Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΕ-Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραδίδουν την Υγεία του λαού στα μονοπώλια

Η ΕΕ από κοινού με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ, ΛΑΟΣ και τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να στηρίξουν την επέλαση του κεφαλαίου στο χρυσοφόρος τομέα της Υγείας, την πλήρη εμπορευματοποίησή της, με την ταυτόχρονη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών υγείας. Ταυτόχρονα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού, οδηγώντας τους εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους εξανεμίζοντας το πενιχρό τους εισόδημα. Τα παραπάνω προβάλλουν ανάγλυφα από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, σχετικά με την πολιτική ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών Υγείας, την επιδείνωση της ποιότητας και των συνθηκών περίθαλψης και τις καταγγελίες για τις συναλλαγές μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και της Siemens, το διάστημα 2002 έως 2009 στην Ελλάδα και μια σειρά άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των εργαζομένων για το όργιο προμηθειών που εξασφαλίζουν υπερκέρδη στις επιχειρήσεις σε βάρος του δικαιώματος του λαού στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

«Πυρά» Δημοκρατικής Αριστεράς κατά Τσίπρα

«Αναίτια και προσβλητική» χαρακτήρισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θόδωρος Μαργαρίτης, την κριτική που άσκησε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εναντίον του κόμματός του. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ προχώρησε σε μια αναίτια και προσβλητική επίθεση προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε μια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έξω από τα όρια της σοβαρής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης.

Eurostat: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ η Ελλάδα σε όλη την Ε.Ε. σε δαπάνες στην Εκπαίδευση !Λίγα λεφτά για την υγεία των Ελλήνων.

Στις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας κατέληξε το μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων δαπανών στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2008, σύμφωνα με την Eurostat. Στην Ελλάδα, ενώ οι συνολικές δαπάνες είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., μειωμένες καταγράφονται οι παροχές για την υγεία και την εκπαίδευση.

Το 2008, στα 27 κράτη-μέλη, οι συνολικές δημόσιες δαπάνες στους κλάδους της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας αντιστοιχούσαν στο 46,8% του ΑΕΠ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Σουηδία (53,0%), στη Γαλλία ( 52,7%), στη Δανία (51,8%) και στο Βέλγιο (50,0%), ενώ τα χαμηλότερα στη Σλοβακία (34,8%), στο Λουξεμβούργο (37,2%), στη Βουλγαρία (37, 3%) και στη Λιθουανία (37,4%). Στην Ελλάδα, το ποσοστό αντιστοιχούσε στο 48,3% του ΑΕΠ.

Κάτω τα χέρια από τον αγώνα των εργαζόμενων στο Banquet

Ανακοίνωση –Καταγγελία της Ταξικής Πορείας.

Οι συλλήψεις και το κυνηγητό που συνεχίζει τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια σε συνδικαλιστές, εργαζόμενους στο εστιατόριο Banquet και σε συμπαραστάτες τους, η αστυνομία, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το σύνολο του ταξικού εργατικού κινήματος στην πόλη μας και σαν τέτοια πρέπει να πάρει μαζική και αποφασιστική απάντηση. Τελευταία πρόκληση πρώτου μεγέθους η σύλληψη της Μαργαρίτας Κουταλάκη μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού, μητέρας ενός μικρού παιδιού, που κρατήθηκε για μια βραδιά στην αστυνομία με ψευδείς κατηγορίες ύστερα από την επιμονή του εισαγγελέα.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ : Επίθεση χωρίς τέλος! Ιστορικά καθήκοντα για τους αριστερούς και ταξικούς αγωνιστές!



Tης σύνταξης, από το "Ξ" που κυκλοφορεί

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι καλά-καλά από το πρώτο μνημόνιο της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης και έχουμε και δεύτερο μνημόνιο. Μετά το βάρβαρο χτύπημα στους μισθούς και τις συντάξεις του πρώτου μνημονίου και τα απάνθρωπα αντιασφαλιστικά και αντι-εργασιακά μέτρα ετοιμάζουν τώρα, ανάμεσα σ’ άλλα,

-      Την κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων αφήνοντας έτσι εντελώς απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο έλεος του κάθε εργοδότη

-      τη βαριά φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης

-      την αύξηση κατά 50% στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην Θεσσαλονίκη 15/9/2010

Αποσπάσματα από την εισήγηση.

Επιτρέψετε μου να κάνω τρία σχόλια επί του πιεστηρίου, που λένε.
Πρώτον, αποτελεί εμπαιγμό η δήλωση του Υπουργείου Υγείας ότι θα αντιμετωπίσει τα τραγικά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία και την ουσία της λειτουργίας της Σχολής Τυφλών. Δίνει ένα ελάχιστο ποσό, αν το δώσει κι αυτό και αφού περάσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια της Νομαρχίας και των υπηρεσιών, το οποίο είναι το ελάχιστο απ' όσα χρωστάει το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς στη Σχολή Τυφλών. Τους κοροϊδεύει. Σε ένα μήνα τα προβλήματα θα ανακυκλωθούν και θα γίνουν χειρότερα.
Επομένως καλούμε πραγματικά το λαό της Θεσσαλονίκης να στηρίξει τα αιτήματα και των εργαζομένων στη Σχολή Τυφλών, αλλά και τους ίδιους τους τυφλούς σε μια μοναδική Σχολή που υπάρχει ουσιαστικά στη Βόρειο Ελλάδα, μία από τις δυο σχολές σε όλη την Ελλάδα, για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τυφλών. Από νεογέννητα παιδιά μέχρι άνθρωποι ηλικιωμένοι.
Δεύτερο σχόλιο: Είναι απαράδεκτο και πρέπει να λυθεί εντός της ημέρας το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Δεν θα σταθώ για ποιο λόγο και για ποια αιτία γίνεται αυτό, δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι λόγοι ούτε οι αιτίες.

Γενναιόδωρος προς τους καπιταλιστές ο Γ. Παπανδρέου

ΔΕΘ: Κυβέρνηση της πιάτσας!

Φοροαπαλλαγές, περαίωση, φαστ τρακ…



Η κυβέρνηση δικαιολογεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας με την επίκληση της κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών, με την απειλή της χρεοκοπίας. Κι όμως, στη φετινή, μετά το Μνημόνιο, ΔΕΘ, ο Παπανδρέου θυμήθηκε τα περσινά του. Τότε που για να υποκλέψει την ψήφο των εργαζομένων και να κερδίσει τις εκλογές από τον διαλυμένο Καραμανλή διακήρυξε ότι «λεφτά υπάρχουν!» και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπίσει τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες.

Δώρα στους καπιταλιστές
Μόνο που φέτος ο Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «λεφτά υπάρχουν!», μίλησε για τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι πραγματικά γενναιόδωρο προς τον «κόσμο του επιχειρείν»:


ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας στους εργαζόμενους και υποχρηματοδότησης και περικοπών στα νοσοκομεία, αποτελεί πρόκληση το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών συνεργείων. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο δημοσιοποίησε στοιχεία που κατόρθωσε να βρει σχετικά με το κόστος των ιδιωτικών συνεργείων προκειμένου να αποδειχθούν ακόμα και με νούμερα «οι καταγγελίες του συνδικαλιστικού κινήματος ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που είχαν σαν επιλογή την παραχώρηση υπηρεσιών στους ιδιώτες, διαλύοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες με μετατάξεις του προσωπικού και κάνοντάς τες “μονοπώλιο” για τους ιδιώτες, όχι μόνο τις έκαναν πανάκριβες –καταρρίπτοντας το “μύθο” του φτηνού και ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα και ενισχύοντας έτσι φαινόμενα διαπλοκής και συναλλαγής με τηνθεσμική ηγεσία- αλλά και, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους ακόμα περισσότερο, έχουν δημιουργήσει κι έναν “εργασιακό Μεσαίωνα” για τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών στο χώρο των νοσοκομείων με την πλήρη κάλυψη του κράτους.»