Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Πολιτική πρωτοβουλία, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκφράζει την ανάγκη αντίστασης στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ προανήγγειλε τη Δευτέρα ο Αλέκος Αλαβάνος




Πολιτική πρωτοβουλία, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκφράζει την ανάγκη αντίστασης στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ προανήγγειλε τη Δευτέρα ο Αλέκος Αλαβάνος τονίζοντας επανειλημμένα ότι μιλά ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως αρνητικό το ενδεχόμενο διάσπασης ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να μένεις πάντα σε τέλμα.
Ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου μια «πολιτική πρωτοβουλία πολλαπλής υποστήριξης μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Φεβρουαρίου, το οποίο θα υπογράφουν ο ίδιος, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δειυκρίνισε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει επειγόντως η ανάγκη, αλλά και οι δυνατότητες για τη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής των δουλειών από το Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη για μια πορεία ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας, με επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και γιατί δεν απευθύνθηκε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει τις προτάσεις του, ο κ. Αλαβάνος επέμεινε ότι πρόκειται για μια απόπειρα θετικής συμβολής στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς και σημείωσε ότι ένα κόμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να λέει κάποιος την άποψή του και όχι να προκαλείται αντιπαράθεση.
Ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις θέσεις του για το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δεν διέθετε και δεν διαθέτει κυβέρνηση με αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας, με αντιστάσεις, με ισχυρό διαπραγματευτικό μέτωπο, με στήριξη στο λαό, με στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας έξω από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι όροι του συμφώνου, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που ‘κλειδώνουν’ μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών, να εφαρμοστούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός».
Επίσης, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το δημοψήφισμα δεν χρειάζεται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κομμάτων, αλλά χρειάζεται για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, η επιλογή αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά το γρηγορότερο δυνατόν.
Είπε ακόμη ότι οι προγραμματικές αρχές που καταγράφονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εναλλακτική λύση, και ότι υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία που μπορεί να τη στηρίξει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι αποφάσισε να παρουσιάσει τις θέσεις του σήμερα, γιατί η Ελλάδα είναι σε μια ιστορική καμπή και γιατί «η ιστορία καλεί την Αριστερά» προσθέτοντας ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε ερωτήσεις αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κόμμα ή αν οι πρωτοβουλίες του αποσκοπούν στη δημιουργία ενός νέου κομματικού μηχανισμού, ο κ. Αλαβάνος επέμεινε ότι αναφέρεται σε ένα νέο κίνημα, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο ως δημοκρατική συγκρότηση και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να κατανοηθεί από όλους.


Πηγή:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: