Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας.

Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1997 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας. Χιλιάδες κόσμου λαμβάνουν μέρος σε διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.



Στην Τουρκία κλείνει ένας χρόνος φέτος από τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Ο Ελβάν πέθανε στις 11 Μαρτίου του 2014, αφού προηγουμένως είχε παραμείνει σε κώμα για 269 ημέρες. Ο νεαρός ήταν θύμα τις βίαιης καταστολής στη μαζική αντικυβερνητική  εξέγερση το 2013. Στην Ελλάδα, ο Γιάννης Καύκας υπέστη παρ' ολίγον θανάσιμα τραύματα το 2011, όταν χτυπήθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Αποκορύφωμα, η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό το 2008.
Στην Κύπρο, 20χρονος έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, αποτέλεσμα βίας από αστυνομικό. Θύμα απρόκλητης και βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικού  και ένας άνδρας αφρικανικής καταγωγής. Αστυνομικός της ΜΜΑΔ χτυπάει τον άτυχο άνδρα, ενώ αυτός βρίσκεται στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους.
Αυτά είναι κάποια περιστατικά από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν φυσικά και αρκετά περιστατικά που τα θύματα φοβήθηκαν να μιλήσουν και δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι, οι αστυνομικοί καλούνται να επιβάλλουν την τάξη κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας που τους παρέχεται. Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι, έχουν κάθε δικαίωμα να καταγγείλουν οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους της αστυνομίας.
Το κράτος πρέπει να διερευνά όποια υπόθεση υπάρχουν ισχυρισμοί ή άλλες αξιόπιστες πληροφορίες ότι ενδέχεται να διαπράχθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς. Οι αρχές είναι υποχρεωμένες να διεξάγουν έγκαιρα, διεξοδικά και αμερόληπτα έρευνες, που σχετίζονται με τέτοιου είδους υποθέσεις. Η πρόσφατη καταγγελία για την υπόθεση καταδίωξης και πυροβολισμού εναντίον υπόπτου για ληστεία ο οποίος έχασε τη ζωή του, είναι ένα δείγμα της αναλγησίας που επικρατεί στις κυπριακές αρχές. Η αστυνομία κρίθηκε ένοχη, αλλά ο δράστης δεν εντοπίστηκε επειδή κάποιοι φρόντισαν να χαθεί ο κάλυκας και να μην γίνει βαλλιστικός έλεγχος για να διαφανεί το όπλο που πυροβόλησε το θύμα.
Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας γύρω από την αστυνομική βία είναι απαραίτητος. Οι αστυνομικοί πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης εκπαίδευσης γύρω από το θέμα της βίας. Η μόρφωση του  αστυνομικού σώματος όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διδάσκεται στις σχολές. Τα διακριτικά σήματα και ο αριθμός του κάθε αστυνομικού πρέπει να είναι εμφανή για να μην κρύβονται πίσω από την ανωνυμία.
Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη βία, αλλά με την πρόληψη και την παιδεία. Η βία οδηγεί σε βία. Επίσης, οι φυλετικές διακρίσεις πρέπει να εξαλειφτούν από το σώμα που είναι υπεύθυνο να προωθεί την εφαρμογή του νόμου.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
14.03.2015

Πηγή : EΔΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: