Τρίτη 6 Απριλίου 2010

«Ραντεβού στα γουναράδικα»

Ελπίδα πως σε αυτή την Αντίσταση δεν θα χάσουμε πάλι… 

Του Τάσου Πανταζίδη*


Έτσι αποχαιρετούσε του συναγωνιστές του ο Άρης Βελουχιώτης, προβλέποντας το τέλος του. Σήμερα, στην περίοδο της τριπλής κατοχής (Ecofin, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ.), κάποιοι σίγουρα θα αντισταθούμε (δίνοντας ραντεβού στα γουναράδικα). Παράλληλα, θα εμφανιστούν οι αντίστοιχοι «δoσίλογοι» (συνδικαλιστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.α.). Η ελπίδα μας είναι πως σε αυτή την Αντίσταση, δεν θα χάσουμε πάλι, ούτε οι «προσκυνημένοι» θα επικρατήσουν ξανά. 

Χρωστάμε στους Ευρωπαίους μεγαλοκαπιταλιστές ή μας χρωστάνε; Tο 1998, ο Σημίτης υποτίμησε 12,3% τη δραχμή για την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρώ. Το 2000 συμφώνησε σε επιπλέον υποτίμηση 3,5% με αποτέλεσμα η τελική ισοτιμία με το ευρώ, να φτάσει τις 340,75 δραχμές, αντί για 331 του Γενάρη 2000 ή 325 το 1998. Το 1981 η ΕΟΚ ήταν σχεδόν ανεπιθύμητη. Μόνο η Ελλάδα & οι: Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία ήθελαν την ένταξη. Η Ελλάδα τηρούσε όμως τα προσχήματα σταθερού πολιτεύματος και είχε ξεφύγει από την εξαθλίωση.

Σβάστικες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αμβούργο


Βάνδαλοι ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς σε μνημείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νόιενγκαμε, κοντά στο Αμβούργο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.


Οι βανδαλισμοί σημειώθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα σε κανονικές ώρες λειτουργίας του μνημείου, παρά το πλήθος επισκεπτών που βρισκόταν στο στρατόπεδο και εντοπίστηκαν από τους εργαζομένους αργότερα.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR) δήλωσε “συγκλονισμένη” από το γεγονός που πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου το Μάιο του 1945.

Εκτίναξη του ελλείμματος "βλέπει" η Eurostat Εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 πάνω και από το 14%


Εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 πάνω και από το 14% κατέδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας, την ώρα που στο «μικροσκόπιο» θα βρεθεί τις προσεχείς εβδομάδες η Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Τα στελέχη του ΔΝΤ  καταφτάνουν την Τετάρτη στην Ελλάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ πρόκειται να ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προϋπολογισμού. 


Παράλληλα, περί τα τέλη Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, θα έρθει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο από Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενόψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου. 

Τα άγρια άλογα της οροσειράς Σουλίου περιφέρονται αναζητώντας τροφή…


Στα άγρια βουνά του Σουλίου εξακολουθούν να περιφέρονται, αναζητώντας τροφή, πάνω από 115 άγρια άλογα, χωρισμένα σε 9κοπάδια, εγκαταλελειμμένα από την Πολιτεία.
Ο Πρόεδρος της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας» Νίκος Στράτης, που έχει αναλάβει μια εκστρατεία διάσωσής τους, δήλωσε ότι «τα άλογα αυτά εγκαταλείφθηκαν κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να πολλαπλασιαστούν».
«Εμείς σαν οργάνωση κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να τα φροντίσουμε…», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου στην Ινδία : 75 οι νεκροί αστυνομικοί σε ενέδρα μαοϊστών ανταρτών.


Μαοϊστές αντάρτες-AP
Στους 75 αυξήθηκαν οι αστυνομικοί που έπεσαν νεκροί από πυρά μαοϊστών ανταρτών στο κέντρο της Ινδίας, όπως ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γκοπάλ Πιλάι. Γνωστοποίησε ακόμη πως άλλοι επτά τραυματίστηκαν.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση που πραγματοποίησαν ποτέ αντάρτες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

382,8 το spread! Στο 7% βαδίζει ολοταχώς ο δανεισμός της Ελλάδας.!Απ'το κακό στο χειρότερο ! Η συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ-Άκρας Δεξιάς οδηγεί την χώρα στα σαγόνια του ΔΝΤ.

Μέχρι και στις 382,8 μονάδες βάσης αναρριχήθηκε το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα που κάνει λόγο για πρόθεση της χώρας μας να τροποποιήσει τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση του πακέτου στήριξης για τις τράπεζες


Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει νέους άγριους φόρους στο λαϊκό εισόδημα επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος, συνεχίζει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματίες,  αυξάνοντας και με αυτό τον τρόπο το χρέος του δημοσίου.
Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πιο αποφασιστικά και αγωνιστικά να απορρίψει τις νέες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

 

Οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι στην Ευρώπη οι Έλληνες ! 27η η Ελλάδα στις 27 χώρες της Ε.Ε...

 
Επιφυλακτικός ως προς τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Ρωμανιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παρατηρώ μια δυσχέρεια να καταρτιστεί και να κατατεθεί το νομοσχέδιο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι η ετήσια μείωση για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα θα ανέβει από 4,6% που είναι σήμερα στο 6%, ενώ πρόσθεσε ότι από την 1/1/ 2013, όσοι συνταξιοδοτούνται από οποιοδήποτε ταμείο, εκτός από μείωση επικουρικών συντάξεων θα έχουν και μείωση των κύριων συντάξεων.

E.E.K-Περιφερειακές εκλογές 2010 στη Γαλλία Προειδοποίηση για την επαναστατική Αριστερά του Σάββα Μιχαήλ

Προειδοποίηση για την επαναστατική Αριστερά
του Σάββα Μιχαήλ
 
Στις 14 και 21 Μαρτίου διεξάχθηκαν οι περιφερειακές εκλογές στην Γαλλία, στο μέσο της χωρίς προηγούμενο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει τις πιο δραματικές συνέπειες στην κλυδωνιζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ίδια την χώρα του Σαιν Ζυστ και της Κομμούνας. Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν σίγουρα τον κόσμο αλλά έδειξαν πάντως το ψηλό πυρετό που τον καίει.
Σαρωτική ήταν η νίκη της … μαζικής αποχής! Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους αρνήθηκαν να πάνε στις κάλπες Το ποσοστό αποχής, μάλιστα, έφτασε στα αστρονομικά ύψη του 70-80% στις λαϊκές γειτονιές και στις εργατουπόλεις. Στο περίφημο παρισινό προάστιο Κλισύ- σου- μπουά, το φλεγόμενο κέντρο της εξέγερσης της νεολαίας ενάντια στην αστυνομική και καπιταλιστική βαρβαρότητα το 2005, ψήφισε μόλις το 28,5%. Μόνο ανεγκέφαλοι θα μπορούσαν να ονομάσουν αυτήν την εκλογική συμπεριφορά «απολιτική».  

Μαγεία Μαύρου Θεάτρου

Μια ποιητική, μαγική παράσταση, ένα ταξίδι στη χώρα της φαντασίας και του ονείρου, με την υπογραφή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας και του ιδρυτή του, Ζίρι Σρνετς, παρουσιάζεται στις 9 και 10 Απρίλη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Τριάντη). Πρόκειται για το «Ιπτάμενο Ποδήλατο» (παρουσιάζεται σε δέκα σκηνές), μια ρομαντική ιστορία ενός εφευρέτη που στην προσπάθειά του να κατασκευάσει το ιπτάμενο ποδήλατο ανακαλύπτει τον έρωτα για πρώτη φορά στη ζωή του. Ο εφευρέτης που είναι ταγμένος στο σκοπό του, δεν έχει χρόνο για έρωτες. Δεν αργεί όμως να καταλάβει ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να νικήσει τη βαρύτητα και να δώσει φτερά σε ανθρώπους και ...ποδήλατα είναι η Αγάπη. Η παράσταση με ρετρό στοιχεία, κοστούμια εποχής, ρομαντική μουσική και χορογραφίες, αναμειγνύει τεχνικές του βωβού αλλά και του σουρεαλιστικού κινηματογράφου.