Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

«ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ». Κούβα: Έντονη αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να την συμπεριλάβουν ξανά στη λίστα με τα «κράτη - τρομοκράτες».

Για ακόμα μια χρονιά το υπουργείο Εξωτερικών (State Department) των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την Κούβα στη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία», την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη και στην οποία περιλαμβάνονται και το Ιράν, το Σουδάν και η Συρία.



Οι ΗΠΑ εντάσσουν σταθερά την Κούβα στη λίστα με τις «χώρες-τρομοκράτες» από το 1982, ενώ από το 1962 μέχρι σήμερα συνεχίζουν το εγκληματικό τους εμπάργκο.

Κούβα: Σκοπός των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν το εμπάργκο


Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, το οποίο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι μοναδικός σκοπός αυτής της απόφασης είναι «να δικαιολογήσει τη διατήρηση του αποκλεισμού (οικονομικού και εμπορικού), μιας πολιτικής αποτυχημένης και καταδικασμένης από όλο τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να αποσύρει από την έκθεση τις περισσότερες από τις κατηγορίες που χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια για να εντάσσει την Κούβα στη συγκεκριμένη λίστα (όπως ότι υποστηρίζει οργανώσεις που οι ίδιες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατικές», π.χ. τις κολομβιάνικες FARC-EP) και να σημειώσει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουβανική κυβέρνηση παρείχε όπλα ή παραστρατιωτική εκπαίδευση σε τρομοκρατικές ομάδες».

Παρ' όλα αυτά - και προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει «πάτημα» για τη διατήρηση του εμπάργκο - οι ΗΠΑ προβάλλουν ως δικαιολογία ότι στην Κούβα διαμένουν αρκετοί φυγόδικοι κατηγορούμενοι από τις ΗΠΑ. Κι αυτό τη στιγμή που οι ΗΠΑ αρνούνται τη σύναψη συμφωνίας έκδοσης κατηγορουμένων με την Κούβα (προφανώς για να προστατεύσουν την εγκληματική κουβανική μαφία του Μαϊάμι).

Από την πλευρά της η Κούβα συμπληρώνει πως είναι αλήθεια ότι ορισμένοι Αμερικανοί φυγόδικοι ζουν στη χώρα, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν κατηγορείται για τρομοκρατία.

«Η επικράτεια της Κούβας ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε και ποτέ δε θα χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο τρομοκρατών οποιασδήποτε προέλευσης, ούτε για να οργανωθούν, χρηματοδοτηθούν και πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

«Δεν έχετε το παραμικρό ηθικό δικαίωμα να μας κρίνετε»

Αντιθέτως, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, οι ΗΠΑ είναι αυτές που χρησιμοποιούν την κρατική τρομοκρατία ως ένα όπλο ενάντια στις χώρες που εναντιώνονται στα συμφέροντά τους.

Κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ ότι ιστορικά αποτελούν «καταφύγιο τρομοκρατών και δολοφόνων κουβανικής καταγωγής», όπως ο τρομοκράτης Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος «ζει ελεύθερα και ήσυχα στο Μαϊάμι», ενώ οι 4 από τους 5 Κουβανούς πατριώτες παραμένουν φυλακισμένοι άδικα στις ΗΠΑ, επειδή πάλεψαν ενάντια στην τρομοκρατία στις ΗΠΑ.


Σημειώνοντας ότι εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώθηκαν και υποστηρίχτηκαν από τις ΗΠΑ, η Κούβα μετράει τις τελευταίες δεκαετίες 1.478 νεκρούς και 2.099 τραυματίες, η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κουβανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε το παραμικρό ηθικό δικαίωμα για να μας κρίνει».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: