Τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης στη Ρωσία, η καπιταλιστική οικονομία της οποίας επιδεινώνεται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όλο και αυξάνονται.
Η κίνηση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων στο 17% (την προηγούμενη βδομάδα ήταν στο 10,5%), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη συνεχή πτώση του ρουβλιού στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι ένα τελευταίο δείγμα.
Ουσιαστικά, από την αρχή της χρονιάς το ρούβλι έχει χάσει το 44% της αξίας του
και χτες η ισοτιμία έκλεισε σε νέο χαμηλό, 69 ρούβλια / 1 δολάριο.
Οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι δυσοίωνες. Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας σημειώνει ότι «εξωτερικοί παράγοντες» θα εντείνουν τις πιέσεις στη ρωσική οικονομία καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, έως ότου αυτές αρχίσουν να εξασθενούν από το 2016. Εκτιμάται ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη (ΑΕΠ) θα πλησιάσει το μηδέν κατά την περίοδο 2015 - 2016 και ότι από το 2017 θα γίνουν ορατές πιο ευνοϊκές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία, «λόγω διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησης, περαιτέρω ανάπτυξης των διαδικασιών εισαγωγών και πιο ανταγωνιστικών ρωσικών εξαγωγών», με αναμενόμενη ετήσια οικονομική αύξηση της τάξης του 1 - 1,2%.
Είναι δηλαδή φανερό ότι μιλάμε για κρίση, άλλωστε υπήρχε και πριν τις εξελίξεις με το πετρέλαιο και την Ουκρανική κρίση επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ επιδρά αρνητικά και το γεγονός της έντασης της αλληλεξάρτησης της ρωσικής καπιταλιστικής οικονομίας με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες. Φυσικά τις συνέπειες πληρώνουν πρώτα και κύρια οι λαοί, που δέχονται τη μια επίθεση μετά την άλλη στα δικαιώματά τους, είτε τα κράτη βρίσκονται σε φάση κρίσης, αναιμικής ανάκαμψης ή στασιμότητας. Και στη Ρωσία είναι φανερό, όπως δείχνουν και οι κινήσεις της κυβέρνησης Πούτιν με το κλείσιμο 28 νοσοκομείων στη Μόσχα στα τέλη Νοέμβρη, ότι την «έξοδο από την κρίση» θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, όπως είχε γίνει και το 2008.
Ετσι, δεν στέκουν σε καμία περίπτωση οι δικαιολογίες που επιχείρησε να δώσει ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η πτώση του ρουβλιού έναντι του δολαρίου και του ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε «συναισθηματικούς» λόγους και στις κερδοσκοπικές διαθέσεις. Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ήταν τουλάχιστον πιο ειλικρινής που είπε ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες του αδύναμου ρουβλιού και ότι η αύξηση του επιτοκίου δεν αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Σεργκέι Σβεστόφ, χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη λέγοντας ότι «ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από έναν χρόνο τι θα συνέβαινε σήμερα» ενώ υποσχέθηκε και νέα μέτρα.
Πηγή : rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου