Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

H τοποθέτηση του ΜΑΑ στο κάλεσμα του ΕΛ.Α.ΔΑ.


Η τοποθέτηση του συντονιστή του ΜΑΑ Τάσου Σταυρόπουλου εκ μέρους του συντονιστικού στο κάλεσμα του "ΕΛ.Α.ΔΑ"

Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Είναι τιμή για μας.
Για μας, στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, μια πρωτοβουλία, για να υπάρξει μια συνάντηση ριζοσπαστικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του τόπου, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι μόνο δύο κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες. Δεν είναι μόνο σεβάσμιοι βετεράνοι της αριστεράς, πάντα παρόντες, από την αντίσταση στη γερμανική κατοχή, μέχρι τη σημερινή εποχή της επικυριαρχίας της τρόικα. Είναι εκφραστές της εθνικής ψυχής. Ο ένας με τη μουσική του, που τραγούδησε μοναδικά τους πόνους, τους καημούς, τις ελπίδες και τις απεριόριστες δυνατότητες του λαού μας. Ο άλλος με την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη μαζί με το  Λάκη Σάντα, αιώνιος συμβολισμός, που προσκαλεί τους λαούς στον αγώνα για την ελευθερία.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα και το  Γιώργο Κασιμάτη, που δε δίστασε να βάλει πάνω από την πολιτική του παράδοση το καλό του τόπου και να στρατεύσει τις βαθιές επιστημονικές του γνώσεις στον αγώνα ενάντια στο  δουλικό δανεισμό.
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής είναι μια πολιτική συσπείρωση με όχι μικρή, πιστεύουμε, συμβολή στις επεξεργασίες και ιδέες της αριστεράς, με όχι μεγάλη όμως επιρροή, όντας έξω από το σύστημα της μαζικής ενημέρωσης. Η καλύτερη λύση για όλους μας θα ήταν ακριβώς να βρεθούμε με έναν ευρύ χώρο, όπως ενδεχομένως η ΕΛ.Α.ΔΑ, όπου θα μπορούσαμε να σπείρουμε τις ιδέες μας.
Ο σεβασμός όμως, η εκτίμηση, η συντροφικότητα που νιώθουμε μας επιβάλλουν να αποφύγουμε κάθε πολιτικό υπολογισμό και να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Και να δηλώσουμε ότι έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ενότητας του λαού.
Πρώτο, ως Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, πιστεύουμε ότι ο λαός δεν μπορεί να μένει μόνο στο «αντί» στην κυβέρνηση, στην τρόικα, στο ΔΝΤ. Η ενότητα του λαού εξάλλου στη βάση του «αντί» ήδη έχει επιτευχθεί, όπως έχουν δείξει οι παλλαϊκές εκδηλώσεις στις πλατείες και στους δρόμους. Το ζητούμενο είναι το «τι», η εναλλακτική πρόταση, ο άλλος δρόμος που θα δώσει προοπτική και ασφάλεια στην κοινωνία ώστε να γυρίσει σελίδα. Δεν αρκεί να «φύγει» μια κατάσταση. Έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε για το ποια κατάσταση θα «έρθει».
Δεύτερο, πιστεύουμε ότι αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να κινείται είτε στα σημερινά πλαίσια είτε σε πλαίσια αοριστίας. Έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα είναι πάντα ιερές, αλλά σε εποχές κρίσης, αν δεν έχουν συγκεκριμένη υπόσταση, αν μένουν αφηρημένες  μπορούν να γίνουν παγίδες για τη δύναμη του λαού. 
Ασφαλώς ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να είναι ένας κοινός παρονομαστής διαφόρων απόψεων, άλλα υπάρχει κι ένα ελάχιστο. Για το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής αυτό είναι : Η παύση πληρωμών. Η πλήρης σύγκρουση με την ευρωζώνη. Η εθνικοποίηση των τραπεζών. Ο σχεδιασμός και η ανασυγκρότηση της οικονομίας. Οι θεσμοί κοινωνικού ελέγχου. Η συνταγματική αλλαγή.
Λυπούμαστε, γιατί, ενώ σε συζητήσεις μαζί σας, είχαμε συμφωνήσει σε αυτές τις θέσεις, είδαμε μέσα σε λίγες μέρες στον τύπο ένα κείμενο για την ΕΛ.Α.ΔΑ που τις είχε απαλείψει πλήρως.
Και τρίτο, έχουμε την άποψη ότι οι εκλογές, αν δεν έχει διαμορφωθεί μια μετωπική λύση, τελικά θα αξιοποιηθούν από το σύστημα. Με τον ίδιο τρόπο, αν διαμορφώνεται ένα μέτωπο που αυτοαποκλείεται από τις εκλογές, και αυτό θα αξιοποιηθεί από το σύστημα. Σκεφτείτε μόνο αν στη Νότια Αφρική το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο δεν συμμετείχε στις εκλογές, κι έπαιρναν μέρος ξεχωριστά τα κόμματα και οι κινήσεις που το απαρτίζουν, ίσως τότε να είχαμε ακόμα το απαρτχάιντ. Φοβάμαι ότι ο εκ των προτέρων αυτοαποκλεισμός σας από τις εκλογές, που  έχει επιβληθεί από  στενές κομματικές σκοπιμότητες, αφαιρεί το δυναμισμό από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν έχουν μεγάλη συμβολή.
Με αυτήν την έννοια, ως Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σήμερα στην πρωτοβουλία για την ΕΛ.Α.ΔΑ.
Από καρδιάς σας ευχόμαστε «καλή επιτυχία». Νομίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό συμμεριζόμαστε παρόμοιες αξίες και οράματα.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε στα ίδια οδοφράγματα, σε μεγάλες μάχες που έρχονται.
Και τέλος ελπίζουμε ότι ο διάλογος, η έντιμη συζήτηση θα συμβάλλουν σε σύγκλιση απόψεων και κατευθύνσεων που σήμερα από την πλευρά μας διατυπώνονται ως οι ενστάσεις που σας ανέφερα. Πριν όμως είναι αργά για το λαό μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή:www.tometopo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: