Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

96 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ.Το παράδειγμα του αλύγιστου Γραμματέα της ΟΚΝΕ συνεχίζει να εμπνέει.

 Με μια πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση τίμησαν οι Τομεακές Οργανώσεις Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τα 96 χρόνια του Κόμματος και τον ηρωικό Γραμματέα της ΟΚΝ, Χρήστο Μαλτέζο,«έναν απ' αυτούς που ξέραν τι είναι η ζωή και τη δόσαν», όπως τραγουδούσαν και οι φυλακισμένοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη δολοφονία του.


Η εκδήλωση περιελάμβανεβίντεο - αφιέρωμα για την ΟΚΝΕ και τον Χρ. Μαλτέζο, απαγγελία με αποσπάσματα από το περιοδικό «Νέος Κόσμος» του 1967 και ομιλία από τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα, που όλοι οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγουδούσαν. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η κόρη και η εγγονή του Χρ. Μαλτέζου.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Π. Μαρκομιχάλης, τόνισε ότι 76 χρόνια πέρασαν από τη στυγνή δολοφονία του Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρ. Μαλτέζου, στις φυλακές της Κέρκυρας και το παράδειγμά του συνεχίζει να εμπνέει. Ο Μαλτέζος μπροστά στις δυσκολίες της δουλειάς, τις σπουδές, τη ζωή, διάλεξε το δύσκολο μα συνάμα όμορφο δρόμο του αγώνα. Ως φοιτητής της Νομικής ήρθε σε επαφή με το επαναστατικό κίνημα. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1928. Για μεγάλο διάστημα καθοδηγούσε, από τη μεριά του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ, την έκδοση της εφημερίδας της «Νεολαία». Η εφημερίδα έπρεπε να κυκλοφορεί οπωσδήποτε, να βλέπει η ασφάλεια πως τα λυσσασμένα μέτρα της δεν μπορούσαν να λυγίσουν τους αγωνιστές. Εμειναν ένα 24ωρο νηστικοί, τις πενταροδεκάρες που μάζεψαν τις έδωσαν σ' ένα θυρωρό και τους άφησε να δουλέψουν σ' ένα υπόγειο. Τον Οκτώβρη του 1937 αναδεικνύεται Γραμματέας της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Συλλαμβάνεται τον Απρίλη του 1938 από τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Μεταφέρεται στις φύλακές της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στην Ακτίνα Θ', όπου κρατούνταν και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης. Φάλαγγα, καυτό λάδι πάνω στο ματωμένο απ' τις βουρδουλιές κορμί, καρφιά στα χέρια, όρθιος στο κελί καθώς το πλημμύριζαν με νερό, μέχρι και να τον πεταλώσουν αποπειράθηκαν. Παρά τα φριχτά, απάνθρωπα βασανιστήρια ο Μαλτέζος δε λύγισε. Κήρυξε απεργία πείνας κι έμεινε πάνω από 10 μέρες νηστικός ως τις 22 Νοέμβρη, που οι δήμιοί του τον αποτελείωσαν.
  
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Π. Μαρκομιχάλης τόνισε ότι η ΚΝΕ, σε όλη τη 46χρονη πορεία της, έχει παίξει αναντικατάστατο ρόλο στην πρωτοπορία των αγώνων της νεολαίας, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη αυτών των αγώνων, στο σωστό προσανατολισμό τους, στην ποικιλομορφία της έκφρασής τους. Διαμόρφωσε μαζί με το Κόμμα σύγχρονο ηρωισμό στην αταλάντευτη πάλη, κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης και της υποταγής που σάρωσε την υφήλιο. Σήμερα η ΚΝΕ βαδίζει με σταθερότητα και αισιοδοξία προς το 11ο Συνέδριό της, ιδεολογικά και πολιτικά πιο ώριμη, με τη σιγουριά και τη δύναμη που μας δίνει η γνώση και η συνειδητή πεποίθηση ότι το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός.
Και κατέληξε: «Θεωρούμε καθήκον μας να μελετάμε και να διδασκόμαστε από την Ιστορία του Κόμματός μας, όπως είναι η ιστορία της ΟΚΝΕ και του Μαλτέζου. Εμπνεόμαστε από τις "ρίζες" μας, γιατί είναι ποτισμένες με αίμα και θυσίες, βρίσκονται πολύ βαθιά μέσα σε αυτόν το λαό και σ' αυτό τον τόπο. Για εμάς είναι προϋπόθεση να κατακτάμε τα συμπεράσματα από αυτή την ιστορική διαδρομή, συμπεράσματα που αποτελούν όπλα στη σύγχρονη πάλη μας».

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: