Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Αλληλεγγύη στην Ιρανική εξέγερση-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ



Η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του ιρανικού λαού δεν μπορεί να ανακόψει το γιγάντιο ποτάμι οργήςπου έχει ξεσπάσει σε σύγκρουση με ένα καθεστώς βάρβαρης περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών για χάρη των συμφερόντων μιας άρχουσας τάξης που επιχειρεί με νύχια και με δόντια να διασφαλίσει τα συμφέροντα της. Τα συμφέροντα αυτά ακούουν στο όνομα πετρέλαια και γεωστρατηγική θέση του Ιράν στη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας.
Φάνηκε ότι το κίνημα που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία για την επανεκλογή του Αχμαντινεζάτ με νοθεία του αποτελέσματος, ούτε επίδειξη δύναμη της αστικής αντιπολίτευσης, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες.Έχουμε κάθε λόγο να στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την δίκαιη εξέγερση του ιρανικού λαού, τον αγώνα για ελευθερίες και δημοκρατία, τον οποίο άλλωστε δεν μπορεί να οδηγήσει στη νίκη μια αντιπολίτευση «μεταρρυθμιστών» για την οποία το κίνημα στο Ιράν έχει εμπειρίες σύγκρουσης όταν αυτή βρέθηκε στη διαχείριση του καθεστώτος.Καταδικάζουμε την απύθμενη υποκρισία του νομπελίστα «ειρήνης» Μπαράκ Ομπάμα που χύνει κροκοδείλια δάκρυα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους του για την καταστολή του ιρανικού λαού ενώ απειλεί να τον οδηγήσει στην εξόντωση με εμπάργκο και βομβαρδισμούς. Η συμβολή των ΗΠΑ στη δημοκρατία στη Μ. Ανατολή είναι πολύ γνωστή με την υποστήριξη του σιωνιστικού απαρτχάιντ του Ισραήλ, της δικτατορίας του Μουμπάρακ ενώ η εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εγκαθίδρυσε κυβερνήσεις-μαριονέτες σε χώρες που επέστρεψαν σε αποικιοκρατικό καθεστώς μετά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.Μάλιστα αυτό το διάστημα πυκνώνουν οι απειλές για άμεσο βομβαρδισμό της Υεμένης και του ίδιου του Ιράν από τις ΗΠΑ! Αυτές οι απειλές είναι που δίνουν στους Αχμαντινεζάτ την δυνατότητα να εμφανίζονται «αντιιμπεριαλιστές» αξιοποιώντας τις για μεγαλύτερη εσωτερική καταστολή των κινημάτων αντίστασης. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πεί μια λέξη συμπάθειας για τους εξεγερμένους του Ιράν αλλά σιωπά πιστή στη στρατηγική της να πλασαριστεί ως γέφυρα επικοινωνίας της Δύσης με το καθεστώς με «επιχείρημα» την χωρητικότητα των ελληνικών τάνκερ που μεταφέρουν το ιρανικό πετρέλαιο στις αγορές της ΕΕ.Χαιρόμαστε γιατί οι αγώνες του ιρανικού λαού δεν αφήνουν το καθεστώς να σταθεροποιηθεί. Η μόνη λύση για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Ιράν θα έρθει από την νίκη των εργατικών, λαϊκών αγώνων, των αγώνων της νεολαίας στα πανεπιστήμια που κάνουν βήματα μπροστά αψηφώντας τις απειλές του Αχμαντινεζάτ ότι θα κατεβάσει τα τάνκς.Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην εξέγερση στο Ιράν. Καταδικάζουμε τις απειλές των ιμπεριαλιστών του ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ευελπιστούν ότι έφτασε η ώρα να πάρουν την ρεβάνς από το 1979 όταν ο Σάχης έφευγε κυνηγημένος από την ιρανική επανάσταση και το δικτατορικό καθεστώς κατέρρεε.Kαλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία να εκδηλώσουν αγωνιστικά την αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο ιρανικό λαό.

Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προτείνει ο Φ. Κουβέλης


Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους στον δήμο τηςΘεσσαλονίκης πρότεινε (Κανάλι 1 Πειραιά) ο Φώτης Κουβέλης, ενώ "στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων προγραμματικού χαρακτήρα" δήλωσε θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας και στον δήμο της Αθήνας.

Καμιά συναίνεση στη νέα αντιλαϊκή επιδρομή!


Καμιά θυσία για την κρίση τους!
Με τα ίδια προσχήματα, με τις ίδιες δικαιολογίες που χρησιμοποιούσαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η νεόκοπη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει και προωθεί μία ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Τα «ελλείμματα», τα «χρέη» και η «κακοδιαχείριση» της προηγούμενης κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για μια ακόμη φορά προκειμένου να δικαιολογήσουν το νέο ξεζούμισμα που ετοιμάζουν το κεφάλαιο και η νέα του κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα. Μόνο που τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και τις συνέπειες της κρίσης τους:
Μας ζητάνε να αποδεχτούμε τη νέα επιδρομή στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Που θα είναι πλέον αβέβαιο το εάν και πότε θα πάρει κάποιος σύνταξη, το εάν θα δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τι είδους. Που το συλλογικό δικαίωμα των εργαζομένων στην ασφάλιση θα μετατραπεί σε «ατομική υπόθεση». Που οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -επίσημα πλέον- θα «κάνουν παιχνίδι» στις πλάτες των εργαζομένων.
Μας καλούν να αποδεχτούμε την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να κάνουμε πίσω από το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Με την επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Με τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων. Με την νομιμοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας των προγραμμάτων στέιτζ στον ιδιωτικό τομέα. Με την επέκταση του σύγχρονου δουλεμπορίου της ενοικίασης εργαζομένων. Με τον εργαζόμενο πλήρως υποταγμένο στις ανάγκες, τις διαθέσεις και τα συμφέροντα του κεφάλαιου.
Μας λένε να αποδεχτούμε τη νέα αφαίμαξη στο εργατικό εισόδημα. Με το «πάγωμα» ή τη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Με τη νέα φοροεπιδρομή, άμεση και έμμεση, που είναι στα σκαριά. Με τις διαρκείς αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Μας ζητάνε να αποδεχτούμε το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας. Την κρατική τρομοκρατία σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Την ευθεία αμφισβήτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το χτύπημα απεργιών και διαδηλώσεων. Την επέκταση της αστυνομοκρατίας και των μηχανισμών κρατικής καταστολής. Την ποινικοποίηση κάθε μορφής συλλογικής δράσης.
Και όλα αυτά τα ζητάνε από ένα λαό που για δεκαετίες τώρα θυσιάζεται χωρίς τελειωμό, κάτω από τις εντολές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και για τα κάθε λογής «οράματα» της αστικής τάξης. Τα ζητάνε από ένα λαό που συνθλίβεται από την ανεργία και τη φτώχεια προκειμένου να θησαυρίζει το κεφάλαιο και οι παρατρεχάμενοί του. Τα ζητάνε από ένα λαό που δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, που δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του, που βλέπει τη ζωή και το μέλλον του να υποθηκεύονται για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε! Είναι στο χέρι μας να βάλουμε φρένο στην επέλαση που ετοιμάζουν εναντίον μας. Είναι στο χέρι μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά μας ανήκουν.
Οι εκβιασμοί τους δεν πρέπει να περάσουν! Να πέσει στο κενό η καθημερινή ιδεολογική τρομοκρατία που μας ασκούν προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεσή μας. Να μην δεχτούμε να γίνουμε εμείς τα θύματα της κρίσης τους. Το μέλλον μας δεν βρίσκεται στην υποταγή και το σκύψιμο του κεφαλιού, αλλά στη σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική τους.
Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί! Μέσα από την πάλη και τους αγώνες μας. Μέσα από την οργάνωση των αντιστάσεών μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή. Κόντρα στην προδοτική στάση της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τους ψευτοδιαλόγους. Ενάντια στην «αριστερά» της υποταγής και των «υπεύθυνων» προτάσεων.
Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε! Όταν ανατράπηκε η αντιασφαλιστική επιδρομή Σημίτη-Γιαννίτση. Όταν ανατράπηκε η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση. Όταν, πέρσι το Δεκέμβρη, η νεολαία κατά χιλιάδες ξεχύθηκε στους δρόμους ενάντια στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την κρατική τρομοκρατία.
Και θα το αποδείξουμε ξανά! Στον αγώνα για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Για ασφάλιση και περίθαλψη σε όλους. Για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Για πολιτικές, συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες.
ΚΚΕ(μ-λ)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για το πρόγραμμα σταθερότητας και την οικονομία


Το φάρμακο για την κρίση που επιλέγει τελικά η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερο απ’ ότι η ίδια η ασθένεια της οικονομίας. Αντί για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση επιλέγει ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση των έμμεσων φόρων. Αντί για στήριξη της απασχόλησης, η κυβέρνηση επιλέγει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ελαστική εργασία.Αυτές οι επιλογές, επιλογές συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας, και μάλιστα στο στενό χρονικό ορίζοντα των τριών χρόνων, δεν συνιστούν ήπια προσαρμογή. Συνιστούν άγρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών.Φάρμακο για την κρίση δεν είναι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Φάρμακο για την κρίση είναι μια πολιτική οικοδόμησης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είναι η πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση.



ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Νέες σφαγές αμάχων


Προσπάθεια εξωραϊσμού του δοσίλογου καθεστώτος στην Καμπούλ



Συνεχίζονται στο Πακιστάν οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή των φυλών, με αποτέλεσμα χτες να χάσουν τη ζωή τους ακόμα πέντε άμαχοι, όταν χτυπήθηκε το σπίτι τους. Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη συνήθη τακτική τους χαρακτήρισαν τους νεκρούς μαχητές των Ταλιμπάν, ωστόσο ανεπίσημα αναγνωρίζουν ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχε και ένα εννιάχρονο παιδί. Ανεξάρτητες έρευνες υποστηρίζουν ότι στην πλειοψηφία των αμερικανικών επιθέσεων στο Πακιστάν περισσότερα από 700 θύματα ήταν άμαχοι και αρκετά παιδιά, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους παρουσιάσει συνολικά σαν «αντάρτες των Ταλιμπάν».
Με τέσσερις Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες και έναν Βρετανό νεκρούς ξεκίνησε η χρονιά στο Αφγανιστάν. Οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Χελμάντ και ακολούθησαν επίθεση του Σαββάτου στην επαρχία Νιμρόζ, που αποδίδεται επίσης σε Ταλιμπάν και στην οποία σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι και ακόμα έξι τραυματίστηκαν.
Οσον αφορά δε την επίθεση αυτοκτονίας κατά οκτώ πρακτόρων της CIA σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν από Αφγανό αξιωματικό του στρατού, ο οποίος φέρεται ως μαχητής των Ταλιμπάν που κατάφερε να διεισδύσει στον αφγανικό στρατό, είχε τύχει προσέγγισης από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε πληροφοριοδότη τους. Οι αφγανικές αρχές επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τις έρευνες για τη χειρότερη επίθεση εναντίον πρακτόρων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία 30 χρόνια.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Κ.Κ.Ε:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία


Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ -και έχοντας την συναίνεση της ΝΔ- εξαπολύει εσπευσμένα την άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει το λαό, για να ισοπεδώσει και τις τελευταίες εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις πρώτα απ' όλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματα. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας σφοδρής και ανελέητης επίθεσης που δεν θα είναι προσωρινή αλλά διαρκείας.
Ο λαός μπορεί να την αποκρούσει μόνο αν ξεσηκωθεί και χρησιμοποιήσει αποφασιστικά την οργανωμένη του αγωνιστική δύναμη. Μόνο αν περάσει στην αντεπίθεση αρνούμενος να συμμορφωθεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανασύνταξη τώρα του εργατικού λαϊκού κινήματος για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, αντιμονοπωλιακό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.



K.K.E : Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την επιδότηση των επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων έως 30 ετών


Η επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να προσλαμβάνουν ανέργους έως 30 ετών, αντί να δοθούν τα χρήματα για την πραγματική προστασία όλων των ανέργων, μόνο στην αντιμετώπιση της ανεργίας δεν οδηγεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αυτή την πολιτική την εφάρμοσε και η κυβέρνηση της ΝΔ και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ με αποτέλεσμα η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης συνεχώς να αυξάνονται.
Αποτελεί μια ακόμα προκλητική και θρασσύτατη αξιοποίηση του προβλήματος της ανεργίας για να δοθούν νέα κίνητρα στην πλουτοκρατία στην κατεύθυνση της απαλλαγής των εργοδοτών από τις όποιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης. Αν η κυβέρνηση ήθελε να περιορίσει την ανεργία και ειδικά στους νέους δεν θα αύξανε τα όρια συνταξιοδότησης, δεν θα απέλυε τους χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους στα stage, δεν θα στήριζε τις ελαστικές μορφές εργασίας που αυξάνουν τον εργάσιμο χρόνο.



Ένας από τους ψυχρότερους Χειμώνες πλήττει την Μεγάλη Βρετανία.Χάος στις συγκοινωνίες.


Το δριμύ ψύχος και οι ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν την Τρίτη χάος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν αεροδρόμια και να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων.

Πυκνή χιονόπτωση στο Νorth Yorkshire

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας. Σε κάποιες περιοχές το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει μέχρι και 25 εκατοστά καθώς το κύμα κακοκαιρίας μετακινείται νότια.
Προειδοποίηση για πυκνή χιονόπτωση και πάγο στο οδόστρωμα έχει εκδοθεί για τη Σκοτία και τη βόρεια, κεντρική και δυτική Αγγλία. Περισσότερη ισχυρή χιονόπτωση αναμένεται για τα νότια και το Λονδίνο αργότερα μέσα στην ημέρα και αύριο Τετάρτη.
Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα εξαιτίας του χιονιού και στο αεροδρόμιο του Λιντς, Μπράντφορντ, ακυρώθηκαν οι πτήσεις.
Οι μοτοσυκλετιστές κλήθηκαν να προσέχουν στις μετακινήσεις τους και η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε ότι στις περιοχές υψηλού κινδύνου "συνεχίζεται η κάλυψη του οδοστρώματος με αλάτι".
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μετά από έναν από τους ψυχρότερους Δεκεμβρίους που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έχει συλλέξει το kke4ever.blogspot.com από τα βρετανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ακυρωθεί πτήσεις της εταιρείας Easy-jet από πολλές πόλεις της Ευρώπης.Επίσης προβλήματα υπάρχουν με σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια της Μ.Βρετανίας.Τα δρομολόγια του σιδηρόδρομου γίνονται κανονικά ,αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις, ανάλογα με την περιοχή.Σε μεγάλες οδικές αρτηρίες οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και την 1,5 ώρα και οι ουρές των αυτοκινήτων είναι τεράστιες.




Πηγές:www.enet.gr-www.telegraph.co.uk-www.guardian.co.uk

Μνήμειο (ματαιοδοξίας) στο Ντουμπάι Εγκαινιάστηκε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο


Μπορεί
το εμιράτο του Ντουμπάι να βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ηγεσία του από το να εγκαινιάσει τη
Δευτέρα τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, που έχει ύψος 800 μέτρων.
Τα εγκαίνια έγιναν από
τον σεϊχη Μοχάμαντ μπεν Ραχίντ αλ Μακτούμ, παρουσία
Αράβων και ξένων αξιωματούχων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο σεϊχης Μοχάμαντ αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα για την επίσημη έναρξη
λειτουργίας του ουρανοξύστη και ανακοίνωσε ότι εφεξής θα ονομάζεται "Μπουρζ Χαλίφα", προς τιμή του αρχηγού του κράτους
της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Χαλίφα μπεν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.
Το "Μπουρζ Χαλίφα" έχει πάνω από 160
ορόφους, σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ και είναι περίπου 300 μέτρα υψηλότερο από τον ουρανοξύστη
"Taipei 101", που ήταν μέχρι σήμερα το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο.
Ο ουρανοξύστης στεγάζει 1000 κατοικίες,
160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα στεγαστούν διάφορες εταιρίες.
Τα εγκαίνια του ουρανοξύστη γίνονται
περίπου ένα μήνα αφότου η κρατική εταιρία holding "Dubai World" ανακοίνωσε το πάγωμα της εξόφλησης των οφειλών της, που ανέρχονται σε 59
δισεκατομμύρια δολάρια...
Πάντως οι Γερμανοί αρχιτέκτονες δεν έδειξαν να εκτιμούν το "Μπουρζ Χαλίφα", θεωρώντας τον ως κακό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική. Στην Ευρώπη, η έμφαση
δίνεται πλέον στην αναβάθμιση των υφιστάμενων οικοδομών και όχι στην οικοδόμηση νέων και μεγαλύτερων κτηρίων, σύμφωνα την ένωση των Γερμανών αρχιτεκτόνων, DAI.
"Κανένας δεν ξέρει που θα οδηγήσει η υπεροψία των σεϊχηδων", δήλωσε ο πρόεδρος της DAI, Κρίστιαν Μπάουμγκαρτ. "Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο: αυτό που είναι ένα κτήριο από γυαλί και ενισχυμένο σίδερο με δυσκολία αποτελεί βιώσιμη συνεισφορά στην οικοδομική πρακτική σε όλο τον κόσμο", πρόσθεσε ο Μπάουμγκαρτ.
Ο αρχιτέκτονας Μάιχαρντ βον Γκέρκαν χαρακτήρισε το "Μπουρζ Χαλίφα" ως "μάταιο σύμβολο γοήτρου, που αντανακλά τη δύναμη του χρήματος". Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του πρόσθεσε εξάλλου ότι τέτοια κτήρια δεν είναι κερδοφόρα, καθώς η συντήρησή τους απαιτεί αστρονομικά ποσά.

Πηγή:www.skai.gr

Ο Άγιος Βασίλης δεν έφερε δώρα στη Ρουμανία


Σε αναγκαστική αργία δημόσιοι υπάλληλοι, περικοπές και στη χορήγηση φαρμάκων

Όπου και να γυρίσεις το μάτι σου στην κάτασπρη από το χιόνι Ρουμανία, βλέπεις τον νικητή των πρόσφατων εκλογών τον Μπασέσκου. Με χαμόγελο ή όχι το ίδιο βλοσυρός, το ίδιο απόμακρος είναι στις φωτογραφίες του στις γιγαντοαφίσες. Η πολιτική στη Ρουμανία είναι, ως φαίνεται, Μπασέσκου. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Άλλωστε, και οι δημόσιοι τοίχοι στη Ρουμανία είναι «καθαροί» από συνθήματα. Πουθενά δεν θα βρεις ένα μήνυμα, ένα σήμα ή μια αφίσα. Άλλωστε, είναι ποινικό αδίκημα και η φυλακή περιμένει.Η αριστερά είναι εξαφανισμένη από το δημόσιο χώρο. Απομένουν κάποιοι, μεγάλης ηλικίας συνήθως, νοσταλγοί του Τσαουσέσκου, που σου δείχνουν τις παλιές εργατικές πολυκατοικίες και σου λένε όλα τα έφτιαξε ο Τσαουσέσκου. Οι νέοι αδιαφορούν. Περισσότερο νοιάζονται πως θα φύγουν από τη χώρα, παρά πως θα αλλάξει η Ρουμανία. Γι΄ αυτούς η πολιτική είναι κομπίνα και σε κάθε περίπτωση δεν τους αφορά. Εξ ου και το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού, τον Μπασέσκου. Κεντρικό του σύνθημα στις εκλογές: Για το καλά και τα δύσκολα Μπασέσκου. Και για τα καλά δεν ξέρουμε, αλλά τα δύσκολα τα είδαμε. Είδαμε, για παράδειγμα, τον Άλεξ στο τρένο, που γύριζε αργά το βράδυ από τη δουλειά και ο μισθός τους είναι 75 ευρώ το μήνα. Έχει δύο παιδιά, τεσσάρων και εφτά χρονών και με παράπονο είπε ότι για άλλη μια χρονιά δεν θα τους πάει δώρο. Η γυναίκα του εργάζεται σε εργοστάσιο παπουτσιών, που φεύγουν προς Ιταλία μεριά. Εργάζεται εξαήμερο και οχτάωρο, χωρίς καμία διακοπή και ο μισθός της είναι 55 ευρώ τον μήνα!Σε εντυπωσιάζει όταν ακούς ότι στη Ρουμανία δεν υπάρχει 13ος μισθός, το δώρο που λέμε εμείς εδώ. Ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα, ούτε φυσικά καλοκαίρι. Οι μόνοι που έπαιρναν δώρο ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και σε αυτούς τα... δώρα κόπηκαν. Και δεν ήταν μόνο οι περικοπές επιδομάτων, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει, για άγνωστο χρονικό διάστημα, τις ημέρες δουλειάς για τους δημόσιους υπάλληλους, εκτός από το χώρο της υγείας. Σ όλους τους άλλους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι δουλεύουν οχτώ με δέκα μέρες λιγότερο το μήνα και φυσικά οι απολαβές τους περιορίζονται κατά πολύ. Οι περικοπές έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην καθημερινότητα. Αν κάποιος πολίτης επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, το πιθανότερο είναι να μην εξυπηρετηθεί. Οι υπάλληλοι είναι σε αναγκαστική αργία, αλλά και αυτοί που είναι κανονικά στη θέση τους, δεν έχουν και μεγάλη διάθεση για δουλειά. Η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη, που η Ελλάδα φαντάζει σαν αντιγραφειοκρατικό βασίλειο! Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές και στο χώρο της υγείας, ανακοινώνοντας ότι τα φάρμακα δεν θα παρέχονται όπως πριν στους ασφαλισμένους. Εφεξής, σφαλισμένοι, αλλά και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για να βρουν την υγειά τους!Και μην νομίζετε ότι η Ρουμανία είναι φτηνή. Ο βασικός μισθός, όσοι καταφέρνουν και τον εξασφαλίζουν, δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ τον μήνα. Τα τσιγάρα, όμως, κοστίζουν όσο περίπου και στην Ελλάδα, ενώ το ενοίκιο ενός σπιτιού, ας πούμε μιας γκαρσονιέρας, μπορεί να φτάσει και στα 300 ευρώ, αν είναι στο κέντρο της πόλης. Το φαγητό για μας τους έλληνες είναι φθηνό, αλλά για τον μισθωτό ρουμάνο τα 15 ευρώ τα δύο άτομα είναι μάλλον απαγορευτικό ποσό.Α... και ένα κουλούρι από το δρόμο κοστίζει 25 λεπτά του ευρώ.


Πάνος Λάμπρου-Η ΕΠΟΧΗ

Θεραπεία - σοκ που"σκοτώνει" την οικονομία.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έλεγε ψέμματα στην προεκλογική περίοδο.





Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει τον Ιανουάριο θα εγκριθεί από την Κομισιόν καθιστώντας έτσι σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί όλες τις αξιώσεις των Βρυξελλών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ διαρκεί ο περιβόητος διάλογος, η κυβέρνηση προχωρεί σε φορολογικές ρυθμίσεις των οποίων η υλοποίηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση την αγορά, με τη δεύτερη μέσα σε πέντε χρόνια αύξηση του ΦΠΑ, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, προχώρησαν σε μείωση του ΦΠΑ για να αναθερμάνουν την οικονομία τους.
Η αύξηση των φόρων, άμεσων και έμμεσων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η διατήρηση των προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της ζωής των νοικοκυριών, των οποίων η μείωση εισοδήματος για φέτος αναμένεται να είναι 20% κατά μέσον όρο, καθώς τα φορολογικά μπαράζ και οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν. Αντίβαρο σε αυτές τις εξελίξεις μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη αγώνων, καθώς οι κυβερνητικές παλινωδίες εξοργίζουν ήδη τους πολίτες και συμπαρασύρουν στις αντιδράσεις ακόμα και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ.


Πηγή:ΑΥΓΗ

ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ 51 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Στη νεολαία το μέλλον

Με πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις γιορτάστηκε απ' άκρου σε άκρο σε όλη την Κούβα η 51η Επέτειος της Κουβανικής Επανάστασης το Γενάρη του 1959. Οι συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίστηκαν έως χτες, ενώ ξεχωριστή σημασία δόθηκε στις φετινές εκδηλώσεις στη σύνδεση των νεότερων γενεών με την ιστορία της Επανάστασης. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αναβίωση του μηχανοκίνητου καραβανιού των επαναστατών με επικεφαλής τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, στην οποία συμμετέχουνεκατοντάδες πιονιέροι καινεολαίοι. Το καραβάνι ξεκίνησε, όπως και το ιστορικό καραβάνι, το Σάββατο 2 Γενάρη από το Σαντιάγκο ντε Κούβα και θα τερματίσει στις 8 Γενάρη με την είσοδο στην Αβάνα.



Σε κάθε σταθμό που γίνεται στις πόλεις που διασχίζει το καραβάνι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και τους νέους που συμμετέχουν υποδέχονται εκπρόσωποι της γενιάς της Επανάστασης, συνοδοιπόροι του Φιντέλ, όπως συνέβη χτες στην πόλη Μπαγιάμο. Εκεί τους νέους αγωνιστές υποδέχτηκαν οι συνταγματάρχης Αρτούρο Αγκιλέρα, οι αντισυνταγματάρχες Κάρλος Φράγκα Μορένο και Ραφαέλ Κοράλες Ουρκίσα και ο λοχαγός Χουάν Εστράδα Βιαμόντε, που συμμετείχαν στον επαναστατικό στρατό στο πλάι των ηγετών της Επανάστασης.
Εξάλλου ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στο χτεσινό του άρθρο, τους γνωστούς«Στοχασμούς», με τίτλο «Ο κόσμος μισό αιώνα μετά» ασχολείται με την ιστορική αναδρομή της Επανάστασης. Αφού αναφέρεται στην αδιαμφισβήτητη νίκη του επαναστατικού στρατού με τη στήριξη των λαϊκών δυνάμεων, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Αρχισε τότε η κύρια μάχη, να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία της Κούβας ενάντια στην πιο ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που υπήρχε τότε, μάχη που έδωσε ο λαός μας με μεγάλη αξιοπρέπεια. Με ευχαριστεί να βλέπω σήμερα αυτούς που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τις θυσίες και τα ρίσκα ήξεραν πώς να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και αυτές τις μέρες μαζί με τα παιδιά, τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους απολαύνουν τις νίκες του κάθε χρόνου που έχουμε ζήσει».
Ο Φ. Κάστρο αναφέρεται στις σπουδαίες κατακτήσεις που έχει πετύχει η σοσιαλιστική Κούβα, στην παιδεία, στην υγεία, την κοινωνική φροντίδα, τον πολιτισμό, τη διεθνιστική προσφορά και κλείνει κάνοντας αναφορά στο φιάσκο της «Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές», σημειώνοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πρώτα και κύρια των ΗΠΑ, που «δε θέλουν να συμβάλουν για ένα θέμα που απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη».

Το μηχανοκίνητο καραβάνι των επαναστατών του 1959, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, που αναβιώνουν νέοι Κουβανοί.
Πηγή:Ριζοσπάστης