Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ενότητα των μικρών φτωχών και μεσαίων αγροτών . Ο διάλογος που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση είναι η πιο μεγάλη απάτη, είπε σε δηλώσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας


Η Αλέκα Παπαρήγα συζητώντας με τους αγρότες στο μπλόκο
Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών που πανελλαδικά έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν από αυτή, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το μπλόκο στηΧαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε χτες το απόγευμα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Οι αγρότες επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, του Κόμματος που αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα τους, έγκαιρα τους προειδοποίησε για τα δεινά που φέρνει η ΚΑΠ και τους έδειξε τη διέξοδο.
Η Αλέκα Παπαρήγα άκουσε τη φωνή αγωνίας των αγροτών που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος στον οποίο τους καλεί η κυβέρνηση είναι προσχηματικός, με στόχο να τους διαιρέσει και να τους βάλει να διαπραγματεύονται πόσα ακόμη θα χάσουν. Τους κάλεσε να μην κάνουν πίσω, αλλά να κλιμακώσουν τον αγώνα με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων πανελλαδικά. Απαντώντας σε όσους δυσφημούν τον αγώνα των αγροτών, μιλώντας για βίαιες και παράνομες πρακτικές, σχολίασε ότι νόμος είναι το δίκιο του αγρότη και του εργάτη. Και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή, δίπλα τους, σε κάθε δυσκολία.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Ο ΣΥΝ δεν θα μετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο» για τον αγροτικό τομέα


Δήλωση του Στ. Μπαγεώργου, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνου για την αγροτική πολιτική

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα αναζητούν επείγουσες λύσεις. Η πτώση της αξίας της αγροτικής παραγωγής, η μείωση του αγροτικού πληθυσμού, η κάμψη της παραγωγής μαζί με την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, τις εναρμονισμένες πρακτικές, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη μείωση των τιμών παραγωγού δημιουργούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον.
Η κυβέρνηση, αντί να δεσμευτεί με συγκεκριμένα μέτρα, επιλέγει την επικοινωνιακή διαχείριση και διοργανώνει διημερίδα στο Ζάππειο, στο όνομα του «κοινωνικού διαλόγου».
Ο ΣΥΝ δεν σκοπεύει να αποτελέσει το ντεκόρ σε μια παράσταση, από την οποία λείπουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι σκληρά αγωνιζόμενοι αγρότες και αγρότισσες.




Μέτρα-σοκ για τους Ιταλούς μαθητές κατά της κοπάνας

Ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αποθαρρύνει τους μαθητές να κάνουν τη γνωστή «κοπάνα». Σε λίγες ημέρες, σε πεντακόσια σχολεία της Ιταλίας, ξεκινά η πειραματική εφαμογή της «ανοικτής επικοινωνίας με τις οικογένειες», μέσω sms κινητών τηλεφώνων. Οι απουσίες, θα καταγράφονται πλέον με υπολογιστή, από τους καθηγητές και το βοηθητικό προσωπικό. Ετσι, μέσα σε λίγα λεπτά, οι γονείς κάθε μαθητή, θα γνωρίζουν, μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, αν το παιδί τους βρίσκεται στο σχολείο ή αν έπεσε στον πειρασμό του «σκασιαρχείου».
«Η περίοδος των απλών δικαιολογητικών με πλαστογραφημένες υπογραφές της μαμάς ή του μπαμπά, έχει παρέλθει οριστικά», γράφει ο ιταλικός Τύπος. «Λυπάμαι για τους μαθητές, αλλά η μέθοδος αυτή είναι χρήσιμη και αποτελεσματική», δηλώνει ο Ρενάτο Μπρουνέτα. Παράλληλα, εισάγεται και μια άλλη καινοτομία: στο κλασικό λύκειο της Ρώμης «Aristofane», δόθηκε σε 1.100 μαθητές μαγνητική κάρτα, την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν για να εισέρχονται, καθημερινά, στο σχολικό οίκημα.
Σε περίπτωση καθυστέρημένης «άφιξης» των πιο ράθυμων, μόλις η κάρτα θα αποκωδικοποιείται από το ειδικό μηχάνημα με οπτικές ίνες, θα τυπώνεται και βεβαίωση που θα αναφέρει το όνομα του μαθητή και πόσες φορές έφτασε αργοπορημένος, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ετσι, οι καθηγητές, θα μπορούν να ξέρουν, με μια γρήγορη ανακεφαλαίωση, αν η συγκεκριμένη κακή συνήθεια τείνει να γίνει κανόνας, ή αν πρόκειται, απλώς, για σποραδικό φαινόμενο.
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, είναι μάλλον διχασμένοι. Κάποιοι, έξω από το λύκειο «Aristofane», κάνουν λόγο για «υπερβολικά αυστηρές μεθόδους που θυμίζουν εργάτες περασμένων εποχών». Δεν λείπουν, όμως, και εκείνοι, που κρίνουν θετικά τις τεχνολογικές αλλαγές του Ρενάτο Μπρουνέτα και τονίζουν ότι «το σχολείο, σε τελευταία ανάλυση, δεν πρέπει να προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά και να διαμορφώνει την προσωπικότητα υπευθυνων πολιτών».
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΥΝΗΓΙ ΦΩΚΙΑΣ !

Oι Νορβηγοί και κυρίως οι Καναδοί από το Νοέμβρη ως και τον Μάη ,κυνηγούν μικρές φώκιες ηλικίας μόλις μερικών εβδομάδων.Η γούνα της μικρής φώκιας είναι ιδανικό για ρούχα ενώ το πέος του μικρού αρσενικού αξίζει δεκάδες ευρώ και πουλιέται στην Ασία ως αφροδισιακό ερωτικό διεγερτικό (!!!).Επίσης χρησιμοποιείται το λάδι-λίπος τους, που είναι πλούσιο στο λιπαρό οξύ "Ωμέγα 3".Το μόνο που δεν αξιοποιείται είναι το κρέας της μικρής φώκιας, που σαπίζει στον πάγο ύστερα από το άγριο κυνήγι των Καναδών και Νορβηγών.Οι Ρώσοι έχουν σταματήσει πλέον αυτό το κυνήγι,ενώ στην Ε.Ε έχει απαγορευτεί η ειισαγωγή γούνας, κρέατος και λίπους φώκιας. 


Καναδοί διαμαρτύρονται για το κυνήγι φώκιας.

Αιματοχυσία στους πάγους

Ο δήμιος της φώκιας


Εκατοντάδες χιλιάδες νεογέννητα δολοφονούνται με μόνο σκοπό το κέρδος



Red Star  

ΓΑΛΛΙΑ:Γενική απεργία στο δημόσιο


Προειδοποιητική χαρακτήριζαν χτες τα συνδικάτα την εικοσιτετράωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους του δημοσίου τομέα. Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα συνδικάτα CGT, FSU, Solidaires, η συμμετοχή, κατά μέσο όρο, δεν ξεπέρασε το 30%, οι διαθέσεις των εργαζομένων είναι μαχητικές, και σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαρκοζί δε λάβει υπόψη της τα αιτήματά τους, θα υπάρξει κλιμάκωση.
Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να εγκαταλειφθούν τα σχέδια «μεταρρυθμίσεων» στο δημόσιο τομέα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μείωση προσωπικού παντού, ευέλικτες σχέσεις εργασίας, κινητικότητα γεωγραφική αλλά και περιεχομένου και σταδιακή περικοπή παρεχομένων υπηρεσιών, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για την υγεία, είτε για τις δημόσιες υπηρεσίες. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις, με μεγαλύτερη αυτή του Παρισιού, εκτιμάται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές.

Διαδηλωτές με την μάσκα του Σαρκοζύ-Φωτογραφία από την προχτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων στη γαλλική πόλη Nice.(Reuters)
Ολονύχτια επεισόδια στη Λορένη
Αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ μιας, αρχικώς ήρεμης, διαμαρτυρίας νεαρών και των αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη Βουαπί, στην περιοχή της Λορένης. Η διαμαρτυρία πυροδοτήθηκε από το θάνατο ενός νεαρού και το σοβαρό τραυματισμό δύο ακόμη, όταν το μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία, ενώ καταδιωκόταν από την αστυνομία επειδή είχε δηλωθεί ως κλεμμένο και οι τρεις επιβάτες δε φορούσαν κράνος.
Η αστυνομία, μέχρι στιγμής, επιμένει ότι δεν καταδίωκε τους νεαρούς αλλά τους ακολουθούσε με χαμηλή ταχύτητα. Και οι τρεις προέρχονταν από το γκέτο της γειτονιάς Ρουά, μίας από τις 22 «ευαίσθητες ζώνες» της Λορένης.


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, KOE και ΑΠΟ διοργανώνουν συγκέντρωση–συζήτηση με θέμα: «Σύμφωνο Σταθερότητας και Αριστερά»

 Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ,ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, KOE και ΑΠΟ διοργανώνουν συγκέντρωση–συζήτηση με θέμα: «Σύμφωνο Σταθερότητας και Αριστερά», τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στο θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 37 και Στουρνάρη) στις 7 μ.μ., με εισηγητές τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Κώστα Βεργόπουλο.



ΟΝΔΟΥΡΑ :Διαδηλώσεις ενάντια στη χούντα


Με διαδηλώσεις που ξεκίνησαν χτες και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέχρι την Τετάρτη, που θα γίνει και η ορκωμοσία του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, απαντά ο λαός της Ονδούρας και το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης της Ονδούρας (FNRP).
Η ανακοίνωση του Μετώπου αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, ώστε να καταδικαστεί «η συνέχιση της δικτατορίας της ολιγαρχίας» στο πρόσωπο του Πορφίριο Λόμπο, υποψήφιου του «Εθνικού Μετώπου» (δεξιού κόμματος στην Ονδούρα) και υποτιθέμενου νικητή του προεδρικών εκλογών της 29ης Νοέμβρη. Εκλογές που σημαδεύτηκαν από καταστολή, βία και νοθεία και το κυριότερο από τεράστια αποχή - σύμφωνα με στοιχεία του FNRP, μεταξύ 65% και 70% - που είχε καλέσει το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης και ουσιαστικά ακυρώνει το αποτέλεσμά τους. Εξάλλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το FNRP είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και φυσικά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και μια κυβέρνηση υπό τον Πορφίριο Λόμπο.
Στο μεταξύ έχει ανακύψει εκ νέου ζήτημα όσον αφορά την τύχη του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πορφίριο Λόμπο δήλωσε ότι στο «πλαίσιο μιας συμφωνίας» θα επιτραπεί στον Σελάγια να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί. «Ο Σελάγια, οι συγγενείς του και μέλη του κύκλου των συμβούλων του θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τη Δομινικανή Δημοκρατία την 27η Γενάρη ... ως καλεσμένοι της αδελφής μας χώρας», ανέφερε ο Λόμπο σε ανακοινωθέν του. Νωρίτερα ο Σελάγια είχε επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του στο «Radio Globo» την επίτευξη σχετικής συμφωνίας ως «χειρονομία καλής θέλησης από μέρους του Πορφίριο Λόμπο», ο οποίος «αποστασιοποιείται από τη δικτατορία». Αργότερα, με δηλώσεις του Λεονέλ Φερνάντες, προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, επιβεβαιώθηκε ότι Μανουέλ Σελάγια θα μεταβεί στο Σάντο Ντομίνγκο, αλλά ότι «εκδήλωσε την επιθυμία του να εγκατασταθεί στο Μεξικό».

Μανουέλ Σελάγια


Πηγή:Ριζοσπάστης

Αχελώος: Ναι ή όχι στην εκτροπή;


Με αφορμή την παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος υπέρ της επανεξέτασης του έργου του Αχελώου, όχι τόσο για τις επιπτώσεις του, αλλά επειδή ενδεχόμενα να μην είναι απαραίτητο, αναζωπυρώθηκε το ζήτημα. Το έργο της εκτροπής παρουσιάζει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Οικολόγοι και οικολογούντες συνδέουν το έργο της εκτροπής με το περιβάλλον και αντιτίθενται στο έργο και την εκτροπή του νερού στη Θεσσαλία. Ισχυρίζονται ότι θα προκληθούν βλάβες στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της περιοχής με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Οι «αντίπαλοι» αυτής της άποψης ισχυρίζονται τα ακριβώς αντίθετα. Το έργο και η εκτροπή του νερού δεν θα βλάψουν τόσο το περιβάλλον, ώστε να αποτραπεί η ωφέλεια που θα προκύψει από την ολοκλήρωσή του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στο πότισμα του «διψασμένου» Θεσσαλικού κάμπου. Και οι μεν και οι δε επιστρατεύουν τεχνοκρατικά επιχειρήματα για να στηρίξουν τις απόψεις τους και πιέζουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, φτάνοντας το ζήτημα μέχρι και το ΣτΕ, για να «δικαιώσει» την άποψή τους.

Ολοι αυτοί, όμως, που συγκροτούν συσκέψεις και επιτροπάτα και καλούν τους αγρότες ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση να στηρίξουν τη μια ή την άλλη επιλογή, αγνοούν ή συνειδητά συγκαλύπτουν την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Το κύριο πρόβλημα των αγροτών της Θεσσαλίας δεν είναι το νερό (χωρίς βέβαια και να υποτιμούμε τη σημασία του). Είναι κύρια οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και η απουσία κάθε προστασίας των αγροτών από τα αστικά παράσιτα και τις τράπεζες που λυμαίνονται τον ιδρώτα τους και συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα. Είναι η πολιτική απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής, που υπαγορεύει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποσυνδέοντας την επιδότηση από την παραγωγή και μετατρέποντάς την σε πενιχρό επίδομα ανεργίας για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά του Θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο. Κοντολογίς, είναι η προώθηση των πολιτικών που οδηγούν στον αφανισμό της φτωχής αγροτιάς.

Η ΕΕ δεν θέλει το έργο του Αχελώου, γι' αυτό και δεν το χρηματοδοτεί. Και τούτο γιατί δεν θέλει παραγωγή βαμβακιού και άλλων παραδοσιακών προϊόντων στην Ελλάδα, που τα εισάγει σε εξευτελιστικές τιμές από χώρες του Τρίτου Κόσμου, δεν θέλει κτηνοτροφία στην Ελλάδα, για να καταναλώνουμε τα κτηνοτροφικά προϊόντα των ισχυρών της ΕΕ. Γι' αυτό και υπαγορεύει την πολιτική απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και βάζει συνυπευθυνότητες και πλαφόν στις ποσότητες των αγροτικών προϊόντων.

Η ντόπια αστική τάξη αν ήθελε το έργο θα το είχε φτιάξει και θα το είχε θέσει σε λειτουργία, όπως έκανε και με τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ολυμπιακά έργα, που τα ολοκλήρωσε σε χρόνο «ρεκόρ». Οι κυβερνήσεις και το κεντρικό πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης καμώνονται επί τρεις δεκαετίες τώρα ότι προωθούν το έργο, αλλά όλο και βρίσκουν προσχήματα και δεν το ολοκληρώνουν. Ωστόσο, εξοφλούν με τα χρήματα του λαού τις επιταγές που υπογράφουν στους δικούς τους μεγαλοεργολάβους. Φαίνεται καθαρά ότι η εξαρτημένη αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της δεν έχουν πολιτική για τον αγροτικό τομέα της οικονομίας. Απλά προωθούν το στόχο του αφανισμού της φτωχής αγροτιάς μέσα από την ΚΑΠ και από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας.

Τι θα γίνει μετά το 2013, όταν καταργηθούν οι επιδοτήσεις; Ποιες καλλιέργειες θα σώσουν το αγροτικό εισόδημα; Τι θα γίνει με τον «πλεονάζοντα» αγροτικό πληθυσμό; Στα ερωτήματα αυτά δεν έχει σοβαρές και ουσιαστικές απαντήσεις η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πολιτική. Αλλά και ως προς τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της δείχνουν εγκληματική αδιαφορία. Στη Θεσσαλία, π.χ., οι μελέτες για την αξιοποίηση της τεράστιας λεκάνης απορροής της μένουν στα συρτάρια, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να χύνονται στη θάλασσα. Στο νομό Καρδίτσας έγιναν δύο τεχνητές λίμνες, η λίμνη Πλαστήρα και η λίμνη Σμοκόβου.

