Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

Αυτός που αγωνίστηκε σαν ένα τεράστιο φως κι έπεσε σαν ένας ήλιος με κασκέτο
Σαν χτες, 22 του Μάη - τότε ήταν Κυριακή - το 2005, έκλεισε τον κύκλο της ζωής του ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης, επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ. Ο χρόνος που μεσολάβησε είναι και μακρύς και κοντός. Μακρύς γιατί έγιναν πολλά από τότε, κι έτσι μετράει η Ιστορία το χρόνο. Κοντός γιατί είναι νωρίς να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα. Μια τέτοια ανάγνωση του χρόνου, όμως, συναισθηματική, προσβάλλει το «είναι» του συντρόφου που έγινε αφορμή για τη σημερινή αναφορά. Ο ίδιος σίγουρα δεν ήταν μεταφυσικός. Και άρα δε μας βλέπει από «κει που είναι», γιατί απλά δεν είναι. Απεχθάνονταν επίσης τα μεγάλα λόγια. Αγαπούσε όμως τις μεταφορές. Σαν κι αυτή που μας κληροδότησε: «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει».Κι έτσι μετρώντας την ιστορία, κρατάμε στη μνήμη ζωντανή την παρουσία του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη, σαν έναν σύντροφο που από τα 87 χρόνια της ζωής του τα 76 είναι ταυτισμένα με την πορεία του ΚΚΕ. Από όταν ήταν 15χρονος στην ΟΚΝΕ ως και που αναδείχτηκε Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και μετά ως το τέλος.

Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη-Ηττήθηκαν τα "κόκκινα πουκάμισα"

tailandi_soldiers6555Μέχρι το πρωί της Τρίτης παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη, που επιβλήθηκε την Τετάρτη μετά την έφοδο του στρατού σε συνοικία στο εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Μπανγκόκ που είχαν καταλάβει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα.

"Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς"

Στην πρωτεύουσα και σε 23 επαρχίες της χώρας επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη, μετά την έφοδο του στρατού στη συνοικία των διαδηλωτών με τα "κόκκινα πουκάμισα" που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και αφότου η Μπανγκόκ επλήγη από τις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, στις οποίες 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 400 τραυματίστηκαν.