Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Στις 2 Μάρτη ξεκινούν οι κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας και Η.Π.Α.

Σε συνθήκες γενικευμένης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ξεκινούν στις 2 Μάρτη οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ. Οι ασκήσεις θα έχουν δύο σκέλη και συνολικά θα διαρκέσουν οκτώ βδομάδες. Πέρυσι, είχαν πάρει μέρος πάνω από 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η κοινή αμερικανο-νοτιοκορεατική διοίκηση Συνδυασμένων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο στρατός της ΛΔ Κορέας ενημερώθηκε για τις ημερομηνίες και τη «μη προκλητική φύση» των ασκήσεων.

Οι συγκεκριμένες καθιερωμένες εδώ και χρόνια ασκήσεις αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, το αυξημένο «ενδιαφέρον» της Ουάσιγκτον για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία ενισχύονται οι αντιθέσεις αλλά και τα «παζάρια» μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών προς τη ΛΔ Κορέας, ώστε, με πρόσχημα την προστασία του πλανήτη από τα πυρηνικά όπλα, να διασφαλιστούν ευνοϊκοί συσχετισμοί για τα σχέδια των μονοπωλίων που στηρίζουν. Η υποκρισία είναι μεγάλη βέβαια, καθώς οι χώρες που κατηγορούν την Πιονγιάνγκ ότι αποτελεί παγκόσμια απειλή διαθέτουν από τα ισχυρότερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο.
Στην Πιονγιάνγκ, ο ηγέτης της χώρας και του Κόμματος Εργατών Κιμ Γιονγκ Ουν, μιλώντας σε διευρυμένη συνάντηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη ο στρατός της χώρας να εστιάσει σε κάθε προσπάθεια που αφορά την ικανότητά του να είναι ετοιμοπόλεμος. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, ο Ουν «κάλεσε το στρατό να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιδράσει σε κάθε μορφή πολέμου που θα εξαπολύσει ο εχθρός, ξεκαθάρισε τις μεθόδους διεξαγωγής πολέμου με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και σχετικά επιχειρησιακά ζητήματα και ζητήματα τακτικής».
Ασιατικά και δυτικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν αποσπάσματα από την παρέμβαση του Ουν, επιλέγοντας να υπενθυμίσουν ότι πριν από μία βδομάδα είχε προηγηθεί στρατιωτική άσκηση κατά την οποία προβλεπόταν ότι μονάδες πυροβολικού θα αναπτύσσονταν στις νήσους Μου και Τζανγκτζάε, μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: