Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Συμφωνίες για τα μονοπώλια και τα κέρδη τους


Με τον Γ. Παπανδρέου και υπουργούς της κυβέρνησης συναντήθηκε χτες ο Γερμανός αντικαγκελάριος
 
Επιτυχημένη κρίνεται από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Γερμανία η εντατική διαβούλευση για την εισροή γερμανικών κεφαλαίων σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής, στο έδαφος των αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και της παραπέρα εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Χτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φ. Ρέσλερ υπέγραψε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη,«κοινή δήλωση - συμφωνία», σε συνέχεια του «μνημονίου συνεργασίας» σε στρατηγικούς τομείς που είχαν υπογράψει σε υψηλό επίπεδο οι δυο χώρες πριν από μερικούς μήνες.
Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου συζητήθηκαν οι διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» που μείωσαν τους μισθούς και ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς και «η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας», ενώ τέθηκε επί τάπητος και η «αναθεώρηση» της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, για «διαχείριση του ελληνικού χρέους» με μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Στο θέμα των επενδύσεων, ο Γ. Παπανδρέου πρόταξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. «Η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα», που μαζί με «τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται» μετατρέπουν την «επένδυση στην Ελλάδα σε επένδυση στο μέλλον»,σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά ο Φ. Ρέσλερ τόνισε την ανάγκη να «προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις» και μιλώντας εξ' ονόματος των μονοπωλίων εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση».
Παζάρια με δεδομένη την ανισομετρία
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι συζητήθηκε το θέμα των «ελεύθερων ζωνών» που έθεσαν οι Γερμανοί και ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης εάν θα τις δρομολογήσει. Τις συνέδεσε και με φορολογικά κίνητρα, καθώς «το εμπόριο λαμβάνει χώρα εκεί που είναι οι συνθήκες ιδιαίτερα ελκυστικές». Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τη συνέδεσε άμεσα με την αγορά εργασίας. Στο θέμα της ενέργειας (πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» κλπ.) είπε ότι «καταφέραμε μπορούμε να πούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις-πλαίσιο, ώστε να έρθουν οι επενδυτές εδώ και να επενδύσουν σε αυτή τη χώρα».
Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας» και πρόσθεσε: «Βήμα - βήμα οργανώνουμε συστηματικά τη διμερή οικονομική συνεργασία με τη Γερμανία σε νέες βάσεις, με κριτήριο τη ρεαλιστική αποτίμηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η κρίση στην ελληνική οικονομία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη διαχείριση των αποβλήτων, στα τρόφιμα, στη μεταποίηση».
Η ενέργεια, η «πράσινη οικονομία», ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες είναι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος για το γερμανικό κεφάλαιο, που διεκδικεί μερτικό από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της παραγωγής, ανταγωνιστικά προς άλλες μερίδες του κεφαλαίου - ντόπιου και ξένου - και άλλες καπιταλιστικές χώρες. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την ανισομετρία στην καπιταλιστική ΕΕ, προσπαθεί να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στις επενδύσεις του.
Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να ιδωθεί το σημείο της κοινής δήλωσης - που απασχόλησε και τη συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο - όπου η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών, αλλά και «διαφωνιών» του Ελληνικού Δημοσίου με γερμανικές επιχειρήσεις, τίθεται ως απαράβατος όρος για οποιαδήποτε επενδυτική εξέλιξη. Επισημαίνεται σχετικά στην κοινή δήλωση: «Η διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό».
Είναι φανερό ότι φωτογραφίζεται η γερμανική «Ζήμενς», από την οποία χρηματοδοτήθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκειμένου να της δώσουν δουλειές του Δημοσίου και τώρα ζητάει να επιστρέψει «καθαρή» στις μπίζνες με το κράτος. Για το ίδιο θέμα, ο Ε. Βενιζέλος δεσμεύτηκε για γρήγορη λύση των «λίγων και μικρών» ζητημάτων που υπάρχουν.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες
Στην ίδια δήλωση, των συνολικά 23 σημείων, αναφέρεται ακόμα ότι: Οι δύο χώρες θα στηρίξουν τις γερμανικές επιχειρήσεις, εξαλείφοντας εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στις επενδύσεις. Οι Γερμανοί θα φροντίσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους με άμεση παρέμβαση «σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά και σε θέματα οικονομικής διαχείρισης». Θα προσφέρουν «νομοθετική τεχνογνωσία» και «σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου». Θα συμβουλεύσουν επίσης σε θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαγωγών, τουρισμού, για τον οποίο συστήνεται και διμερής ομάδα εργασίας.
Η σύμπραξη θα εξασφαλιστεί με τακτικές συναντήσεις υπουργών και ομάδων εργασίας, ενώ οι δυο πλευρές θα επεμβαίνουν σε διαβουλεύσεις για «θέματα επενδυτικών ευκαιριών και πιθανών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα». Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η γερμανική πλευρά θα χρηματοδοτεί γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του εργαλείου «Ελλάδα» της επενδυτικής τράπεζας «KfW», η οποία θα δώσει τεχνογνωσία για δημιουργία ανάλογης ελληνικής τράπεζας. Αφού διασφαλιστούν αυτά, η Γερμανία θα συντονιστεί με την Ελλάδα, για να εξασφαλιστούν πρόσθετες πιστώσεις από την ΕΕ, με στενή συνεργασία στα ευρωπαϊκά όργανα και διεργασίες.
Ο τελευταίος αυτός όρος δείχνει ότι τα παζάρια για την επένδυση κεφαλαίων αποτελούν μέρος των συνολικότερων ανταγωνισμών που μαίνονται στην ΕΕ και παγκόσμια, για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και το μέγεθος των εγγυήσεων για τα δάνεια.
Γύρω από τη βασική πολιτική συμφωνία κινούνται και οι επιχειρηματικές διεργασίες. Αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο του επιχειρηματικού συνεδρίου «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον» για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και ότι προέκυψε συμφωνία 2,5 εκατ. ευρώ για 50 θέσεις εργασίας. Προκαλώντας τους εργαζόμενους και το λαό, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος παρουσίασε το ελληνικό κεφάλαιο σαν «πατριωτικό», ισχυριζόμενος ότι «κατάβαλε μόχθο και υστέρημα, σε ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα»!

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: