Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Άρθρο της Γ.Γ. της ΚΕ του Κ.Κ.Ε , Αλέκας Παπαρήγα



Αναδιανομή από την "ανάποδη" !

«Λεφτά υπάρχουν», διαβεβαίωνε προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου, υποσχόμενος μάλιστα ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που έχουν και θα τα δώσουμε σε αυτούς που δεν έχουν». Μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αποκαθίσταται πλήρως το αληθινό νόημα των πρωθυπουργικών λόγων. Οι «έχοντες», λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ, είναι ...οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφού αυτοί καλούνται να πληρώσουν, για πολλοστή φορά, τα βάρη της κρίσης, ενώ οι «μη έχοντες» είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι καπιταλιστές, που απαλλάσσονται περαιτέρω από φορολογικά και άλλα βάρη. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων (και όχι μόνο) φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της έμμεσης φορολογίας, ενώ ταυτόχρονα θα πληγούν από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες θα πληρώσουν τους λιγότερους φόρους από κάθε άλλη χρονιά! Πράγματι, η κυβέρνηση πετυχαίνει την αναδιανομή του εισοδήματος αλλά σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προεκλογικά υποσχόταν το αντίθετο (εμείς πάντως όχι μόνο δεν το πιστεύαμε αλλά λέγαμε ακριβώς το αντίθετο απ' αυτά που το ΠΑΣΟΚ έλεγε, δηλαδή αυτά που κάνει τώρα και θα συνεχίσει αντιλαϊκά), αλλά αυτή είναι η «δύναμη» του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υφαρπάσει τη λαϊκή ψήφο. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ για την «αθέτηση» των προεκλογικών υποσχέσεων και τον εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων, αλλά να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και τα κόμματα - διαχειριστές της.

ΠΗΓΗ:KΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Νοσταλγώ τη ζωή πριν την πτώση του Τείχους», δήλωσε ο Πούτιν


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σε συνέντευξή του, που προβλήθηκε σήμερα από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTW, ότι του άρεσε η ζωή που έκανε στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, όπου ήταν η έδρα του ως αξιωματικός της KGB, μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

"Ακόμα θυμάμαι τη ζεστασιά και την πραότητα στην Ανατολική Γερμανία", δήλωσε ο Πούτιν. Ωστόσο, τόνισε ότι "η Γερμανία έχει επιτύχει μία θετική ανάπτυξη μετά την επανένωσή της και οι δεσμοί ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία έχουν αποκτήσει μία νέα, ισχυρή βάση. Κάθε νοσταλγία έρχεται δεύτερη μπροστά σε αυτό"

ΠΗΓΗ:www.enet.gr

Αφροαμερικανοί κατά Ομπάμα για τους πολέμους στο Ιρκ-Αφγανιστάν,το εμπάργκο στην Κούβα και τις αμερικανικές παρεμβάσεις στην Βενεζουέλα!


Καταγγέλλοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, που χαρακτήρισαν εκπρόσωπο "της ισχύος των λευκών με μαύρο πρόσωπο", εκατοντάδες αφροαμερικανοί έκαναν χθες Σάββατο πορεία στο Λευκό Οίκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ κι απαίτησαν να επιστρέψουν οι αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ήταν η πρώτη διαδήλωση αφροαμερικανών εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα μετά την -χαρακτηρισθείσα ιστορική- ανάληψη των καθηκόντων του την 20ή Ιανουαρίου.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον πρόεδρο για τη συνέχιση της "ιμπεριαλιστικής" πολιτικής της Ουάσινγκτον σε διεθνές επίπεδο.
"Αναγνωρίζουμε ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα είναι η λευκή ισχύς με μαύρο πρόσωπο", δήλωσε ο Ομάλι Γιεσιτέλα, ιστορικό στέλεχος του κινήματος των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματα και πρόεδρος της συμμαχίας Black is Back, που διοργάνωσε την κινητοποίηση.
"Είναι ένα εργαλείο των ιμπεριαλιστών εχθρών μας. . . ζητάμε την ελευθερία μας. Και ζητάμε ο Ομπάμα να αποσύρει όλα τα στρατεύματα [των ΗΠΑ] από το Αφγανιστάν αμέσως".
Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης από τον Ομπάμα να καταργήσει την Africom, την αμφιλεγόμενη Διοίκηση Αφρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια" από τη Βενεζουέλα και υπέρ της κατάργησης των εμπάργκο σε βάρος της Κούβας και της Ζιμπάμπουε.
Ο Τσαρλς Μπάρον, δημοτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, του κινήματος που έδρασε από την δεκαετία του 1960 ως εκείνη του 1970, επιτέθηκε στον πρόεδρο λέγοντας πως αψηφά τα δεινά των αφροαμερικανών.
"Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτόν. . . τα περί ελπίδας και αλλαγής δεν έγιναν πραγματικότητα για τους μαύρους", είπε ο Μπάρον στο Γαλλικό Πρακτορείο στην διάρκεια της διαδήλωσης.
"Χαιρόμαστε που ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το λευκό μονοπώλιο στο Λευκό Οίκο, αλλά δεν ζητούσαμε μια αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου μόνο στο χρώμα, από το λευκό στο μαύρο, ζητούσαμε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και στην εσωτερική πολιτική", πρόσθεσε.
"Όταν ένας μαύρος με εκμεταλλεύεται όπως ένας λευκός, δεν λιγοστεύει ο πόνος", κατέληξε.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν ακόμα να απελευθερωθεί άμεσα ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας Μουμία Άμπου-Τζαμάλ, που έχει καταδικαστεί για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1982 στην εσχάτη των ποινών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Άμπου-Τζαμάλ να επανεκδικαστεί η υπόθεσή του, επικυρώνοντας τη θανατική ποινή που του επιβλήθηκε.
Οι μαύροι Αμερικανοί ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τον Δημοκρατικό Ομπάμα στις περυσινές εκλογές, όταν κέρδισε το Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν.
Περίπου το 13% των πολιτών των ΗΠΑ είναι αφροαμερικανοί.
ΠΗΓΗ:ΑΝΑ-ΜΠΑ



ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ-Ο λαός στην πάλη για κοινωνικά δικαιώματα και ανεξαρτησία

Το Πουέρτο Ρίκο ζει εδώ και 111 χρόνια σε αποικιακό καθεστώς, αφού αποτελεί μία Αυτοδιοικούμενη Κοινοπολιτεία Συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ. Αυτό το καθεστώς επιβλήθηκε στο λαό του Πουέρτο Ρίκο, όταν στρατεύματα των ΗΠΑ εισέβαλαν στο νησί το 1898. Το αποικιακό καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγγελθεί επανειλημμένα στον ΟΗΕ. Τελευταία, μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, η Επιτροπή Αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, που προτάθηκε από τη Κούβα, το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα, με το οποίο επιβεβαιώνεται το αναφαίρετο δικαίωμα του Πουέρτο Ρίκο στην αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία του. Η Ειδική Επιτροπή, στο ψήφισμα αναφέρει τη συναίνεση του πορτορικάνικου λαού υπέρ της απελευθέρωσης των Πορτορικανών πολιτικών κρατουμένων, μερικοί εκ των οποίων συμπληρώνουν καταδίκες σε φυλάκιση στις ΗΠΑ για πάνω από 28 χρόνια(!) για τον αγώνα τους υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, ενώ συνεχίζεται η καταστολή των αγωνιστών μέσα και έξω από τη χώρα.



Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
Εδώ και βδομάδες, ο πορτορικάνικος λαός έχει βγει στους δρόμους, σε μαζικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή του να πληρώσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η άρχουσα τάξη. Ωστόσο, για τα παραπάνω, ελάχιστα πληροφορούν τα πρακτορεία και τα μεγάλα επικοινωνιακά δίκτυα. Στις 15 του περασμένου Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και αριστερές οργανώσεις μέσα από το «Συντονιστικό Ολο το Πουέρτο Ρίκο για το Πουέρτο Ρίκο» και το «Ευρύ Μέτωπο Αλληλεγγύης και Αγώνα». Την ημέρα της απεργίας πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, έγιναν πικετοφορίες σε πολλά σχολεία, σε εμπορικά κέντρα και μπροστά σε κυβερνητικά γραφεία. 140.000 άτομα συμμετείχαν σε δύο συγκεντρώσεις. Οι πορείες και οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις έκλεισαν το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Μία από τις αφορμές της λαϊκής δυσαρέσκειας ήταν και η εξαγγελία του κυβερνήτη του νησιού Λουίς Φορτούνιο για την απόλυση 21.000 υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Λουίς Φορτούνιο, που εκλέχτηκε το Νοέμβρη του 2008, ανακοίνωνε ένα έλλειμμα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα, ώστε να δικαιολογηθούν τα μέτρα που δρομολογούσε ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό.
Από το 2000 έχουν χαθεί στο Πουέρτο Ρίκο 40.000 θέσεις εργασίας, μόνο στον κλάδο της μεταποίησης. Με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της σημερινής κυβέρνησης η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά. Τον Οκτώβρη απολύθηκαν 17.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι χίλιοι είχαν χάσει τη δουλειά τους λίγο πριν και αναμένεται ότι για να εξοικονομηθούν πόροι, το νούμερο θα εκτιναχθεί σε 60.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Με τους νέους νόμους που εγκρίθηκαν τον τελευταίο χρόνο, καταργούνται ή παγώνουν δικαιώματα όπως η συλλογική διαπραγμάτευση για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων και παγώνουν οι αυξήσεις μισθών για τα επόμενα 2 χρόνια. Οι παραπάνω νόμοι λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους κλάδους του δημοσίου, στην κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και στην κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών. Συνεπώς, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα οξύνονται περαιτέρω, όπως η ανεργία, τα προβλήματα υγείας, κατοικίας, σίτισης , πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, το κόστος ζωής κλπ. ενώ προμηνύεται ενίσχυση της παραοικονομίας και της εγκληματικότητας.
Προετοιμασία για Γενική Απεργία

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού απορρίπτει τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης και ενώ ο φόβος και η ανασφάλεια αυξάνονται, ταυτόχρονα ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας έχει αγκαλιάσει ολόκληρο το νησί. Την περασμένη βδομάδα έγιναν καταλήψεις δημόσιων γραφείων και μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους του Πουέρτο Ρίκο, ενώ όλο και περισσότερες οργανώσεις του μαζικού, λαϊκού κινήματος κάνουν έκκληση για μια Γενική Απεργία επ' αόριστον.Αναφορικά με την ανάγκη της πραγματοποίησης της Γενικής Απεργίας αόριστης διάρκειας διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης του Πουέρτο Ρίκο το «Μανιφέστο για την Γενική Απεργία» όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Γενική Απεργία απαιτεί οργάνωση όλων των τομέων της πορτορικάνικης κοινωνίας. Η Γενική Απεργία μπορεί να διαρκέσει μέρες, βδομάδες ή μήνες. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει και να εξηγήσει στην οικογένειά του το σκοπό της Γενικής Απεργίας και ότι αυτό απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και θυσίες. Η ήδη πολύ κακή οικογενειακή οικονομία θα επιδεινωθεί στη διάρκεια της Γενικής Απεργίας, ωστόσο μόνο έτσι, σε αυτόν το μαζικό κοινωνικό αγώνα θα εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας αντικρούοντας την πιο επικίνδυνη αντεπίθεση του κεφαλαίου στην πιο πρόσφατη ιστορία μας. Μια άλλη πιθανή δραστηριότητα είναι το οικονομικό μποϊκοτάζ. Αυτό σημαίνει να μην καταναλώνουμε πέρα από τα απολύτως απαραίτητα». Και το Μανιφέστο καταλήγει: «Για να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με αποτελεσματικό τρόπο, έχει ζωτική σημασία να ανεβάσουμε το οργανωτικό επίπεδο. Οσο καλύτερα οργανωμένο είναι το λαϊκό κίνημα, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι κινητοποιήσεις του, για να πλήξουν την αστική τάξη και να αντισταθούν στην κρατική καταστολή. Γι' αυτό είναι ανάγκη όλοι να ενταχθούμε στα περιφερειακά συμβούλια του FASyL (Ευρύ Μέτωπο Αλληλεγγύης και Αγώνα) και από αυτές τις προλεταριακές οργανικές βάσεις να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της εξουσίας του εργαζόμενου λαού».

Γιάννα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
KΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κύπρος-Φθηνή θέρμανση για πολλούς-Μειώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης


Παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης η Κυβέρνηση δεν άφησε ούτε και φέτος τους καταναλωτές ακάλυπτους στις καιρικές συνθήκες. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο χαμηλότερο σημείο που επιτρέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε. και παροχή οικονομικής βοήθειας στους κατοίκους των ορεινών περιοχών με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων. Τα δύο μέτρα εξήγγειλε μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης η Κυβέρνηση αποφάσισε και φέτος την επανάληψη των μέτρων που είχαν ληφθεί και τα προηγούμενα έτη για στήριξη των καταναλωτών κατά τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα, ο φόρος κατανάλωσης μειώνεται από σήμερα και μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2010 από €1,25 το λίτρο σε 21 ευρωσέντ το λίτρο που αποτελεί και το κατώτατο σημείο που επιτρέπεται από την ΕΕ. Ακόμη μειώνεται στο μηδέν ο φόρος κατανάλωσης για το φωτιστικό πετρέλαιο. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση πετρελαίου κατά τη χειμερινή περίοδο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το κράτος ύψους €14,5 εκ. Επιπρόσθετα, στους κατοίκους των ορεινών περιοχών θα παραχωρηθεί, υπό μορφή εφάπαξ, οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους €5,085 εκ. Το μέτρο χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά όλους τους κατοίκους των ορεινών και το δεύτερο τα ενεργά ζευγάρια. Οπως εξήγησε ο Σ. Στεφάνου, δίνεται έμφαση στα ενεργά και ιδιαίτερα νεαρά ζευγάρια ώστε το μέτρο να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο και καταπολέμηση των προβλημάτων της αστυφιλίας. Υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια προχώρησε στη λήψη και άλλων μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, όπως είναι τα στεγαστικά σχέδια. Χαιρετίζουν τα κόμματα Την απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης χαιρέτισαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με το ΔΗΣΥ να επιχειρεί για άλλη μια φορά να ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση και να δέχεται τα πυρά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως για άλλη μια φορά το αίτημα του λαού και παρά την οικονομική κρίση μείωσε το φόρο στο χαμηλότερο επιτρεπτό σημείο, κάτι που δεν έχει πράξει καμιά άλλη Κυβέρνηση. Η απόφαση, τόνισε, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση βλέπει μπροστά και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από πιέσεις του κόμματός του, υπέδειξε ότι η αντιπολίτευση κέρδισε για άλλη μια φορά τη μάχη του μηδενισμού και της ισοπέδωσης. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία εάν εφάρμοζε τη μείωση του φόρου επί δικής του διακυβέρνησης. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα διερωτήθηκε τι θα έλεγε ο ΔΗΣΥ αν δεν μειωνόταν ο φόρος, επισημαίνοντας ότι όποια και να ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης θα δεχόταν κριτική από την αντιπολίτευση. Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκος Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε πού δαπανούνταν τα χρήματα όταν δεν ήταν σε ισχύ η απόφαση για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο (την εποχή της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ). Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι "η αντιπολίτευση τρέφει τις δάφνες του λαϊκισμού".

ΠΗΓΗ:ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΡΘΡΟ:Κωνσταντίνος Ζαχαρίου