Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επιστολή της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ανακούφιση και την προστασία των ανέργων.

Επιστολή της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ανακούφιση και την προστασία των ανέργων.


Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που έστειλε προς το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, και τον Επίτροπο Απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, κ. Lazlo Andor, κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της, ζητώντας ταυτόχρονα να παρθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και προστασία των ανέργων.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη, αναφέρονται τα εξής:


«Η ανεργία στην Ελλάδα, την ευρωζώνη και γενικότερα στην ΕΕ τσακίζει -κυριολεκτικά - κόκαλα. Στα 27 εκατομμύρια έχουν φτάσει οι άνεργοι στην ΕΕ και ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο σε όλα τα κράτη μέλη της. Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία των νέων, υπονομεύοντας τη ζωή, το μέλλον τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των στατιστικών αρχών, το μήνα Φεβρουάριο 2013 (που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα στο σύνολό της) η ανεργία στους νέους έχει εκτιναχτεί στο 64,20% στην Ελλάδα (από 50,40% τον αντίστοιχο μήνα του 2012), σε 55,50% στην Ισπανία (από 50,5% το 2012), 38,70% στην Ιταλία (από 31,90% το 2012), 38,60% στην Πορτογαλία (από 35,40%), 35,90% στην Σλοβακία, 30,80% στην Ιρλανδία, 28,40% στην Κύπρο, 26,90% στην Γαλλία, ενώ σε ποσοστό κοντά στο 20% κυμαίνεται στο Βέλγιο, στην Φιλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Εσθονία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΕΕ 27 και την ευρωζώνη ανέρχονται σε 23,60% και 24,20%, δηλαδή σε 5.694.000 και 3.581.000 άνεργους νέους κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης στους νέους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημείωσαν πτώση πέντε μονάδων, από 37,30% σε 32,80%, τριπλάσια σε σύγκριση με τους εργαζόμενους μεγαλύτερων ηλικιών. Επίσης, η μακροχρόνια ανεργία είναι πολύ ψηλότερη μεταξύ των νέων. Αυτό είναι το δραματικό αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της, που καταστρέφει την πολυτιμότερη παραγωγική δύναμη, την εργατική, για να διασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Γι' αυτό, για τα εκατομμύρια των ανέργων, μόνο σαν πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν οι διάφορες "πρωτοβουλίες" της ΕΕ, όπως η επιστολή Βαν Ρομπάι ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, που καλεί στη λήψη μέτρων για την ανεργία των νέων, ή των κυβερνήσεων των κρατών μελών, όπως η Γερμανική που συγκαλεί άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εργασίας στις 3 Ιούλη, στο Βερολίνο, για την ανεργία των νέων.

Η ανεργία των νέων αξιοποιείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, να χρηματοδοτήσουν με πακτωλό χρημάτων τους μονοπωλιακούς ομίλους. Τα προγράμματα της ΕΕ ("Εγγύηση για τη Νεολαία", "Πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση", "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία") και των κυβερνήσεων, όπως στην Ελλάδα ("Επιταγή Εισόδου"), αντί να προσφέρουν στοιχειώδη ανακούφιση στους νέους ανέργους, επιδοτούν τις επιχειρήσεις, τις απαλλάσσουν από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, τσακίζουν τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με τα προγράμματα ψευτοκατάρτισης και μαθητείας διαμορφώνουν εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, αφού θεσμοθετούν την ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα δουλειά, μετατρέπουν τους νέους εργάτες σε σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλιακών ομίλων. Η άμεση χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους αξιοποιείται για την οικονομική και πολιτική ομηρία εκατομμυρίων ανέργων, από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.

Σε αυτή την άθλια εκστρατεία εκμετάλλευσης των ανέργων το εθνικοσοσιαλιστικό - φασιστικό μόρφωμα Χρυσή Αυγή αξιοποιεί τους κρατικούς πόρους, επιτίθεται με μίσος ενάντια σε ντόπιους και ξένους ανέργους στην Ελλάδα, απαιτώντας να αποδεχτούν επαχθείς όρους, μισθούς πείνας και ελαστικές μορφές απασχόλησης, για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλίων.


Ερωτάται το Συμβούλιο και η Επιτροπή: Τι μέτρα προτείνουν για την άμεση ανακούφιση και προστασία των ανέργων; Προτίθενται να συνεχίσουν με τα διάφορα προγράμματά τους να αξιοποιούν την τραγική κατάσταση των νέων ανέργων, για να χρηματοδοτούν - στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας- τους μονοπωλιακούς ομίλους, να κατεδαφίζουν κάθε μισθολογικό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργατριών και εργατών, να μετατρέπουν την νεολαία σε μια γενιά που δεν θα γνωρίζει δικαιώματα, καταδικάζοντάς την στην πιο σκληρή εκμετάλλευση και φτώχεια; Τι ποσά έχουν δοθεί άμεσα ή έμμεσα με κοινοτικές και κρατικές χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και ΜΚΟ την περίοδο 2009 - 2013, για την πρόσληψη ανέργων στην Ελλάδα και στα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ;»

Πηγή : Κ.Κ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: