Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΑΜΕ : Η αντιμεταναστευτική πολιτική δολοφονεί τους μετανάστες


Η αντιμεταναστευτική πολιτική δολοφονεί τους μετανάστες

Το νέο έγκλημα του πνιγμού, στο λιμάνι της Σούδας, τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντέζ και των 16 αγνοούμενων είναι προϊόν της εγκληματικής πολιτικής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και φυσικά της Ιμπεριαλιστικής πολιτικής εξ αιτίας της οποίας οι λαοί εξωθούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.
Τα μέτρα που παιρνονται για κατασταλτικούς μηχανισμούς, για φράχτες και συνοριοφύλακες μόνο πτώματα εξαθλιωμένων μπορούν να συσσωρεύουν.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας,Αχμέτ Νταβούτογλου και τις σχετικές δηλώσεις


Σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και τις σχετικές δηλώσεις, το Γραφείου Τύπου του επισημαίνει τα ακόλουθα:
  • Η μείωση των εξοπλισμών και η άρση του Casus Belli - Βασικά κριτήρια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη διακηρύξει από κοινού με την αριστερά της Τουρκίας, ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακριά από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς




«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση που στην ουσία είναι να διαλέξουμε με ποιο σκοινί θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό, αν θα είναι μεταξωτό, τρίχινο ή δεν ξέρω τι.
Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οποιαδήποτε όμως συμφωνία κι αν υπάρξει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα είναι το κρατούμενο: Νέα δυσβάσταχτα, αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού, κατά των λαών της Ευρώπης. Επομένως συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει.
Έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο έτοιμος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει, αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο».

Αλ. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»


ENET.GR

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προωθεί η Γερμανία ως αντίβαρο στην κρίση χρέους εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η υιοθέτηση των γερμανικών προτάσεων θα ισοδυναμεί με ένα "ευρωπαϊκό Μνημόνιο", το οποίο θα αποδειχθεί περισσότερο επώδυνο από εκείνο που υπέγραψε η Ελλάδα, δεδομένου ότι θα είναι αόριστης διάρκειας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η Αυτόνομη Παρέμβαση με ευκαιρία την Ημέρα της Γυναίκας απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις εργαζόμενες, στις γυναίκες όλου του κόσμου. Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τις γυναίκες και εκφράζει τους αγώνες του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες καθώς και για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο άγρια επίθεση, όλα αυτά που συμβολίζει η 8η του Μάρτη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Βιώνουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης καπιταλιστικής κρίσης.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην περιοδεία της στο εργοστάσιο DOMUS για την 8η Μάρτη



«Η σημερινή μέρα έρχεται να θυμίσει ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, η γυναίκα το περισσότερο που κατάκτησε ήταν η ισοτιμία στα χαρτιά.
Τα τελευταία όμως χρόνια έχει φύγει και αυτή από τη μέση, δεδομένου ότι προστέθηκαν νέες ανισότητες στις γυναίκες, νέα βάρη. Δεν είναι τυχαίο ότι η γυναίκα σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα η νέα γυναίκα ζει αβάσταχτες συνέπειες από την οικονομική κρίση, ζει το πάρσιμο ορισμένων δικαιωμάτων που είχε και πάνω απ' όλα η ζωή του νέου ζευγαριού γίνεται κυριολεκτικά κόλαση».

«Έρχονται νέα μέτρα».Καμία συναίνεση στις πολιτικές του μνημονίου, η θέση της Αλέκας Παπαρήγα

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο των επαφών του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. 
                                                        (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Η γενική γραμματέας επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση και καμία πρόταση πάνω στις πολιτικές του μνημονίου.

«Δεν πρόκειται να επιλέξουμε αν το σκοινί που θα κρεμαστούμε θα είναι μεταξωτο ή τρίχινο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την εξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου, η Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και νέα δυσβάσταχα μέτρα εις βάρος του λαού.

Συμπεράσματα από τη μεγάλη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (CWI) και της αριστεράς στις ιρλανδικές εκλογές. Του Ανδρέα Παγιάτσου



Οι εκλογές της Παρασκευής, 25ης του Φλεβάρη, στην Ιρλανδία (τα τελικά αποτελέσματα χρειάστηκαν αρκετές μέρες για να γίνουν γνωστά) αποτέλεσαν πραγματική καμπή για τις εξελίξεις.

Ακόμα και τμήματα της αστικής τάξης περιγράφουν τα αποτελέσματα σαν ιστορικά. Το κυβερνών κόμμα Fianna Fail (FF) το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας από την ανεξαρτησία της, εδώ και 80 χρόνια, ευρισκόμενο στην κυβέρνηση για τα 60 από αυτά, κατέρρευσε με τρόπο εκκωφαντικό.

Μαζί με το κυβερνών FF κατέρρευσαν και οι Πράσινοι που συγκυβερνούσαν μαζί του - αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά τη χρεοκοπία των Οικολόγων που δεν έχουν ταξική/αριστερή ανάλυση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ : Μήλον της Εριδος ο πλούτος της χώρας


Να κατευνάσουν με ελιγμούς τη λαϊκή οργή επιδιώκουν τόσο η αιγυπτιακή αστική τάξη (παρά τις συνεχιζόμενες εσωτερικές της συγκρούσεις), όσο και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που «ανακάλυψαν» όψιμα τα δίκαια του αιγυπτιακού λαού
ΚΑΪΡΟ (Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ)
Ψωμί, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Σε αυτό το τρίπτυχο, που πρωτοέκανε την εμφάνισή του στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Τυνησία, θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει την περιγραφή των αντίστοιχων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο, οδηγώντας στην αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, και συνεχίζονται και σήμερα καθώς οι διεργασίες που τις πυροδότησαν βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Διεργασίες τόσο στο επίπεδο των μαζών που κινητοποιήθηκαν και βρίσκονται ακόμη στους δρόμους, όσο και στο επίπεδο των δυνάμεων εκείνων, εντός και εκτός Αιγύπτου - ιμπεριαλιστικές / περιφερειακές δυνάμεις, και τμήματα της εγχώριας αστικής τάξης - που βρίσκονται σε αναβρασμό ελιγμών και διαγκωνισμών, προκειμένου να προσεταιριστούν, να χαλιναγωγήσουν και, τελικά, να χειραγωγήσουν τη λαϊκή οργή και ορμή.
«Ο,τι έγινε στην Αίγυπτο είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Τα πράγματα δεν μπορούσαν να συνεχίσουν όπως πριν», εκτίμησε, στη συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Τούσσα, που βρέθηκε στην Αίγυπτο στο πλαίσιο επίσκεψης αποστολής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL, ο Εσαμ Σχάμπαν, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και Νεολαίας του ΚΚ Αιγύπτου.

Κόκκινο:Η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα στα άκρα.Λύση ζωής τώρα για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας



«Από ιατρική και ανθρωπιστική άποψη τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Χρειάζεται ευαισθησία, υπευθυνότητα και ευελιξία από την πολιτεία. Η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον πολιτισμό και τη δημοκρατική ευαισθησία του Ελληνικού λαού .Τώρα η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει λύση για να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να παραχωρήσει άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.»


Εμμ. Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Γ. Μπασκόζος, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Την ώρα που η τραγωδία της Σούδας αποδεικνύει εκ νέου ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της Ελλάδας απαξιώνει τη ζωή και οδηγεί σε απονενοημένα διαβήματα, η απεργία πείνας των 300 μεταναστών απεργών πείνας μπαίνει στη 42η μέρα. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, βρισκόμαστε στη σημείο που η υγεία τους κρέμεται από μια κλωστή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους συμβεί το οτιδήποτε.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Ημέρα της Γυναίκας.



Η 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, είναι καθιερωμένη εδώ και 101 χρόνια, χάρις στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δυο φύλων. Οι δράσεις των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων έχουν συμβάλει, ώστε να υπάρξουν μια σειρά από αποτελέσματα και θετικές νομοθεσίες σε πολλά κράτη. Η σύμβαση του ΟΗΕ για την κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών αποτελεί μια καλή θεσμική βάση, αρκεί να εφαρμόζεται και να τηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Δος μου μοχλό και τη γη... Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Σε κείνη τη γωνίτσα του περιοδικού που βαστάω με νύχια και με δόντια δεκατέσσερα χρόνια τώρα, απευθύνομαι στους αναγνώστες «προς συμπολεμιστές». Αυτός ο... όρος διαπνέει άλλωστε τη ζωή και τις επιλογές μου ως το πατριδογνωμόνιο, που είναι το όνειρο αλλά και η σφόδρα πιθανή συλλογική πραγματικότητα για έναν καλύτερο κόσμο. Πήρα πρόσφατα λοιπόν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Που μου ομολογούσε πως ο συντάκτης του, πριν από χρόνια, έλεγε με επιθετική διάθεση «καλά μωρέ, τι υπερβολές είν' αυτές; Σε πόλεμο είμαστε; Πού τον είδε».
Τώρα, με τον πόλεμο στο πετσί του, ακόμα κι αν δεν τον λέει ταξικό, βλέποντας ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τους γέρους του, τα παιδιά του, τη ζωή του, νιώθει την ανάγκη να ακουμπήσει, να μιλήσει, να δράσει με συμπολεμιστές. Τώρα, θέλει να χτίσει μια γραμμή άμυνας. Κι ύστερα;