Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ: Στήνουν σκηνικό «έντασης» μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.



Σκηνικό έντασης και «πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων» επιχειρούν από χτες να στήσουν Νότια Κορέα και Ιαπωνία στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε σιδηροδρομικώς.
Ο νοτιοκορεατικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση «υψίστης ετοιμότητας» και επαγρύπνησης για «παν ενδεχόμενο». O Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα, ανακοινώνοντας πως συμφώνησαν αμφότεροι στη «στενή παρακολούθηση των εξελίξεων». Παράλληλα, «ανώνυμοι» Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί διέρρεαν πληροφορίες για την πραγματοποίηση βορειοκορεατικής δοκιμής πυραύλου μικρού βεληνεκούς...
Στις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος συμμετείχαν διάφοροι «αναλυτές» σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα που δεν απέκλειαν ως πιθανό είτε κάποιο σοβαρό θερμό επεισόδιο είτε ακόμη και πόλεμο, θεωρώντας ότι ο νέος ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ουν (νεότερος γιος του θανόντος), «θα προσπαθήσει έτσι να αποδείξει τις ηγετικές ικανότητές του σε παλιότερα στελέχη» του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας.
Το σκηνικό έντασης που καλλιεργούν χρόνια τώρα στην ΒΑ Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο με πρόσχημα το «πυρηνικό πρόγραμμα» οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στήνεται με απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια, κυρώσεις, εκβιασμούς και προκλήσεις για πολεμική σύγκρουση όπως τα «θερμά επεισόδια» την περασμένη χρονιά το Μάρτη και το Νοέμβρη.
Σε κινήσεις ανάλογες με αυτές του Νοτιοκορεάτη ηγέτη προέβη και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, που έθεσε τα επιτελεία στρατού σε επαγρύπνηση. Το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως αφήνει αμετάβλητο το βαθμό επαγρύπνησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι «οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα για μια σταθερή μετάβαση της εξουσίας στην Β. Κορέα».
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ «να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο. Πάντως στη ΛΔ Κορέας η είδηση του θανάτου του ηγέτη Κιμ βύθισε τη χώρα σε πένθος με τις σχετικές εκδηλώσεις να διαρκούν ως τις 29 του μήνα, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την κηδεία του Προέδρου στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Το κυβερνών Κόμμα Εργατών Κορέας κάλεσε το λαό να εκφράσει «υποστήριξη και πίστη» στο νέο ηγέτη, Κιμ Τζονγκ Ουν, νεώτερο γιο του θανόντος που αναλαμβάνει την εξουσία σε ηλικία περίπου 30 ετών.
Μεταξύ των χωρών που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη ήταν η Κίνα και η Ρωσία, που θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι της Πιονγκγιάνγκ.
Αργότερα χτες βράδυ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 123 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 51 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει «τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη ΛΔ Κορέας. Ο Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος το απέρριψε.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: