ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY HUNEIN NEMER, γ.γ. του Κ.Κ. ΣΥΡΙΑΣ
- Τι λέτε για την επίθεση εξωτερικών δυνάμεων εναντίον της Συρίας;
Hunein Nemer: Αυτή η επίθεση, που έχει διάφορες αποχρώσεις, πρόκειται για την χειρότερη των τελευταίων δύο αιώνων εναντίον της Συρίας. Οι αμερικανοί καθοδηγούν μια επίθεση εναντίον μας από τουλάχιστον 30 χώρες, μεταξύ των οποίων 22 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να επιβάλουν μια Λιβυκή λύση. Μάλιστα πρόσθεσαν τις οικονομικές κυρώσεις και δημιούργησαν μια συμμαχία για να καταστρέψουν τη Συρία. Μέχρι σήμερα η επίθεσή τους μέσω των ΜΜΕ έχει κοστίσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ. 40 και πλέον κανάλια που εκπέμπουν στην αραβική γλώσσα μεταδίδουν νυχθημερόν ειδήσεις εναντίον της Συρίας.
Δυστυχώς τα δικά μας ενημερωτικά μέσα πληροφόρησης δεν είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν σʼ αυτή την διαρκή επίθεση των ΜΜΕ. Έχουν επίσης επηρεάσει ορισμένα τμήματα του λαού μας κι αυτό υποδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δικών μας μέσων ενημέρωσης, ώστε νʼ αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα θέλω να πω ότι δεν σημαίνει ότι το σύστημά διακυβέρνησης μας είναι τέλειο, αλλά το εκμεταλλεύονται για να κτυπήσουν την καρδιά της Συρίας.
Δυστυχώς τα δικά μας ενημερωτικά μέσα πληροφόρησης δεν είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν σʼ αυτή την διαρκή επίθεση των ΜΜΕ. Έχουν επίσης επηρεάσει ορισμένα τμήματα του λαού μας κι αυτό υποδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δικών μας μέσων ενημέρωσης, ώστε νʼ αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα θέλω να πω ότι δεν σημαίνει ότι το σύστημά διακυβέρνησης μας είναι τέλειο, αλλά το εκμεταλλεύονται για να κτυπήσουν την καρδιά της Συρίας.
- Θέλετε να μας μιλήσετε για το Συριακό πολιτικό σύστημα;
Hunein Nemer: Αναγνωρίζω ότι υπάρχει μια έλλειψη δημοκρατίας και πως το κυβερνών κόμμα σʼ αυτή τη φάση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όμως, οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις από τον πρόεδρο Assad, αν και με ορισμένα λάθη, αλλά πάντα παραμένουν μεταρρυθμίσεις. Έχει καταργηθεί ο νόμος περί έκτακτης ανάγκης, είναι ελεύθερες οι ειρηνικές διαδηλώσεις-εκδηλώσεις και είναι ελεύθερος ο πολυκομματισμός και η δημιουργία πολιτικών κομμάτων. Όμως, για αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι ιμπεριαλιστές σιωπούν.
- Η επίθεση εναντίον της Συρίας είναι αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων;
Hunein Nemer: Εκεί θέλω να καταλήξω. Ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις το βασικό σφάλμα ήταν να κάνουμε αποδεκτούς όρους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόκειται για το χειρότερο σφάλμα της κυβέρνησής μας η επινόηση μιας νέας τάξης: οικονομία της αγοράς. Πρόκειται για διπλό σφάλμα διότι ευνοεί μόνο ένα κοινωνικό στρώμα. Αποσιωπά τις κοινωνικές διεκδικήσεις δίνοντας ψίχουλα στην προλεταριακή τάξη. Επίσης ιδιωτικοποιήθηκαν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες ήταν κερδοφόρες και συνεισέφεραν στα κρατικά ταμεία. Έβαλαν χέρι οι ιδιώτες στον ηλεκτρισμό, τις επικοινωνίες και άλλους τέτοιους τομείς. Η συνταγή να ακολουθήσουμε τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, αυτού του είδους της οικονομίας, σημαίνει να γίνει φτωχότερος ο λαός και να υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια.
- Οι διαμαρτυρίες στη χώρα σχετίζονται με αυτό;
Hunein Nemer: Αρχικά νομίσαμε ότι ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους στηριζόταν σʼ αυτούς τους λόγους. Ακολούθως καταλάβαμε ότι δεν ήταν έτσι η πραγματικότητα. Οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν μια πρόταση, ένα πρόγραμμα. Αν ήταν προλεταριακές οι κινητοποιήσεις εμείς θα ήμασταν μπροστά στους αγώνες. Όταν στο θέμα εμπλέκονται τουλάχιστον 30 ιμπεριαλιστικές χώρες [που θέλουν κυρώσεις εναντίον της Συρίας], πώς να πιστέψεις ότι αυτές θέλουν να στηρίξουν ένα προλεταριακό κίνημα;
Το Εμιράτο του Κατάρ μαζί με την Σαουδική Αραβία έχουν ένα σύστημα που είναι πίσω τουλάχιστον 1.400 χρόνια. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Σύνταγμα και δεν διεξάγουν εκλογές [η Βουλή σʼ αυτές τις χώρες διορίζεται από τον μονάρχη]. Ο γενικός προσανατολισμός τους είναι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και φορούν μάσκα δημοκρατίας. Πως και κανείς δεν μιλάει γιʼ αυτές τις χώρες; Οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύονται ορισμένες αδυναμίες για να κτυπήσουν αδέσμευτες χώρες.
- Πως είναι οι σχέσεις με τις άλλες χώρες της περιοχής;
Hunein Nemer: Όσον αφορά τη Συρία, κατέχει στρατηγική γεωπολιτική θέση. Είναι η αιχμή του δόρατος ενός αγώνα εναντίον των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, αλλά και στον κόσμο. Είναι πρωτεύον κομβικός χώρος για την Παλαιστινιακή Επανάσταση. Είναι θεμέλιος λίθος όχι μόνον για την Παλαιστίνη αλλά και για την Λιβανέζικη Αντίσταση, πού αρχικά το 2002 και κατόπιν το 2006 έτρεψε σε φυγή τους ισραηλινούς από την περιοχή. Συνεπώς το Ισραήλ έχει περάσει στην άμυνα κι όχι πλέον στην επίθεση. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη της Συριακής κυβέρνησης προς την Αντίσταση εναντίον κάθε ξένης παρουσίας στην περιοχή. Στην ξένη παρουσία εντάσσεται και το ξερίζωμα ενάμιση εκατομμυρίου Αράβων από την Παλαιστίνη, για να κατασκευάσουν εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ εργάζεται για να αφομοιώσει την Ιορδανία, τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν και είναι ένα σημαντικό κράτος-κλειδί για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Το Ισραήλ είναι το σκυλί φύλακας του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Το μόνο κράτος που αντιπαρατίθεται στο Ισραήλ είναι η Συρία κι αυτό αποτελεί την κύρια αιτία και προκαλεί το μίσος των ΗΠΑ. Αν η Συρία εγκαταλείψει αυτόν τον αγώνα για να υποταχθεί στις ΗΠΑ, κάθε αραβικό κίνημα θα οδηγούνταν στο θάνατο.
- Θέλετε να μας μιλήσετε για τις «Αραβικές Ανοίξεις»;
Hunein Nemer: Η φτώχεια, η διαφθορά και η δουλικότητα απέναντι στα δυτικά κράτη ήταν οι αιτίες της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης». Υπάρχουν ορισμένες δικαιολογημένες αιτίες και στον αραβικό κόσμο υπάρχει μια ιστορία, κοινή γλώσσα και πολιτισμός κι αυτό δικαιολογεί την αλληλοδιαδοχή των γεγονότων στην περιοχή. Ταυτόχρονα κάθε αραβικό κράτος έχει ιδιαιτερότητες και ερεθίσματα που δεν είναι ίδια με αυτά της Αιγύπτου. Στην Αίγυπτο ήταν εναντίον του Μουμπάρακ και στην Τυνησία ήθελαν να πέσει το φιλοαμερικανικό καθεστώς, αλλά στη Συρία πίσω από τις αναταραχές υπάρχει δάκτυλο των ΗΠΑ. Τώρα στην Αίγυπτο χάθηκε ο στόχος και ο λαϊκός έλεγχος. Για να τους ησυχάσουν θυσίασαν τον Μουμπάρακ, αλλά τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Τυνησία οι ΗΠΑ επιθυμούν να καρπωθούν όλα τα αποτελέσματα της εξέγερσης. Αυτό είναι το μυστικό της σημερινής έντασης στην Αίγυπτο, όπου υπάρχουν λαϊκά κινήματα, λλά και οι στρατηγοί του Προέδρου και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Τυνησία υπήρξαν δημοκρατικές εκλογές, αλλά ο φόβος μας είναι μια παλινδρόμηση και η Τυνησία να μετατραπεί σε ένα θρησκευτικό θεοκρατικό κράτος. Υπάρχει μια νέα στρατηγική στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ. Εκείνη της αλλαγής των κυβερνήσεων και αντικατάστασής τους με θρησκευτικά καθεστώτα και ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.
- Η Συρία ήταν ανέκαθεν ένα μωσαϊκό πολιτισμών, κουλτούρων και θρησκειών. Τι θα μας πείτε γιʼ αυτό;
Hunein Nemer: Το πολιτιστικό μωσαϊκό είναι προϊόν χιλιετιών. Όντας η Συρία κοιτίδα πολιτισμού τίποτα δεν μπορεί να επικαλύψει αυτό το μωσαϊκό. Έτσι ήταν πριν την ισλαμική κατάκτηση της αραβικής ζώνης. Διαβάζοντας την ιστορία οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι δεν είναι μόνον τώρα που ζουν μαζί. Αντιμετώπισαν μαζί τις Σταυροφορίες, νοιώθουν ένα σώμα. Οι χριστιανοί της Συρίας δεν νοιώθουν πως είναι μια μειονότητα, ούτε ένα πράγμα για αφομοίωση, γιατί αισθάνονται αναπόσπαστο τμήμα της δικής τους γης και κανείς δεν μπορεί να τους ξεριζώσει. Εδώ στη Συρία κανείς δεν ρωτάει τον άλλον τι θρησκεία έχει. Τυχαία μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τη θρησκεία του άλλου. Στη Συρία έχουμε 3.000 αρχαιολογικούς χώρους που επιβεβαιώνουν αυτό το μωσαϊκό. Ακριβώς αυτό το γόνιμο μεγαλείο είναι αντικείμενο ξένων επεμβάσεων για να διασπάσουν τον κοινωνικό ιστό της Συρίας. Η Γαλλία προσπάθησε να διαιρέσει τη Συρία σε 4 κράτη με βάση τις θρησκείες, αλλά δεν το κατόρθωσε. Η Συριακή Επανάσταση είχε σλόγκαν: «Η Συρία είναι η γη όλων, το Κράτος ανήκει σε όλους. Θεό έχει ο καθένας μας, η Συρία όλων». Επαναστάτες είναι οι Δρούζοι, οι Αλουΐτες, οι Χριστιανοί και οι Σουνίτες. Όλοι μας ενωμένοι εναντίον του κατακτητή. Για να αποσταθεροποιήσουν αυτό το μωσαϊκό προβάλουν το θρησκευτικό μένος. Δεν θα το κατορθώσουν!
Μετάφραση: Όμαρ Σ.πηγή: http://siriaebasta.wordpress.com
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ISKRA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου