ΝΕΦΟΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ
Με ευχολόγια και ημίμετρα, αλλά και με επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθεί η συγκυβέρνηση να δώσει την εντύπωση ότι πασχίζει να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα του νέφους αιθαλομίχλης που η ίδια προκάλεσε με την πολιτική της, αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες, λόγω του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης, να καταφεύγουν για να ζεσταθούν στα καυσόξυλα. Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φ. Σκοπούλη, των γενικών γραμματέων ΥΠΕΚΑ και Εμπορίου Μ. Ευαγγελίδου και Στ. Κομνηνού, άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και πανεπιστημιακών.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη, όσον αφορά το σοβαρότερο από τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθεί, δηλαδή την κατάργηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχουν διχογνωμίες και τελικά το θέμα παραπέμπεται στον υπουργό Οικονομικών, που ως γνωστόν αποτελεί το γνησιότερο θεματοφύλακα των μνημονιακών υποχρεώσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου. Στις δηλώσεις της η Μ. Ευαγγελίδου δήλωσε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν τίθεται ως άμεση πρόταση, επειδή έχει σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Ισως - πρόσθεσε - μπορούμε να δούμε τη διεύρυνση της επιδοματικής πολιτικής στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη, ωστόσο, δήλωσε πως ήδη έχει κάνει την πρόταση για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο υπουργείο Οικονομικών, επειδή «η προστασία της δημόσιας υγείας προέχει από το πρόβλημα του λαθρεμπορίου πετρελαίου». Ωστόσο και αυτή κατέφυγε σε συστάσεις προς τον εξαθλιωμένο λαό αν έχει στο σπίτι του πετρέλαιο ή φυσικό αέριο να το προτιμά από την καύση ξυλείας.
Υπενθυμίζουμε ότι το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με προχτεσινή του ανακοίνωσή του αναφορικά με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης προέταξε την απαίτηση «να καταργηθούν αμέσως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις οικογένειες των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση».
Οπως δείχνουν όμως τα πράγματα η συζήτηση θα συνεχιστεί - άγνωστο πώς και πότε - και σε άλλα κυβερνητικά κλιμάκια, στη βάση κάποιων ημίμετρων, που αναφέρθηκαν μετά τη χτεσινή σύσκεψη, όπως: Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού. Η επιδότηση για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά. Ελεγχοι των καυστήρων και της ποιότητας του πετρελαίου και των άλλων καύσιμων υλικών. Καλύτερος συντονισμός των φορέων για την παρακολούθηση του φαινομένου κ.ά.
«Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την εν γένει νοσηρότητα του πληθυσμού» επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και καλεί «την πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα». Ανάμεσα σε άλλα ο ΠΙΣ σημειώνει ως «επιτακτική ανάγκη» την «προώθηση με οικονομικά κίνητρα της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως πηγών θέρμανσης από τους πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων, αδυνατεί λόγω της οικονομικής κρίσης να χρησιμοποιήσει» και πώς «οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν». Σημειώνουμε ότι στο χτεσινό φύλλο εκ παραδρομής γράφηκε ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά αρκείται στις διαπιστώσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι μεταξύ άλλων προτείνει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για 2-3 μήνες τουλάχιστον.
Στο Βόλο
Μεγάλο πρόβλημα αερορύπανσης αντιμετωπίζει και η πόλη του Βόλου, όχι μόνο από ξυλόσομπες και τζάκια, αλλά και από φουγάρα βιομηχανιών και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης και επισημαίνει ότι: «Το σχέδιο "καθορισμού ορίων ενημέρωσης του κοινού και λήψης εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Ν. Ιωνίας", το οποίο έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια και το φωτοχημικό νέφος, δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τη σημερινή δημοτική αρχή, καθώς επίσης και τις προηγούμενες, για την άθλια περιβαλλοντική κατάσταση του πολεοδομικού συγκροτήματος, για την τσιμεντοποίησή του, την έλλειψη του απαραίτητου αστικού και περιαστικού πρασίνου, για την ανυπαρξία περιβαλλοντικών έργων και αυστηρού ελέγχου στις βιομηχανίες της περιοχής και στο λιμάνι, για το απαράδεκτο κυκλοφοριακό και για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη σύγχρονων και φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.
Το σχέδιο "έκτακτης ανάγκης" δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το "τακτικό φαινόμενο" της αερορύπανσης, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που γεννά η φορομπηχτική πολιτική και οι ανατιμήσεις σε πιο φιλικά καύσιμα στο περιβάλλον. Η προβολή του ως "ασπίδα" προστασίας, "κουκουλώνει" τις πραγματικές αιτίες, αναδεικνύει την ατομική ευθύνη και όχι την κοινωνική, δηλαδή την πολιτική που "σκοτώνει" το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».
Πηγή : Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου