Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στην Αγγλία.Σχολιάζει ο Red Star.

Περίπου 10.000 νέοι και νέες διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου (Σαφώς λιγότεροι από τις 50.000 που είχαν κατέβει στους δρόμους στις 10 Νοέμβρη.Την προηγούμενη φορά το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ήταν στο στόχαστρο της νεολαίας.Σήμερα την οργή των φοιτητών αντιμετώπισε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συγκυβερνά με του Συντηρητικούς.Οι Φιλελεύθεροι προεκλογικά είχαν αντιταχθεί σε αυξήσεις των διδάκτρων...Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε πολλές άλλες Αγγλικές πόλεις αλλά ήταν σαφέστατα μικρότερες σε όγκο από αυτές στο Λονδίνο.Υπήρξαν αρκετοί μικροτραυματισμοί και συλλήψεις.


A student protester bleeds from the head during demonstrations in central LondonΈνας από τους φοιτητές που τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις με την αστυνομία Photograph: Jack Tyrrell Killian

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Δίκαιη λύση χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα

Δίκαιη λύση χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής




O Δημήτρης Χριστόφιας στο βήμα της Ελληνικής Βουλής-Eurokinissi
Τη δέσμευσή του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, της επανένωσης του κυπριακού λαού, με στόχο μία ειρηνική και αποστρατικοποιημένη Κύπρο, κοινή πατρίδα για όλα τα παιδιά της, επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Δημήτρης Χριστόφιας, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ιδίου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις συνολικά στο Κυπριακό.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, «έκανε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα, στις διάφορες συγκλίσεις και αποκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια και μας είπε τι απομένει να συζητήσουμε».
Πρόσθεσε ότι «μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια και με μια διεθνή προσωπικότητα», θέσεις που είχαν εγκριθεί στις συνομιλίες με τον Μ. Ταλάτ, παράλληλα με τη δέσμευση ότι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της ομοσπονδιακής εξουσίας θα είναι τέτοια, ώστε η μια κοινότητα να μην μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην άλλη.

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα»

•    Το μνημόνιο χρεοκόπησε και μαζί τους μας ζητάτε να χρεοκοπήσει και η κοινωνία.
•    Στόχος σας δεν είναι η σωτηρία της χώρας, αλλά η σωτηρία των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου.
•    Ζητάτε εθνική συστράτευση, για να πέσουμε χέρι – χέρι κι όλοι μαζί στην άβυσσο.
•    Με το νομοσχέδιο αυτό, κάνετε πρόβα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Χτες, ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων –έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ο κ. Τόμσεν της Τρόϊκα-  έδωσε συνέντευξη τύπου. Έδωσε τις κατευθύνσεις, μίλησε για πρόσθετα μέτρα που θα αντιστοιχούν για ένα χρόνο στο 5% του ΑΕΠ., δηλαδή 14,5 δις
Τι σημασία έχει αν το μνημόνιο της υποτέλειας που ψηφίστηκε στη Βουλή εδώ στις 5 Μαΐου, μιλούσε για 4% του ΑΕΠ;

8 τραυματίες από τις κινητοποιήσεις φοιτητών στην Αγγλία.Συνεχής ενημέρωση.Γράφει ο Red Star



Επεισόδια και συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας είναι το σκηνικό που επικρατεί αυτή την στιγμή στο Λονδίνο.Οι κινητοποιήσεις γίνονται για την αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά πανεπιστήμια.Σύμφωνα με την αστυνομία 3 τραυματίες έχουν πάει στο νοσοκομείο ενώ συνολικά έχουν αναφερθεί 8 τραυματισμοί.Συγκεντρώσεις και πορείες γίνονται σε πολλές πόλεις της Αγγλίας.Συμμετέχουν πέρα από φοιτητές και μαθητές ηλικίας 13-14 ετών !Θα σας ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις.


Student protest


Λονδίνο-Φοιτητές καταλαμβάνουν βαν της αστυνομίας. Photograph: Anthony Devlin/PA

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ: ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο αποτελεί κορυφαία πράξη ενότητας,  αντίστασης και ηρωισμού. Η θεματική ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων προτείνει την κατασκευή μνημείου - έργου τέχνης στο κέντρο της Αθήνας που θα αναπαριστά τους πρωταγωνιστές του γεγονότος και το οποίο θα αποτελεί σύμβολο ενότητας και ιστορικής μνήμης για τις νεώτερες γενιές.
Παράλληλα οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η πρωτεύουσα της χώρας με το μαζικότερο ίσως αντιστασιακό κίνημα στην Ευρώπη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, δεν έχει ακόμη Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ουδέτερη στάση κρατάει η Κίνα στην κρίση στην Κορεατική χερσόνησο.Ζητάει αυτοσυγκράτηση και από τα 2 κράτη.

Ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα www.naftemporiki.gr



Έκκληση στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Κίνα, καλώντας επίσης τις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης.
Η ανακοίνωση αυτή του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είναι η πρώτη λεπτομερής επίσημη απάντηση του Πεκίνου στο περιστατικό μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή, η Κίνα δεν καταδίκασε ευθέως τη Βόρεια Κορέα.
«Η Κίνα λαμβάνει αυτό το περιστατικό υπόψη της πολύ σοβαρά και εκφράζει τον πόνο και τη λύπη της για την απώλεια ζωών και περιουσίας και αναμένουμε με ανυπομονησία τις εξελίξεις», αναφέρει ο Χονγκ στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mfa.gov.cn).
Προσθέτει ακόμη πως «η Κίνα παροτρύνει ένθερμα τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και να αρχίσουν έναν διάλογο και επαφές το ταχύτερο δυνατό».

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας στην Ιρλανδία- Μείωση του ωρομισθίου στα 7,65 ευρώ -Περικοπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

H κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα δραστικό πρόγραμμα περικοπών των δαπανών και αύξησης των φόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση στην χώρα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των όρων για την διεθνή βοήθεια.

Στο 4ετές πρόγραμμα προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση ύψους 15 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί και ο μηχανισμός διάσωσης Ε.Ε-ΔΝΤ, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του κ. Brian Cowen θα παρουσιάσει και τον πολύκροτο προϋπολογισμό του 2011, του οποίου η επικύρωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από τις συνολικές περικοπές των 15 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-14, τα 6 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2011.

«Παρέλυσε» η Πορτογαλία με γενική απεργία κατά της πολιτικής λιτότητας

Παρέλυσαν οι εναέριες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της πρώτης γενικής απεργίας στην οποία κατήλθαν τα συνδικάτα από 1988, με την ελπίδα να αμβλύνουν την αποφασιστικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όλα τα λιμάνια της χώρας έκλεισαν, πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν, κυκλοφοριακό έμφραγμα εντός και γύρω από τη Λισαβόνα.


Οι Πορτογάλοι απεργοί δεν έχουν προγραμματίσει μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις, αντίθετα οργανώνουν πικετοφορίες σε πολλούς χώρους εργασίας.



Την απεργία κήρυξαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Πορτογαλίας, CGTP και UGT, και πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί δεδομένου ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα καταψηφίσει.


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,Ανακοίνωση - Κάλεσμα στην 3ωρη Παναττική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 25/11, 1μμ, Πλ.Κλαυθμώνος

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους νέους σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή τρίωρη Παναττική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στην απεργιακή συγκέντρωση στη 1 η ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος για να διαδηλώσουμε τη ριζική μας αντίθεση και αντίσταση στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που αφαιρεί ακόμα περισσότερα δικαιώματα και μισθούς των εργαζομένων προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των πιστωτών της χώρας.
•    ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ- Θερμό επεισόδιο στην «μπαρουταποθήκη» της Ασίας. Οι προκλήσεις με στρατιωτικά γυμνάσια της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ ήταν το υπόβαθρο για τη χτεσινή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού



Από τις χτεσινές εχθροπραξίες στην Κορεατική Χερσόνησο


Η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Νότια και ΛΔ Κορέας με επίκεντρο το νησάκι Γεονπγεόνγκ(ακριβώς πάνω στη γραμμή των συνόρων) ήταν το θερμότερο, εδώ και αρκετό καιρό, επεισόδιο στην Κορεατική Χερσόνησο. Πρόκειται για άμεση συνέπεια της επικίνδυνης κλιμάκωσης που επιχειρούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Ασίας, όπου συχνά πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, κάνοντας επίδειξη ισχύος, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.
Το νησάκι Γεονπγεόνγκ που ανήκει την Νότια Κορέα είναι εξοπλισμένο σαν «αστακός» με τεράστιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σχετικά με το συγκεκριμένο επεισόδιο σε σύντομη ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων KCNA, που επικαλούνται και δυτικά πρακτορεία, σημειώνεται: «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. ... και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση» στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.

Κάντε το όπως η Ιρλανδία!

Brian Cowen - Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Οι εξελίξεις στο Δουβλίνο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η κρίση που ζούμε στη χώρα μας επί ένα χρόνο δεν αποτελεί απλώς αντανάκλαση του "ελληνικού παράδοξου", αλλά, παρά τις ιδιαιτερότητες, εντάσσεται στον κύκλο της κρίσης που σφραγίζει τη νεοφιλελεύθερη πορεία της Ε.Ε. (και σφραγίζεται).
“Κάντε το όπως η Ιρλανδία!” μας προέτρεπε πέρυσι τον Ιανουάριο ο Γιούνκερ και πρότεινε να μιμηθούμε το ιρλανδικό παράδειγμα. Τα ίδια μας έλεγαν και πριν 10 χρόνια, όταν ο “κέλτικος τίγρης” εθεωρείτο προϊόν αναγκαίο για εξαγωγή στις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλευρό της Νότιας Κορέας και των Η.Π.Α η Ελληνική Κυβέρνηση ! Η Αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου έχει το θράσος να κατηγορεί την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας που υπερασπίστηκε τα σύνορα της ! -Σχόλιο του Red Star

Παρακάτω θα διαβάσετε την κατάπτυστη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικού. Πριν την ανακοίνωση η άποψη μου.

Αυτό που έγινε στην Κορέα( και πέρα τις πολλές ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες που μπορεί να έχουμε για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Κορέα), αποτελεί μια λογική αντίδραση του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας απέναντι στα στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας.Και αυτό γιατί επίθεση δέχτηκαν πρώτες οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ! Το παραδέχτηκαν άλλωστε και οι ΝοτιοΚορεάτες !  
Από το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ελευθεροτυπίας διαβάζουμε :
"O υφυπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας παραδέχθηκε ότι μονάδες πυροβολικού εκτόξευσαν δοκιμαστικά πυρά ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας."
Και λέω εγώ...Το γεγονός ότι η Νότια Κορέα έκανε πολεμικά Γυμνάσια στην περιοχή δεν απασχόλησε τα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ ούτε βέβαια και τις κυβερνήσεις της Δύσης. Ο στρατός της Βόρειας Κορέας απάντησε στην πρόκληση ,όπως π.χ. θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα σε αντίστοιχη επιθετική ενέργεια των Τούρκων στο Αιγαίο (αν βεβαίως δεν ήμασταν απλά πιόνια των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ)
Το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής σελίδας της Ελευθεροτυπίας www.enet.gr αναφέρει :
"Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. [...]και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση", αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου πρακτορείου ειδήσεων KCNA, στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.
Τα συμπεράσματα δικά σας, εγώ προσωπικά εκφράζω την αλληλεγγύη  μου στον λαό της Κορέας (Βόρειας και Νότιας ) και ελπίζω οι Η.Π.Α να μην έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν ένα νέο πόλεμο που θα φέρει εκατομμύρια νεκρούς στην περιοχή.
Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ σχετικά με επίθεση στη Ν. Κορέα
Την ιδιαίτερη ανησυχία του εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, το οποίο καταδικάζει απερίφραστα την επιθετική συμπεριφορά της Β. Κορέας.