Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις δηλώσεις του ΥΠ.ΕΞ.


Ο ΣΥΝ απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί και να αποσυρθούν τα νατοϊκά στρατεύματα από τη Λιβύη. Για τη διασφάλιση της ειρηνικής μετάβασης στην ομαλότητα θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών.  Ο λαός της Λιβύης πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του και όχι οι ξένες δυνάμεις που αρχικά επιτέθηκαν μονομερώς κατά της Λιβύης και τώρα συνδιαλλέγονται για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του ΥΠ.ΕΞ για την παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη και τη στήριξη στις εταιρίες με επιχειρηματική δράση στην περιοχή δείχνει τον ελλειμματικό χαρακτήρα και τη μονομερή στόχευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Το μέλλον των ελληνολιβυκών σχέσεων δεν μπορεί να στηρίζεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά στις αρχές της ειρήνης και της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότιμης συνεργασίας, του σεβασμού του δικαιώματος του λαού να διαχειριστεί τον πλούτο  της χώρας του. Η Ελλάδα πρέπει να αποσυρθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να απαιτήσει την απόσυρση των στρατευμάτων του και να συμβάλει στο διπλωματικό επίπεδο για αποφάσεις που θα στηρίζουν τα δικαιώματα του λιβυκού λαού πάνω στο μέλλον της χώρας του.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: