Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΑΚΕΛ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.

 Γιορτάζουμε σήμερα την εθνική επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός ενάντια στις ορδές του ιταλικού φασισμού το φθινόπωρο του 1940. 



Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το 1940 στο φασισμό-ναζισμό στάθηκε η απαρχή μιας ένδοξης εποποιίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία, γιατί έδωσε το μήνυμα σε όλο κόσμο ότι ο χιτλεροφασισμός δεν είναι αήττητος.
Η εποποιία του Σαράντα, που συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την Εθνική Αντίσταση των χρόνων 1941-1944, κύριος συντελεστής της οποίας ήταν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του.

Η Κύπρος είχε τη δική της συμβολή στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο. Χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι που στρατεύθηκαν εθελοντικά και πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική. Ανάμεσα τους και οι εθελοντές του ΑΚΕΛ, που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του Κόμματος.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας βρίσκει και πάλι σε συνθήκες κατοχής της μισής μας πατρίδας από τα τουρκικά στρατεύματα, να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ταυτόχρονα, η σημερινή μέρα μας βρίσκει αντιμέτωπους με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και προβλήματα. Από τη μία βιώνουμε τις συνθήκες μιας ιδιότυπης οικονομικής κατοχής από την Τρόικα. Από την άλλη, ο φασισμός που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων Ελλήνων και εκατομμυρίων συνανθρώπων μας παγκοσμίως, προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το έπος του Σαράντα και της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Σε μια εποχή που τα «ναι» στις ξένες δυνάμεις και στις απαιτήσεις τους παρουσιάζονται από κάποιους ως μονόδρομοι, η εποποιία του Σαράντα μας δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο της Αντίστασης.

Αντίστασης απέναντι σε ηττοπαθείς πολιτικές, διανθισμένες με ανέξοδα-εύηχα-μαξιμαλιστικά συνθήματα, που οδηγούν σε συμβιβασμό και αποδοχή της κατοχής και της διχοτόμησης. Αντίστασης, απο την άλλη, στις επίσης ηττοπαθείς προσεγγίσεις για αποδοχή οποιασδήποτε λύσης του κυπριακού, που δεν θα διασφαλίζει ελάχιστες αρχές, στο όνομα  της αδύνατης-ευάλωτης θέσης στην οποία βρίσκεται η πλευρά μας εξαιτίας και της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

Αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης που επιβάλλει η Τρόικα. Αντίστασης, στις προσπάθειες κατάργησης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους. Αντίστασης, στο ξεπούλημα και την παράδοση του εθνικού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

Αντίστασης, στην αναβίωση του φασισμού και ιδεολογιών που έφεραν την καταστροφή στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο δρόμος που μας δείχνει το Έπος του Σαράντα είναι ξεκάθαρος. Ενωμένοι πρέπει να πούμε σήμερα Όχι στο μονόδρομο του Μνημονίου, Όχι στο φασισμό και στο ναζισμό, Όχι στο ξεπούλημα εθνικού πλούτου και στις ιδιωτικοποιήσεις, Όχι στην κατάργηση του κράτους προνοίας, Όχι στην κατάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΑΚΕΛ συντάσσεται με τους εργαζόμενους, το συνδικαλιστικό κίνημα και με τους λαούς του κόσμου ενάντια στο πισωγύρισμα της ιστορίας. Όπως τότε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι λαοί δεν επέτρεψαν στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στον φασισμό να επιβληθεί, έτσι και τώρα μπορούν και πρέπει να ανακόψουν την επέλαση του μονοπωλιακού κεφαλαίου και όσων το εκφράζουν.

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τους εθελοντές μαχητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τους αγωνιστές όλων των δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων του λαού μας. Συντάσσεται μαζί τους στην πάλη να μην παραγραφεί και να μην διαστρεβλωθεί η ιστορία αυτών των αγώνων.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει επίσης θερμό χαιρετισμό στην ελληνικό λαό, που επίσης  δοκιμάζεται πολύ σκληρά και εύχεται με τους αγώνες του να ξεπεράσει τη σημερινή τραγική κατάσταση και να βαδίσει ξανά στον δρόμο της ευημερίας και της προόδου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

Πηγή : ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: