Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αγωνιστική «υποδοχή» της Α. Μέρκελ.Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει χαρακτηρίσει την επίσκεψη Μέρκελ προσβολή για τον πορτογαλικό λαό.


Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «υποδέχτηκαν» χτες χιλιάδες Πορτογάλοι τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη λίγων ωρών στη Λισαβόνα.
Πορτογάλοι διαδηλωτές καίνε ομοίωμα της Α.Μέρκελ,
 Photograph: HUGO CORREIA/REUTERS
Με το σύνθημα «Οχι στη Μέρκελ, όχι στην τρόικα» το συνδικάτο «CGTP» είχε καλέσει για χτες το απόγευμα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μετά τις πορείες των τελευταίων ημερών για τον προϋπολογισμό και δύο ημέρες πριν την γενική απεργία της 14 Νοέμβρη.
Από νωρίς χτες το πρωί, είχαν καλυφθεί με μαύρο ύφασμα τα αγάλματα σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη, ομάδα 100 καλλιτεχνών και διανοουμένων είχε «ανακηρύξει» την Μέρκελ ανεπιθύμητη στη χώρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβακαθώς και με τον πρωθυπουργό Πάσος Κοέλιο, με τον οποίο έδωσε και κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια, η ίδια και αντιπροσωπείες από 100 γερμανικές εταιρείες που την συνόδευαν, είχαν συνάντηση με επιχειρηματίες της χώρας.
Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει χαρακτηρίσει την επίσκεψη Μέρκελ προσβολή για τον πορτογαλικό λαό. Απορρίπτοντας τους συνεχείς ελιγμούς γύρω από τη λεγόμενη «πολιτική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» το ΠΚΚ επιβεβαιώνει την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα για την απόρριψη του Συμφώνου Επιθετικότητας, όπως αποκαλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Την Τετάρτη πραγματοποιείται γενική απεργία που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας (CGTP) για τις 14 Νοέμβρη, απεργία που είχε κηρυχθεί, πριν τη λεγόμενη ημέρα δράσης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που περνάει τη στρατηγική μερίδας του κεφαλαίου στο συνδικαλιστικό κίνημα, με το συμβιβασμό και την «κοινωνική συναίνεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: