Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ, στη βουλή , για τη δραματική κατάσταση λαϊκών οικογενειών στην Εύβοια.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν εργατικές, λαϊκές οικογένειες της Εύβοιας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών

Θέμα: Δραματική η κατάσταση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της Εύβοιας


Μέρα με τη μέρα χειροτερεύει η κατάσταση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της Εύβοιας. Πολλά εργοστάσια κλείνουν, πληθαίνουν οι απολύσεις, η ανεργία χτυπάει χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, μεγάλος αριθμός ανέργων είναι χωρίς επίδομα. Η αδυναμία εξασφάλισης ειδών διατροφής έχει οδηγήσει σε δραματικές καταστάσεις. Ορισμένα παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί είναι χαρακτηριστικά:

Το εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ (Όμιλος Alfa Wood) δεν λειτουργεί. Έχουν γίνει 650 απολύσεις, οι 300 εργαζόμενοι διώχτηκαν χωρίς αποζημίωση, 75 εργαζόμενοι είναι 12 μήνες απλήρωτοι.

Στη ΝΕΟΣΕΤ (παύση λειτουργίας) έχουν γίνει 350 απολύσεις, 120 εργαζόμενοι είναι 15 μήνες απλήρωτοι και 10 μήνες ανασφάλιστοι.

Στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ (Όμιλος ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ), παύση λειτουργίας, 50 απολυμένοι, 10 διώχτηκαν χωρίς αποζημίωση, 93 εργαζόμενοι είναι 17 μήνες απλήρωτοι και 11 μήνες ανασφάλιστοι.

Στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ (ΟΜΙΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ), παύση λειτουργίας, 10 απολύσεις χωρίς αποζημίωση, 50 εργαζόμενοι είναι 25 μήνες απλήρωτοι.

Στα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (Όμιλος ΑΓΕΤ - LAFARGE), παύση λειτουργίας, 236 εναπομείναντες εργαζόμενοι, 71 απολύσεις.

Στην ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), παύση λειτουργίας, 55 εναπομείναντες εργαζόμενοι, 11 μήνες απλήρωτοι.

Στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΑΛΗΝΟΣ - ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 330 εργαζόμενοι επί 18 μήνες απλήρωτοι, 12 μήνες ανασφάλιστοι, 50 περίπου εργαζόμενοι απολυμένοι χωρίς αποζημίωση.

Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, 180 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 8 έως 24 μήνες, υπάρχουν ανασφάλιστοι και επικρατεί "μαύρη", ανασφάλιστη εργασία, έντονα αντεργατικές συνθήκες δουλειάς.

Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες. Στήριξαν και στηρίζουν με όλα τα μέσα τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα επιχειρηματικά σχέδια που πετάνε στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Στην πράξη αποδεικνύεται ο αντεργατικός χαρακτήρας της στρατηγικής της ΕΕ και του δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κυνήγι του κέρδους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πάλη των εργαζομένων για το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία και εκφράζει την απαίτηση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της Εύβοιας για άμεση πληρωμή των αμοιβών των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι, καταβολή της αποζημίωσης στους απολυμένους, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρούνε δουλειά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπολογισμό του χρόνου της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους ως χρόνου ασφάλισης και αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας που κάνει το ΙΚΑ.

Γενικότερη, ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στήριξη των οικογενειών που σπουδάζουν τα παιδιά τους, πάγωμα και παραγραφή δανείων. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα των εργαζομένων της Εύβοιας για την άμεση καταβολή ενός μισθού ως έκτακτου επιδόματος για τη στήριξη των ανέργων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

1. Για την προστασία του δικαιώματος δουλειάς, για την άμεση καταβολή των απλήρωτων αμοιβών και των αποζημιώσεων.

2. Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, την επιδότησή τους και την καταβολή εκτάκτου επιδόματος πριν τα Χριστούγεννα.

3. Για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, τον υπολογισμό του χρόνου της επίσχεσης εργασίας ως χρόνου ασφάλισης και την εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους». 

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: