Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Φόνος και βία στην "Πόλη των Αγγέλων"...

WWW.AVGI.GR-Κυρίτσης Γ.

Εκατοντάδες  διαδηλωτές διαμρτύρονται για την δολοφονία του 37χρονου μετανάστη από την αστυνομία,στο Λος Άντζελες - PHOTOGRAPH BY: JAY L. CLENDENIN / LOS ANGELES TIMES

Οι μνήμες του "αλυσιδωτού" αιματηρού ξεσπάσματος βίας του 1992 που προκάλεσε ο απρόκλητος ξυλοδαρμός του μεθυσμένου μαύρου οδηγού Ρόντνεϊ Κινγκ από λευκούς αστυνομικούς, έχουν ξυπνήσει στο Λος Άντζελες ύστερα από παρόμοιο περιστατικό αστυνομικής βίας με ένα νεκρό που υποδηλώνει υπερβάλλοντα ζήλο με πιθανά ρατσιστικά κίνητρα.
             Η αστυνομία του Λος Άντζελες ετοιμοπόλεμη -PHOTOGRAPH BY: LAWRENCE K. HO / LOS ANGELES TIMES
Η πόλη συγκλονίστηκε χτες για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα από μαχητικές διαμαρτυρίες διαδηλωτών με στόχο το αστυνομικό τμήμα όπου υπηρετούν οι αστυνομικοί που την Κυριακή πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν μετανάστη από τη Γουατεμάλα, τον 37χρονο οικοδόμο Μανουέλ Χαμίνες.  
Ο μετανάστης που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ήταν μεθυσμένος, απειλούσε με μαχαίρι τους περαστικούς.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, αυγά και μπουκάλια στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Μακάρθουρ Παρκ στο κέντρο του Λος Άντζελες και η αστυνομία απάντησε απ' την πλευρά της με άσφαιρα πυρά και 22 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για "παράνομη συγκέντρωση" και "αντίσταση κατά της αρχής", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν μετά τη δήλωση που έκανε προχτές ο αρχηγός της αστυνομικής δύναμης του Λ. Άντζελες Τσάρλι Μπεκ ότι τάσσεται στο πλευρό των αστυνομικών που πυροβόλησαν τον Χαμίνες. "Ο ύποπτος κρατούσε το μαχαίρι στο ύψος του κεφαλιού του και κινήθηκε προς τους αστυνομικούς", δήλωσε ο Μπεκ ισχυριζόμενος πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε αυτοάμυνα. Τη δήλωση αυτή έκανε την επομένη της πρώτης ημέρας των διαμαρτυριών κατά την οποία είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα και είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Οι αστυνομικοί σκότωσαν τον οικοδόμο από τη Γουατεμάλα, καθώς απειλούσε έναν περαστικό με μαχαίρι και αγνοούσε τις προειδοποιήσεις τους να αφήσει το όπλο και να παραδοθεί. Ωστόσο σύμφωνα με έναν από τους διαδηλωτές, τον Κάρλος Ορτέγα, ο Χαμίνες ήταν μεθυσμένος αλλά δεν ήταν επικίνδυνος. "Το παλικάρι δεν μιλούσε καλά αγγλικά (...) Η αστυνομία τον έριξε στο έδαφος και τον σκότωσε", υποστήριξε ο Ορτέγα.

ΠΗΓΕΣ:WWW.AVGI.GR-Κυρίτσης Γ.,Photographs : Los Angeles Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: