Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο : Δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση της «διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής»!

 Τις «μεγάλες και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το 

κεφάλαιο παρουσίασαν ως «κοινό στόχο» ο Αλ. Τσίπρας και η Α. Μέρκελ




Να εργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων όπως είναι η «υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, συμφώνησαν χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξύμνησαν αμφότεροι τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως μέσο επίτευξης του παραπάνω στόχου στο ασφυκτικό για τους λαούς πλαίσιο που έχουν σφυρηλατήσει οι κανόνες της ΕΕ και τα μέτρα των μνημονίων, στο πλαίσιο των οποίων «επετεύχθη» και η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» που χαιρέτισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θέλει να την ολοκληρώσει!
Τσίπρας: «Να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε...»
Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης το ζήτημα ότι αυτή η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» δεν συνέβαλε στην ενίσχυσή της, καθώς «υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητάς του, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε «αλλαγές στο μείγμα», λέγοντας χαρακτηριστικά:«Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτό. Υπάρχουν ...και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η Ελλάδα στην κρίση, τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες (...) άρα το συμπέρασμα που πρέπει να βγει είναι ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε, αλλά να αλλάξουμε μείγμα πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και κοινός στόχος πρέπει να είναι η υλοποίηση μεγάλων κι αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (...) Κοινός στόχος είναι ότι αλλάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής και έχοντας συναίνεση κοινωνική στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση»!
Στο πλαίσιο των παραπάνω παραδοχών και δεσμεύσεων, βέβαια, είναι κατανοητό πόσο άνευ οποιασδήποτε αξίας για το λαό είναι οι περιγραφές του Αλ. Τσίπρα για τις «κοινωνικές επιπτώσεις» και τις «κοινωνικές ανισότητες» που έφεραν η «πρωτοφανής διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής» και το «πρόγραμμα» που ακολουθήθηκε (με... τα «θετικά» του)!
Σε ερώτηση, μάλιστα, για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά άσκησε κριτική στους προκατόχους για όσα προβλήματα η κυβέρνησή του κληρονόμησε, καθώς«προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί»!
«Διάθεση καλής συνεργασίας»
Από την πλευρά της, αν και έγινε καθαρή η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η Α. Μέρκελ έθεσε επιτακτικά το θέμα της τήρησής της, δείχνοντας το Γιούρογκρουπ ως τον αρμόδιο «θεσμό» για να λάβει τις αποφάσεις εφόσον αξιολογήσει τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. «Προϋπόθεση για παραπέρα βήματα είναι η συμφωνία που κάναμε στις 20 Φλεβάρη. Θα ήθελα η Ελλάδα από οικονομικής πλευράς να βγει απ' το τέλμα (...) αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς...», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποτιμήσει δράσεις όπως της «task force» και να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν, ενώ υπέδειξε την έρευνα και την τεχνολογία σαν πεδία «συνεργασίας» στο μέλλον, πεδία δηλαδή που ιεραρχούν επιχειρηματικοί όμιλοι της Γερμανίας. Αλλωστε, και ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη «συνέργεια της Γερμανίας» σε μια σειρά από ζητήματα.
Σύμφωνα με την καγκελάριο «υπάρχει διάθεση καλής συνεργασίας και τα δύο κράτη θέλουν να ανήκουν στην ΕΕ, ανήκουν στο ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικές προκλήσεις (...) θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε». Και ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει το σεβασμό της κυβέρνησής του «στους κανόνες της ΕΕ» και να ανασύρει εκ νέου το «χαρτί» της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας, λέγοντας πως «η Ελλάδα παραμένει έδαφος σταθερότητας σε μια περιοχή γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας, το να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας συμβάλλει στο να προχωρήσουμε μπροστά».
Η Α. Μέρκελ προσπέρασε, εξάλλου, το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, με τον Αλ. Τσίπρα να επιμένει να διευκρινίζει ότι το θέμα δεν αφορά «υλική διεκδίκηση» αλλά είναι«πρωτίστως ηθικό»... Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, το διά ταύτα της «συγκεκριμενοποίησης» της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που θα παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση στους «θεσμούς» της τρόικας αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο του«δείπνου εργασίας» που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή 5 συνεργατών από κάθε πλευρά.
  • Σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών, Φ. Β. Στάινμαγερ, την συμπρόεδρο του «Die Linke», Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρ. Γκίζι, καθώς και με στελέχη των «Πρασίνων». Προγραμματίζεται, επίσης, επίσκεψή του στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: