Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.Του Γιώργου Δελαστίκ.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πανηγύρισαν, φυσικά, έξαλλα οι εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που κάθε μέρα και κάθε νύχτα μαζεύονταν στην πλατεία Ταχρίρ, όταν η αποτελούμενη από οπαδούς του Μουμπάρακ εκλογική επιτροπή υποχρεώθηκε τελικά να ανακοινώσει με οκτώ (!) ημέρες καθυστέρηση ότι ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μουρσί είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 16 και 17 Ιουνίου. Πρόκειται όμως για μια νίκη πολύ μικρότερης σημασίας από όσο φαντάζεται κανείς.

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, σχετικά με το εν εξελίξει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη.


Η πολύπαθη Παραγουάη, μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, δέχθηκε πριν λίγες μέρες, ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το οποίο δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε αιματηρό,  σε βάρος του νόμιμα, δημοκρατικά εκλεγμένου, πρόεδρου της Φερνάντο Λούγο.
Η ολιγαρχία της χώρας αυτής σε συνεργασία με στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες επιχείρησαν την « εκκαθάριση» του κινήματος « ακτήμονες χωρίς γη» σε μια καλλιεργήσιμη και υπό κατάληψη έκταση, όπου δολοφονηθήκαν πάνω από 17 ακτήμονες. Η απαράδεκτη και απάνθρωπη αυτή ενέργεια, που οργανώθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης  «Colorado», σε συνεργασία με τους ισχυρούς γαιοκτήμονες και την ολιγαρχία επανέλαβαν στη χώρα αυτή ένα ακόμη πραξικόπημα.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα φάρμακα 26/6/2012.


Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη φαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιστολή της «σπατάλης» και στόχο να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη. 


Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» ρίχνουν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στο λαό.
Ο αντιλαϊκός στόχος επιτεύχθηκε. Η δαπάνη του κράτους για φάρμακα μειώθηκε τόσο, που έφθασαν τα δημόσια νοσοκομεία να μην έχουν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, πολλές φορές ούτε για τους νοσηλευόμενους αλλά ούτε και αντικαρκινικά και άλλα ακριβά φάρμακα για τους εξωτερικούς ασθενείς με χρόνιες ειδικές παθήσεις.
Γι' αυτές τις κατηγορίες ασθενών τα ελάχιστα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δίνουν τα φάρμακα με το σταγονόμετρο.

Ισπανία: Ταξικός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ανθρακωρύχων.


Αναδημοσίευση από τη Νέα Προοπτική τεύχος #529#



Ένας πραγματικός ανταρτοπόλεμος έχει ξεκινήσει στην Βόρειοδυτική  Ισπανία μεταξύ ανθρακωρύχων της περιοχής και των κατασταλτικών δυνάμεων. Οι ανθρακωρύχοι στην Αστούριας βρίσκονται στην 18η μέρα της απεργίας (Τετάρτη 20/6) διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδοτήσεων της Ε.Ε. στα ορυχεία άνθρακα που θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις εργατών. Οι επιδοτήσεις από τα 300.000.000 ευρώ ετησίως μειώθηκαν σε 110.000.000 ευρώ λόγω της τραπεζικής κρίσης της Ευρωπαΐκής ζώνης. Συνεπώς, καλείται η ισπανική κυβέρνηση Ραχόι, να ενισχύσει, αυξάνοντας την κρατική της επιχορήγηση και μετά το 2018 θα επιδοτεί εξ ολοκλήρου αυτή, τον τομέα της εξόρυξης. Αυτό όμως είναι αδύνατο.

Η Άποψη του Ριζοσπάστη: Η συγκυβέρνηση προσπαθεί - και σ' αυτό βρίσκει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ - να κερδίσει χρόνο, να πείσει το λαό να κρατήσει στάση αναμονής, την ώρα που όλα του τα προβλήματα οξύνονται και νέα πρόκειται να του φορτωθούν στην πλάτη.


Οργάνωση - αγώνας



H συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε θα μειωθούν άλλο οι μισθοί ούτε θα υπάρξει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση του λαού, τη στιγμή που διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι θα υλοποιήσει απαρέγκλιτα την ευρωενωσιακή στρατηγική, συστατικά στοιχεία της οποίας είναι η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων, όχι των κατώτατων αλλά των κλαδικών - εδώ έχουν τα μεγάλα περιθώρια - όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφού ήδη στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουν για νέα ενιαία αντιασφαλιστικά μέτρα.

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τις επιβουλές κατά Συρίας - Ιράν.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε. 



Η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, με αιχμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από τουρκικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε, η προσφυγή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές απειλές για επέμβαση στη Συρία και το Ιράν διαμορφώνουν πολύ επικίνδυνη κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.
Οι εξελίξεις αυτές εκφράζουν την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των πρώτων υλών της περιοχής, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και των αγορών. Φανερώνουν πως η καπιταλιστική κρίση κι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι-χέρι κι απειλούν με νέες μεγάλες αιματοχυσίες τους λαούς.
Σ' αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για:

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υπαγωγή και των χωρών της Ισπανίας και της Κύπρου σε μηχανισμούς στήριξης αναδεικνύουν με τον πιο φανερό τρόπο ότι η κρίση δεν είναι κάποιων μεμονωμένων χωρών, αλλά συστημική και συνολική για την Ε.Ε. και οφείλεται στην ασκούμενη καταστροφική πολιτική της σκληρής λιτότητας και της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι χρειάζεται επαναθεμελίωση της Ευρώπης και συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, όπου εκτός των άλλων, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σχέδιο μετατροπής των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος και η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

ΒΟΛΙΒΙΑ :«Σενάριο πραξικοπήματος» σε εξέλιξη;


Ονδούρα-Παραγουάη ... και τώρα Βολιβία ;

«Απόπειρα πραξικοπήματος» χαρακτήρισε η κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες τη στάση των αστυνομικών (ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη), κυρίως χαμηλόβαθμων, η οποία παρά τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του συνδικάτου των αστυνομικών συνεχίστηκε χτες για πέμπτη μέρα. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν για «προδοσία» τη συνδικαλιστική τους ηγεσία, ενώ σύμφωνα με το «Bolpress» οι αστυνομικοί που έχουν στασιάσει, χτες προχώρησαν και σε καταστολή της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μουρίγιο από λαϊκές οργανώσεις, συγκέντρωσης στήριξης της κυβέρνησης Μοράλες!

Τώρα μιλάμε ή...του Νίκου Μπογιόπουλου.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Το 2000 όταν ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το βραχύβιας ύπαρξης κόμμα του, το ΚΕΠ, είχε συνδυάσει τη διακήρυξή του με τη βαρύγδουπη διαπίστωση ότι κατά τη γνώμη του είχε τερματιστεί ο «βιο-ιστορικός κύκλος» των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Μετά από μια τέτοια «τελεολογική προσέγγιση», ο πιστός και συνεπής στις απόψεις του κ. Αβραμόπουλος φρόντισε,
α) να επιστρέψει στη ΝΔ, υπό τον Κώστα Καραμανλή,

Ξυλοκόπησαν μετανάστη κοντά στην Πειραϊκή Πατραϊκή- Συνελήφθη 31χρονος.


 Ένας 31χρονος, κάτοικος Ιτεών, συνελήφθη από την Αστυνομία για τη συμμετοχή του στον άγριο ξυλοδαρμό του Τυνήσιου. 

Πρόκειται για κάτοικο που πρωτοστατούσε στις διαμαρτυρίες για το μεταναστευτικό τον περασμένο μήνα. Αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με πολλές κατηγορίες.

Τρεις άγνωστοι ξυλοκόπησαν άγρια Τυνήσιο μετανάστη αργά το βράδυ της Κυριακής σε περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής- Πατραϊκής, στις Ιτιές της Πάτρας.

Το AΚΕΛ και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά τάσσονται ενάντια στην ΑCTA.


Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την καταψήφιση της συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) από την βασική-αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.


 
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου τοποθετήθηκε υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας ACTA, με 19 ψήφους έναντι 12. Κατ' επέκταση η πρόταση που θα τεθεί ενώπιων της ερχόμενης Ολομέλειας του σώματος θα προνοεί καταψήφιση της συμφωνίας. Ευελπιστούμε ότι τελικά η συμφωνία ACTA θα καταψηφιστεί και από την Ολομέλεια, κάτι το όποιο θα πράξουν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. 
 
Η ACTA παρουσιάστηκε ως μια διεθνής εμπορική Συνθήκη που προστατεύει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και επιδιώκει την καταπολέμηση της πειρατείας και των παραποιήσεων/απομιμήσεων.