Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σουηδία: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης.


Το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης αποφάσισε να ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στην εταιρεία MTR, εταιρεία που ελέγχει το κινέζικο κράτος κατά 90% και εκμεταλλεύεται από το 2009 το μετρό στη Στοκχόλμη. 


Το σωματείο διεκδικεί καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενάντια στην εντατικοποίηση που απαιτεί η εταιρεία, έτσι ώστε να αυξήσει το κέρδος της.

Τις τελευταίες μέρες η MTR αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση δεκάδων εργαζομένων που σε μερικές μέρες αυτόματα θα γινόταν αορίστου χρόνου, ενώ μάλιστα ήδη υπήρχαν ελλείψεις στο προσωπικό.
Η εταιρεία ανοιχτά δήλωσε ότι το έκανε για να έχει περισσότερα οικονομικά οφέλη. Το σωματείο αντιτίθεται στις απολύσεις και αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση του μετρό της Στοκχόλμης.

Τη Δευτέρα 27 του Μάη ξεκινούν οι κινητοποιήσεις με προγραμματιζόμενη διαδήλωση στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ θα συνεχιστούν και με άλλες μορφές τις επόμενες μέρες.

Ανάλογες κινητοποιήσεις είχε οργανώσει το συνδικάτο του μετρό και ενάντια στην προηγούμενη εταιρεία, «Veolia», που εκμεταλλευόταν το μετρό μέχρι το 2009. Να τονίσουμε ότι στη Σουηδία δεν έχουν δικαίωμα απεργίας τα πρωτοβάθμια σωματεία (με επιπτώσεις για τους συνδικαλιστές μέχρι και απόλυση), παρά μόνο οι Ομοσπονδίες εργαζομένων και μόνο την περίοδο που διαπραγματεύεται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Όταν αυτή υπογραφεί, τότε υπογράφεται και εργασιακή ειρήνη και δεν επιτρέπεται κανενός είδους απεργία. Βέβαια, πολλές φορές εργαζόμενοι αψήφησαν τις απειλές της εργοδοσίας και απήργησαν.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: