Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΡΩΣΙΑ- Προσπάθεια ξεπεράσματος της αντιδημοκρατικής εκλογικής νομοθεσίας


Μια σειρά κόμματα και οργανώσεις της Ρωσίας, που με βάση τη σημερινή εκλογική νομοθεσία, καθώς και αυτήν που διέπει τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, μεταξύ αυτών και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ),προσανατολίζονται σε μια προσπάθεια ξεπεράσματός της.
Να θυμίσουμε πως το δικαίωμα της καθόδου στις εκλογές έχουν μόνον εκείνα τα κόμματα που θα παραδώσουν στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία 50 χιλιάδων μελών τους και θα περάσουν από σχετική διαδικασία «ελέγχου» από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτή η αντιδημοκρατική νομοθεσία επιδιώκει την εκτόπιση από την πολιτική ζωή όσο γίνεται περισσότερων ριζοσπαστικών δυνάμεων. Μεταξύ των κομμάτων που έχουν πέσει θύματα αυτής της νομοθεσίας είναι και το ΚΕΚΡ, το οποίο αν και παρέδωσε στις Αρχές τα στοιχεία 55.000 μελών, δεν πέρασε από τη «διαδικασία ελέγχου» και του αφαιρέθηκε το καθεστώς του «πολιτικού κόμματος» και συμπερασματικά το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές (εθνικές και τοπικές!).
Στα τέλη Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής για τη συγκρότηση νομότυπου «πολιτικού κόμματος», με πιθανή ονομασία «Ρωσικό Ενοποιημένο Εργασιακό Μέτωπο».
Ο Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) Βίκτορ Τιούλκιν σχολίασε στην εφημερίδα του κόμματος «Τρουντοβάγια Ρωσία» το γεγονός ως εξής: «Η αναγκαιότητα προκλήθηκε από τη βούληση να χρησιμοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές μεθόδους δουλειάς για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα, πρώτα απ' όλα, για την οργάνωση του εργατικού κινήματος. Οπως γνωρίζουμε, το 2007 το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το κόμμα "Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία" και μερικά άλλα κόμματα, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχασαν το καθεστώς του "πολιτικού κόμματος" και σήμερα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει η ιδέα να συγκεντρώσουμε όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα καταγραφής ως νέο "πολιτικό κόμμα". Στην ουσία το Μέτωπο θα είναι μια μορφή κοινής δουλειάς. Από νομότυπη πλευρά το Μέτωπο καταγράφεται ως "πολιτικό κόμμα". Στη συζήτηση αυτού του ζητήματος συμμετείχαν πολλές οργανώσεις: το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το κόμμα "Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία", το "Αριστερό Μέτωπο", το Ρωσικό ΚΚ-ΚΚΣΕ, τα "Σοβιέτ των Εργατών", ταξικά συνδικάτα και άλλοι. Η Οργανωτική Επιτροπή επεξεργάστηκε σχέδιο του Προγράμματος που έχει δυο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η οργάνωση της οικονομικής πάλης. Και το δεύτερο περιέχει γενικές δημοκρατικές διεκδικήσεις».


Πηγή:Ριζοσπάστης

Μια βαλανιδιά-μαθουσάλας ηλικίας 13.000 ετών, ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη



Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι 
επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη. 
Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Τζουρούπα της νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και η ανακάλυψή της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό «PloS ONE», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντεπέντεντ». 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένα τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το 
δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και 
έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του. 
Οι επιστήμονες επίσης παραξενεύτηκαν από το ότι το δέντρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια εκτεταμένη «κοινότητα» ψηλών και μπλεγμένων θάμνων (με συνολική έκταση περίπου 21,5 τετραγωνικών μέτρων) που δεν παράγουν γόνιμα βαλανίδια. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω ανάλυσης DNA ότι όλο αυτό το θαμνώδες 
σύμπλεγμα-αποικία προερχόταν από ένα και μοναδικό «μητρικό» δέντρο. 
Η μελέτη των δακτυλίων του δέντρου αποκάλυψε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος. Και κάθε άλλο παρά 
φαίνεται διατεθειμένο να πεθάνει! 

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: 
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0008346 

Πηγή:www.tovima.gr

Πρόκληση τα περί «φιλανθρωπίας»


Όταν η κυρίαρχη πολιτική θέλει να πείσει τον εργαζόμενο και τον νέο ότι πρέπει να μάθει να ζει με ευκαιρίες κι όχι με δικαιώματα, όταν η κυβέρνηση λέει λίγο - πολύ στους εργαζόμενους ότι θα παίρνουν 500 ευρώ σύνταξη και για ό,τι παραπάνω, ας φροντίσουν οι ίδιοι, όταν διαφημίζει ως κοινωνικό μέτρο το... κουπόνι για τα σούπερ μάρκετ, τότε είναι φανερό πως η επίσημη κυβερνητική πολιτική μετατρέπεται σε... ελεημοσύνη για τα λαϊκά στρώματα. Κι όταν μιλάμε για ελεημοσύνη, τότε καλείται και ένας από τους καθ' ύλην αρμόδιους: Η εκκλησία! Μόνο που με την ελεημοσύνη κανείς δεν μπορεί να ζήσει για πολύ. Η ελεημοσύνη είναι κάτι σαν παρηγοριά στον άρρωστο, αλλά ο άρρωστος για να γιατρευτεί χρειάζεται θεραπεία. Και σε τελική ανάλυση, αν μπορούσε η «φιλανθρωπία» να χορτάσει τους πεινασμένους, να στεγάσει τους άστεγους, να μεγαλώσει τα ορφανά, να βρει δουλειά στους άνεργους κ.ο.κ. τότε από τη μια θα είχε εξαλειφθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση εδώ και αιώνες και από την άλλη, η εκκλησία δεν θα κατάφερνε ποτέ να φτιάξει και να διατηρεί... περιουσία.
Η φτώχεια και η εξαθλίωση, δεν είναι φυσικά φαινόμενα που πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτά. Φτώχεια κι εξαθλίωση δεν υπήρχε στο κράτος της εργατικής εξουσίας, στο σοσιαλισμό που έκανε τεράστια άλματα μέσα στον 20ό αιώνα. Αυτά είναι φαινόμενα σύμφυτα των εκμεταλλευτικών κοινωνιών. Και αυτές τις κοινωνίες και την εκμεταλλευτική τους φύση, τις βάρβαρες συνέπειες για τους εξαθλιωμένους και τους φτωχούς που αναπαράγει η εκμετάλλευση, προσπαθούν από κοινού η εκκλησία, οι κυβερνήσεις, η πλουτοκρατία, να τις συντηρήσουν, επιδιώκοντας τη σωτηρία των εξαθλιωμένων, από το θάνατο, με τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη. Με τα ψίχουλα δηλαδή που κρατούν αποκοιμισμένο τον πεινασμένο. Τον κάνουν να λέει κι «ευχαριστώ» που ξεχνάει για μια στιγμή την πείνα του. Λες και είναι δική του ευθύνη η φτώχεια του... Αλλά αυτό θέλουν να τον κάνουν να πιστέψει!


Για όλους αυτούς τους λόγους, αποτελεί φαρισαϊσμό η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, περί των φιλανθρωπικών προγραμμάτων και του προνοιακού έργου της εκκλησίας που πρέπει λέει, να στηριχτεί από το κράτος. Είναι πρόκληση η πολιτική της κυβέρνησης, καθώς από τη μια με τα μέτρα που εξαγγέλλει για το αμέσως επόμενο διάστημα παίρνει το φαΐ από το τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και από την άλλη με τις φανφάρες περί φιλανθρωπίας και επιδομάτων πετάει στο τραπέζι μερικά ψίχουλα ελεημοσύνης. Η επίκληση της «ανθρωπιάς» της κοινωνίας και του «προνοιακού έργου» της εκκλησίας, γίνεται για να καλυφθεί η βαθιά αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους, γίνεται για να προστεθεί μια πινελιά στο δήθεν «φιλολαϊκό» μακιγιάζ της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η εκκλησιαστική περιουσία μένει στο απυρόβλητο και αυγαταίνει.
Nα γιατί αυτή η πρόκληση της κυβέρνησης πρέπει να βρει απάντηση από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Απάντηση αγωνιστική, απάντηση αξιοπρέπειας.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Παλένκε, υδάτινη πόλη Οι υδραυλικοί των Μάγια «έφτιαχναν συντριβάνια και τουαλέτες»


Οι τεχνολογίες αξιοποίησης της υδροστατικής πίεσης ίσως δεν έφτασαν στο Νέο Κόσμο με τους Ισπανούς κατακτητές -Αμερικανοί αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι Μάγια του Μεξικού κατασκεύαζαν τουαλέτες με τρεχούμενο νερό, ακόμα και διακοσμητικούς πίδακες που έφταναν σε ύψος πολλών μέτρων.
«Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα που κατάφεραν οι Μάγια ανεξάρτητα από τον Παλαιό Κόσμο. Οι Μάγια του Παλένκε απέκτησαν την τεχνολογία του νερού υπό πίεση το αργότερο το 750 μ.Χ και πιθανότατα πολύ νωρίτερα» σχολιάζει στο LiveSciences.com ο Κιρκ Φρεντς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Η έρευνά του δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στο Journal of Archaeological Science.
Μέχρι σήμερα, το αρχαιότερο δείγμα τεχνολογίας που αξιοποιούσε την πίεση του νερού ήταν το μινωικό παλάτι της Κρήτης, που χρονολογείται γύρω στο 1400 π.Χ.
Υδάτινη πόλη
Η ομάδα του Δρ Φρεντς μελέτησε το αρχαίο συγκρότημα του Παλένκε, το οποίο βρίσκεται στην Τσιάπας του Μεξικού και κατοικούνταν την περίοδο 100-800 μ.Χ.
Οι περίπου 6.000 Μάγια που ζούσαν στα 1.500 κτίρια της πόλης ποτέ δεν βρίσκονταν πάνω από 150 μέτρα μακριά από κάποια πηγή νερού, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Οι αρχαίοι Μάγια ονόμαζαν αυτή την πόλη Λακάμχα ή 'Μεγάλο Νερό' λόγω των εννέα πλωτών διαύλων, των 56 πηγών και των καταρρακτών μήκους εκατοντάδων μέτρων» αναφέρει ο Φρεντς.
Ένα ιδιαίτερο εύρημα στο Παλένκε ήταν ένα υπόγειο κανάλι νερού, το οποίο, σε αντίθεση με άλλα κανάλια της κεντρικής πλατείας της πόλης, ήταν έντονα κατηφορικό και στενότερο στο κάτω άκρο του.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό θα έβγαινε από τον αγωγό με αρκετή πίεση ώστε να δημιουργεί ένα πολυτελές συντριβάνι με ύψος περίπου 6 μέτρα.
Επιπλέον, το παλάτι του Παλένκε βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε θα ήταν αδύνατο να διαθέτει σύστημα υδροδότησης χωρίς επιπλέον πίεση. Αν όντως υπήρχε νερό υπό πίεση, «η θεωρία ότι υπήρχαν τουαλέτες δεν είναι και τόσο τραβηγμένη» θεωρεί ο Φρεντς.
Η ομάδα των υδροαρχαιολόγων σκοπεύει τώρα να αναζητήσει ενδείξεις υδραυλικής τεχνολογίας σε όλο το κεντρικό Μεξικό.

Το Παλένκε στο νότιο Μεξικό άκμασε τον 7ο π.Χ. αιώνα. 
ΠΗΓΗ:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

ΟΧΙ την καταναλωτική μανία των Χριστουγέννων λέει ο Ούγκο Τσάβες !




Την αντικατάσταση της "καταναλωτικής μανίας" των χριστουγεννιάτικων δώρων με παραμύθια "για την πατρίδα και τον Σιμόν Μπολίβαρ", τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, προτείνει ως εναλλακτικό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες."Για τ' όνομα του Θεού, ας το σταματήσουμε αυτό. Είναι μια τρέλλα, μια καταναλωτική μανία, καπιταλιστική, που μας κάνει να χάνουμε τις ηθικές αξίες μας. Ας καθίσουμε με τα παιδιά κι ας τους διηγηθούμε ιστορίες για τον Μπολίβαρ, για την πατρίδα" δήλωσε ο Τσάβες σε μια δημόσια τελετή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ζήτησε επίσης από τους συμπατριώτες του να απορρίψουν την παράδοση που θέλει να αγοράζονται καινούρια ρούχα και παιχνίδια κάθε Χριστούγεννα γιατί "υποχρεώνει ουσιαστικά τους γονείς να αγοράζουν"."Γιατί πρέπει να αγοράζουμε καινούρια ρούχα κάθε Δεκέμβριο; Ποιον βοηθά αυτό; Όχι τους εμπόρους που τα πωλούν αλλά τους ιδιοκτήτες, τους πλούσιους, τους μεγάλους διανομείς", υποστήριξε.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Mαύρα Χριστούγεννα στη Μανίλα-Παραγκούπολη στις φλόγες


Δεκάδες σπίτια, φτιαγμένα από πρόχειρα υλικά, παραδόθηκαν στις φλόγες ύστερα από φωτιά που ξέσπασε σε παραγκούπολη στη Μανίλα. Πυροσβέστες και κάτοικοι κατέβαλαν μάταια προσπάθειες για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς. Πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι τις μέρες των Χριστουγέννων, αφού η πυρκαγιά δεν άφησε τίποτα στο πέρασμα της.




Πηγή:www.ethnos.gr