έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες να διεκδικήσουν μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Συνέντευξη Δημ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»


Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανέφερε τα εξής:


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα σταθερότητας όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις όποιες περιορισμένου χαρακτήρα προεκλογικές δεσμεύσεις της έναντι των λαϊκών στρωμάτων και εναρμονίζει την πολιτική της με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο μάλιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις το υπερβαίνει προς πιο νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις. Με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των διεθνών χρηματοπιστωτικών – κερδοσκοπικών οργανισμών διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό κλίμα πειθάρχησης των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας. Με την τρομοκρατία των ελλειμμάτων, την ψευδή εικόνα περί του αναπόφευκτου των αλλαγών που προτείνονται, προσπαθούν να εμπεδώσουν ένα κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας.Με πρόσχημα την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ επιχειρεί να αλλάξει πλήρως το οικονομικό κοινωνικό τοπίο, να αφαιρέσει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και να προωθήσει μία ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με στόχο να μειώσει τα εισοδήματά τους κατά 20-25% την επόμενη διετία.Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου, τη νεολαία ότι δεν πρέπει να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη νέα επίθεση που δέχονται. Ότι πρέπει να αγωνιστούν για μια άλλη πολιτική που θα φορτώνει τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που τα δημιούργησαν. Διαφορετικά όχι μόνο το σήμερα με παρούσα την κρίση αλλά και το αύριο, μετά από αυτήν, θα είναι γεμάτο με περισσότερους άνεργους,  ευέλικτους, ανασφάλιστους, φοβισμένους και φτωχότερους εργαζόμενους.Σε ιδεολογικό-πολιτικό επίπεδο επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το κλίμα φόβου και της μοιρολατρίας που επιφέρουν στα λαϊκά στρώματα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να πείσουμε ότι υπάρχει άλλη πολιτική διέξοδος. Να προβάλλουμε τη δική μας πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσηςΣε κοινωνικό επίπεδο στοχεύουμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και στην ενεργοποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να βγει από την αγωνιστική άπνοια που προσπαθούν να του επιβάλουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο επίπεδο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Πρεμιέρες στο «Θέατρο Νέου Κόσμου»

"Λιοντάρια"
Νέες παραστάσεις ανεβάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Στις 18/1 το έργο των Βασίλη Μαυρογεωργίου - Κώστα Γάκη «Λιοντάρια», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Το 2003, κατά το βομβαρδισμό του Ιράκ, τα λιοντάρια το σκάνε από το ζωολογικό κήπο και μέσα στη μισογκρεμισμένη Βαγδάτη κυνηγούν... για να επιβιώσουν. Τέσσερα εξημερωμένα λιοντάρια αντιμέτωπα με τη φύση τους. Μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα γίνεται θέατρο,
με μουσική, τραγούδια και τεχνικές κόμικς, καρτούν και τρισδιάστατο animation. Μουσική Κώστα Γάκη, σκηνικά - κουστούμια Μαγιούς Τρικεριώτη, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου, φωτισμοί Γιώργου Φακούρα. Παίζουν: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μαρία Φιλίνη, Ακης Φιλιός.

"Χρυσές Δουλειές"

Στις 20/1 θα ανεβαστεί το έργο του Στιβ Τόμσον «Χρυσές δουλειές». Πρόσωπα του έργου είναι τέσσερις χρηματιστές και θέμα του ο ρόλος των χρηματιστών στην οικονομική κρίση. Μια επίκαιρη μαύρη κωμωδία για το απρόβλεπτο επάγγελμα του χρηματιστή και τη συνειδησιακή κρίση του ατόμου. Το έργο ανεβάστηκε στο «Soho Theatre» του Λονδίνου πέρυσι και έγινε επιτυχία. Μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη. Χορογραφίες Ζωής Χατζηαντωνίου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Παπαδοπούλου, φωτισμοί Γιώργου Φακούρα, μουσική επιμέλεια Βασίλη Χριστοφιλάκη - Νέστωρα Κοψίδα. Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Νέστωρ Κοψιδάς, Σταύρος Σιούλης, Δανάη Σαριδάκη


Πηγή:Ριζοσπάστης

Βόμβα και στη Γενική Γραμματεία Τύπου

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 23:41 στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Πάντου και Φραγκούδη, στη Γενική Γραμματεία Τύπου, απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Καλλιθέα.Προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στις 23.25 στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και στις 23.29 στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στο πίσω μέρος της ΓΓ Τύπου που έγινε η έκρηξη (έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν φθορές στις ψευδοροφές), σε σταθμευμένα αυτοκίνητα καθώς και σε δυο καταστήματα που βρίσκονται κοντά.



Πηγή:www.naftemporiki.gr

Οι ΗΠΑ ανανέωσαν μετά από δέκα μήνες το δελτίο προξενικών και ταξιδιωτικών πληροφοριών για τη χώρα μας, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.





Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό, αναφέρει το δελτίο προξενικών και ταξιδιωτικών πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, το οποίο ανανεώθηκε χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και με λιγοστές προσθήκες στο τμήμα που αφορά την ασφάλεια.
Σε αυτό επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου από το Νότο και την Ανατολή προς τις χώρες που είναι μέλη της συνθήκης Σένγκεν και διαθέτει μια μακρά ακτογραμμή και πολλά νησιά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ξένοι τρομοκράτες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Στο δελτίο γίνεται αναφορά στην πρόσφατη επίθεση έξω από τη Βουλή, και επισημαίνεται ότι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συχνάζουν τουρίστες.Tονίζεται επίσης ότι πρόσφατες επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων έγιναν με ποικίλους τρόπους: τη χρήση βομβών μολότοφ, μικρά ή αυτόματα όπλα, όπως και με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Σημειώνεται το κτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία, άλλες κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ διαπιστώνεται ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων και εκρήξεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απωλειών.
Απεργίες και διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του νόμου χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μνεία στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, και στις αναταραχές που ακολούθησαν.
Τα σχετικά δελτία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις χώρες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η προηγούμενη φορά ήταν πριν από δέκα μήνες, στις 12 Μαρτίου 2009.


 Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