Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»: Πακτωλός ενισχύσεων στις τράπεζες Στα 110 δισ. ευρώ (!) η διοχέτευση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα.


Eurokinissi
Στα 110 δισ. ευρώ - στο 50% του παραγόμενου ΑΕΠ - φτάνει ο πακτωλός από τα φτηνά, δανεικά κεφάλαια, που οι ντόπιες τράπεζες έχουν αντλήσει από τους παράλληλους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας. Αποφασιστικό εργαλείο στήριξης γίνεται ο λεγόμενος «έκτακτος μηχανισμός στήριξης» (ELA)που έχει στήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, το τοπικό παράτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και τη διαφαινόμενη άρνηση της τελευταίας να αποδεχτεί για ενέχυρο έναντι παροχέτευσης ρευστότητας τα κρατικά ομόλογα, αυτά που της αφήνουν παρακαταθήκη οι ντόπιοι τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Οκτώβρης 2011):

  • Τα δανεικά στους τραπεζίτες μέσα από τον «έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας» εκτοξεύτηκαν σε περισσότερα από 36,2 δισ. ευρώ (από 26,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη) για να διογκωθούν μέσα σε ένα μήνα κατά 10 δισ. ευρώ !
  • Στον ίδιο μήνα (Οκτώβρης 2011) η «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζών από τα δάνεια που έχουν πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει στα 74,3 δισ. ευρώ (από 77,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη). Είναι ολοφάνερο ότι έχουν αναπληρώσει και με το παραπάνω τις «απώλειες» ρευστότητας από τον «έκτακτο μηχανισμό».
  • Η συνολική διοχέτευση ρευστότητας έφτασε τον Οκτώβρη στα 110,5 δισ. ευρώ από 104 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη. Πριν από την εκδήλωση των φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης, τα ποσά αυτά διακυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα από 5 δισ. ευρώ.
Για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, πρόσφατα η κυβέρνηση ενεργοποίησε πακέτο κρατικών «εγγυήσεων» ύψους 60 δισ. ευρώ, με βάση το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας χορηγεί τη ρευστότητα στους τραπεζίτες.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: