Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ : Προβλήματα στην εγγραφή μεταναστών και ομογενών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Παφίλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών:


Ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών και ομογενών, που έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010, σύμφωνα με το συρρικνωμένο δικαίωμα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010, κινδυνεύει να αποκλειστεί, λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση του πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με καταγγελίες μεταναστών, οι Δήμοι δεν θα συμπεριλάβουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τους δικαιούχους μετανάστες, για τους οποίους δεν έφθασε στις υπηρεσίες του Δήμου το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου μέχρι τις 31 Αυγούστου, ημερομηνία που συμπίπτει με την προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων.

Σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών της 1ης Ιουνίου 2010, με αριθμ. Πρωτ. 30250, ρητά αναφέρεται ότι «το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου δεν θα υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους εκλογείς, αλλά θα αναζητείται αυτεπαγγέλτως από τις υπηρεσίες των Δήμων». Επομένως, δεν υπάρχει καμία ευθύνη των μεταναστών για την προσκόμιση του ποινικού μητρώου, αφού αποκλειστικά αρμόδιες ήταν οι ίδιες οι υπηρεσίες.
Διαβλέποντας αυτόν τον κίνδυνο, το Κόμμα μας έκανε τηλεφωνικό διάβημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών στις 20/8/2010.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια επείγοντα μέτρα θα πάρει ώστε :
  • Να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές της 7/11/2010 όλοι οι δικαιούχοι μετανάστες και ομογενείς που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους μέχρι 31/8/2010.
  • Να επισπευσθεί η έκδοση των πιστοποιητικών ποινικού μητρώου, αλλά η όποια καθυστέρηση, που βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, να μην εμποδίσει τη συμμετοχή των δικαιούχων μεταναστών και ομογενών στις εκλογές.

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: