Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αρνείται εμπλοκή στην έκρηξη η “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”

Με προκήρυξή της πριν από λίγο στο indymedia η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς αρνείται οτι έχει οποιαδήποτε σχέση με την χθεσινοβραδινή έκρηξη στα Κάτω Πατήσια.

Η προκήρυξη ξεκινά ως εξής: "Το τελευταίο 24ωρο βρισκόμαστε σε μια πλήρη συναισθηματική αντίθεση...
Από την μία απέραντη θλίψη για το γεγονός του θανάτου του 15χρονου Αφγανού και τον τραυματισμό της αδερφής του και από την άλλη μέγιστη οργή για τα ρεπορτάζ των media που επιχειρούν να εμπλέξουν την οργάνωση μας σε αυτό το περιστατικό εντελώς αυθαίρετα και επιτηδευμένα. Δεν συνηθίζουμε να “ενοχλούμαστε” από τα τρομοσενάρια των media όμως η σοβαρότητα του γεγονότος μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε δημόσια άμεσα χωρίς να συνδυάζεται με κάποια ενέργεια μας. Γι αυτό:

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΥΘΥΣ ΕΞΑΡΧΗΣ ΟΤΙ Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΝ


Παιχνίδι θανάτου, παιχνίδι επιβίωσης

Σπάνια ένα ντοκιμαντέρ γίνεται διεθνής είδηση, όμως αυτό συνέβη με «Το παιχνίδι του θανάτου», που προβλήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία. Ο σκηνοθέτης Κριστόφ Νικ έστησε ένα τηλεπαιχνίδι με ερωτήσεις μνήμης, στο οποίο συμμετείχαν 80 παίκτες. Σύμφωνα με τους κανόνες του σόου, οι παίκτες έπρεπε να τιμωρήσουν εκείνον που θα απαντούσε λανθασμένα, υποβάλλοντάς τον σε ηλεκτροσόκ. Αργότερα, έμαθαν ότι το ηλεκτροσόκ ήταν εικονικό και το θύμα, που σφάδαζε κι εκλιπαρούσε να τον λυπηθούν, ήταν ένας ηθοποιός.

Κροατία: Ντοκυμανταίρ για τον Τίτο "ξεπέρασε" το Χάρι Πότερ


Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο οποίος πέθανε πρίν από περίπου τριάντα χρόνια, φαίνεται να είναι πιο δημοφιλής στην Κροατία, απ' ότι ο Χάρι Πότερ, καθώς ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της κροατικής κρατικής τηλεόρασης.

Το δεύτερο από τα 12 επεισόδια του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Τίτο, που μεταδόθηκε την Παρασκευή από την κρατική τηλεόραση της Κροατίας HRT παρακολούθησε το 14,9% των τηλεθεατών στην Κροατία, δήλωσε ο Ντάνκο Ντρουζίγιανιτς.

29/3/2010: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην οικονομία


Όσο απομακρυνόμαστε από την επιρροή της καταιγιστικής προπαγάνδας των πρώτων ημερών, περί της μεγάλης επιτυχίας της συμφωνίας των Βρυξελλών, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες, ιδίως οι εργαζόμενοι και οι νέοι άνθρωποι, συνειδητοποιούν βαθμιαία την παγίδευση της χώρας σε ακόμα σκληρότερους μηχανισμούς αφαίμαξης σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός μιλά για την «ανάγκη ενός πατριωτισμού» και ο υπουργός Οικονομικών επίσης υποστηρίζει ότι τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα -όπως επισήμως λέγεται- ήταν «ανάγκη για τη διάσωση της χώρας».  Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει όταν το ΔΝΤ λέει «δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω».

Κινδυνεύει με τύφλωση η 11χρονη Αφγανή.

Με απώλεια της όρασης της κινδυνεύει  το 11χρονο κορίτσι, αδερφή του θύματος από την έκρηξη στα Κ. Πατήσια, το βράδυ της Κυριακής. Η ανήλικη αφγανή υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Οι γιατροί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οφθαλμολογική αντιμετώπιση των τραυμάτων που φέρει στα μάτια της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για το γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε "άκρως εγκληματική ενέργεια".

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον Πειραιά


«Βεβαίως κόκκινο χαλί δεν έβαλαν για να κατέβει ο πρωθυπουργός από το αεροπλάνο που τον έφερε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Αλλά η θριαμβολογία, βεβαίως με ένα περίτεχνο σεμνό τρόπο, η θριαμβολογία περισσεύει. Θεωρήθηκε μεγάλη νίκη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού η συμφωνία που έγινε στην ΕΕ, μάλλον η διπλή τοποθέτηση, από τη μία μεριά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού από κοινού με το ΔΝΤ και απ' την άλλη μεριά η παρέμβαση της ευρωπαϊκής τράπεζας. Βεβαίως είναι απολύτως δικαιολογημένο να θέλουν να θριαμβολογήσουν. Και η θριαμβολογία έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει ωστόσο και ορισμένα πραγματικά χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Παραβίαση του ευρωπαϊκού «Κώδικα Συμπεριφοράς για τις Εξαγωγές Όπλων» αποτελεί στις σημερινές συνθήκες η προώθηση, από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, πολυδάπανων εξαγωγών όπλων προς την Ελλάδα. Τη σοβαρότατη αυτή καταγγελία φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και στο ευρωκοινοβούλιο, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Ο Κώδικας Συμπεριφοράς της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων ξεκίνησε το 1998, αρχικά ως κείμενο με πολιτικές μόνο δεσμεύσεις, ενώ από το 2009 έχει και νομικά δεσμευτική ισχύ. Θεωρεί θεμιτές τις εξαγωγές όπλων, μόνο όταν ανταποκρίνονται σε 8 συγκεκριμένα κριτήρια, που καλύπτουν θέματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα, διαφύλαξη της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια. Το 8ο από τα κριτήρια αυτά, απαιτεί«συμβατότητα με τις (...) οικονομικές δυνατότητες της λήπτριας χώρας», ώστε οι χώρες να καλύπτουν τις θεμιτές αμυντικές τους ανάγκες «με την ελάχιστη παροχέτευση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων».

ΔΝΤ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ: ΤΑΜΑΣ ΜΟΡΒΑ


Πώς η Ουγγαρία ξανακύλησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ


Η «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ ετοιμάζεται να εφαρμοστεί, με τη βούλα της ΕΕ πια, και στην Ελλάδα. Η Ουγγαρία έχει ήδη δοκιμάσει τις συνέπειες της εμπλοκής στη λογική του ΔΝΤ και έχει πρόσφατες -και παλιότερες- σχετικές εμπειρίες. Ζητήσαμε από τον ούγγρο οικονομολόγο Ταμάς Μόρβα (Tamas Morva) να μας μιλήσει για αυτές. Ίσως καταλάβουμε έτσι γιατί επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη ο κ. Γ. Παπανδρέου και τι αποκόμισε από την επίσκεψη αυτή.



Τη συνέντευξη πήρε


η Ιωάννα Δρόσου



*Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κρίσης στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες; Με ποιο τρόπο συνδέεται η κρίση  με την πολιτική κληρονομιά αυτών των χωρών και με την ένταξή τους στην ΕΕ;



-Στη δεκαετία του ’80 οι οικονομικές δυσχέρειες διογκώθηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ. Μειώθηκαν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, ενώ οι επενδύσεις περιορίστηκαν και το βιοτικό επίπεδο έπεσε. Η πρώην ΕΣΣΔ εξουθενώθηκαν, κυρίως λόγω των στρατιωτικών δαπανών και του πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι μικρές χώρες, όπως η Ουγγαρία, χρειάστηκε να διευρύνουν τις εισαγωγές τους από καπιταλιστικές αγορές, σε υψηλές τιμές, ενώ οι εξαγωγές κατέστησαν λιγότερο ανταγωνιστικές. Κατά συνέπεια, δεν μπορoύμε να πούμε ότι το παρελθόν δεν έπαιξε ρόλο στις σημερινές μας δυσκολίες. Ωστόσο, ο ρόλος των τελευταίων 20 χρόνων, αποτελεί τον αποφασιστικότερο παράγοντα.

Συγκλονιστική κατάθεση του συμμαθητή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που τον είδε να ξεψυχάει την ώρα που προσπαθούσε να τους πει κάτι...


Με τη συγκλονιστική κατάθεση ενός δεκαεπτάχρονου σήμερα μαθητή που βρισκόταν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος και είναι ένα από τα δύο παιδιά που τον έπιασαν λίγο πριν ξεψυχήσει συνεχίζεται στην Άμφισσα η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι καμία πρόκληση δεν είχαν δεχτεί οι αστυνομικοί, ότι η περιοχή ήταν γεμάτη από κόσμο, κυρίως από μαθητές και φοιτητές και ότι όταν πυροβολήθηκε ο Αλέξανδρος βρισκόταν σχεδόν απέναντι από τους αστυνομικούς.

Καμπούλ έγιναν τα Κάτω Πατήσια.Νεκρός ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ από πυρά ληστών.


Νεκρός από πυροβολισμούς ληστών έπεσε ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ που βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια (στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη).

Οι δράστες ήταν δύο, άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

Λίγο νωρίτερα, στις 10.15, προηγήθηκε άλλη αιματηρή ληστεία, σε κοσμηματοπωλείο στην ίδια περιοχή (στη συμβολή Αχαρνών και Σερίφου).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ Κ. ΠΑΤΗΣΙΑ


Θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε όποιους ευθύνονται για τη χθεσινή βομβιστική έκρηξη στα Κ. Πατήσια, με αποτέλεσμα τον άδικο χαμό ενός 15χρονου μετανάστη και τον τραυματισμό της ανήλικης αδελφής του και της μητέρας του.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ


Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει την αγωνιζόμενη αγροτιά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από την ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, αποτελώντας σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος.
Ο αγώνας και σήμερα συνεχίζεται ενάντια στη θύελλα των σκληρών, βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, των μονοπωλίων στην Ελλάδα, στην ΕΕ, σε όλο τον κόσμο. Μέτρα - φωτιά για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, που δε θα έχουν τέλος, αν δεν αποφασίσει ο λαός να σηκώσει το ανάστημά του.

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Μετρό της Μόσχας.37 νεκροί και 32 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίσθηκαν σήμερα όταν καμικάζι πυροδότησαν εκρηκτικά σε δύο συρμούς του μετρό της Μόσχας κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και έξι χρόνια.



    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά οι υποψίες θα βαρύνουν πιθανότατα οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μόλις πριν τις 08.00 τοπική ώρα στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που είχε σταματήσει στον σταθμόΛουμπιάνκα, κοντά στην έδρα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας FSB, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους.


Ακροδεξιοί ή Ακροαριστεροί πίσω από την επίθεση ; Προσχεδιασμένο έγκλημα ή λάθος ;


Το ενδεχόμενο ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης εξετάζει η Αντιτρομοκρατική, αφού ο διαμελισμένος νεκρός είναι 15χρονος Αφγανός ρακοσυλλέκτης, ο οποίος περιεργαζόταν μία τσάντα που βρήκε η 11χρονη αδελφή του. 

Κατά την έκρηξη τραυματίστηκε η αδελφή του νεκρού Αφγανού και η μητέρα του, 45 ετών, η οποία ονομάζεται Ναζάχ Ζάχρα. 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:41, στη διασταύρωση των οδών Πολίτη Φωτίου 10 και Ιακωβάτων 61.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η μικρή ανακάλυψε μία τσάντα, μάλλον μπροστά από το κτίριο του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης, και την έδωσε στον αδελφό της. Αυτός πήρε την τσάντα για να την ψάξει και, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, όταν απομακρύνθηκαν 10 περίπου μέτρα, η βόμβα εξερράγη. Όπως δήλωσαν οι γείτονες, η οικογένεια έψαχνε συχνά στα σκουπίδια για αντικείμενα αξίας που θα μπορούσε να πουλήσει. 

Έκρηξη με έναν 15χρονο νεκρό στα Κάτω Πατήσια



Έκρηξη σημειώθηκε στις 22.41 έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) επί της οδού Ιακωβάτων 61 στα Πατήσια.
Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας 15χρονος, ενώ τραυματίστηκαν η 10χρονη αδελφή του και η μητέρα του, αφγανικής καταγωγής.Το κοριτσάκι είναι σοβαρότερα τραυματισμένο και έχει μεταφερθεί στο Παίδων Αγία Σοφία, ενώ η μητέρα έχει τραυματιστεί ελαφρότερα.

ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

Πάνος Μαραγκός-Έθνος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-TA NEA