Το νερό της λίμνης Πλαστήρα διοχετεύεται για άρδευση στο παλιό και ανοιχτό δίκτυο Ταυρωπού, ενώ, αν το δίκτυο γινόταν υπόγειο και κλειστό, όχι μόνο δεν θα πήγαινε χαμένο το 40% του νερού, αλλά θα μειωνόταν και η κατανάλωση ενέργειας για τα ποτίσματα, αφού η πίεση για την εκτόξευση του νερού θα προερχόταν από το κλειστό δίκτυο και δεν θα χρειαζόταν η χρήση των αντλητικών μηχανών. Το νερό της λίμνης Σμοκόβου διοχετεύεται στα ποτάμια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αρδευτικό δίκτυο. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις επέτρεψαν την άντληση νερού για πότισμα από την υπόγεια υδροφόρο λεκάνη, με αποτέλεσμα την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στις πεδιάδες της χώρας και με κίνδυνο να καλυφθούν οι υδροφόρες λεκάνες με θαλασσινό νερό και με ανεπίστρεπτες τραγικές συνέπειες. Ηδη στην πεδιάδα της Κομοτηνής το κακό έχει συντελεστεί.

Μετά από αυτά, το ναι ή όχι στην εκτροπή του Αχελώου είναι ψευτοδίλημμα για μας. Γιατί το περιβάλλον δεν απειλείται από τον Αχελώο, αλλά από το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Ούτε η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας ξεκληρίζεται λόγω έλλειψης των νερών του Αχελώου, αλλά εξαιτίας της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Την απάντηση μπορεί και θα τη δώσει η συγκρότηση οργανωμένου λαϊκού κινήματος, ενάντια στο κέρδος και την εκμετάλλευση. Κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος είναι και το αγροτικό κίνημα, που, απορρίπτοντας τα ψευτοδιλήμματα των παραγόντων του συστήματος και των αγροτοπατέρων, θα θέσει και θα διεκδικήσει τα ζωτικά του αιτήματα με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της.

Προλεταριακή Σημαία 633, 16/1/10

Εντολή για διώξεις στους αγρότες


Δόθηκε εντολή στους εισαγγελείς και στις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις να "παρέμβουν" σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρακώλυση συγκοινωνιών με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Έληξε η κατάληψη του εργοστασίου της ELITE.

Η κατάληψη του εργοστασίου της ELITE, από τους ανθρώπους που το δουλεύανε, μπορεί να έληξε αλλά φοβόμαστε ότι δεν τέλειωσαν τα βάσανά τους και μακάρι να διαψευστούμε. Είχαμε γράψει, στις προηγούμενες για το θέμα αναρτήσεις μας, ότι οι εργάτες της ELITE ζητούσαν να πληρωθούν οι μισθοί τους, του Δεκέμβρη και του Νοέμβρη, καθώς και να τους δοθεί η ενίσχυση που τους υποσχέθηκε το υπουργείο Εργασίας. Αλλιώς δε θα υποχωρούσαν. Η εργοδοσία και το υπουργείο εκμεταλλευόμενοι το οικονομικό στρίμωγμα των εργαζομένων τους εκβίαζε με βάση αυτό για να ανοίξουν την αποθήκη και να βγει το εμπόρευμα στην αγορά. Κάτι το οποίο φυσικά πείσμωνε τους εργαζόμενους που δήλωναν ότι αν δεν πληρωθούν δε θα κάνουν πίσω. Για το εργοστάσιο οι εργαζόμενοι είχαν ως αίτημα την επαναλειτουργία του. Κάτι το οποίο εξαρτώταν και εξαρτάται ακόμη από τις προθέσεις, υποτίθεται, των τραπεζών (Εθνική και Attica) για να το χρηματοδοτήσουν. Απάντηση σε αυτό θα έπαιρναν προχθές Δευτέρα. Τι έγινε λοιπόν από προχθές; Από τη Δευτέρα το απόγευμα μέσω τηλεφωνημάτων κυκλοφόρησε η φήμη ότι τελικά οι τράπεζες συμφωνούν να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της επιχείρησης, ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως και ότι από Τετάρτη θα ξεκίναγαν δουλειά. Όσοι είμασταν εκείνη την ώρα εκεί, πρώτοι και καλύτεροι οι εργαζόμενοι, μας φάνηκε πολύ ωραίο το σενάριο για να είναι αληθινό. Τη Τρίτη το πρωί στη συνέλευσή τους, τους ανακοινώθηκαν τα εξής: Οι τράπεζες, ιδίως η Εθνική που βάζει τα περισσότερα, προφορικά συμφωνούν για τη χρηματοδότηση. Μένει αυτό να επισημοποιηθεί και τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες που θα καταλήξουν στην επαναλειτουργία του εργοστασίου το πότε θα γίνει αυτό και με τι όρους κανείς δεν το ξέρει. Ως προς τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε θα τους δώσουν άμεσα του Νοέμβρη, για του Δεκέμβρη θα τους πουν κατά το τέλος του Γενάρη πότε θα τα πάρουν. Με εξαίρεση τους εργαζόμενους της αποθήκης οι οποίοι θα πληρωθούν και το μισό Δεκέμβρη τώρα. Οι αποθήκες άνοιξαν από χθες Τετάρτη για να κινηθεί το εμπόρευμα. Αυτή τη πρόταση, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν διαφέρει και πολύ από τον εκβιασμό της προηγούμενης εβδομάδας που είχε εξοργίσει τους εργαζόμενους, το κλαδικό σωματείο (Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας μέλος του ΠΑΜΕ), μιας και εργοστασιακό δεν υπάρχει, πρότεινε να τη δεχτούν και να λήξουν την κατάληψη συνεχίζοντας την επίσχεση μέχρι να πληρωθούν. Η απόφαση πάρθηκε από τη συνέλευση δια βοής!!! Όταν ρωτάγαμε, (βρεθήκαμε στο εργοστάσιο μετά τη συνέλευση και αυτά που γράφουμε μας τα είπαν εργαζόμενοι), τι διασφαλίζει τους εργαζόμενους ότι θα γίνουν αυτά που τους "υπόσχονται" και κυρίως το πότε απάντηση δεν υπήρχε. Όπως διάχυτη ήταν και μια αίσθηση πίκρας, για να μη πούμε απογοήτευσης, στα βλέματα πολλών. Τους ίδιους τους εργαζόμενους μπορούμε να τους καταλάβουμε. Όλες τις μέρες που βρισκόμασταν εκεί εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας, μας έλεγαν παράλληλα και για τις αυταπάτες που είχαν πριν ξεσπάσει αυτή η ιστορία, έβγαζαν τα συμπεράσματά τους, μιλούσαν αρκετοί για την ανάγκη ύπαρξης εργοστασιακού σωματείου, επιζητούσαν και χαιρόντουσαν την αλληλεγγύη απ' όποιον και αν προερχόταν, χωρίς να τους νοιάζει ποιός και από που ήταν. Από την άλλη όμως και οι μέρες περνούσαν και οι οικονομικές τους δυσκολίες χειροτέρευαν. Ιδιαίτερα σε αυτούς που δούλευαν και οι δύο σύζυγοι στο εργοστάσιο. Αυτό που δεν μπορούμε να "καταλάβουμε" είναι η στάση του σωματείου, ταξικού μάλιστα όπως ισχυρίζεται. Τι το θετικό βρήκε σε αυτή τη "πρόταση" και την "άλλαξε" προτείνωντας το σταμάτημα της κατάληψης; Γιατί αντί να προτείνει τη συνέχιση της κατάληψης πρότεινε το αντίθετο, τη στιγμή μάλιστα που όπως γράφει ο Ριζοσπάστης, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το Νοέμβρη διότι ο εργοδότης αισθάνθηκε πιεσμένος από τον αγώνα τους; Δηλαδή αν πιεζόταν κι άλλο ο εργοδότης και η κυβέρνηση δεν θα είχαν κι άλλες επιτυχίες οι εργαζόμενοι; Με ποιές άλλες μορφές αγώνα λέει το συνδικάτο να συνεχιστεί ο αγώνας τη στιγμή που αυτό έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί; Και τι θα εμπόδιζε να αναπτυχθούν αυτές οι άλλες μορφές η συνέχιση της κατάληψης και το μη άνοιγμα της αποθήκης; Δεν συνδυάζονται οι μορφές πάλης; Αυτό όμως που επιδίωκε η εργοδοσία αλλά και το υπουργείο, το άνοιγμα της αποθήκης, έγινε. Με τους όρους που έθετε από την αρχή, διαχωρίζοντας και τους εργαζόμενους δίνοντας στους αποθηκάριους το μισό Δεκέμβρη επιπλέον, χωρίς να έχει δεσμευτεί επί της ουσίας σε τίποτε άλλο. Δεν είμαστε από αυτούς που παραβλέπουν τις δυσκολίες, το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων, το πρόβλημα γενικότερα του εργατικού κινήματος. Δεν θεωρούμε όμως ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια. Θα μπορούσαν, και ακόμη μπορούν, να γίνουν αρκετά που να δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση και στην εργοδοσία και στη κυβέρνηση. Δεν διεξάγεται ο αγώνας των εργαζομένων ενός μεγάλου εργοστασίου με το να κλείνονται μέσα σε αυτό. Πολύ περισσότερο όταν αυτό βρίσκεται κοντά σε ένα σημείο απ' όπου περνούν χιλιάδες κόσμος κάθε μέρα (Κηφισσού, Λένορμαν, ΚΤΕΛ). Αντί να εκφράζονται επιφυλλάξεις και ανεξήγητες αντιρρήσεις σε προτάσεις για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης (ακόμη και στο οικονομικό επίπεδο), αντί να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, με άλλες συλλογικότητες από άλλες περιοχές της Αθήνας και σωματεία που εκδήλωσαν τη διάθεση στήριξης του αγώνα, επέλεξαν τη διεξαγωγή μιας "εκδήλωσης αλληλεγγύης" μέσα στο εργοστάσιο, με ομιλίες εκπροσώπων σωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ και ολίγη μουσική στο τέλος, που δεν τη πήρε χαμπάρι κανείς εκτός από αυτούς που είμασταν έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα στο εργοστάσιο. Διαβάσαμε παρ' όλα αυτά την άλλη μέρα στο Ριζοσπάστη ότι παραλίγο να βούλιαζε το εργοστάσιο! Αλλά πως να τα κάνει αυτά ένας φορέας που παρά τα λόγια και τις καταγγελίες δεν διαφέρει σε πολλά από τη ΓΣΕΕ; Που προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία εργοστασιακού σωματείου γιατί όπως ισχυρίζονται ένα τέτοιο σωματείο μπορεί εύκολα να "διπλαρωθεί¨από την εργοδοσία, ενώ το κλαδικό που είναι έξω από το χώρο δουλειάς και μακριά από τους εργαζόμενους όχι!!! Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση μας αρκεί η ομολογία που ακούστηκε από τα πιο επίσημα χείλη. "Αν φτιαχτεί εργοστασιακό σωματείο εμείς τι θα κάνουμε"; Άλλο ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το σωματείο με τις δυνάμεις που ισχυρίζεται ότι έχει δε φρόντισε να συνδέσει τον αγώνα των εργαζομένων της ELITE με τον υπόλοιπο κλάδο; Γιατί ενώ, όπως οι ίδιοι μας έλεγαν, υπάρχουν κι άλλες τέτοιες παρόμοιες περιπτώσεις δε προχώρησαν στη γενίκευση και σύνδεση του αγώνα; Παρεμβάσεις σε ομοειδή εργοστάσια και βιοτεχνίες ετοίμαζαν τοπικές συλλογικότητες αλλά τους πρόλαβε η λήξη της κατάληψης. Δεν μπορούσε το ΠΑΜΕ να το κάνει νωρίτερα με τη πληθώρα δυνάμεων που λέει ότι διαθέτει; Γιατί επέμενε και επιμένει στη ντε και καλά λειτουργία του εργοστασίου και δεν θέτει ζήτημα εξασφάλισης των εργαζόμενων στη περίπτωση ανεργίας μέχρι να ξαναβρούν δουλειά και ως προς το μισθολογικό και ως προς το ασφαλιστικό; Γιατί δεν θέτει ζήτημα να εξασαφαλιστούν όσοι είναι κοντά στη σύνταξη; Μήπως επειδή με βάση την αντίληψή τους τα λεφτά του δημοσίου είναι λεφτά των ...εργαζομένων και δεν μπορούμε να ζητάμε τέτοια πράγματα από το κράτος; Kαι τα λεφτά του εργοδότη και των τραπεζών ποιανού είναι, με τη δουλειά ποιανού βγαίνουν, δεν είναι και αυτά κλεμένη υπεραξία από τους εργαζόμενους; Μήπως τελικά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από το ΠΑΜΕ και τον πολιτικό φορέα που το δημιούργησε οι αγώνες και οι αντιστάσεις να γενικευτούν ή έστω να γίνει προσπάθεια για κάτι τέτοιο; Μήπως τελικά τα μεγάλα λόγια κρύβουν την υποταγή στο σύστημα και την συνακόλουθη προσπάθεια καλύτερου πλασαρίσματος στο πολιτικό σκηνικό; Και ένα ερώτημα στους αγωνιστές εργαζόμενους που ακολουθούν το ΠΑΜΕ με καλές προθέσεις, πως ανέχονται συντρόφους τους επαγγελματίες συνδικαλιστές να περιφέρονται στα εργοστάσια λέγοντας στους εργαζόμενους λίγο ως πολύ ότι καλά παθαίνουν αυτά που παθαίνουν αφού ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Έτσι θα ανέβει η ταξική συνείδηση των εργατών, με το να τους καλούμε να ψηφίζουν ΚΚΕ (ή οτιδήποτε άλλο) και όχι με το να στηρίζουμε τους αγώνες τους βοηθώντας τους να συγκροτηθούν με όποια μορφή θέλουν αυτοί και ανεξάρτητα από το τι ...ψηφίζουν; Τόση ανεμπιστοσύνη πια στη ...συνείδηση των εργατών; Αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη μας είναι να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων ακόμη παραπέρα. Ξεκινώντας με το να τον πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους. Με δικό τους εργοστασιακό σωματείο, με δικές τους αποφάσεις στις συνελεύσεις τους, ξεπερνώντας τον καθένα που τους εμποδίζει να προχωρήσουν, που τους εμποδίζει κόντρα στη θέλησή τους να δημιουργήσουν το δικό τους μέσο πάλης και να αποφασίσουν τις μορφές που οι ίδιοι θέλουν. Εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση αλληλεγγύης απ' όλες τις πλευρές που την εκδήλωσαν. Να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν όχι νόμιμα αλλά δικαιωματικά. Να πληρωθούν όλα όσα τους χρωστάνε, να μη δεχτούν στη περίπτωση επαναλειτουργίας του εργοστασίου καμιά απόλυση. Σε κάθε περίπτωση να διεκδικήσουν την πλήρη οικονομική και ασφαλιστική κάλυψή τους από τον ΟΑΕΔ χωρίς περικοπές και όρους μέχρι να ξαναβρούν δουλειά, είτε δουλέψει ξανά το εργοστάσιο είτε όχι, να εξασφαλιστεί η συνταξιοδότηση όλων όσων είναι κοντά στη σύνταξη. Πολλά θα μπορούσε να πει και να γράψει κανείς με αφορμή τον αγώνα των εργατών της ELITE. Αδυναμίες, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες έδειξαν και όλοι όσοι δήλωσαν την πρόθεση να σταθούν στο πλάι των εργαζόμενων. Δεν είναι άσχετες από πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές, από αυταπάτες που υπάρχουν στο κίνημα και την αριστερά. Σε επόμενο σημείωμά μας θα μιλήσουμε και για αυτά. Φάνηκαν όμως οι δυνατότητες που υπάρχουν αν, όλοι όσοι θεωρούν ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να ξεπεράσει τους κάθε χρώματος εργατοπατέρες και να κινηθεί σε αγωνιστική κατεύθυνση, ξεπεράσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις δικές τους αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και εστιάζουν στο πραγματικό ζητούμενο. Που στη προκειμένη περίπτωση ήταν και είναι η αλληλεγγύη στους εργάτες της ELITE χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μετά τις έρευνες της αστυνομίας.Τρεις συλλήψεις για τους εμπρησμούς στη συναγωγή των Χανίων


Δύο Βρετανοί και ένας Έλληνας συνελήφθησαν στην Κρήτη για τους πρόσφατους εμπρησμούς στη συναγωγή της Παλιάς Πόλης των Χανίων.
Μέσα σε λίγες ημέρες που η συναγωγή τυλίχθηκε στις φλόγες δύο φορές.
Από τον εμπρησμό της 16ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον διευθυντή της συναγωγής, κάηκε σημαντικό μέρος του αρχείου, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300 CD και κασέτες με εβραϊκή μουσική.
Είχε προηγηθεί άλλη πυρκαγιά στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν άγνωστοι δράστες είχαν μπει από διαφορετικό σημείο προκαλώντας φωτιά που είχε ως αποτέλεσμα να καεί μια εσωτερική σκάλα και βιβλία.
Συνολικά από τις δυο επιθέσεις κάηκαν 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.

Για τις συλλήψεις θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας εντός της ημέρας.


Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου 21/1/2010


Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια υποστηρίζει, ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, υπερασπίζουν τη βία της αντιλαϊκής τους πολιτικής και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Νόμιμο για τον μικρομεσαίο αγρότη, καθώς και για τον εργάτη και τον αυτοαπασχολούμενο, είναι το δίκιο τους. Και έχουν κάθε δικαίωμα να το υπερασπίζουν με όποιες μορφές πάλης αποφασίζουν.



Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα κατά την επίσκεψη της στο μπλόκο των αγροτών στη Χαλκηδόνα





«Τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς είναι προβλήματα πολλών χρόνων, είναι πασίγνωστα και μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα πήρε την λαϊκή ψήφο πρόσφατα, οφείλει να πάρει θέση γι' αυτά. Να πει τι ικανοποιεί; τι δεν ικανοποιεί; Να ανοίξει τα χαρτιά της αν και για μας είναι ανοιχτά και να μην διαμορφώνει τους όρους ενός διαλόγου μόνο και μόνο για να παρεμποδίσει τους αγώνες, να διασπάσει την αγροτιά με βάση αυτούς που έχουν το κύριο αγροτικό επάγγελμα. Και μάλιστα έναν διάλογο στο οποίο καλούνται όλοι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία της αγροτιάς (εμποροβιομήχανοι κ.α.).
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ένα θέμα που απαιτεί διάλογο, δεν είναι ένα καινούργιο θέμα».
Τι μήνυμα στέλνετε στους αγρότες: Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ;
«Βεβαίως και πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να φροντίσουν το εξής πράγμα: Η ενότητα να είναι η ενότητα των μικρών, φτωχών και μεσαίων αγροτών. Σήμερα κάποιος είναι μεσαίος αύριο θα γίνει και αυτός πολύ μικρός  και πρέπει ακριβώς όλα τα μπλόκα ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας που υπάρχει μέσα στις γραμμές του κάθε μπλόκου, είναι καλό και σωστό να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα, γιατί οι εμπειρίες τους τους δείχνουν ότι πρέπει να προτάξουν τα θέματα των εγγυημένων τιμών , της προστασίας της εγχώριας παραγωγής, της δημιουργίας προϋποθέσεων φτηνών αγροτικών και καλής ποιότητας προϊόντων. Και πρέπει επίσης να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις να αντισταθούν στις επιλογές όπου αποδεσμεύονται οι επιδοτήσεις από την παραγωγή. Όλα δηλαδή αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια».
Τι έχετε να πείτε γι' αυτούς που ταλαιπωρούνται ;
Οι  αγρότες ή οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες  παράγουν ή αλιεύουν προϊόντα τα οποία τα τρώει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος. Δεν κάνουν αυτοκατανάλωση, δεν δουλεύουν για τον εαυτό τους. Όπως και ο εργάτης που παράγει και δημιουργεί τον πλούτο επίσης παράγει και για τον αγρότη.
Σε καμιά περίπτωση ο αγώνας του εργάτη δεν είναι σε βάρος του αγρότη,  είτε ο αγώνας του αγρότη σε βάρος του εργάτη .
Αυτά τα λένε αυτοί που θέλουν να πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαό και ο λαός δεν πρέπει αυτό το χάπι να το καταπιεί».
Υπάρχει διάσταση στη θέση του ΚΚΕ και του κινήματος των αγροτών για το ζήτημα του κατά κύριου επαγγέλματος αγρότη;
«Εμείς ενημερώνουμε τους αγρότες και τους λέμε το εξής πράγμα: Είμαστε εναντίον εκείνων των επιχειρηματιών που δηλώνουν και αγρότες, αυτών που έχουνε μεγάλο εισόδημα. Αλλά εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μεροκάματο από το αγροτικό εισόδημα, αναζητούν δουλειά και γίνονται σερβιτόροι, χτίστες , μεροκαματιάρηδες κ.τ.λ,   και αύριο αυτοί θα γίνουν πολύ περισσότεροι .
Και σήμερα μεσαίοι αγρότες που προς το παρόν αντέχουν  να μην αναζητήσουν δεύτερη δουλειά, στην πορεία θα αναζητήσουν δεύτερη δουλειά και στην πορεία θα γίνουν και εργάτες γης. Να γιατί πρέπει να συμπαρασταθούν εδώ  και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες».

Δεν την τρομάζει το παγωμένο νερό !

Δεν την τρομάζει το παγωμένο νερό

Ποιος άντρας δεν θα αισθανόταν ανυπόκριτο θαυμασμό γι’ αυτή την υπέροχη γυναικεία φιγούρα που μπαίνει στα νερά του ποταμού Βόρειος Χαν, κοντά στην πόλη Τσουντσόν της Νότιας Κορέας, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια; Εναν θαυμασμό που θα γινόταν δέος μόλις μάθαινε ότι τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ήταν μείον δεκαοχτώ βαθμοί Κελσίου! Προσοχή, όμως. Εκεί στην Απω Ανατολή τα φαινόμενα συχνά απατούν. Οπως και σ’ αυτή την περίπτωση. Φανταζόμαστε και τη δική σας απογοήτευση, μόλις μάθετε ότι θαυμάζετε το... άγαλμα μιας σειρήνας!

Πηγή:www.ethnos.gr

Η επικαιρότητα σε σκίτσα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
CITY PRESS

Οικολογική γκάφα με τους παγετώνες Σε λάθος στοιχεία αποδείχτηκε πως είχε βασιστεί η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ιμαλάια


Στην έκθεση-σταθμό που δημοσιοποίησε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων, πως οι παγετώνες των Ιμαλαΐων κινδυνεύουν να έχουν εξαφανιστεί έως το 2035. Προσεχώς, εντούτοις, η Επιτροπή πιθανώς να αναγκαστεί να ανακαλέσει τον επίμαχο ισχυρισμό, καθώς αποκαλύπτεται πως βασίστηκε σε σαθρά επιστημονικά θεμέλια.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάνει τους παγετώνες να υποχωρούν: αυτό δεν έχει ανακληθεί, ούτε πρόκειται. Εκείνο που αμφισβητείται, είναι η ταχύτητα με την οποία υποχωρούν· και η αξιοπιστία των πηγών που επικαλέστηκε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC), προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό πως οι παγετώνες των Ιμαλαΐων μπορεί να γίνουν, μέχρι το 2035, παρελθόν.

Όπως επισημαίνουν οι «Sunday Τimes», οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την προειδοποίηση ομολόγησαν τις τελευταίες ημέρες πως στηρίχθηκε σε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νew Scientist» το 1999, οκτώ χρόνια πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΡCC. Αποκαλύφθηκε επίσης πως το εν λόγω άρθρο βασίστηκε σε μια σύντομη συνέντευξη που πήρε μέσω τηλεφώνου ο δημοσιογράφος Φρεντ Πιρς από τον Σιέντ Χασνάιν, έναν Ινδό επιστήμονα με έδρα, τότε, το Πανεπιστήμιο Γιαβαχαρλάλ Νεχρού στο Νέο Δελχί. Έκτοτε, ωστόσο, ο Χασνάιν έχει αναγνωρίσει πως απλώς «πιθανολογούσε» και οι προειδοποιήσεις του δεν στηρίζονταν σε επίσημες έρευνες.


Στην πραγματικότητα, το άρθρο στο «Νew Scientist» είχε λίγο-πολύ ξεχαστεί μέχρι το 2005, όταν το επικαλέστηκε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) σε μια έκθεση με τίτλο «Μια επισκόπηση των παγετώνων: Η υποχώρηση των παγετώνων και οι πιθανές επιπτώσεις της στο Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα». Ήταν, βέβαια, έκθεση μιας οργάνωσης που αγωνίζεται να αφυπνίσει τον κόσμο, όχι ακαδημαϊκό έγγραφο. Παρόλα αυτά, έγινε μια από τις βασικές πηγές του Μουράρι Λαλ, επιβλέποντα του κεφαλαίου που αφιέρωσε η ΙΡCC στους παγετώνες στην έκθεση του 2007. Μάλιστα, η ΙΡCC έκανε ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας «πολύ πιθανή» (με πιθανότητες, δηλαδή, άνω του 90%) την τήξη των παγετώνων.

Αρκετοί επιστήμονες αμφισβήτησαν εξαρχής τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν πάχος εκατοντάδων μέτρων και δεν θα μπορούσε να λειώσουν αρκετά γρήγορα ώστε να εξαφανιστούν μέχρι το 2035 παρά μόνο αν καταγραφεί τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ο επικεφαλής της ΙΡCC, ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, είχε στο παρελθόν απορρίψει τις αμφισβητήσεις αυτές ως «επιστήμη-βουντού». «Αν ο Χασνάιν πει επισήμως πως ουδέποτε διατύπωσε αυτόν τον ισχυρισμό, ή πως ήταν μια εσφαλμένη υπόθεση», λέει, σήμερα ο συνεργάτης του Μουράρι Λαλ, «τότε θα προτείνω να αφαιρεθεί η προειδοποίηση για τους παγετώνες των Ιμαλαΐων από τις μελλοντικές εκθέσεις της ΙΡCC».

Πώς όμως επέτρεψε η Διακυβερνητική Επιτροπή, ένα σώμα που συγκροτήθηκε ακριβώς ώστε να διασφαλίσει πως οι ηγέτες του πλανήτη έχουν τις καλύτερες δυνατές επιστημονικές συμβουλές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, να γίνει ένα τέτοιο λάθος; Ο Γκράχαμ Κόλι, γεωγράφος από το Πανεπιστήμιο Τρεντ του Οντάριο που ανακίνησε το όλο θέμα, χαρακτηρίζει μιλώντας στους «Sunday Τimes» «απίστευτη τεμπελιά» εκ μέρους της ΙΡCC το γεγονός πως στηρίχτηκε στην έκθεση του WWF και δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει και να αξιολογήσει την αρχική πηγή.

Πηγή:www.tanea.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη