Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ξυπνάνε και οι Αμερικάνοι !Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α.Συμμορίες χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Ερικ Καντόρ !

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, που χτες συμπλήρωσε μία ολόκληρη δεκαετία και το τέλος του είναι άδηλο, βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών, των δεκάδων χιλιάδων πλέον του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», το οποίο ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτέμβρη, έχει πια επεκταθεί για τα καλά σε 853 πόλεις των ΗΠΑ, μεγαλουπόλεις όπως το Σικάγο, το Λος Αντζελες αλλά και πόλεις μερικών χιλιάδων κατοίκων, ακόμη και στην Αλάσκα.
Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν εκ νέου στη Γουόλ Στριτ, ωστόσο την «τιμητική τους» χτες είχαν άλλες πόλεις, που πήραν τη σκυτάλη, για να αναλάβει και πάλι σήμερα η Νέα Υόρκη.

Δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Portland Tribune», χιλιάδες στο Λος Αντζελες, όπου η αστυνομία προχώρησε σε καταστολή με δεκάδες συλλήψεις. Την Πέμπτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ελευθερίας στην Ουάσιγκτον, στην Τάμπα στη Φλόριντα, Τρέντον και Τζέρζι Σίτι στο Νιου Τζέρζι, Φιλαδέλφεια, Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στα ανατολικά, Σικάγο και Σεντ Λιούις στο Μίντγουεστ, Χιούστον, Σαν Αντόνιο και Οστιν στο Τέξας, Νάσβιλ στο Τενεσί, Σιάτλ κ.ά.
Οι διαδηλωτές, κυρίως νέοι, άνεργοι, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι και κάποια εργατικά συνδικάτα, προβάλλουν αιτήματα ενάντια στην ασυδοσία των τραπεζών, την τεράστια αντίθεση πλούσιων και φτωχών, τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που πληρώνουν με επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Στο μεταξύ, η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» συνεχίζεται. Η συμβιβασμένη Γενική Συνομοσπονδία AFL-CIO επιχειρεί να διεισδύσει και να τους χειραγωγήσει τις διαδηλώσεις για τη στήριξη του λεγόμενου «προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε λιτά ότι «κατανοεί» τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών, το ίδιο και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ωστόσο δεν δίστασε να δηλώσει «ότι μοιάζει λίγο με το Κίνημα του Τσαγιού», το ακροδεξιό και άκρως λαϊκιστικό παρακλάδι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Ερικ Καντόρ, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «συμμορίες»..!

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: