Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Φόβοι για κλιμάκωση των εξεγέρσεων στο Λονδίνο με αφορμή την δολοφονία 29χρονου από την αστυνομία.


Νέες ταραχές φοβάται η βρετανική αστυνομία, καθώς ήδη οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω twitter. Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνο χθες(σ.σ Σάββατο), έπειτα από μια διαδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός άνδρα από πυρά αστυνομικών την περασμένη Πέμπτη. Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ συνελήφθησαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Λονδίνου, Ριτσαρντ Μπαρνς, υπάρχουν συζητήσεις στο twitter, με τις οποίες καλείται ο κόσμος να συναντηθεί ξανά στο Τότεναμ. "Ανησυζούμε για την κατάσταση, αλλά σίγουρα αυτή τη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι" υποστήριξε στην τηλεόραση του BBC.

Κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι οποίοι παραμένοθν κρατούμενοι για αδικήματα όπως παράνομη βία, κλοπές και ληστείες.
Όσο για τους οκτώ αστυνομικούς που τραυματίστηκαν, έχουν πλέον λάβει εξιτήρια από το νοσοκομείο. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε χθες ότι τουλάχιστον ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο νοσοκομείο έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.
Πρόκειται για τα τη μεγαλύτερη έκρηξη βίας σε προάστειο του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, παρά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από φοιτητές και συνδικάτα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν 200 περίπου άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν κοντά στο αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, πετώντας βόμβες μολότοφ. Κατά την διάρκεια των ταραχών, κτίρια και οχήματα, μεταξύ των οποίων και δύο περιπολικά, κάηκαν, ενώ έγιναν αναφορές και για λεηλασίες καταστημάτων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην περιοχή ανέφεραν ότι οι φωτιές έσβησαν, ενώ η αστυνομία δήλωσε τα χαράματα πλέον, ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στον κεντρικό δρόμο του Τότεναμ αν και εξακολουθούσαν να υπάρχουν εστίες αντίστασης σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Ο Ντέιβιντ Λάμι, βουλευτής του Τότεναμ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Εκπρόσωπος του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι "η βία και οι καταστροφές δεν θα διευκολύνουν κανένα στην έρευνα που διεξάγεται" για το θάνατο του 29χρονου.
Νεκρός από όπλο αστυνομικό ο 29χρονος

Η διαδήλωση έγινε με αφορμή το θάνατο ενός 29χρονου, ο οποίος φέρεται να αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη. Ο άνδρας βρισκόταν σε ένα ταξί όταν τον σταμάτησαν ένοπλοι αστυνομικοί. Πυροβόλησε εναντίον τους και ένας αστυνομικός γλίτωσε όταν η σφαίρα πέτυχε τον ασύρματό του, σύμφωνα με τις αρχές.
Σύμφωνα με τη βρεττανική αστυνομία, ο 29χρονος έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου κατά τη διάρκεια επιχείρησης συλλήψεων: "αστυνομικοί σταμάτησαν ταξί στη Ferry Lane, στην περιοχή Τότενχαμ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν σύλληψη. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και ένας 29χρονος επιβάτης του ταξί έπεσε νεκρός". Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι δύο σφαίρες φέρεται ότι προέρχονται από όπλο αστυνομικού.
Γείτονες που γνώριζαν το θύμα υποστήριξαν στο BBC ότι δεν ήταν ταραχοποιό στοιχείο και ότι το τελευταίο διάστημα δεν ήταν καλά, καθώς ένας φίλος τους είχε μαχαιρωθεί στην περιοχή Mile End

Δεν υπάρχουν σχόλια: