Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας την άμεση αποχώρηση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου από την εξουσία και απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τις δεσμεύσεις του στρατάρχη Ταντάουι, επικεφαλής του Συμβουλίου, για κανονική διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και για προεδρικές εκλογές πριν τον Ιούνη με βάση το νέο Σύνταγμα που θα εκπονηθεί.
Οσο πιο σκληρά απαντούν η αστυνομία και ο στρατός στους συγκεντρωμένους, τόσο αυξάνεται ο αριθμός τους, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξάνδρεια και η Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναφέρεται ότι πέθανε από τα ασφυξιογόνα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις καταστολής ένα 9μηνο αγοράκι, που βρισκόταν, με τη μητέρα του, κοντά στις συγκρούσεις. Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί ή νοσηλευτεί με αναπνευστικά προβλήματα περισσότεροι από 2.000.Χτες, από νωρίς το πρωί, στην πλατεία Ταχρίρ υψωνόταν ένα μεγάλο πανό: «Να πέσει τώρα το Στρατιωτικό Συμβούλιο, να φύγει ο στρατάρχης Ταντάουι». Οι περισσότεροι διαδηλωτές δήλωναν ότι ο στρατός, ουσιαστικά, δεν έχασε ποτέ την εξουσία, την είχε και επί Μουμπάρακ και θέλει να τη διατηρήσει και τώρα. Οι διαβεβαιώσεις Ταντάουι για παράδοση της εξουσίας αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές αλλά και η προσφορά του για διενέργεια δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης από την εξουσία δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικά επικίνδυνες τις προβλέψεις ότι ο στρατός θα εμφανίζεται εγγυητής της συνταγματικής νομιμότητας, ενώ θα έχει δικαίωμα να «εμποδίζει» πολιτικές αποφάσεις που δε θεωρούνται «εθνικά ωφέλιμες», να μην ελέγχεται από την πολιτική εξουσία και ταυτόχρονα να μην ελέγχεται ο προϋπολογισμός του.
Κατά τους περισσότερους διαδηλωτές, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει, εμμέσως, τα ηνία της χώρας. Σε αυτήν την προοπτική έχει αρωγό, προς το παρόν τουλάχιστον, την πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη της χώρας, τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Αν και έχουν διωχθεί από το στρατό, τα κοινωνικά τους δίκτυα πάντα λειτουργούσαν και η παρουσία τους αξιοποιήθηκε ως αντίβαρο σε κάθε ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας επαναστατικής δύναμης. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ευελπιστούν ότι το πολιτικό τους σκέλος θα επικρατήσει άνετα στις βουλευτικές εκλογές, που αρχίζουν στις 28 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται το Μάρτη, και γι' αυτό στηλιτεύουν αλλά δεν έρχονται σε ρήξη με το στρατό. Η στάση τους έχει προκαλέσει οργή στην Ταχρίρ, από όπου γιουχαΐστηκε και φυγαδεύτηκε ο πολιτικός τους εκπρόσωπος αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου